Kringloopwinkel FTW!

3

Ik heb een uitgebreide cameraverzameling. De meeste daarvan heb ik bij rommelmarkten en kringloopwinkels op de kop getikt. De één zijn oude rommel, is de ander zijn werldvondst. Tussen de skaileren bankstellen en de oude boeketreeksen kom ik dan ook regelmatig een leuke camera tegen.

Credits: stratski

Een paar jaar geleden had ik het geluk om vlak bij een geweldige kringloopwinkel bij de Oostergasfabriek in Amsterdam te wonen. Regelmatig liep ik een rondje door de enorme hal om te zien of er nog wat leuks bij zat. Behalve nuttige zaken als een tijdschriftenrekje, gereedschapskist, eierkloppers en nog veel meer, vond ik er ook de nodige mooie oude camera’s. Zo was er dit trio oude Agfa cameraatjes. Ik kocht ze voor een euro per stuk omdat ik ze er leuk uit vond zien. Toen ik eenmaal had uitgevonden hoe ik de rare filmcasettes kon vullen en de camera’s kon gebruiken bleken ze ook nog heel leuke foto’s te produceren!

Zwart-witfoto’s met de Agfa Iso Rapid, kleurenfoto’s met de Agfa Isomat rapid.

Helaas is de Oostergasfabriek, en dus ook de kringloopwinkel, inmiddels gesloopt. Maar ook elders zijn er mooie kringloopwinkels. In Haarlem vond ik bijvoorbeeld een mooie TLR. Deze was wel vrij duur naar kringloopmaatstaven (20,-), maar ik vond hem zo mooi dat ik hem toch gekocht heb. Nu staat hij in de woonkamer mooi te wezen, en af en toe neem ik me mee om buiten te spelen.

Reflekta II

Ook als je lokale kringloopwinkel geen fraaie vintage op voorraad heeft, kan het de moeite lonen even in de bakken te rommelen. Zo vond ik voor 50 cent in de kringloopwinkel van Amersfoort een waterdichte camera. Deze Splash is niet bijster geavanceerd: er zit een knop op om af te drukken en één om door te spoelen, en je moet hem ook niet al te lang onder water houden, want dan gaat hij lekken. Geeft niks, want voor een kanotochtje in de regen, of een dagje in de branding of bij het zwembad is hij perfect.

Credits: stratski

Een goedkope kringloopcamera is ook perfect als je wilt rommelen met cameramodificaties. Internet staat vol leuke tutorials om lenzen om te draaien, multiple exposers in te bouwen, en noem maar op. Allemaal dingen die je misschien niet zo snel met je dierbare LC-A of Holga wil doen. Maar een camera van 75 cent, ach, daar kun je nog eens wat mee experimenteren. Ik heb er in elk geval al een paar klaarliggen om binnenkort eens mee te gaan knutselen.

Een laatste tip: let goed op bij het bekijken van de camera’s. Soms kom je er één tegen waar nog een rolletje in zit. Bij sommige camera’s kun je dat van buiten zien, bij andere kun je door snel te reageren en de camera meteen weer dicht te klappen het rolletje grotendeels redden. Altijd leuk om te zien wat andere mensen vast hebben gelegd en zijn vergeten. Eén keer had ik extra veel geluk en kwam ik een los, leeg, rolletje tegen, dat ik gratis meekreeg van de kassajuffrouw. Een mooie gelegenheid om wat te experimenteren met verlopen film!

vergeten foto’s in een afgedankte camera, en foto’s met verlopen kringloop-Kodak.

Ook kringloopshoppen? Op kringloopwinkel.nl kun je de dichtstbijzijnde winkel opzoeken.

written by stratski on 2012-06-26 #lifestyle #netherlands #nederland #dutch #holland #nld #tweedehands-kringloopwinkel-winkel-camera-vintage-requested

3 Comments

  1. gdc
    gdc ·

    Jup! Kringloopwinkels en rommelmarkten zijn super! Helaas houden ze in België de camera's nu bij tot in de zgn Retroweek en vragen er dan belachelijk veel geld voor.... Jammer....

  2. tffny
    tffny ·

    Kleedjesmarkten zijn mijn favoriet! Inmiddels al een stuk of 30 camera's op de kop weten te tikken zo heerlijk!

  3. tffny
    tffny ·

    Kleedjesmarkten zijn mijn favoriet! Inmiddels al een stuk of 30 camera's op de kop weten te tikken zo heerlijk!

More Interesting Articles