Terugspoelen, afspelen, pauze: Het cassettebandje is 50 geworden!

De muziekcassette is inmiddels alweer vijftig jaar geleden uitgevonden. Heb jij nog nooit een cassettebandje in het echt gezien? Lees en leer kleine vriend! Komt het je wel bekend voor? Geniet dan van een lekkere dosis nostalgie.

Foto van minibear

Een muziekcassette, cassettebandje, compactcassette, of simpelweg bandje is een magneetband die wordt gebruikt als geluidsdrager. Het is samen met de grammofoonplaat één van de eerste, veelvoorkomende geluidsdragers van vooraf opgenomen muziek. Later werden deze verdrongen door de komst van de compact disc.

Philips ontwikkelde in 1962 in hun vestiging in Hasselt de compactcassette. In Europa werd dit product in 1963 op de markt gebracht en een jaar later was dit in de Verenigde Staten het geval. Ze werden in eerste instantie gebruikt op kantoren en door journalisten, maar toen de geluidskwaliteit beter werd vervingen ze steeds vaker de grammofoonplaat.

In de jaren ’80 was de cassette het populairst. Dit kwam vooral door de komst van zakrecorders zoals de welbekende Sony Walkman.

Foto van cassettetapehero

Misschien is de ‘mixtape’ wel het meest onvergetelijke en iconische van de cassette. Degene die de jaren ‘80 en ’90 bewust meegemaakt hebben weten vast nog wel hoe belangrijk zo’n tape in die tijd was. Tegenwoordig downloaden en branden we cd’s zonder enige moeite, maar het kostte flink wat bloed, zweet en tranen om een mixtape in elkaar te knutselen. Van het kiezen van de liedjes tot het daadwerkelijke opnemen.

Als kind van de jaren ’90 heb ik zelf ook herinneringen aan de cassettebandjes. Toen ik klein was werkte mijn moeder ver van huis en ze kon soms maanden weg zijn. We hadden te weinig geld om internationale telefoongesprekken te voeren en omdat ik nog zo klein was schreef mijn moeder me geen lange brieven. Mijn opa kocht lege cassettebandjes waar wij dan verhalen en berichten voor haar op opnamen. Als we dan klaar waren vroegen we een bekende die aan haar te geven als diegene toevallig haar kant op gingen.

Foto van romeria

Ik weet nog hoe fijn ik het geluid vond van een nieuw bandje. Het lage zoemende geluid wat uit je speakers kwam terwijl je wachtte op de eerste tonen van een liedje. Vaak kwam dit moment erg onverwachts, hoe goed je je er ook op voorbereidde.

Of als je zelf iets wilde opnemen en niet zeker wist of het zoemende geluid betekende dat je al kon beginnen of toch nog even moest wachten. Of dat je dan uiteindelijk zo geconcentreerd aan het luisteren was dat je niet eens meer wist wat je nou eigenlijk wilde opnemen.

Foto van lakandula

Het is misschien al lang geleden dat cassettebandjes echt ter sprake kwamen, maar de herinneringen en nostalgie zullen nog lang in onze gedachten voortleven.

De bron van de feiten uit dit artikel is de Wikipedia-pagina over de muziekcassette.

De volgende Engelstalige artikelen zijn nog een leuke toevoeging:

written by geegraphy on 2012-10-02 #music #lifestyle #history #nostalgia #netherlands #nederland #dutch #holland #analogue-lifestyle #cassette #muziek #mixtape #mixen #nld #nostalgie #opnemen #cassette-tapes #cassettebandjes #muziekcassette #bandjes

More Interesting Articles