Artis Zoo, Amsterdam

2011-05-02

Voor mensen die van dieren houden: Artis is the place to be. Een oase van rust, midden in de stad! In de dierentuin van Artis kun je heerlijk relaxen al luisterend naar het geluid van 700 verschillende diersoorten!

Artis staat eigenlijk voor Natura Artis Magistra wat Latijn is voor "De natuur is de meester van de kunst’. Artis is de oudste dierentuin van Nederland, opgericht in 1838 en nog steeds net zo magisch als bijna twee eeuwen geleden! De ouderdom van het park is goed terug te zien aan de oude gebouwen die voor verschillende doeleinden zijn gebruikt: het museum (1855), de bibliotheek (1867) en het aquarium (1882). Deze gebouwen zijn nog steeds adembenemend mooi.

In het museum kun je een interessante wetenschappelijke collectie zien uit begin negentiende eeuw en daarnaast zijn er ook wisselende collecties te bezichtigen. Door het invallende licht ontstaat er een mysterieuze maar ook een beetje enge atmosfeer. Hierdoordoor krijgt het gebouw een magische sfeer.

De grote ruimte in het aquarium is ook een bijzondere plaats. Het lijkt net alsof je onderwater bent doordat het blauwe licht van het water de ruimte lijkt te vullen. De andere kleuren van de vissen, het koraal en de schelpen zorgen voor een extra dimensie. Buiten zijn er voor alle dieren die in het park wonen verschillende habitats ontwikkeld. Beren, olifanten, pinguins en een grote verzameling vogels kun je van dichtbij bekijken. Uiteraard zijn al deze dieren uitstekende onderwerpen voor een prachtige serie Lomo foto’s!

Het is makkelijk om afgeleid te worden door alle apen die er zijn en na een tijdje realiseer je dat je eigenlijk al een hele tijd aan het rondlopen bent, en dan is er nog zoveel meer te zien! Ik vind apen echt geweldige, grappige en amuserende dieren. Ik houd ook erg van grote katten. Ik vind alle katachtigen fascinerend: leeuwen, luipaarden, tijgers, lynxen en de geweldige zwarte panter. De gevlekte giraffen en gestreepte zebra’s helpen ons om de natuur te waarderen in al haar variëteit. Helaas is de mooie en nieuwsgierige quagga (een soort steppe-zebra) uitgestorven, de laatste quagga die in Artis leefde is in 1883 gestorven.

Als je naar de binnenruimtes gaat vindt je daar enorme krokodillen, schildpadden en ook andere bizarre reptielen en insecten. Er is veel interessante informatie te vinden over de dieren, deze informatie is ook nog eens op een aantrekkelijke manier gepresenteerd: met interactieve computerschermen en andere vormen van entertainment. Naast al deze dingen kun je ook nog het geologische museum, planetarium en de vlindertuin bezoeken.

In de vlindertuin wonen meer dan 1000 vlinders, die rondfladderen in een ruimte van zo’n 1000 m2. Als je over de paden van deze kleurrijke binnentuin wandelt vliegen de vlinders om je heen. Van ieder seizoen zijn er zo’n 20 tot 30 soorten vlinders in de tuin terug te vinden. Je moet wel een beetje voorzichtig zijn want soms landen ze zelfs op je camera (mijn schitterende Diana , was dan ook geen uitzondering). Oh! En vergeet niet in de spiegel te kijken voordat je weggaat!

Een van mijn passies is om dierentuinen in verschillende steden te bezoeken, ook al ben ik soms een beetje angstig voor wat ik zal aantreffen. Maar goed, hier in Artis worden de dieren goed verzorgd en je kunt zien dat ze allemaal blij en gezond zijn. Artis is elke dag open tussen 9 en 18 uur. In Juni, Juli en Augustus is het zelfs open op zaterdagavond tot zonsondergang, en worden er speciale zomerprogramma’s georganiseerd.

Studenten van de Universiteit van Amsterdam kunnen voor €2,50 op doordeweekse dagen naar binnen. Moet je wel even je collegekaart bij de kassa tonen.

(Geschreven door een dierenliefhebber die hoopt dat er een dag zal koen dat alle dieren met respect behandelt zullen worden.)

Klik hier voor meer informatie over Artis Zoo

geschreven door -alia- op 2011-05-02 in #places #nature #animals #zoo #water #birds #landmark #fish #colors #stripes #air #location #earth #patches #netherlands #insects #kingdom #textures #dutch #butterflies #felines #artis #reptiles #mammals #amphibians #planet-earth #lomography-netherlands
vertaald door juuldeliette

Vind je dit leuk? Klik hier voor meer inspirerende, feestelijke artikelen op onze Happy Holidays pagina. Daar kun je meedoen aan een geweldige wedstrijd om een Lomography mand te winnen, een leuke quiz doen en de nieuwste dagelijkse deals ontdekken!

Meer interessante artikelen

 • LomoAmigo Kelly en haar nieuwe festivalcamera

  geschreven door anna-lomo op 2017-07-31 in
  LomoAmigo Kelly en haar nieuwe festivalcamera

  Kelly fotografeert haar kat bijna elke dag, maar voor Lomography nam ze de La Sardina camera mee naar verschillende festivals in Amsterdam. De eerste resultaten zijn veelbelovend. Check het interview en haar foto's hier!

  2017-07-31
 • Win een geweldige Lomography mand!

  geschreven door Lomography op 2017-11-15 in #nieuws
  Win een geweldige Lomography mand!

  Het hele jaar door is het gemakkelijk om afgeleid te worden van wat echt belangrijk is: vrienden en familie. Denk aan de belangrijkste mensen in je leven tijdens dit kerstseizoen voor een eenmalige kans om een speciale Lomography mand te winnen, inclusief de iconische Lomo LC-A +!

  2017-11-15
 • TEN AND ONE Jaarlijkse Lomography Photo Awards 2016: Breaking Boundaries Winnaars

  geschreven door Lomography op 2017-04-11 in #nieuws
  TEN AND ONE Jaarlijkse Lomography Photo Awards 2016: Breaking Boundaries Winnaars

  De TEN AND ONE Jaarlijkse Lomography Photo Awards bestaat uit 11 verschillende categorieën. Door middel van deze 11 verschillende categorieën — jaarlijks 10 onveranderlijke en één special om hedendaagse mondiale vraagstukken weerspiegelen — willen we de wereld door jouw ogen zien en jouw ervaring als mens op deze mooie, bizarre en verbijsterende planeet ontdekken. Waag je dapper in het onbekende met deze Wanderlust-inducerende foto's van de Breaking Boundaries challenge.

  2017-04-11
 • Shop Nieuws

  We zijn terug op Kickstarter: De Lomo'Instant Automat!

  We zijn terug op Kickstarter: De Lomo'Instant Automat!

  Daar ie 'ie dan! Volautomatisch, boordevol creatieve functies en super makkelijk te gebruiken; de Lomo'Instant Automat is de ultieme instant camera. Steun ons op Kickstarter en bespaar zo'n 35%!

 • Lomo'Instant Automat Glass Tip: Vang de zonsondergang

  geschreven door Lomography op 2017-03-22 in #nieuws
  Lomo'Instant Automat Glass Tip: Vang de zonsondergang

  Het maakt niet uit hoe vaak je het al hebt gezien, de zonsondergang is nog steeds een geweldige en mooie ervaring. Beleef de magie van het gouden uur als de zon in de horizon zakt met je Lomo'Instant Automat Glass.

  2017-03-22
 • Lomography Benelux x Hoxton: Caffenol workshop

  geschreven door anna-lomo op 2017-02-15 in #nieuws #people
  Lomography Benelux x Hoxton: Caffenol workshop

  Gek op koffie én zwart-wit fotografie? Dan is dit de workshop van je dromen. Op 25 maart organiseren we een workshop bij het Hoxton hotel in Amsterdam waarbij jij, na het volschieten van je filmrolletje, je eigen foto's gaat ontwikkelen in koffie! Meer weten? Bestel hier je tickets!

  2017-02-15 1
 • TEN AND ONE Jaarlijkse Lomography Photo Awards 2016: Monochrome Winnaars

  geschreven door Lomography op 2017-04-11 in
  TEN AND ONE Jaarlijkse Lomography Photo Awards 2016: Monochrome Winnaars

  De TEN AND ONE Jaarlijkse Lomography Photo Awards bestaat uit 11 verschillende categorieën. Door middel van deze 11 verschillende categorieën — jaarlijks 10 onveranderlijke en één special om hedendaagse mondiale vraagstukken weerspiegelen — willen we de wereld door jouw ogen zien en jouw ervaring als mens op deze mooie, bizarre en verbijsterende planeet ontdekken. Laat je betoveren door deze stemmige zwart-wit foto's in de Monochrome categorie.

  2017-04-11
 • Shop Nieuws

  Perfecte tas voor de zomer

  Perfecte tas voor de zomer

  Schijnt de zon? Spring op de fiets - en neem je camera en een extra lens mee in deze veelzijdige schouder- en fietstas!

 • Caffenol Workshop: ontwikkel je eigen zwart-wit rol!

  geschreven door anna-lomo op 2017-09-06 in
  Caffenol Workshop: ontwikkel je eigen zwart-wit rol!

  Het is weer tijd voor onze favoriete workshop: een middag die draait om koffie en zwartwit-film! We hebben het over de Caffenol workshop. Op 26 november organiseren we een workshop bij het Hoxton hotel waarbij jij, na het volschieten van je filmrolletje met onze La Sardina camera, je eigen foto's gaat ontwikkelen in koffie! Dit wordt een geweldige middag die je niet wilt missen. Bestel je tickets hier!

  2017-09-06
 • Lomography Benelux tipt: Bruce Davidson in het Nederlands Fotomuseum

  geschreven door anna-lomo op 2017-11-22 in
  Lomography Benelux tipt: Bruce Davidson in het Nederlands Fotomuseum

  Nu te bewonderen in het Nederlands Fotomuseum te Rotterdam: het werk van fotograaf Bruce Davidson. Sinds de jaren vijftig is hij bezig met het fotograferen van mensen voor wie de ‘American Dream’ onbereikbaar lijkt en die zich staande proberen te houden in de samenleving. Gaat dat zien!

  2017-11-22
 • Luca Ortolani: in Milaan met de nieuwe Petzval 58 Bokeh Control

  geschreven door lomosmarti op 2017-11-21 in #gear #people
  Luca Ortolani: in Milaan met de nieuwe Petzval 58 Bokeh Control

  Luca Ortolani is een getalenteerde portretfotograaf met een zeer boeiende stijl. Hij nam de New Petzval 58 Bokeh Control mee naar Milaan, waar hij een aantal mooie glamouropnames realiseerde.

  2017-11-21
 • Shop Nieuws

  Foma Retropan 320 135-36 DX Film

  Foma Retropan 320 135-36 DX Film

  Schiet als een pro fijnkorrelige en scherpe landschappen, portretten, architectonische beelden en andere experimentele shots met deze speciale, negatieve zwart-wit film.

 • Grenzeloos: Ian Treherne, de dove & blinde fotograaf

  geschreven door lomographymagazine op 2017-11-17 in #people #videos
  Grenzeloos: Ian Treherne, de dove & blinde fotograaf

  Fotograaf Ian Treherne bewijst dat gehandicapt zijn geen belemmering is om een succesvol kunstenaar te zijn. Ondanks dat hij doof en blind is, heeft hij geleerd portretten te maken net als elke andere professional.

  2017-11-17
 • Winter in New York, gezien door de nieuwe Petzval 85 Art Lens

  geschreven door lomographymagazine op 2017-11-15 in #gear #videos
  Winter in New York, gezien door de nieuwe Petzval 85 Art Lens

  Wat maakt de kerstvakantie in New York speciaal? Bekijk deze video die ons team heeft gemaakt met de Nieuwe Petzval 85 Art Lens.

  2017-11-15
 • Analoge liefde met Mii Yatogi

  geschreven door Ciel Hernandez op 2017-11-15 in
  Analoge liefde met Mii Yatogi

  Film is springlevend doordat gepassioneerde liefhebbers van filmfotografie het medium blijven steunen. De Japanse fotograaf Mii Yatogi surft voort op de analoge golf en legt haar dagelijks leven en alles wat haar inspireert vast op 35mm.

  2017-11-15