Dromerige strandfoto's van een 14-jaar-geleden-verlopen Ektachrome diafilm!

Toen ik een rolletje Kodak Ektachrome Elite II 100 met houdbaarheidsdatum 1998 tegenkwam, besloot ik dat die perfect was voor mijn volgende fotosessie. Hij was niet goed bewaard, dus ik had niet echt hoge verwachtingen van de diafilm van € 1,50. Nadat ik hem op mijn reis naar Boracay had volgeschoten, werd ik verliefd op de resultaten. Ik zou het liefst de hele voorraad ervan opkopen! Ontdek in dit artikel waarom.

Kodak Ektachrome Elite II 100

Toen ik mijn camera’s bij Quiapo liet repareren, zag ik een paar dozen oude film op een plank staan. Een winkelbiedende vertelde me dat de doos vol verlopen Ektachrome diafilm zat. Het type film dat Kodak sinds kort niet meer produceert werd nu voor ongeveer € 1,50 verkocht.

Ik schiet regelmatig met verlopen negatieffilm maar ik had nog nooit verlopen diafilms geprobeerd. Met 1998 als houdbaarheidsdatum durfde ik het eigenlijk niet echt aan. Misschien zouden de resultaten wel te korrelig of gevlekt worden. De Ektachrome rolletjes stonden ook nog eens op de plank van een winkel zonder airconditioning. De warmte en het licht konden de rolletjes weinig goed gedaan hebben… Maar voor die prijs kon ik het niet laten. Je kunt het immers altijd proberen.

En ik ben zo blij dat ik dat gedaan heb!

Credits: denisesanjose

Ik ben naar het geweldige eiland Boracay gegaan en heb het rolletje daar volgeschoten. Het was voor mijn beste vriendin de eerste keer dat ze de strandlocatie bezocht en ik ben superblij met de vriendinnenfoto’s van onze trip :-).

Credits: denisesanjose

Ik heb de film door Digiprint laten crossen en was echt superblij met het resultaat (op de chemische vlek in de derde foto hierboven na dan). Ik hou meestal niet zo van verzadigde kleuren, maar met de zon, lucht en zand als achtergrond werkt het erg goed.

Credits: denisesanjose

Sommige foto’s zijn een beetje wazig of onscherp, maar dat komt omdat ik een simpele schiet-en-richt camera gebruikte zonder enige instellingen en door de reisjes van eiland naar eiland raakten mijn camera en ik een beetje gedesorienteerd. Maar ik vind zeilen nog steeds geweldig hoor.

Credits: denisesanjose

Het viel me op dat de film de kleuren van de onderwerpen echt goed benadrukt. De foto’s die we in het bossige gedeelte van Crystal Cove hebben genomen werden wel erg groen, dat vond ik zelf wat minder geslaagd. Ik ben dan ook erg blij dat ik veel kustfoto’s heb gemaakt. De foto’s zijn voor binnenshots met flits ook wel erg donker en groen.

Credits: denisesanjose

Teveel licht zorgt dan weer voor overbelichting. Boracay is vol wit zand, wat op de meeste foto’s toch reflecterend werkt. Vergeet dit niet als je met een rolletje Ektachrome het strand op gaat. Fotografeer vooral wanneer de zon niet zo fel is of kies voor een plek met een beetje schaduw.

Credits: denisesanjose

Al met al raad ik de film zeker aan bij mensen die met diafilm aan de slag willen en die er niet teveel voor willen betalen. Vooral als je je bedenkt dat de productie van Ektachrome en Elitechrome diafilms is gestopt, heb ik er echt een schijntje voor betaald. Als je niet zo’n fan bent van korreligheid of kleuren is dit zeker een goede keuze. Anders zou je misschien toch beter een verse rol Ektachrome moeten kopen. Dan zijn je kleuren net iets levendiger en scherper.

Credits: denisesanjose

Als ik mijn camera’s ga ophalen hoop ik dat de doos met rolletjes er nog staat. Ik heb zin om met deze film te experimenteren!

Bekijk alle foto’s van dit rolletje in mijn BORACAY ☀ album.

written by denisesanjose on 2012-08-05 #gear #review #boracay #strand #reviews #beach #netherlands #nederland #dutch #holland #film-reviews #color-reversal #natuur #nld #verlopen #35mm-films #color-slides #one-with-nature #kodak-ektachrome-elite-ii-100 #strandfoto-s

More Interesting Articles