Maak digitaal niet belachelijk!

Analoog is de toekomst. Ja, daar zijn we het collectief over eens. MAAR besef wel goed dat deze analoge revolutie gebaseerd is op de digitale interventie en dat het daarom zo goed werkt.

Je moet terug gaan om vooruit te kunnen en vooruit gaan om terug te kunnen, een afgezaagde uitdrukking inderdaad, maar ‘alle cliches zijn waar’ – Kerouac. Hoe dan ook, ik dwaal nu al af…

We leven in een technologische samenleving. Volgepropt met technofantastische lekkernijen en ‘verchroomde’ deeltjes. Chroom is zo heet in de toekomst, dat is zelfs de reden waarom Google zich betrokken heeft met zijn gegalvaniseerde stijlen – niet alleen voor Buck Rodgers nu eh! Elke dag slenteren we door de straten, bezoeken we websites en magazines vol ziekelijk perfecte beelden, dezelfde klinische technieken, dezelfde poses, dezelfde vraag en zelfs hetzelfde antwoord.

Vroeger verlangden fotograferen naar de ware natuurlijkheid, die zeer moeilijk te bereiken was met films want er altijd zijn zoveel variabelen betrokken. Zoveel kans dat iets verkeerd gaat, de perfecte huidskleur ontsierd door meer dan alleen onrust en een daling van de temperatuur bijvoorbeeld – zijn allemaal elementen die het lastig maken om iets vast te leggen. Toen kwamen digitale camera’s die ons de mogelijkheid boden om eindelijk de afbeeldingen gelijk te kunnen zien en te kunnen bewerken. Het gaf ons directe controle in de studio en misschien nog wel belangrijker – de mogelijkheid tot perfectie.

Het bleek elk fotografisch probleem op te lossen. Nu kan zelfs ieder willekeurig persoon – zonder ervaring – prachtige beelden maken. Maar dat was het; een digitale camera maakt foto’s, pixel-perfecte formaties van natuurlijke kleur en toon. We willen niet meer alleen afbeeldingen, wij willen FOTO’S! Dat is waarom we met film schieten, waarom we fouten omarmen, waarom we fouten gebruiken als een vorm van expressie net zoals Andy Warhol. We houden allemaal van een toeval en geluk. Dit besef hebben we pas sinds de opkomst van machines die een creatie tot in de perfectie kunnen maken, daarmee zien we het verschil.

Naast het digitalisering anno 2011 heeft analoge fotografie ook een publiek nodig. Ironisch gezien heeft de analoge fotografie haar publiek online gevonden. Wat daarmee de enige ‘plek’ is dat fysiek gezien niet bestaat, maar dat terzijde. In principe is het de meest digitale vorm van het digitale. Een pixel-tempel zou je het kunnen noemen. Maar hoe kan je als analoge foto een steentje bij te dragen voor de analoge werel in deze digitale omgeving? Nou, je hebt een scanner of een apparaat nodig dat een pixel samenstelling van je moleculaire creaties maakt. Een apparaat dat je foto’s kan draaien en ze digitaal klaar kan maken zodat je ze kan delen via netwerksites en andere online maatschappelijke groepen.

De terminologie van analoge fotografie wordt puur en alleen gebruikt door de komst van digitale fotografie, om het te scheiden van elkaar. Het heet alleen analoog omdat er een alternatief is – digitaal. Het moet niet worden gezien als een antithese ten opzichte van digitaal, maar juist als iets dat harmonieus bestaat in onze technologische samenleving. Een manier om vooruit te gaan door in één zin achteruit te gaan (figuurlijk dan).

geschreven door pmcameraclub op 2011-07-07 in #gear #tipster #lomography-nederland #dutch #avant-garde #digitaal #tipster #analoog #film #toekomst #nederland #holland #kunst #lomography-nld
vertaald door elefteria

Meer interessante artikelen

 • Lomography x URBNTR: rauwe kiekjes met de La Sardina!

  geschreven door anna-lomo op 2014-07-29 in #people #lomoamigos
  Lomography x URBNTR: rauwe kiekjes met de La Sardina!

  URBNTR is een geprint magazine uit Amsterdam met alleen maar analoge fotografie, niks is digitaal. Natuurlijk zijn wij fan! Daarom gaven we oprichters Maxime en Bart een La Sardina camera en konden haast niet wachten op de resultaten. Ze zijn binnen, dus lees het interview en check de prachtige foto's hier!

 • Lomography X Poopy Cat: upload je analoge kattenplaatjes en win!

  geschreven door anna-lomo op 2014-07-17 in #wedstrijden
  Lomography X Poopy Cat: upload je analoge kattenplaatjes en win!

  Katten zijn hip en ook nog eens onwijs fotogeniek, vooral analoog! Met een fisheye lens, als panorama, dromerig op 120 film, noem het maar op. En jullie zijn gek op ze - het is niet zonder reden dat het een van de populairste tags van de community is! Daarom sluiten Poopy Cat en Lomography de handen ineen voor een leuke fotowedstrijd. Doe je mee?

  2
 • Colorful Transformations: Deel 1

  geschreven door tomas_bates op 2014-10-17 in #nieuws
  Colorful Transformations: Deel 1

  Heerlijk toch als de hele wereld naar nieuwe perspectieven verschuift? Misschien is het op het moment dat je je realiseert dat het gras niet altijd groener is aan de andere kant. Nou dames en heren, we zijn bijna klaar om een ​​nieuwe Lomographic verrassing te onthullen die deze magische invloed op je fotografische leven zal hebben!

 • Shop Nieuws

  Fuji Instax Mini Film Stripe

  Fuji Instax Mini Film Stripe

  Voeg wat strepen toe aan je frames met deze speciale Fuji Instax Mini film!

 • Een nieuw Lomography Mystery Product wordt morgen gelanceerd

  geschreven door shhquiet op 2015-04-29 in #gear #nieuws
  Een nieuw Lomography Mystery Product wordt morgen gelanceerd

  Voor het geval je onze recente aankondiging hebt gemist - we zullen ons nieuwe mystery product MORGEN onthullen. Voor onze tweede teaser hebben we 30 interessante analoge scènes uit de straten samengesteld. Jep, dat is de enige aanwijzing die we je kunnen geven! Kijk goed en misschien kun je wel een hint of twee vangen?

 • 3 december - Advent deal: op zoek naar een prachtige camera? (Online Code: BRIGHTDELIGHT15)

  geschreven door jacobs op 2014-12-03 in #nieuws
  3 december - Advent deal: op zoek naar een prachtige camera? (Online Code: BRIGHTDELIGHT15)

  We hebben weer een fantastische Advent deal! De Konstruktor, ideaal voor DIY fans, is nu met 15% korting verkrijgbaar en dat is niet het enige — al onze plastic camera's hebben deze korting! Ga nu naar de Online Shop.

 • De crew van Lomography Benelux - Ghislaine

  geschreven door anna-lomo op 2014-09-08 in #lifestyle
  De crew van Lomography Benelux - Ghislaine

  Lomography is een groot en wereldwijd bedrijf, maar hier in de Benelux werken we met een fijn klein team. Misschien heb je ons al eens ontmoet, misschien ook niet. Leer ons beter kennen in deze nieuwe serie, waarbij we elk met onze favoriete Lomography camera in een week een rolletje volschieten. Deze week is het woord aan redactie- en workshopheld Ghislaine!

  5
 • Shop Nieuws

  Het LC-A 120 beginnerspakket

  Het LC-A 120 beginnerspakket

  De Phoblographer Editor’s Choice Award Winnaar is er in een nieuw beginners-vriendelijk pakket! Ontvang de Lomo 120 films met 15% korting.

 • Petzval LomoAmigo: Victoria Schofield

  geschreven door hannah_brown op 2014-10-15 in #people #lomoamigos
  Petzval LomoAmigo: Victoria Schofield

  Er werken veel getalenteerde mensen voor de Lomography Gallery Soho en Victoria Schofield is geen uitzondering op deze regel. Ze is een studente die al een uitgebreid portfolio van foto's heeft opgebouwd en is vooral geïnteresseerd in muziekfotografie. We leenden haar een Petzval lens uit voor het weekend en hier zijn de reslutaten.

 • De magie die nog moet komen: Deel 3

  geschreven door Lomography op 2014-09-04 in #nieuws
  De magie die nog moet komen: Deel 3

  “Laat me je vertellen hoe mijn leven blauw werd”. Dat waren de eerste woorden van de man op het bankje terwijl hij naast me kwam zitten tijdens m'n lunchpauze. Normaal gesproken eet ik liever alleen, maar er was iets met deze openingszin dat me intrigeerde; dus ik zei tegen hem "Dat is goed vriend, ga je gang. Vertel me hoe je leven blauw werd”.

 • Foto's bekijken op de Lomography Site

  geschreven door pan_dre op 2015-02-02 in #people #nieuws
  Foto's bekijken op de Lomography Site

  GROOT NIEUWS: De Lomography website is flink aangepakt - ook de manier waarop je foto's kunt bekijken is veranderd. We zijn behoorlijk trots op het resultaat en we hopen dat jullie het ook mooi vinden! Lees gauw verder...

 • Shop Nieuws

  Diana F+ Explorer Nocturne - Limited Edition

  Diana F+ Explorer Nocturne - Limited Edition

  Nog maar een paar beschikbaar. Dit is onze nieuwe limited edition; de Diana F+ Explorer Nocturne.

 • De Lomo LC-A Minitar-1 Art Lens

  geschreven door shhquiet op 2015-06-01 in #gear #nieuws
  De Lomo LC-A Minitar-1 Art Lens

  De Lomo LC-A Minitar 1 Art Lens 2.8/32 mm is er nog niet lang, maar toch is het snel gegaan - het spijt ons te zeggen dat de voorraad met een levering in juli op is. Maar het geode nieuws is dat je nu een pre-order kunt plaatsen voor de volgende partij in augustus!

 • De crew van Lomography Benelux - Merel

  geschreven door anna-lomo op 2014-10-08 in #lifestyle
  De crew van Lomography Benelux - Merel

  Lomography is een groot en wereldwijd bedrijf, maar hier in de Benelux werken we met een fijn klein team. Misschien heb je ons al eens ontmoet, misschien ook niet. Leer ons beter kennen in deze nieuwe serie, waarbij we elk met onze favoriete Lomography camera in een week een rolletje volschieten. Deze week is Merel van ons PR bureau Public_ aan de beurt!

 • De crew van Lomography Benelux - Anna

  geschreven door anna-lomo op 2014-10-31 in #lifestyle
  De crew van Lomography Benelux - Anna

  Lomography is een groot en wereldwijd bedrijf, maar hier in de Benelux werken we met een fijn klein team. Misschien heb je ons al eens ontmoet, misschien ook niet. Leer ons beter kennen in deze nieuwe serie, waarbij we elk met een Lomography camera in een week een rolletje volschieten. Community Manager Anna deed dat met de Diana Mini!