Heb je al een account? Log in | Nieuw bij Lomography? Aanmelden | Lab | Huidige Site:

Dag HEMA Fotoservice

Ik ben dol op de HEMA. De Jip & Janneke-meuk, betaalbare frutsels voor in huis en af en toe een Oud-Hollandsche Hemaworst. Maar na vandaag ben ik een klein beetje boos op de HEMA. Er is besloten om nog een aantal van hun fotoservice winkels te sluiten, zo ook mijn favoriete stekkie...

HEMA fotoservice filiaal aan de Kalverstraat – Foto via hema.nl

Als meisje van tien kwam ik al bij de HEMA fotoservice op de Kalverstraat in Amsterdam. Zoals ik in een eerder artikel al eens geschreven heb, is de HEMA voor mij een groot nostalgisch feest dat helemaal verbonden is aan analoge fotografie.

Niet zo vreemd dus dat ik, toen ik dik anderhalf jaar geleden weer begon met analoge fotografie, uiteraard weer naar de HEMA ging. Niet alleen voor rolletjes, maar ook om mijn rollen te laten ontwikkelen. 35mm, crossen, 120 film, rare formaten, gekke emulsies uit vergane tijden, niets was de medewerkers te gek en elke uitdaging namen ze aan!

Foto van PretletterP

Merktrouw, ik ben het enorm. Helemaal als het gaat om mijn fotografie. Want tja, ik wil toch echt dat mijn rolletjes zo veel mogelijk liefde mee krijgen! Naast merktrouw ben ik ook nog eens een tikkeltje ongeduldig, dus het feit dat de geweldenaren van de fotoservice ook nog eens mijn rolletjes binnen dertig minuten konden ontwikkelen was een enorme bonus.

Alleen zwart/wit rollen moesten naar de centrale, prima, die sturen we dan gewoon op, en verder ging ik steevast na het inleveren van mijn rolletjes even door de HEMA heen (nieuwe Jip & Janneke-pleisters scoren) om na dertig minuten terug te komen en zo blij als dat tienarige meisje op exact dezelfde wijze de winkel uit te huppelen, richting mijn scanner.

Ik heb enorm veel leuke avonturen meegemaakt bij de fotoservice. Van per abuis omgeruilde rolletjes tot medelomografen die toevallig de winkel inrolden en moeite hadden met hun Diana. We hebben er gesprekken gevoerd, rollen uitgewisseld en enorm veel laten ontwikkelen. Ook heb ik er enorm veel kennis opgedaan door met andere klanten te praten. Met name de oudere mannen die nog met analoge toestellen werken zijn een schat aan informatie!

Vandaag was ik mijn rolletjes op halen en viel mijn oog op een grote ‘wij gaan verhuizen’ poster. De moed zonk al richting mijn Puma sneakers en ik vroeg aan de medewerkers of het fotolab gewoon mee ging. En helaas… Vanaf 9 september is het alleen nog maar mogelijk om meerdagenservice te laten doen en het lab waar ik als meisje van tien en dame van dertig zo veel rollen heb afgeleverd gaat, inclusief haar medewerkers, verdwijnen…

HEMA logo (via hema.nl)

HEMA vindt het niet meer rendabel om aan 1-uurs service te doen en stopt er daarom mee. De medewerkers (professionals die in sommige gevallen al bijna vijfentwintig jaar in dit filiaal werken en zichzelf toch echt pro op het gebied van ontwikkelen mogen noemen) worden verdeeld over de andere HEMA afdelingen. Jaja, de dames en heren die mij zo ontzettend goed hielpen en enorm veel weten over emulsies, camera’s en technieken moeten voortaan gewoon worsten verkopen of die Jip & Janneke-pleisters bijvullen.

Ik vind het verschrikkelijk en ik heb, in een soort protestpoging, een mail naar de HEMA gestuurd via hun contactformulier. Hopelijk zijn er meer mensen die net als ik dol zijn op deze fotoservice en die even in hun toetsenbord willen kruipen om duidelijk te maken aan HEMA hoe uniek dit filiaal is. Geen idee of het helpt, maar idealen moet je hebben en zoals ik van mijn vader heb geleerd: als je iets de moeite waard vindt, dan moet je er voor strijden.

Briefje in de winkel: Komt allen!

Mocht het geen nut hebben en het filiaal sluit, dan is er in ieder geval op 8 september nog gelegenheid om afscheid te nemen van het filiaal en de medewerkers!
Tijd voor een eerbetoon aan de mensen die altijd klaar stonden voor ons, kneiterhard werkten aan de beste ontwikkelingen, afdrukken en ook nog eens tijd hadden voor een praatje, advies of gewoon een bak thee.

Kom dus op zaterdag 8 september tussen 13.00 – 18.00 naar de HEMA fotoservice aan de Kalverstraat!
Kalverstraat 208, Amsterdam

geschreven door pretletterp

20 reacties

 1. luxxx

  luxxx

  ja .. heel erg .. ik had het een aantal weken geleden al gehoord. doodzonde.
  ik kwam er minstens 1x per week om mijn dia rolletjes te laten cross-processen en kon altijd binnen een half uur het resultaat ophalen.. super service!

  meer dan 2 jaar geleden · rapporteer als spam
 2. luxxx

  luxxx

  ik heb ook even het formulier ingevuld :)

  meer dan 2 jaar geleden · rapporteer als spam
 3. pretletterp

  pretletterp

  @luxxx: JA! Ik baal er zo ontzettend van. Niet alleen als klant (nu moet ik weer op zoek naar een ander lab) maar ook voor de medewerkers die nu gewoon tussen de worsten gezet worden :/

  meer dan 2 jaar geleden · rapporteer als spam
 4. yarah

  yarah

  Wat stom zeg! Ik heb het contact formulier ook ingevuld. Ik ben er nog nooit geweest, maar toch een mooi verhaaltje geschreven :)

  meer dan 2 jaar geleden · rapporteer als spam
 5. fritssi

  fritssi

  Nooooo :'(

  meer dan 2 jaar geleden · rapporteer als spam
 6. luxxx

  luxxx

  ja .. ik heb begrepen dat de Hema Fotoservice medewrkers helemaal niet zo netjes behandeld worden door hun werkgever.

  meer dan 2 jaar geleden · rapporteer als spam
 7. stormey

  stormey

  Ik ben 1 keer met mijn redscale 120 rolletje naar de Hema gegaan. Ik had er 12 opnames mee gemaakt en de dame vroeg mij 274 foto's af te rekenen, die er niet bij zaten...kon ook niet, want er waren volgens de Hema maar 7 foto's gelukt. Ik ben dus niet zo'n fan van de Hema service. Toegegeven dat dit door Hema gewoon opgestuurd werd naar een fotolab en het dus niet helemaal het zelfde verhaal is als hierboven.

  meer dan 2 jaar geleden · rapporteer als spam
 8. orphan_annie

  orphan_annie

  Ik heb ook het formulier ingevuld. Ik kwam er heel graag. :((
  meer dan 2 jaar geleden · rapporteer als spam
 9. marjanbuning

  marjanbuning

  De 1 uur service bij Hema herestraat groningen is vorige week gestopt. Dagelijks bracht ik trouw mijn rollen heen was de laatste 1 uur service in groningen. Jammer heel jammer misschien niet zo'n goede zet van de hema analoog komt terug en ze spoelen alle kennis weg. :-(

  meer dan 2 jaar geleden · rapporteer als spam
 10. marjanbuning

  marjanbuning

  Mocht je wat inspiratieloos zijn en weet je niet zo goed wat je als reactie na de hema moet toesturen kopieer gerust deze tekst.

  Ik begrijp niet waarom u heeft besloten om de 1 uur fotoservice te sluiten . Misschien heeft u niet door gehad dat u als enige nog in nederland iets unieks aanbood. Ik vind het nobel van uw bedrijf dat u nog jarenlang terwijl de digitalefotografie oorlog op zijn hoogtepunt was nog steeds de 1 uur service draaiende hield. Maar nu heeft u de strijd opgeven terwijl analoge fotografie weer helemaal aan het terugkomen is. U maakt een fout die vele al hebben gemaakt. Als u eens na een platenzaak gaat zult u zien dat elpees helemaal terug zijn en broederlijk naast de rekken met cd's staan. U laat nu uw meest ervaren foto service medewerkers de hemaworst verkopen. Daar is niets mis mee.... met die worst erg lekker hoor. Ik ben al jaren trouw klant van uw 1 uurservice en heb nooit klachten gehad uw fotoservice medewerkers zijn hun gewicht in goud waard. Ik weet dat het geen zin heeft om u te vragen om de 1 uur service in stand te houden maar stiekem hoop ik het wel.

  meer dan 2 jaar geleden · rapporteer als spam
 11. bbijlhout

  bbijlhout

  In Utrecht is hij ook al weg en Amsterdam (Kalverstraat) volgt volgende week helaas. In Utrecht is er wel een alternatief. Fotowereld heeft 1-uur service voor kleur en zwart/wit en is 10 cent per rolletje duurder dan de HEMA. Ze ontwikkelen alleen op dinsdag en donderdag. Crossen doen ze helaas niet meer.

  meer dan 2 jaar geleden · rapporteer als spam
 12. sterestherster

  sterestherster

  Balen! Ik hoor nooit zoveel goeds over de HEMA fotoservice, maar dit is een tof verhaal. In Rotterdam ga ik altijd naar foto van de Graaf op de Meent. Eén uur service voor kleur, doen ook cross processing, zwartwit en dia duurt echter heel lang...op maandag versturen ze die en de films komen op vrijdag terug...
  meer dan 2 jaar geleden · rapporteer als spam
 13. pretletterp

  pretletterp

  @steresther HOOOOI ook ;)
  Ik hoor inderdaad van meer mensen goede verhalen over van de Graaf. Volgende keer dat ik bij @roolpaap ben eens kijken bij ze.

  meer dan 2 jaar geleden · rapporteer als spam
 14. pretletterp

  pretletterp

  @sterestherster bedoel ik dus ;) (moeilijk hoor, lezen en typen...)

  meer dan 2 jaar geleden · rapporteer als spam
 15. mrmaart

  mrmaart

  hebben jullie het stuk in het Parool gelezen? behoorlijk ontroerend kan ik je vertellen. ik heb het met dat team te doen. konden wij maar iets voor ze betekenen!

  meer dan 2 jaar geleden · rapporteer als spam
 16. pretletterp

  pretletterp

  @mrmaart; ik kreeg de parool maar niet te pakken waar het in staat. Heb jij 't en is het scanbaar? Of online te vinden?

  meer dan 2 jaar geleden · rapporteer als spam
 17. mrmaart

  mrmaart

  meer dan 2 jaar geleden · rapporteer als spam
 18. pretletterp

  pretletterp

  @mrmaart: ik krijg een error :( Suuuuuuf

  meer dan 2 jaar geleden · rapporteer als spam
 19. pretletterp

  pretletterp

  Oh, @mrmaart, ik hoor dat het aan mij ligt (uiteraaaaard!). Dankzij @roolpaap heb ik 'm nu gewoon binnen ;)

  meer dan 2 jaar geleden · rapporteer als spam
 20. pretletterp

  pretletterp

  Of niet... Die zei dat ie m kon openen, maar bedoelde dat ie ook een foutmelding kreeg, weheheh

  meer dan 2 jaar geleden · rapporteer als spam