Het ruilen van films en momenten - een interview met Pablo Giori van #FilmSwapWorldwide

Onze gezamenlijke passie brengt ons, als Lomography community samen. Onze gedeelde ervaringen en herinneringen zorgen ervoor dat we nog meer van onze analoge connectie gaan houden. Pablo Giori voelt deze connectie ook maar gaat nog een stapje verder. Pablo startte een wereldwijde film swap om culturen en mensen samen te brengen met behulp van een simpel filmrolletje. Lees verder om meer te weten te komen over zijn passie voor filmfotografie in dit interview.

Film Swap in Padua met @boiaserego.studio

Hallo Pablo en welkom bij het Lomography Magazine. Zou je jezelf kunnen voorstellen aan onze lezers?

Ik ben een Argentijnse fotograaf, curator en historicus, woonachtend in Barcelona. Ik ben bijzonder geïnteresseerd in experimentele fotografie en in analoge film. Ik heb een PhD in moderne geschiedenis en ik werk in een archief. Ik heb een Duits paspoort, vijf nbeefjes, geen honden, geen katten maar wel verschillende cactusplanten.

Hoe ben je #FilmSwapWorldwide begonnen? Wat is het verhaal erachter?

Twee jaar geleden ben ik het BADEM project (Barcelona Double Exposure Movement) begonnen met negen andere fotografen, om stedelijke en menselijke transformaties in Barcelona te reflecteren. Terwijl ik aan het collectieve BADEM project aan het werken was, dacht ik: “Waarom werken we alleen in Barcelona? Waarom kunnen we niet wereldwijd filmrollen ruilen? Er was geen reden dit niet te doen!”

En precies op dat moment schreef ik Angela Redondo (@35mmpostcard) via Instagram en vroeg ik haar een film swap te doen. Het resultaat was zo fantastisch (een van m'n beste rollen ooit!) dat ik besloot dat het tijd was voor een nieuw filmproject. En zo is #FilmSwapWorldWide geboren!

Waarom heb je filmforografie als medium voor je project gekozen?

Voor mij is filmfotografie de enige manier om iets nieuws te creëren: als je de realitreit wilt vastleggen dan kan je dit met je mobiele telefoon doen maar als je op zoek bent naar iets nieuws dan moet je film proberen. Ik ben geen fundamentalist, mijn gebruik van filmfotografie is nauw verbonden met materialiteit, experimenten en dubbele belichtingen. Je hebt de filmrol nodig om te ruilen, dit fysieke, magische object, half belicht om contact met iemand te kunnen maken. Geen miljoenen megabytes kunnen de filmgeur ooit vervangen wanneer deze werd gebruikt door een andere fotograaf aan de andere kant van de wereld. De geschiedenis van dit object is de geschiedenis van de toekomst van fotografie.

Film Swap in Valtellina met @lauraligari, Film Swap in Moscow met @jazzonthe45s

Hoe kreeg je fotografen zover om mee te doen aan de globale film swap?

Vanaf het begin heb ik Instagram gebruikt als plek om te delen, leren en medestanders te vinden in mijn artistieke projecten. Het was iets dat heel natuurlijk ging. Ik begon met berichten sturen naar alle mensen die ik artistiek respecteer en zo werk ik nog steeds. Soms schrijf ik ze, soms ontvang ik een voorstel, en soms maak ik Instagram stories waarin ik naar fotografen vraag op een bepaalde plek in de wereld. Ik heb nog geen filmswappers in Afrika kunnen vinden en weinig in Azië om economische redenen. Zoals gewoonlijk is dit een limiet voor de uitbreiding van het project.

Wat hoop je te bereiken met je fotoproject?

Mijn doel is om een community te creëren en visuele reflecties te maken over de realiteit waarin we leven. Ervaringen zijn lokaal maar het denken zou wereldwijd moeten zijn. En in dat opzicht zijn dubbele belichtingen en het ruilen van filmrolletjes perfect om mijn twee doelen te bereiken. Ik denk dat mijn fotografie een soort visueel toerisme is, maar het is ook een manier om kritisch te zijn naar de realiteit waarin we leven. Dat is ook de reden waarom ik geen abstract werk maak maar iets wat ik echte fictie fotografie noem. Wat je ziet zijn twee foto's van de realiteit zonder externe transformatie of bewerking. Je ziet twee realiteiten die, wanneer gemixt, een visuele fictie creëren.

Wat wil je graag dat mensen denken wanneer ze de dubbele belichtingen zien? What would you like people to think about when they see the multiple exposure images?

Defamiliarisatie. Wikipedia zegt hierover: “Defamiliarization or ostranenie is the artistic technique of presenting to audiences common things in an unfamiliar or strange way in order to enhance perception of the familiar.”

Film Swap in Santa Cruz met @nationale7, Film Swap in Vilnius met @doubletrouble, Film Swap in Tartu met @epp_mrdi, Film Swap in Moscow met @jazzonthe45s en Film Swap in Donostia met @35mmpostcards

We voelen de liefde en passie in je werk. Het is inspirerend en opwindend. Heb je al nieuwe plannen voor #FilmSwapWorldwide?

Waar ik op dit moment aan werk is het organiseren van exposities en het uitgeven van een boek. Dit project is begonnen in de steden en moet terugkomen naar de steden. Ik wil graag reizen om naar galeries, musea en bars te zoeken om het project te laten zien. Op dit moment kan ik bevestigen dat het in Parijs, Barcelona, FestImatge (een film festival in Calella), Krakow, Buenos Aires, Tucumán en Washington te zien zal zijn; maar ik zoek naar meer plekken wereldwijd.

Ik geloof ook echt dat een boek een heel goed idee is. Dit is iets om voor altijd te kunnen bewaren als herinnering aan de ervaring. Hiervoor ben ik ben hard op zoek naar een redacteur. Dus als iemand goede tips heeft voor plekken om te exposeren of een goede fotoboekredacteur, dan nodig ik je graag uit voor de #FilmSwapWorldWide community.

Je expositie heet “Migrating Gazes.” Wat kunnen bezoekers verwachten?

Het is lastig om hierop te antwoorden want iedere expositie is anders in vorm en inhoud. Maar in het algemeen kan ik zeggen dat ze beeld zullen zien van het project die heel bekend kunnen zijn maar gedefamiliariseerd in een creatieve dialoog met andere realiteiten. Ik werk ook aan portretten, aangezien dit onverwachte gasten zijn in de dialoog tussen steden en fotografen. Uiteindelijk zijn we allemaal beeld. We moeten goed kijken om naar onszelf te kunnen kijken. We moeten de blikken verplaatsen om vanaf de buitenkant naar binnen te kunnen kijken.

Film Swap in Harrisburg @film_is_more_fun

Wat komt er naar het #FilmSwapWorldwide project?

Op dit moment kan ik niet aan andere projecten denken. Ik werk zo hard aan #FilmSwapWorldWide dat ik nog niet weet wat de volgende stap is. Waarschijnlijk ben ik over een jaar, wanneer onze community is uitgebreid, de exposities wereldwijd zijn en het boek gepubliceerd is, weer klaar voor een nieuw project.

We weten zeker dan onze communityleden ook graag mee willen doen aan het #FilmSwapWorldwide. Hoe kunnen ze zich opgeven?

Leuk! Ze moeten naar de website gaan om te zien of hun stad al mee heeft gedaan. Zo niet, stuur me dan een bericht via Instagram!


We willen Pablo bedanken dat we zijn foto's te mogen laten zien in ons Magazine. Alle foto's en info zijn gepubliceerd met zijn toestemming.

written by cheeo on 2019-03-05 #culture #people

More Interesting Articles