De Mamiya 645

Is het een baksteen? is het een transformer of een filmcamera? Nee het is de Mamiya M645, eigenlijk een beetje van alle drie dus.

Mamiya, een van de stoere jongens onder de midden formaat camera’s. Ik heb na lang zoeken eindelijk een in mijn bezit. Er mag verondersteld worden dat midden formaat camera’s de landrover en jeeps zijn van de analoge camera wereld. Ze zijn namelijk groot en duur en verslinden heel snel film.

De Mamiya m645 dit is de camera die ik sinds een week in bezit heb. In een week tijd heb ik het voor elkaar gekregen om 3 hele dozen vol met Lomo-film vol te schieten. Gelukkig betekent dit dat ik nu meer dan genoeg beeldmateriaal heb om te laten zien. De Mamiya is een stuk anders dan de Diana F+ die ik heb. De Mamiya is vele malen zwaarder om mee te beginnen . Daarnaast heeft de Mamiya een hele toffe viewfinder, Namelijk een waist-level viewfinder. Hiermee moet je van boven af naar beneden door de lens kijken om te zien wat zich voor je afspeelt. Ook heeft de Mamiyam 645 een hendel waarmee je de film door kan draaien. Al deze handige en leuke dingetjes aan de camera maken het voor mij een beleving om een foto te maken.

Kwalitatief gezien is de Mamiya een camera die ver uitsteekt boven andere betaalbare midden formaat camera’s. De camera bied een boel opties zoals de bekende multi-exposure. Ook zijn er mogelijkheden om de camera te customizen . Dit houdt in dat de viewfinder verwisselbaar is,dat de camera achterkant eruit gehaald kan worden om 220 mm film te schieten( twee keer zo lang als 120 dus) en de belangrijkste mogelijkheid: om andere lenzen te gebruiken. Het glas van de lens die ik heb zorgt voor uitmuntende resultaten tot nu toe. De rode kleuren springen er meer uit en ook is opname van detail in de foto’s erg mooi.

Wil je na je Diana F+ of je Holga verder kijken in de midden formaat camera’s en zie je toevallig deze mooie Mamiya liggen. Twijfel dan niet en koop hem meteen. Je zult geen spijt krijgen.

2013-05-08 #gear #review #mamiya #spiegelreflex #m645 #midden #formaat #koopje

More Interesting Articles