De kathedraal van Monreale

Monreale is een stadje met 30.000 inwoners en bevindt zich in de provincie Palermo, in Sicilië. De stad is vooral bekend voor zijn kathedraal, één van de bekendste voorbeelden van Normandische architectuur in het zuiden van Italië. Met mijn Lomo LC-A nam ik enkele foto’s van dit artistieke meesterwerk.

Monreale is een stadje dichtbij Palermo, de hoofdstad van Sicilië, en bevindt zich in een vallei bekend om zijn sinaasappel-, olijf- en amandelteelt. De kathedraal, gebouwd van 1174 tot 1182, is één van de belangrijkste voorbeelden van de Normandische architectuur.

Credits: sirio174

De kerk heeft een vrij ingewikkeld ontwerp, met zowel Oosterse-orthodoxe en Rooms-katholieke elementen. Het lijkt eigenlijk op twee verschillende kerken, die samengevoegd zijn tot één uniek gebouw.

Credits: sirio174

De kerk heeft een gigantische mozaïk met een oppervlakte van 6500 m². In de foto hieronder, zie je het centrale apsis met een prachtige afbeelding van Christus Pantocrator. In de andere apsis’ worden Sint-Peter en Sint-Paul afgebeeld. De inscripties zijn vooral in het Latijn, ook enkele in het Grieks, en geven uitleg over het onderwerp of de heilige die worden afgebeeld.

Credits: sirio174

Andere mozaïeken stellen scenes voor uit het Oude en het Nieuwe Testament. Het ontwerp blijkt van Byzantijnse afkomst.

Credits: sirio174

Naast de kerk staat één van de mooiste kloosters uit de 12e eeuw. Het klooster is vooral bekend voor zijn vele en gevarieerde details en is bovendien in uitstekende staat.

Credits: sirio174

De mooie geometrische decoratie van de zuilen is afkomstig van de Arabische traditie, die een grote invloed heeft gehad op de Siciliaanse architectuur.

Credits: sirio174

Als je van plan bent een bezoekje te brengen aan Palermo, vergeet dan zeker niet een kijkje te nemen in Monreale!

written by sirio174 on 2013-01-24 #places #location #italie #klooster #monreale #kunst-en-cultuur #kathedraal #mozaiek #sicilie #nationaal-monument #normandische-architectuur

More Interesting Articles