De Pinhegg – mijn zelfgemaakte Pinhole Camera van een ei

Sinds ik de wereld vastlegde met de pinhole camera, verlangde ik naar een speciale camera. Met het doel om maar één foto te kunnen maken. Het doel was om de camera op te offeren tijdens het foto proces – ik wilde dat de camera de foto zou worden. Om het begrijpelijk te maken, het proces van de camera naar de foto is hetzelfde als het baby vogeltje dat verbonden is aan het ei: het vogeltje groeit beschermd op door het omhulsel en wanneer het zover is breekt ie het ei en komt het vogeltje eruit. Daarom had ik besloten om een Pinhegg te maken– een Pinhole Camera van een ei.

Credits: francescco

Aan de ene kant leek het allemaal heel makkelijk – ik zou de Pinhegg maken zonder het te breken, het gebruiken als een camera obscura en tijdens het openen van het ei de foto terug zien op de schil.

Goed.

Maar, aan de andere kant leek het project helemaal niet gemakkelijk en heb ik jaren lang uitgesteld. Tot op het moment dat Lomography de Pinhole Dag tijdens Pasen organiseerde. Dit was voor mij het moment om de Pinhegg toch te gaan maken.

Ik probeerde het meedere malen en op verschillende manieren. Het koste me helaas een hoop eieren en het eigeel kleeft nog steeds op mijn handen. De kippen kijken mij nog steeds een beetje beangstigend aan, maar uiteindelijk heb ik het juiste recept voor mijn Ei pinhole camera gevonden.

Credits: francescco

Ingredienten:

  • Ei
  • Pinhole
  • Fotografie vloeistof (ik gebruikte Rolley’s)
  • Fotografie zuur (ontwikkelaar en fixeer)
  • Plakband
  • Zwarte doek
  • Een tuind
  • Koppigheid
  • Geduld
  • Nog meer geduld

Instructies:

Neem het ei en boor met een roterend gereedschap (ik gebruikte een Dremel) een vierkant gat (2cm). Kans is groot dat je daarna onder het eiwit en geel zit Ik heb je gewaarschuwd. Voordat je jezelf gaat wassen, moet je er zeker van zijn dat het ei leeg is. Was jezelf en de binnenkant van het ei. Verf de binnenkant van het ei in een donkere kamer met de emulsie, zodat het lichtgevoelig wordt.

Credits: francescco

Blokkeer nu de opening met een smeedijzeren pinhole plaat om de natuurlijke vorm van het ei terug te krijgen. Gebruik de zwarte tape om de plaat te bevestigen. Je zult merken dat de schil erg transparant is: om problemen te voorkomen wikkel je het met de zwarte doek en maak je voorzichtig de pinhole zichtbaar. Tijdens iedere fase van dit proces kan het ei breken. Dus wees voorzichtig.

Nu heb je een perfecte pinhegg. Neem het nu mee naar de tuin. Plaats jezelf (ik deed het gehurkt, naakt en onbeweeglijk) voor het ei (tegenover de pinhole!) voor ongeveer 30 seconden. Gelukkig belde mijn buren de politie niet – ik hoop dat die van jou net zo vriendelijk zijn.

Toen ik het idee had dat het ei genoeg van mijn lichaam had gezien, ging ik terug naar de donkere kamer. Ik raad je aan hetzelfde te doen. Zelfs als je gekleed blijft. Pak het ei daar uit, verwijder de pinhole (voorzichtig) en vul het ei met de ontwikkelaar en het fixeer, in deze volgorde. Als het klaar is moet er iets verschijnen aan de binnenkant van het ei. Je kan de opening groter maken en een betere kijk nemen: de foto moet er zijn, negatief en licht vervormd door de ronding van de schil. Op dit moment nam ik een foto (met een ‘normale’ camera) van de schil en draaide de negatief om het positief van het origineel te kunnen zien. Dit kan je ook doen, of daag je zelf uit om een andere manier te vinden.

De resultaat van mijn naakte lichaam was niet zo verleidelijk om nog meer foto’s te nemen, dus vroeg ik een model om te poseren voor mijn ei. Het ei moet dit hebben gewaardeerd, want die foto’s werden concreter dan mijn zelfprotret.

Credits: francescco

Zoals je kan zien is het hele ding erg eenvoudig. Het moeilijkste gedeelte is het omgaan met de kwetsbaarheid van de schil. Om vier goede foto’s te maken heb ik meer dan vijftig eieren gebruikt. Ik had een protret van de grootste pinhole omelet moeten maken in de tijd van het Dadaïsme.

Precies zoals ik het dus wilde – het ei is de camera en de foto op hetzelfde moment. Het is het begin en het einde van het fotografische proces. Als je een wedergeboorte toevoegd (vraag mij niet hoe) dan heb je een Perfect-voor-Pasen pinhegg.

Credits: francescco

De geboren foto in het ei zou blij moeten zijn om daar voor altijd te kunnen blijven. Het zal niet verdwijnen, verouderen of een sepia look krijgen. Op z’n hoogst, zal het een blik werpen, soms.

Dat was het. Vrolijk Pasen. En alsjeblieft, vergeet niet om met pinhole de wereld vast te leggen, pinhole alles, pinhole alles wat je ziet.

Francesco Capponi
www.francescocapponi.it

written by francescco on 2011-06-15 #lifestyle #pinhole #camera #netherlands #nederland #dutch #holland #ei #francesco-capponi #dag #nld #pinhegg #francessco #wereld

More Interesting Articles