Mephisto 19 – De man van de eindeloze verzameling foto’s

Nouja, misschien niet helemaal een eindeloze verzameling foto’s – maar met meer dan 50,000 foto’s is Mephisto19 wel aardig op weg. Lees het interview met hem hier beneden.

Credits: mephisto19

Vertel ons wat meer over jezelf en hoe je Lomography ontdekt hebt?

Hey, ik ben Stephan (ook bekend onder de naam “mephisto19":http://www.lomography.com/homes/mephisto19 en ik ben 30 jaar oud. Ik ben leraar in één adem-, spraak- en stemgebruiken en ik studeer Fine arts aan de hogeschool voor beeldende kunst in Brunswick, Duitsland. Ik schrijf en fotografeer vooral. Daarnaast maak ik ook nog werk met geluid. Herhaling is het thema wat je veel terug zult zien in mijn werk.

Ik heb Lomography ontdekt tijdens een optreden. Een lokale band genaamd ‘Sanah’ bracht hun nieuwe album genaamd ‘Pictures’ uit en vroeg me of ik foto’s wilde maken. De drummer had een “Actionsampler”:http://shop.lomography.com/actionsampler-chrome die hij in een drogist had gekocht. Dus ik kocht er zelf ook één maar was niet tevreden. Het was winter dus alle foto’s die ik had genomen waren donker. Die foto’s belandde in mijn kast en pas jaren later zag ik een documentaire over Lomography. Het deed me herinneren aan de Actionsampler, de Lomography camera die ik ooit had gekocht. Ik bestelde een Plastic Fantastic Package voor kerstmis en toen is het eigenlijk allemaal begonnen. Sinds Augustus 2005 ben ik een Lomographer.

Credits: mephisto19

Kun je ons ongeveer vertellen hoeveel foto’s je op een dag maakt?

2010 was een erg productief jaar. Ik heb meer dan 10.000 foto’s gepubliceerd op mijn Lomohome. Dat zorgt voor een gemiddelde van ongeveer 1 kleinbeeld rolletjes (36 foto’s) of 3 grootbeeld filmrolletjes (12 foto’s per rol) per dag. Maar dan tel ik Multiple exposures niet mee, waar je meerdere lagen over elkaar fotografeert. Ook tel ik de enorme hoeveelheid losse foto’s die ik genomen heb niet mee. In Januari heb ik zo veel foto’s genomen dat ik een blaar op mijn duim had van het doorspoelen van de film. Het deed zeker drie dagen pijn. Op het moment dat ik de 50.000ste upload bereikte heb ik een blog gepubliceerd. Hierin zijn wat feiten en statistieken te vinden.

Credits: mephisto19

Van hoeveel camera’s ben je de eigenaar?

Ha, ontelbaar…. nee hoor dat is een grapje. Zeker meer dan 50 camera’s. Maar ik grijp tock vaak terug op dezelfde camera’s. Natuurlijk mijn geliefde LC-A de Lubitel(s) (ben een echte Lubitel liefhebber)":http://microsites.lomography.com/lubitel166+/lubitel-lovers/mephisto19/ , de Holga, Diana en in de zomer gebruik ik de Samplers. Afhankelijk van waar ik ben maak ik ook gebruik van mijn Horizons het nadeel is alleen dat deze camera erg zwaar is om steeds mee te slepen. Naast de grote hoeveelheid Lomographic camera’s heb ik ook een oude Agfa en polaroid cameras. En ik leen ook camera’s uit aan vrienden.

Credits: mephisto19

Hoe bewaar je al je foto’s? Heb je van alle foto’s ook afdrukken?

In eerste instantie bewaarde ik alle afdrukken. Maar helaas kreeg ik met mijn Horizon problemen. De locale fotowinkel knipte mijn negatieven verkeerd (waar ik nog steeds kwaad over ben). Na wat speurwerk vond ik een goedkoper lab waar ik mijn Horizon foto’s wel goed kon ontwikkelen. Alleen was het nog steeds erg duur om negatieven te laten afdrukken bij een fotozaak. Dus besloot ik om een negatievenscanner te kopen, wat een goede oplossing was. Of eigenlijk het beste wat ik uiteindelijk heb gedaan. Dit gaf me namelijk de mogelijkheid om veel geld op afdrukken te besparen door alleen de negatieven te laten ontwikkelen. En ik kon meer foto’s nemen. Zonder deze scanner zou ik nooit zoveel foto’s hebben kunnen maken.

Maar ik heb nog steeds foto’s afgedrukt thuis liggen. Vooral van de eerste anderhalf jaar dat ik met Lomography bezig was en de periode daarvoor. Mijn plan voor 2011 is om die oude foto’s ook in te scannen en te publiceren, want er zitten nog erg veel goede foto’s tussen. Ik bewaar de afdrukken op IKEA planken en de negatieven in de plastic negatieven hoezen in dozen. Ik zou eigenlijk een goed sorteer systeem moeten hebben voor mijn analoge opslag. Voor de ingescande negatieven geef ik in de naam van het album details weer zoals de datum, camera en filmrolletje. Dit doe ik ook als ik de foto’s op mijn LomoHome. Hierdoor kan ik snel mijn foto’s terug vinden. Voordat ik deze structuur hanteerde was het een CHAOS!! Vraag me dus ook nooit of ik een negatief voor je wil inscannen!

Credits: mephisto19

Kun je ons vertellen waarom analoge fotografie je zo interesseert?

Je moet er tijd in steken en daar heb je geduld voor nodig, en dat heb ik. Als het op scannen aankomt kan ik (en dat doe ik ook) dagen doorwerken. Je weet niet wat de resultaten zijn tot je de negatieven terug krijgt. Het is dus een verrassing. Je kunt je filmrolletjes naar andere mensen sturen over de wereld. Je kunt genieten van de magie van multiple exposure en elke camera is uniek. Ze gaan hun eigen gang en daarom moet je er tijd in steken om je camera te leren kennen en ermee bevriend te raken.

Credits: mephisto19

Wat je je meest favoriete foto die je ooit hebt genomen?

Ik heb er twee. Dit mag ook wel gezien het gigantische aantal foto’s dat ik op mijn Lomohome heb staan.

De eerste foto is de Lomograph van de rode schoenen die ik heb gemaakt tijdens een Lomowalk in Hannover met mijn LC-A. . Van deze foto heb ik een afdruk op mijn muur.

Credits: mephisto19

De tweede Lomograph is uit de Alice in Wonderland serie. De groene Diana foto van een konijn zittend op een trap hebheb voor een theater project geschoten.

Credits: mephisto19

Er zijn ontzettend veel foto’s die ik mooi vind. Soms als ik de negatieven zie ben ik ontzettend enthousiast, mijn hart begint te kloppen en kan ik niet wachten om te kunnen beginnen met scannen. Als ik dat gevoel heb weet ik dat ik een goede foto gemaakt heb. De meeste foto’s in mijn meest populaire sectie zijn ook favorieten van me.

Mijn foto’s verkoop ik ook – vraag er gewoon even naar : ) als een speciale aanbieding heb ik de 10×10 serie gemaakt. Ik kies tien van mijn meest populaire vierkante Lomographs en verkoop ze als limited editions in 10×10cm.

Als laatste wat is je favoriete nummer?
Nummer? Zoals 13? 13 is goed. 27, 33, 3 het hangt er een beetje van af. Ik ben een fan van 33.

Credits: mephisto19

Wil je meer leren over de analoge toekomst? Ga dan naar de Microsite, en doe mee aan onze Shoot Your Prophecy Competition en download de Future is Analogue posters!

geschreven door tomas_bates op 2011-05-03 in #lifestyle #mephisto19 #toekomst #man #voorspellingen #analoog #verzameling #foto-s

Meer interessante artikelen

 • Lomography x URBNTR: rauwe kiekjes met de La Sardina!

  geschreven door anna-lomo op 2014-07-29 in #people #lomoamigos
  Lomography x URBNTR: rauwe kiekjes met de La Sardina!

  URBNTR is een geprint magazine uit Amsterdam met alleen maar analoge fotografie, niks is digitaal. Natuurlijk zijn wij fan! Daarom gaven we oprichters Maxime en Bart een La Sardina camera en konden haast niet wachten op de resultaten. Ze zijn binnen, dus lees het interview en check de prachtige foto's hier!

 • De magie die nog moet komen: Deel 4

  geschreven door Lomography op 2014-09-05 in #nieuws
  De magie die nog moet komen: Deel 4

  Lees snel verder beste lomograaf, dan zal ik je een verhaal vertellen. Let op, er kunnen wel meer vragen dan antwoorden ontstaan van dit eigenaardige verhaal. In de loop der tijd zullen de dingen helder worden (zo gaat dat altijd, toch?). Ga samen met mij op reis. Als je op het einde het antwoord denkt te hebben; laat het me weten in de comments onderaan!

 • De magie die nog moet komen: Deel 3

  geschreven door Lomography op 2014-09-04 in #nieuws
  De magie die nog moet komen: Deel 3

  “Laat me je vertellen hoe mijn leven blauw werd”. Dat waren de eerste woorden van de man op het bankje terwijl hij naast me kwam zitten tijdens m'n lunchpauze. Normaal gesproken eet ik liever alleen, maar er was iets met deze openingszin dat me intrigeerde; dus ik zei tegen hem "Dat is goed vriend, ga je gang. Vertel me hoe je leven blauw werd”.

 • Shop Nieuws

  Het LC-A 120 beginnerspakket

  Het LC-A 120 beginnerspakket

  De Phoblographer Editor’s Choice Award Winnaar is er in een nieuw beginners-vriendelijk pakket! Ontvang de Lomo 120 films met 15% korting.

 • Een dope feestje - op een gevonden fotorol

  geschreven door s0y op 2014-05-17 in #lifestyle
  Een dope feestje - op een gevonden fotorol

  Vorig jaar ging ik naar de Fotografica-beurs in Nieuwegein, een 2 jaarlijkse beurs waar eigenlijk alles wat met (film) fotografie te maken heeft wordt verkocht. Het is veelal tweedehands dus eigenlijk is het een soort schatzoeken als je van fotografie houdt! Naast leuke koopjes was ik ook specifiek op zoek naar camera's waar misschien nog een niet ontwikkeld rolletje in zat...

 • Printen op textiel met de kracht van licht: Lumi items nu verkrijgbaar bij Lomography

  geschreven door tomas_bates op 2014-11-10 in #nieuws
  Printen op textiel met de kracht van licht: Lumi items nu verkrijgbaar bij Lomography

  Met trots kondigen we aan dat de Lomography shop nu Lumi producten op voorraad heeft waarmee je je favoriete analoge foto's en allerlei andere fantastische dingen op textiel kunt printen met behulp van het licht! In dit artikel vertellen we je een beetje meer over Lumi en de manier waarop dit speciale drukproces werkt - check hier meer informatie!

 • Boris de Doorgeeflomo op reis: week 28 - Michelle

  geschreven door anna-lomo op 2014-05-08 in #nieuws
  Boris de Doorgeeflomo op reis: week 28 - Michelle

  Michelle (a.k.a bellslomography) uit Haarlem liet onze Boris niet stilzitten. Zo ging hij mee longboarden, mee naar het strand, mee naar het bos.. hij heeft zijn ogen uitgekeken! En dat werd dan ook vastgelegd op de geliefde LomoChrome Purple film. Check hier de toffe foto's en het interview!

 • Shop Nieuws

  Belair Camera

  Belair Camera

  Fan van middenformaat foto's? Deze parel van een Belair stelt nooit teleur tijdens het schieten van foto's op 120 film! Je kunt kiezen uit verschillende Belair edities.

 • Surf Fotografie door Alex Laurel

  geschreven door Julien Matabuena op 2015-04-16 in #people #lifestyle
  Surf Fotografie door Alex Laurel

  De Franse surf-fotograaf Alex Laurel gaf onlangs een interview met onafhankelijke en internationale publicatie voor de in Berlijn gevestigde Freunde von Freunden, waarin hij sprak over zijn jeugd, het verhuizen van Anglet naar Gabon om gemakkelijk toegang te hebben tot Frankrijk's beste surf gebieden, de beste surf bestemmingen ter wereld en zelfs over zijn reis naar IJsland en Kamchatka.

  1
 • Tintype celebreties - zo ziet dat eruit!

  geschreven door Kwyn Kenaz Aquino op 2015-04-15 in #world #lifestyle
  Tintype celebreties - zo ziet dat eruit!

  Victoria Will fotografeerde Kevin Bacon, Robert Redford, Ethan Hawke en Ewan McGregor in een moderne studio en ontwikkelde hun foto's met behulp van een proces dat dateert uit 1851.

 • De Lomo LC-A+ in Hong Kong

  geschreven door anna-lomo op 2015-04-08 in #world #locaties
  De Lomo LC-A+ in Hong Kong

  De Lomo LC-A + is je beste vriend voor al je reizen en avonturen. Hong Kong ligt aan de zuidelijke kust van China en staat bekend als een metropool waar de Oosterse en Westerse culturen elkaar ontmoeten. Laat de LC-A + je meenemen en voel de drukte van een van de meest dichtbevolkte steden ter wereld!

 • Shop Nieuws

  Lomo Love op je huid

  Lomo Love op je huid

  Schreeuw het van de daken met deze (tijdelijke) lomo tattoos. We hebben 5 fantastische designs!

 • Top 5 manieren om je Instant Shots te schieten

  geschreven door Kwyn Kenaz Aquino op 2015-04-02 in #world #lifestyle
  Top 5 manieren om je Instant Shots te schieten

  Instant hoeft niet altijd hetzelfde te zijn.

 • Lomography X Enterprise Rent-A-Car Nederland: analoog roadtrippen!

  geschreven door anna-lomo op 2015-03-27 in #world #wedstrijden
  Lomography X Enterprise Rent-A-Car Nederland: analoog roadtrippen!

  Wil jij een dag op roadtrip in een huurauto en onze Lomo'Instant camera mee? Dat kan! Hoe? Door mee te doen aan de winactie van Enterprise Rent-A-Car Nederland.

 • De kunst van Shoutbox

  geschreven door pan_dre op 2015-02-04 in #nieuws

  Wat willen we? Shouts outs! Wanneer willen we het? NU! Check hier hoe onze nieuwe Shoutbox werkt...