Maak digitaal niet belachelijk!

Analoog is de toekomst. Ja, daar zijn we het collectief over eens. MAAR besef wel goed dat deze analoge revolutie gebaseerd is op de digitale interventie en dat het daarom zo goed werkt.

Je moet terug gaan om vooruit te kunnen en vooruit gaan om terug te kunnen, een afgezaagde uitdrukking inderdaad, maar ‘alle cliches zijn waar’ – Kerouac. Hoe dan ook, ik dwaal nu al af…

We leven in een technologische samenleving. Volgepropt met technofantastische lekkernijen en ‘verchroomde’ deeltjes. Chroom is zo heet in de toekomst, dat is zelfs de reden waarom Google zich betrokken heeft met zijn gegalvaniseerde stijlen – niet alleen voor Buck Rodgers nu eh! Elke dag slenteren we door de straten, bezoeken we websites en magazines vol ziekelijk perfecte beelden, dezelfde klinische technieken, dezelfde poses, dezelfde vraag en zelfs hetzelfde antwoord.

Vroeger verlangden fotograferen naar de ware natuurlijkheid, die zeer moeilijk te bereiken was met films want er altijd zijn zoveel variabelen betrokken. Zoveel kans dat iets verkeerd gaat, de perfecte huidskleur ontsierd door meer dan alleen onrust en een daling van de temperatuur bijvoorbeeld – zijn allemaal elementen die het lastig maken om iets vast te leggen. Toen kwamen digitale camera’s die ons de mogelijkheid boden om eindelijk de afbeeldingen gelijk te kunnen zien en te kunnen bewerken. Het gaf ons directe controle in de studio en misschien nog wel belangrijker – de mogelijkheid tot perfectie.

Het bleek elk fotografisch probleem op te lossen. Nu kan zelfs ieder willekeurig persoon – zonder ervaring – prachtige beelden maken. Maar dat was het; een digitale camera maakt foto’s, pixel-perfecte formaties van natuurlijke kleur en toon. We willen niet meer alleen afbeeldingen, wij willen FOTO’S! Dat is waarom we met film schieten, waarom we fouten omarmen, waarom we fouten gebruiken als een vorm van expressie net zoals Andy Warhol. We houden allemaal van een toeval en geluk. Dit besef hebben we pas sinds de opkomst van machines die een creatie tot in de perfectie kunnen maken, daarmee zien we het verschil.

Naast het digitalisering anno 2011 heeft analoge fotografie ook een publiek nodig. Ironisch gezien heeft de analoge fotografie haar publiek online gevonden. Wat daarmee de enige ‘plek’ is dat fysiek gezien niet bestaat, maar dat terzijde. In principe is het de meest digitale vorm van het digitale. Een pixel-tempel zou je het kunnen noemen. Maar hoe kan je als analoge foto een steentje bij te dragen voor de analoge werel in deze digitale omgeving? Nou, je hebt een scanner of een apparaat nodig dat een pixel samenstelling van je moleculaire creaties maakt. Een apparaat dat je foto’s kan draaien en ze digitaal klaar kan maken zodat je ze kan delen via netwerksites en andere online maatschappelijke groepen.

De terminologie van analoge fotografie wordt puur en alleen gebruikt door de komst van digitale fotografie, om het te scheiden van elkaar. Het heet alleen analoog omdat er een alternatief is – digitaal. Het moet niet worden gezien als een antithese ten opzichte van digitaal, maar juist als iets dat harmonieus bestaat in onze technologische samenleving. Een manier om vooruit te gaan door in één zin achteruit te gaan (figuurlijk dan).

geschreven door pmcameraclub op 2011-07-07 in #gear #tipster #tipster #film #lomography-nederland #dutch #avant-garde #digitaal #nederland #analoog #toekomst #kunst #lomography-nld #holland

Meer interessante artikelen

 • Lomography x URBNTR: rauwe kiekjes met de La Sardina!

  geschreven door anna-lomo op 2014-07-29 in #people #lomoamigos
  Lomography x URBNTR: rauwe kiekjes met de La Sardina!

  URBNTR is een geprint magazine uit Amsterdam met alleen maar analoge fotografie, niks is digitaal. Natuurlijk zijn wij fan! Daarom gaven we oprichters Maxime en Bart een La Sardina camera en konden haast niet wachten op de resultaten. Ze zijn binnen, dus lees het interview en check de prachtige foto's hier!

 • Lomography X Poopy Cat: upload je analoge kattenplaatjes en win!

  geschreven door anna-lomo op 2014-07-17 in #wedstrijden
  Lomography X Poopy Cat: upload je analoge kattenplaatjes en win!

  Katten zijn hip en ook nog eens onwijs fotogeniek, vooral analoog! Met een fisheye lens, als panorama, dromerig op 120 film, noem het maar op. En jullie zijn gek op ze - het is niet zonder reden dat het een van de populairste tags van de community is! Daarom sluiten Poopy Cat en Lomography de handen ineen voor een leuke fotowedstrijd. Doe je mee?

  2
 • Colorful Transformations: Deel 1

  geschreven door tomas_bates op 2014-10-17 in #nieuws
  Colorful Transformations: Deel 1

  Heerlijk toch als de hele wereld naar nieuwe perspectieven verschuift? Misschien is het op het moment dat je je realiseert dat het gras niet altijd groener is aan de andere kant. Nou dames en heren, we zijn bijna klaar om een ​​nieuwe Lomographic verrassing te onthullen die deze magische invloed op je fotografische leven zal hebben!

 • Shop Nieuws

  Belair Camera

  Belair Camera

  Fan van middenformaat foto's? Deze parel van een Belair stelt nooit teleur tijdens het schieten van foto's op 120 film! Je kunt kiezen uit verschillende Belair edities.

 • De Lomo LC-A+ met Wide-Angle Lens: foto's met een gigantische groothoek

  geschreven door cheeo op 2014-05-14 in #lifestyle
  De Lomo LC-A+ met Wide-Angle Lens: foto's met een gigantische groothoek

  Maak plaats voor de oh zo geliefde Lomo LC-A+ en zijn partner in crime, de LC-A+ groothoeklens. Deze lens geeft zo'n wijde blik dat je je ogen niet gelooft!

 • In mei leggen alle vogels een ei!

  geschreven door anna-lomo op 2014-05-23 in #wedstrijden
  In mei leggen alle vogels een ei!

  Omdat het mei is hebben we deze maand een speciale uitdaging: deel je allerbeste kiekje van een vogel! Heb jij die in je verzameling? Dan maak je kans op Piggies voor in de Online Shop!

 • 10 redenen waarom de Horizon perfect is voor straatfotografie

  geschreven door jillytanrad op 2014-05-18 in #lifestyle
  10 redenen waarom de Horizon perfect is voor straatfotografie

  We weten allemaal dat de Horizon camera's fantastisch zijn als het gaat om het vastleggen spectaculaire landschappen - maar wisten jullie ook dat ze briljant zijn voor straatfotografie? Sta ons toe om jullie tien redenen te geven dit eens te proberen als je weer eens de hort op bent.

 • Shop Nieuws

  Een gratis Diana Mini

  Een gratis Diana Mini

  Je krijgt deze camera helemaal gratis wanneer je voor EUR 99,- aan 35mm film besteed in onze online shop. Deze actie is geldig t/m 26 maart dus wees er snel bij!

 • 3 december - Advent deal: op zoek naar een prachtige camera? (Online Code: BRIGHTDELIGHT15)

  geschreven door jacobs op 2014-12-03 in #nieuws
  3 december - Advent deal: op zoek naar een prachtige camera? (Online Code: BRIGHTDELIGHT15)

  We hebben weer een fantastische Advent deal! De Konstruktor, ideaal voor DIY fans, is nu met 15% korting verkrijgbaar en dat is niet het enige — al onze plastic camera's hebben deze korting! Ga nu naar de Online Shop.

 • De crew van Lomography Benelux - Ghislaine

  geschreven door anna-lomo op 2014-09-08 in #lifestyle
  De crew van Lomography Benelux - Ghislaine

  Lomography is een groot en wereldwijd bedrijf, maar hier in de Benelux werken we met een fijn klein team. Misschien heb je ons al eens ontmoet, misschien ook niet. Leer ons beter kennen in deze nieuwe serie, waarbij we elk met onze favoriete Lomography camera in een week een rolletje volschieten. Deze week is het woord aan redactie- en workshopheld Ghislaine!

  5
 • De Diana Mini: een kleine kanjer!

  geschreven door panchoballard op 2014-05-28 in #reviews
  De Diana Mini: een kleine kanjer!

  Je zou denken dat een camera die zo klein en schattig is als de Diana mini een hebbedingetje is - gewoon een leuk apparaatje om op vakantie wat kekke kiekjes mee te schieten. En hoewel het inderdaad een prima camera is om dat mee te doen, kan ze nog zo veel meer! Profiteer van de vele functies en verander je camera in een creatieve krachtpatser!

 • Shop Nieuws

  Laat je film ontwikkelen door het LomoLAB

  Laat je film ontwikkelen door het LomoLAB

  Rolletje vol? Stuur ze naar het LomoLAB! We ontwikkelen kleur, zwartwit, 120 film, 110 film en 35mm film. En natuurlijk ook alle speciale formaten, met of zonder sprocket holes. Voor lomografen, door lomografen.

 • Mijn 5 favoriete double exposures en hun verhaal

  geschreven door s0y op 2014-05-12 in #lifestyle
  Mijn 5 favoriete double exposures en hun verhaal

  Iedereen maakt wel eens double exposures of meervoudige belichtingen, althans, dat hoop ik! Zelf ben ik echt fan, ik vind deze techniek een van de pluspunten van analoog fotograferen en probeer er steeds beter in te worden. Graag deel ik mijn favorieten en de verhalen achter de foto's met jullie en ik hoop dat iedereen die nog nooit een dubbel heeft gemaakt het toch eens gaat proberen!

  1
 • Petzval LomoAmigo: Victoria Schofield

  geschreven door hannah_brown op 2014-10-15 in #people #lomoamigos
  Petzval LomoAmigo: Victoria Schofield

  Er werken veel getalenteerde mensen voor de Lomography Gallery Soho en Victoria Schofield is geen uitzondering op deze regel. Ze is een studente die al een uitgebreid portfolio van foto's heeft opgebouwd en is vooral geïnteresseerd in muziekfotografie. We leenden haar een Petzval lens uit voor het weekend en hier zijn de reslutaten.

 • De magie die nog moet komen: Deel 3

  geschreven door Lomography op 2014-09-04 in #nieuws
  De magie die nog moet komen: Deel 3

  “Laat me je vertellen hoe mijn leven blauw werd”. Dat waren de eerste woorden van de man op het bankje terwijl hij naast me kwam zitten tijdens m'n lunchpauze. Normaal gesproken eet ik liever alleen, maar er was iets met deze openingszin dat me intrigeerde; dus ik zei tegen hem "Dat is goed vriend, ga je gang. Vertel me hoe je leven blauw werd”.