Heb je al een account? Log in | Nieuw bij Lomography? Aanmelden | Lab | Huidige Site:

Analoog is Hip: De opkomst van filmfotografie

De afgelopen decennia heeft de analoge fotografie nogal een reis gemaakt. Slechts een paar jaar geleden verklaarde men de rolletjes film voor dood en digitaal als de toekomst. Grappig genoeg wordt juist met de digitale fotografie de laatste tijd het effect van analoog verheerlijkt. iPhone appjes apen de typische lo-fi effecten na - Lomography is hipper dan ooit en ik zie steeds meer mensen met een vintage toestel rondlopen door de hotspots van Londen.

Laatst viel me iets op aan een van de schoenenwinkels waar ik langs liep. In hun etalage viel hun display met een serie medium formaat foto’s enorm op. Aan de randen was duidelijk te zien dat het een toegevoegd effect was en ik moest het even van dichtbij bekijken.

Een haarscherp beeld maar de rand leek nogal wazig en slecht gescand. Maar dat was niet alles, de foto´s waren in kleur, maar op de randen van de foto´s stond toch duidelijk ´TMAX´. Waardoor een (analoge) fotograaf weet dat het om zwart wit film gaat. Het creatieve team heeft duidelijk een digitale foto tot analoog willen bombarderen, jammer alleen dat ze de details niet goed hebben.

Foto van bsmart

Laatst vroeg iemand aan me welke applicatie ik gebruik om de sprocket gaatjes in mijn foto’s te krijgen. Tja, ik heb uitgelegd dat ik op 35mm film schiet en de randen ook belicht waardoor je dat effect krijgt.

Wie weet hoe lang film, en het effect ervan nog populair blijft? Ik hoop dat het blijft groeien en we uiteindelijk een lekkere stevige revolutie krijgen!

geschreven door bsmart en vertaald door pretletterp

1 reactie

  1. schemerel

    schemerel

    jammer dat hierdoor de vintage fototoestellen ook duurder worden :(

    meer dan 2 jaar geleden · rapporteer als spam

Lees dit artikel in een andere taal

De originele versie van dit artikel is geschreven in: English. En het is vertaald in: Português, Deutsch & Français.