Maak je eigen dubbele pinhole camera met een luciferdoosje

1

Het was wereld-pinhole-fotografie dag/week afgelopen 24 april en om dat te vieren wilde ik een handleiding met jullie delen om zelf een pinhole camera te maken. Een aantal jaar geleden heb ik van 2 luciferdoosjes een bizarre dubbele in elkaar overlopende panorama camera gemaakt waarmee je verschillende beelden kunt overlappen, aan een lange sluitertijd kunt blootstellen of naast elkaar kunt zetten. Als je de uitdaging aan durft en van het onverwachte houd, dan is dit dé camera voor jou.

Al enkele jaren maak ik pinhole camera’s en wil nu een van de eerste die ik ooit gemaakt heb met jullie delen. Mijn eerste foto resultaten waren leuk maar ook anders. Doordat de afbeeldingen elkaar overlapte, er veel licht door heen lekte en de randen ruw waren voegde dit alles toe aan de opbouw van de afbeelding. Je doet er ongeveer 30 minuten over om de camera in elkaar te zetten (als je een beetje handig bent). Het is niet moeilijk en je hebt er geen speciaal gereedschap voor nodig. Eigenlijk geldt, hoe meer troep je hergebruikt hoe beter!

Wat je allemaal nodig hebt:
*Twee kleine luciferdoosjes waar 35mm film in past
*Zwarte verf, stift of spuitverf. Het liefst mat zwart.
*Zwart PVC tape
*Zwart karton – een klein stukje maar voor de sluiters
*Een houten ijsstokje (goed excuus om er eerst een op te eten!)
*Een gebruikte en lege filmcassette
*Een ongebruikte filmcassette/rolletje
*Een plastic filmhoudertje
*Stanleymes
*Naald
*Stuk metaal van een blikje fris of van een aluminium bakje
*Stuk touw
*Liniaal (niet essentieel)

1. Neem eerst een standaard klein luciferdoosje. Je zult zien dat 35mm film hier perfect doorheen past. Knip uit het uitneembare deel van het doosje elke vorm die je wilt, ik heb er een lange rechthoek uitgeknipt voor panorama. Verf, spuit of gebruik een markeerstift om het uitschuifbare doosje helemaal zwart te maken, het liefst mat zwart.

2. Neem het tweede doosje en doe hier precies hetzelfde mee. Zorg dat je bij deze de plaats van het geknipte gat lager knipt dan bij het eerste doosje zodat je twee verschillende plekken hebt om de film te belichten. Één onder en één boven in horizontaal formaat.

3. Neem nu het buitenste deel van het luciferdoosje en bepaal het midden van het doosje. Zorg dat het gat wat je zo gaat knippen op de zelfde hoogte zit als het stuk dat je uit het binnenste doosje hebt geknipt.
Knip nu een klein vierkantje op die plek, dit is waar uiteindelijk het gaatje oftewel de pinhole komt. Doe nu precies hetzelfde met het andere doosje en zorg er weer voor dat het geknipte vierkantje precies lijnt met het geknipte gat van het binnenste doosje, dit wordt dus het lage gat.

4. Het maken van de pinhole. Neem een stukje metaal van ongeveer 1cm x 1cm, het moet in ieder geval groot genoeg zijn om het vierkantje dat je net in het buitenste doosje hebt geknipt te bedekken. Het metaal kan van een blikje fris zijn of van een aluminium bakje, of het kan een ander klein stukje metaal zijn zolang het maar dun is. Prik er met de naald een heel klein gaatje in door deze of het metaal te draaien zodat de naald er netjes doorheen gaat. Er zal een klein scherp opstaand randje ontstaan rond het gaatje dat niet zichtbaar is, dus voel voorzichtig hoe scherp het is. Je kunt een fijn stukje schuurpapier gebruiken om het scherpe randje met een rustige ronddraaiende beweging weg te schuren. Kijk uit dat je de ronde vorm van het gaatje niet aantast en prik uiteraard maar 1 gaatje in het stukje metaal. Maak het stukje metaal helemaal zwart. Je kunt ook alleen de kant die naar beneden op het doosje komt te liggen, zwart maken.

5. Leg het stukje metaal nu zo recht mogelijk over het vierkante gat op het doosje en tape het vast met zwart PVC tape. Plak het vierkantje aan alle vier de kanten vast maar zorg dat het gaatje onbedekt blijft. Doe nu hetzelfde met het andere doosje.

6. Leg de twee doosjes naast elkaar maar plak ze nog niet aan elkaar vast.

7. Het kan zijn dat je een klikker wilt waarmee je kunt horen hoe ver je de film het doorgedraaid. Het is niet echt nodig dus je kunt dit overslaan als je er geen wilt hebben. Om er een te maken heb ik een stukje flexibel plastic van de rand van een filmhouder afgesneden met een stanleymes. Knip het uiteinde een beetje schuin af zodat het door de sprocket gaatjes heen past.

8. Plak het stukje plastic nu met tape vast aan het ongebruikte rolletje maar zorg er voor dat de film nog makkelijk uit het rolletje getrokken kan worden.

9. Plak nu de twee luciferdoosjes aan elkaar met tape en schuif de binnenste doosjes erin. De film zit nu vast tussen de twee doosjes. Hierdoor blijft de film mooi plat. Trek de film door het doosje heen tot hij er aan de andere kant uit steekt.

10. Wat je nu moet doen is de film vastmaken aan een lege filmcassette. Gebruik zwarte tape of sellotape maar zorg dat het niet plakt en de film vrij kan bewegen.Als de film eenmaal vast zit moet je deze een beetje opdraaien en zorgen dat de cassette zo dicht mogelijk tegen het luciferdoosje aan zit, je moet de opening tussen de cassette en het doosje namelijk dicht tapen om het lekken van licht tegen te gaan.

11. Op deze manier zou het goed vast moeten zitten. Het is niet de meest mooie oplossing maar het werkt!

12. Als je allebei de kanten hebt afgeplakt moet het er zo uitzien.

13. Als je wilt kun je de doosjes met gaatjes nummeren en wat dingen er opplakken om het er leuk uit te laten zien.

14. Als geheugensteuntje om te weten welke kant de film op gaat.

15. Je hebt een sluiter nodig om te voorkomen dat het licht constant door de gaatjes heen komt. De simpelste manier om die te maken is van zwart samengevouwen tape of een stuk zwart karton dat je voor de gaatjes kunt schuiven. Ik heb dat van touwtrek hengsels gemaakt.

16. De achterkant van je pinhole camera is lang genoeg om wat papier aan vast te plakken en daar op kleine aantekeningen te maken over belichtingstijd. Vooral de eerste keer is dit handig zodat je een beetje een idee krijgt wat je allemaal kunt met deze camera. Er is zelfs genoeg ruimte om er een potlood bij te plakken! Het ijsstokje kun je afknippen en in de filmcassette steken als doordraai mechanisme.

Je pinhole camera is klaar! Hieronder zie je foto’s die gemaakt zijn met deze camera.

geschreven door kylewis op 2011-05-03 in #gear #tutorials #quickie-tipster #hand_craft-nederland #luciferdoosje #requested #holland #niederlande #lgs-amsterdam #the-netherlands #camera #tutorial #dutch #pinhole #tipster
vertaald door miss_maha

Een comment

 1. kylewis
  kylewis ·

  Thanks for the translation!

Meer interessante artikelen

 • 7 December Advent Deal: De Lomo LC-A 120 en overige Premium Lomography Camera's met 20% korting! (Online Code: PREMIUMPACKAGE20)

  geschreven door Lomography op 2015-12-07 in #nieuws #gear
  7 December Advent Deal: De Lomo LC-A 120 en overige Premium Lomography Camera's met 20% korting! (Online Code: PREMIUMPACKAGE20)

  Op zoek naar een fantastisch cadeau? Of wacht je op het perfecte moment om die ene camera aan te schaffen? Vandaag is de dag want alle Lomography Premium Camera's zijn nu met 20% afgeprijsd!

 • Film Swap voor creatieve eenlingen

  geschreven door nickpage op 2015-07-16 in
  Film Swap voor creatieve eenlingen

  Ik ben Nick Page, een grafisch ontwerper uit Hertford. Ik ben met analoge fotografie begonnen om een alternatief te hebben voor de pixel-perfect beelden die ik dagelijks in mijn werk tegenkom. In dit artikel vertel ik je graag wat meer over mijn film swap technieken, geschikt voor de solo filmfotograaf.

 • De Lomo’Instant Wide "Share The News" wedstrijd

  geschreven door Lomography op 2015-10-21 in #videos #gear #nieuws
  De Lomo’Instant Wide "Share The News" wedstrijd

  Als je de afgelopen week op Neptunes hebt gezeten (wacht, hoe ben je daar gekomen!?) heb je het misschien gemist – De gloednieuwe Lomo’Instant Wide is geland! De Pre-orders voor de meest creatieve instant camera met wijd fotoformaat stromen binnen en om het nog spannender te maken hebben we besloten om er ook een wedstrijd aan te wijden.

 • Shop Nieuws

  Daguerrotype Achromat 2.9/64 Art Lens - Kickstarter Update

  Daguerrotype Achromat 2.9/64 Art Lens - Kickstarter Update

  We zij nog maar een paar dagen verder en we hebben al 500% van ons eerste goal behaald voor de Daguerrotype Achromat 2.9/64 Art Lens! Check de nieuwste updates en steun ons bij het realiseren van het nieuwste lid van onze Art Lens familie!

 • Word jij onze nieuwe Art Lens Amigo?

  geschreven door Anna Meijer op 2015-12-28 in #nieuws #people #gear
  Word jij onze nieuwe Art Lens Amigo?

  Tegen het einde van het jaar heeft Lomography een fantastische collecte Art Lenzen in het assortiment verzameld. Denk bijvoorbeeld aan onze nieuwe Petzval Lens. Ben je benieuwd hoe het is om met zo'n lens foto's te schieten? Today is your lucky day. We zoeken lomografen die onze lenzen willen testen! Check hier alle details.

 • 22 December Advent Deal: Ontvang een last-minute traktatie met de Speciale Deal van vandaag! (Online Code: LASTCALL10)

  geschreven door Lomography op 2015-12-22 in #nieuws #gear
  22 December Advent Deal: Ontvang een last-minute traktatie met de Speciale Deal van vandaag! (Online Code: LASTCALL10)

  Onze Advent deals zijn bijna afgelopen, dus bieden we je vandaag 10% korting op een enorm scala aan producten, van camera's tot films en nog veel meer! De tijd dringt, dus wacht niet te lang!

 • Op stap met de nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Art Lens

  geschreven door jacobs op 2015-06-10 in #nieuws #videos #gear
  Op stap met de nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Art Lens

  Of je nou aan het chillen bent in het park, op het strand ligt, een wandeling door de straten van de stad maakt of ontspannen met vrienden een kop koffie drinkt; de nieuwe Petzval 58 is de perfecte metgezel. Check deze nieuwe video om te zien wat we bedoelen!

 • Shop Nieuws

  Lomography Accessoire Keeper

  Lomography Accessoire Keeper

  Op zoek naar een handige manier om je Petzval Waterhouse Aperture Plates te bewaren en te gebruiken? Ga stylish op pad met de Lomography Accessoire Keeper!

 • 5 travel tips voor de Lomo'Instant

  geschreven door lomographymagazine op 2015-07-29 in #gear
  5 travel tips voor de Lomo'Instant

  Als je vaak reist is het handig als je ook goed kan archiveren. Reizigers hebben vaak de beste verhalen, onthouden iedere naam en omschrijving. De Lomo'Instant biedt een leuke en efficiënte manier om herinneringen om te zetten naar iets tastbaars. Met als bonus de nostalgische kleuren en een wit frame waar je op kan schrijven. Lees hieronder een aantal briljante tips om jouw reiservaringen op een echte Lomo manier te documenteren!

 • Master of Monotone: Zwart, Grijs, Wit

  geschreven door lomographymagazine op 2016-02-29 in
  Master of Monotone: Zwart, Grijs, Wit

  Spelen met zwart-wit film is de beste manier om je vaardigheid in het vastleggen van licht en schaduw te verbeteren. Check hier een aantal mooie voorbeelden van de Lomography community.

 • Spring in actie met de Lomo LC-Wide

  geschreven door Lomography op 2016-02-28 in #gear
  Spring in actie met de Lomo LC-Wide

  De dagen worden langer en het weer warmer; de perfecte tijd om je Lomo LC-Wide weer mee te nemen voor die roadtrips met vrienden, avonturen in het skate park, en luie picknicks in het park! Deze lente scènes vol warm licht en boeiende kleuren zijn het perfecte onderwerp voor deze veelzijdige 35mm camera. Bekijk hier een paar van onze favoriete lente-achtige community foto's gemaakt met de Lomo LC-Wide!

 • Shop Nieuws

  Nieuw in de Online Shop: de Lomo'Instant San Sebastián

  Nieuw in de Online Shop: de Lomo'Instant San Sebastián

  Leg je zonnige escapades vast met de Lomo’Instant San Sebastián! Deze camera staat garant voor creatieve snaps in een kleurrijke handomdraai. Bestel 'm in de Online Shop!

 • Over rauwe schoonheid: Een interview met portrettist Don Micheal Acler De Leon

  geschreven door K. Aquino op 2015-07-07 in
  Over rauwe schoonheid: Een interview met portrettist Don Micheal Acler De Leon

  Hij vraagt respectvol om een fotosessie. Hij legt niet uit waarom en als je verlegen bent zal je jezelf afvragen wat hij in jou zag. Hij begroet terughoudendheid met begrip en een overtuigde ja met gelijk enthousiasme. Als de dag daar is behandelt hij jou als een gelijke. En als hij praat over het resultaat- meestal foto’s van je meest zelfverzekerde ik- noemt hij jou een muse.

 • Een geheim van de kosmos: het lanceren van het nieuwste Lomography Product

  geschreven door Lomography op 2016-01-19 in #nieuws #gear
  Een geheim van de kosmos: het lanceren van het nieuwste Lomography Product

  Pssst! We hebben een geheimpje dat op je afkomt met de snelheid van het licht! We zijn zo mysterieus als de kosmos zelf over ons nieuwe product. Maar de verduistering zal passeren en binnenkort zullen de sterren stralen. Tot die tijd moeten er een aantal vragen rondzweven in het universum, toch? Nou, je hoeft niet naar naar de sterren te kijken om het antwoord te vinden! Blijf op Lomography's golflengte, laat je fantasie omhoogschieten en kijk of je onze bovenaardse aanwijzingen kunnen ontcijferen!

 • De nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Lens op New York Fashion Week

  geschreven door antoniocastello op 2015-06-01 in #nieuws #gear
  De nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Lens op New York Fashion Week

  Lomography heeft de nieuwe Petzval 58 Bokeh Control lens campagne op Kickstarter gelanceerd. Gelukkig was ik in staat om het prototype van de lens in februari uit te proberen. En als je in februari in New York City bent, is er een ding dat je niet mag missen: Fashion Week.