Maak digitaal niet belachelijk!

Analoog is de toekomst. Ja, daar zijn we het collectief over eens. MAAR besef wel goed dat deze analoge revolutie gebaseerd is op de digitale interventie en dat het daarom zo goed werkt.

Je moet terug gaan om vooruit te kunnen en vooruit gaan om terug te kunnen, een afgezaagde uitdrukking inderdaad, maar ‘alle cliches zijn waar’ – Kerouac. Hoe dan ook, ik dwaal nu al af…

We leven in een technologische samenleving. Volgepropt met technofantastische lekkernijen en ‘verchroomde’ deeltjes. Chroom is zo heet in de toekomst, dat is zelfs de reden waarom Google zich betrokken heeft met zijn gegalvaniseerde stijlen – niet alleen voor Buck Rodgers nu eh! Elke dag slenteren we door de straten, bezoeken we websites en magazines vol ziekelijk perfecte beelden, dezelfde klinische technieken, dezelfde poses, dezelfde vraag en zelfs hetzelfde antwoord.

Vroeger verlangden fotograferen naar de ware natuurlijkheid, die zeer moeilijk te bereiken was met films want er altijd zijn zoveel variabelen betrokken. Zoveel kans dat iets verkeerd gaat, de perfecte huidskleur ontsierd door meer dan alleen onrust en een daling van de temperatuur bijvoorbeeld – zijn allemaal elementen die het lastig maken om iets vast te leggen. Toen kwamen digitale camera’s die ons de mogelijkheid boden om eindelijk de afbeeldingen gelijk te kunnen zien en te kunnen bewerken. Het gaf ons directe controle in de studio en misschien nog wel belangrijker – de mogelijkheid tot perfectie.

Het bleek elk fotografisch probleem op te lossen. Nu kan zelfs ieder willekeurig persoon – zonder ervaring – prachtige beelden maken. Maar dat was het; een digitale camera maakt foto’s, pixel-perfecte formaties van natuurlijke kleur en toon. We willen niet meer alleen afbeeldingen, wij willen FOTO’S! Dat is waarom we met film schieten, waarom we fouten omarmen, waarom we fouten gebruiken als een vorm van expressie net zoals Andy Warhol. We houden allemaal van een toeval en geluk. Dit besef hebben we pas sinds de opkomst van machines die een creatie tot in de perfectie kunnen maken, daarmee zien we het verschil.

Naast het digitalisering anno 2011 heeft analoge fotografie ook een publiek nodig. Ironisch gezien heeft de analoge fotografie haar publiek online gevonden. Wat daarmee de enige ‘plek’ is dat fysiek gezien niet bestaat, maar dat terzijde. In principe is het de meest digitale vorm van het digitale. Een pixel-tempel zou je het kunnen noemen. Maar hoe kan je als analoge foto een steentje bij te dragen voor de analoge werel in deze digitale omgeving? Nou, je hebt een scanner of een apparaat nodig dat een pixel samenstelling van je moleculaire creaties maakt. Een apparaat dat je foto’s kan draaien en ze digitaal klaar kan maken zodat je ze kan delen via netwerksites en andere online maatschappelijke groepen.

De terminologie van analoge fotografie wordt puur en alleen gebruikt door de komst van digitale fotografie, om het te scheiden van elkaar. Het heet alleen analoog omdat er een alternatief is – digitaal. Het moet niet worden gezien als een antithese ten opzichte van digitaal, maar juist als iets dat harmonieus bestaat in onze technologische samenleving. Een manier om vooruit te gaan door in één zin achteruit te gaan (figuurlijk dan).

written by pmcameraclub on 2011-07-07 in #gear #tipster

More Interesting Articles

 • Lomography x URBNTR: rauwe kiekjes met de La Sardina!

  written by anna-lomo on 2014-07-29 in #people #lomoamigos
  Lomography x URBNTR: rauwe kiekjes met de La Sardina!

  URBNTR is een geprint magazine uit Amsterdam met alleen maar analoge fotografie, niks is digitaal. Natuurlijk zijn wij fan! Daarom gaven we oprichters Maxime en Bart een La Sardina camera en konden haast niet wachten op de resultaten. Ze zijn binnen, dus lees het interview en check de prachtige foto's hier!

 • Lomography X Poopy Cat: upload je analoge kattenplaatjes en win!

  written by anna-lomo on 2014-07-17 in #competitions
  Lomography X Poopy Cat: upload je analoge kattenplaatjes en win!

  Katten zijn hip en ook nog eens onwijs fotogeniek, vooral analoog! Met een fisheye lens, als panorama, dromerig op 120 film, noem het maar op. En jullie zijn gek op ze - het is niet zonder reden dat het een van de populairste tags van de community is! Daarom sluiten Poopy Cat en Lomography de handen ineen voor een leuke fotowedstrijd. Doe je mee?

  2
 • Artistieke foto-collages door John Stezaker

  written by cruzron on 2014-03-05 in #lifestyle
  Artistieke foto-collages door John Stezaker

  Hoewel we het niet helemaal eens zijn met John Stezaker's visie dat de wereld oververzadigd is aan beelden, op zijn knappe collages valt helemaal niks aan te merken. Integendeel, daar zijn we absolute fans van!

 • Snelle tips voor festival-fotografie

  written by jillytanrad on 2014-03-22 in #gear #tipster
  Snelle tips voor festival-fotografie

  Festivals staan altijd garant voor bakken vol plezier, of het nu gaat om een rockfestival of een cultureel festival. Elk moment is opwindend, onthullend en er is altijd en overal wel wat leuks te zien. Als je niet wil dat deze herinneringen voor altijd verloren gaan, dan is het aan te raden je camera in de aanslag te houden en je favoriete evenement op foto vast te leggen.

 • Colorful Transformations: Deel 1

  written by tomas_bates on 2014-10-17 in #news
  Colorful Transformations: Deel 1

  Heerlijk toch als de hele wereld naar nieuwe perspectieven verschuift? Misschien is het op het moment dat je je realiseert dat het gras niet altijd groener is aan de andere kant. Nou dames en heren, we zijn bijna klaar om een ​​nieuwe Lomographic verrassing te onthullen die deze magische invloed op je fotografische leven zal hebben!

 • Lomography X Caseable - je beste snapshots van 2013

  written by zonderbar on 2014-03-03 in #competitions
  Lomography X Caseable - je beste snapshots van 2013

  Je foto's in handen hebben om ze eens goed te bekijken is leuk, maar deze beelden altijd en de hele dag bij je hebben is misschien nog wel beter! Caseable maakt het mogelijk je creativiteit en analoge talent te gebruiken bij items die je altijd bij hebt. Show ons je beste shots van 2013 en maak kans op fantastische Lomography prijzen én de mogelijkheid om jouw lomo-foto's om te toveren tot Caseable musthaves in hun eigen shop!

  1
 • De Lomo LC-A+ met Wide-Angle Lens: foto's met een gigantische groothoek

  written by cheeo on 2014-05-14 in #lifestyle
  De Lomo LC-A+ met Wide-Angle Lens: foto's met een gigantische groothoek

  Maak plaats voor de oh zo geliefde Lomo LC-A+ en zijn partner in crime, de LC-A+ groothoeklens. Deze lens geeft zo'n wijde blik dat je je ogen niet gelooft!

 • In mei leggen alle vogels een ei!

  written by anna-lomo on 2014-05-23 in #competitions
  In mei leggen alle vogels een ei!

  Omdat het mei is hebben we deze maand een speciale uitdaging: deel je allerbeste kiekje van een vogel! Heb jij die in je verzameling? Dan maak je kans op Piggies voor in de Online Shop!

 • 10 redenen waarom de Horizon perfect is voor straatfotografie

  written by jillytanrad on 2014-05-18 in #lifestyle
  10 redenen waarom de Horizon perfect is voor straatfotografie

  We weten allemaal dat de Horizon camera's fantastisch zijn als het gaat om het vastleggen spectaculaire landschappen - maar wisten jullie ook dat ze briljant zijn voor straatfotografie? Sta ons toe om jullie tien redenen te geven dit eens te proberen als je weer eens de hort op bent.

 • Lomography workshop én rondleiding in Museum Boijmans Van Beuningen!

  written by anna-lomo on 2014-03-21 in #events
  Lomography workshop én rondleiding in Museum Boijmans Van Beuningen!

  Van over de hele wereld toont Museum Boijmans Van Beuningen topstukken van drie van de meest invloedrijke kunstenaars van de twintigste eeuw: Constantin Brancusi, Medardo Rosso en Man Ray. Zij maakten in hun werk op vernieuwende wijze gebruik van fotografie. Met zo'n veertig sculpturen en ruim 100 foto’s van deze experimentele kunstenaars is deze tentoonstelling een must-see voor de lomograaf. Een leuk pluspunt is dat we een Lomography workshop organiseren in het museum! Check hier de details en schrijf je in.

 • 3 december - Advent deal: op zoek naar een prachtige camera? (Online Code: BRIGHTDELIGHT15)

  written by jacobs on 2014-12-03 in #news
  3 december - Advent deal: op zoek naar een prachtige camera? (Online Code: BRIGHTDELIGHT15)

  We hebben weer een fantastische Advent deal! De Konstruktor, ideaal voor DIY fans, is nu met 15% korting verkrijgbaar en dat is niet het enige — al onze plastic camera's hebben deze korting! Ga nu naar de Online Shop.

 • De zoektocht naar analoge sterren: Landschappen

  written by hembot on 2014-04-07 in #competitions
  De zoektocht naar analoge sterren: Landschappen

  Bereid jezelf voor op de grootste analoge wedstrijd van het jaar, die op de grootste dag van de analoge fotografie begint! Omdat het 12 april 2014 Film Photography Day is, zijn we op een missie de beste analoge foto's OOIT te ontdekken - en we hebben fantastische prijzen.