Tweedehands vondst: Pure Fun met Polaroids!

1

Ik heb het te pakken: het lomo-virus. Deze ‘ziekte’ zorgt ervoor dat ik vaker dan voorheen naar rommelmarkten en kringloopwinkels ga en ook online naar analoge fun speur. Zo keken laatst in de kringloopwinkel twee Polaroidcamera’s mij als asielhonden aan. Gevolg: ik heb ze allebei mee naar huis genomen. En toen begon mijn eerste Polaroid-avontuur: pure fun!

Prijzige kiekjes
Na mijn aankoop ben ik online gaan zoeken naar de juiste filmcassettes. En oei, dat was wel even slikken. De Polaroidfabriek bestaat niet meer, maar onder de naam “The Impossible Project”: http://www.the-impossible-project.com zijn oud-werknemers weer de filmcassettes gaan maken. En iets wat in kleine aantallen gaat, is nu eenmaal duurder. De cassettes kosten zo’n 20 euro voor 8 foto’s. Prijzige kiekjes dus.

Polaroid-geluid is goud waard
Ik had nog nooit een Polaroid-kiekje gemaakt en zag mezelf al met de foto wapperen. Maar dat hoort dus niet bij de versie die ik heb. Foto’s maken is wel een belevenis op zich. Je hebt een instelling voor de afstand en een instelling voor het licht. That’s it. Keuze gemaakt en dan trek je een knop naar achteren voor het daadwerkelijk ‘schieten’ van de foto. Geweldig dat je dan dat typische Polaroid-geluid hoort! Katten schrikken zich rot. De foto wordt eruit gespuugd, meteen afdekken en wachten maar….binnen een half uur heb je je kiekje.

Ondanks de beperkte instellingen is het wel even aftasten wat welk effect heeft. Het lijkt simpeler dan het is. En let op, de camera heeft ook een flitser…daar stond ik dan met mijn eerste testkiekje voor de spiegel;-).

Kijk uit als je foto’s van vrienden maakt!
Maar wat is het leuk om zo’n ‘ouderwetse’ instant-foto te hebben en meteen weg te zetten. Vanwege de prijs maak ik minder foto’s dan ik zou willen, maar de belevenis is al de moeite waard om het gewoon eens gedaan te hebben. De camera is ook erg leuk om tevoorschijn te halen als je een gezellig moment met vrienden hebt. Let wel, als je van iemand anders een foto maakt ben je meteen de foto kwijt;-)!

Tip! Wil je zelf een (gratis) oude Polaroidcamera?
Er zijn online tweedehands exemplaren te vinden, maar informeer ook even in je omgeving. Polaroidcamera’s werden veel gebruikt door transportbedrijven. Zo konden chauffeurs onderweg foto’s maken als zij betrokken waren bij een ongeluk. Tegenwoordig hebben de Polaroidcamera’s plaatsgemaakt voor digitale camera’s en gsm’s met camera. Ken je iemand die bij een transportbedrijf werkt? Gewoon even vragen of zij nog Polaroidcamera’s hebben liggen.

Door mijn enthousiasme over het fotograferen kreeg ik van een oom al een telefoontje dat hij op het werk enkele camera’s voor mij heeft liggen. Top!

Deel jouw ervaring
Zelf recent een eerste Polaroid-ervaring opgedaan? Ik ben benieuwd hoe het jou beviel. Laat het me weten door op dit artikel te reageren.

Voor de volledigheid; instantcamera’s zijn er nieuw te vinden in diverse uitvoeringen en van diverse merken. Online zoeken en je hebt ze zo gevonden.

written by pfvandenbroek on 2012-07-22 #lifestyle #instant-camera #polaroid #polaroids #tweedehands #kringloop

One Comment

  1. haverh
    haverh ·

    Leuk stukje, ik herken dat wel. Het trekt mij ook, die originele Polaroid, dus ik heb er toch maar een nieuwe besteld, met drie pakjes foto's. Het is er nu (nog net) Sale, zodat het wat 'goedkoper' is. Ik ben benieuwd, hoe ik het ga vinden.

More Interesting Articles