Mijn eerste 110 camera: de Asahi Pentax Auto 110

1

Sinds de release van de nieuwe 110 film van Lomography, heb ik mezelf laten verleiden om een kleine camera te kopen en dit kleine formaat een kans te geven. Maar ik ben een koopjesjager en probeer mijn geld in mijn zak te houden. Maar toch graaide ik in het rond op Trademe (Ebay versie van Nieuw-Zeeland) en schafte ik mijn nieuwe vintage baby aan – de Pentax Auto 110!

Deze camera – geproduceerd in 1978 – mag dan wel lijken op een speelgoedcameraatje, maar er zit wel degelijk een afschroefbare lens op. De SLR camera heeft een volautomatisch belichtingssysteem wat het diafragma en de sluitingstijd bepaalt. De Asahi Pentax 110 heeft een sluitingstijd tussen de 1/750 seconde op f/13.5 en 1 seconde op f/2.8 en kan dat met een 24mm f/2.8 standaard lens. Deze lens is gelijk aan een 50mm lens op een 35mm formaat camera.

Credits: amytam

Deze inimini camera detecteert de snelheid van de film door de lente van een lipje op de cassette en verandert de ISO instellingen hiermee. Een cassette met een 100 ISO heeft een langer lipje wat een klein pinnetje in de camera naar beneden duwt. Cassettes met een ISO-waarde van 400 hebben een kort lipje wat het pinnetje niet of nauwelijks aanraakt. Het nadeel van de automatische belichting is dat je niets kunt bijstellen en daarom heb je minder controle over de camera. Omdat de camera maar twee ISO opties heeft, zal de Lomography Tiger 110 onderbelicht of overbelicht zijn, afhankelijk van het feit of je het lipje weg knipt of wegvijlt. Maar mij is verteld dat het weinig verschil maakt.

Credits: amytam

Ik heb, persoonlijk gezien, genoten van deze camera. Het is mijn eerste camera wat een werkende lichtmeter heeft en het is geweldig om de hele dag door er foto’s mee te maken zonder me zorgen te maken om het diafragma en de sluitertijd. De kleine maat betekent dat ik het makkelijk in mijn zak kwijt kan en het maakt het zoveel makkelijker om mijn leven vast te leggen. Plus het feit dat hij zo ontzettend schattig is!

written by amytam on 2013-01-14 #gear #review #vintage #auto #110 #small #new #asahi #pentax-auto-110

One Comment

  1. beeperhorrie
    beeperhorrie ·

    Voor iets meer controle over de opnames kan je de Pentax 110 Auto Super nemen. Deze heeft een belichtingscorrectie mogelijkheid van 1 stop overbelichten. De snelste sluitertijd is wel minder met 1/400s maar flitsen gaat weer sneller met 1/45s.
    Wil je nog meer controle dan zou ik de Minolte 110 Zoom Mark II aanraden. Een stukje groter maar betrouwbaarder en middels diafragma voorkeuze veel grotere controle. De heeft een belichtingscorrectie van 2 stops onder en over in halve stappen. Dioptie correctie op de zoeker en een prachtig zoom objectief.

More Interesting Articles