Olympus Pen EE-2

Mijn fotografie-avontuur begon met een klein diamantje; de Olympus Pen EE-2. Ooit was het mijn vaders camera die hij tijdens zijn diensttijd gebruikte. Het is een geweldige kleine camera waar ik graag meer over wil vertellen.

Toen ik in 1988 samen met mijn tweelingbroer in dienst ging, leende onze vader mij zijn Olympus camera. Wij waren destijds verantwoordelijk voor het fotolab en met die camera konden wij de verschillende belevenissen die we in de Special Operations Group meemaakten vastleggen.

Na een paar jaar dacht ik dat de camera kwijt was. Ik had hem al een tijd niet gezien en had geen idee waar de Olympus was. Toen ik er een paar maanden met mijn vader over sprak, vertelde hij ineens dat hij hem bewaard had! Het was superleuk om de camera weer te zien, vooral toen mijn vader zei dat ik hem mocht houden.

Ik vond het dan ook erg jammer toen ik erachter kwam dat de camera beschadigd was. Gelukkig kon een vriendin van mij, lomograaf Mery, het oplossen. Ze gaf me het adres van een winkel in Madrid die verschillende camera’s kan repareren. Ik kreeg de camera van hen terug en het leek alsof hij weer helemaal nieuw was! Dit zijn drie foto’s die met de camera zijn gemaakt toen hij nog stuk was:

De Olympus Pen EE-2 is niet mijn favoriete camera, maar wel bijna! Het is de snelste die ik heb, want je hoeft niet eens scherp te stellen! De camera beschikt over een f/3.5 28mm lens, maar in de praktijk kwam ik erachter dat dit niet helemaal klopt. 28mm is namelijk alleen juist als je een volledig frame zou benutten. Schiet je half-frame klopt 40mm iets beter. De camera is robuust en dankzij zijn formaat is hij erg handig (hij is ongeveer even groot als de LC-A). Dankzij het fotoformaat kun je met je foto’s gemakkelijk een verhaal neerzetten. Daarnaast passen er nu natuurlijk 72 in plaats van 36 foto’s op een standaard 35mm rolletje. Maar onthoud: als je een volgorde in je foto’s wilt hebben, je schiet van links naar rechts!

De camera beschikt overigens over twee sluitertijden. Zet je de ISO-waarde op 25 tot 400, dan werk je met 1/200. Stel je de diafragma-opening in op 3.5 tot 22 of gebruik je een flits, dan werk je met 1/40 en de camera werkt zonder batterijen!

written by escudero on 2012-10-10 #gear #review #netherlands #nederland #dutch #holland #camara #analogico #olympus-pen-ee-2 #telemetrica #nld #analoog #recensie #camerarecensie

More Interesting Articles