Ilford HP5: De koning onder de zwart-witfilms

Als ik in zwart-wit schiet, is er één film die ik vaker gebruik dan alle andere. Hij is stoer, kogelvrij en betrouwbaar tot en met: Ilford HP5 Plus.

Credits: adam_g2000

De 400 ISO betekent dat hij perfect geschikt is voor plastic camera’s waarvan de lensjes wat minder helder zijn dan hun glazen neefjes. Ze laten minder licht naar binnen, waardoor je met bijvoorbeeld je Diana zelfs in helder zonlicht beter af bent met 400 ISO.

Hij kan worden doorgedrukt en tegengehouden (of gepushed en gepulled, in goed Nederengels). Gepushed tot wel 1600, met goede resultaten, super voor natuurlijke resultaten zonder flits.

Hij heeft een hele mooie korrel voor 400-film, het neemt niets weg van je plaatjes en laat veel details doorschemeren.

Aangezien ik net als Ilford uit Groot Brittannië kom, gebruik ik meestal hun film in plaats van die van Kodak. Ik kan dus niet echt vergelijken, maar ik heb er wel het volste vertouwen in.

De volgende foto´s laten zien hoe goed de film details kan oppikken. Ik gebruikte hem om alle tinten en putjes op te pikken van het oude beton van een serie geschutsplateaus die al een paar oorlogen over zich heen hebben gehad (al zijn ze nooit in woede afgevuurd).

Credits: adam_g2000

De film heeft een geweldig dynamisch bereik, hij kan een heel breed spectrum van licht zien en dat goed vastleggen bij complexe scenes.

Credits: adam_g2000

Hij is ook heel geschikt voor portretten.

Voor degenen die zelf ontwikkelen (zoals ik): hij is ook heel vergevingsgezind als je een foutje maakt. Ik heb andere films gebruikt die als een gek reticuleren als je temperatuur ook maar een beetje afwijkt, maar HP5 can wel een paar graden afwijking aan.

Credits: adam_g2000

Ik kan hem niet genoeg aanbevelen. Wil je resultaat? HP5 Plus.

written by adam_g2000 on 2013-01-04 #gear #ilford #review #uk #dynamic-range #aanbevolen #complexe-scenes #tinten #hoog-gewaardeerd #zwart-witfilm
translated by Maaike van Stratum (@stratski)

More Interesting Articles