In Focus - Opvouwbare camera's

Vouwcamera's zijn integraal in de ontwikkeling van hedendaagse camera's. Van veldcamera's tot instant en 35mm tot medium formaat, er zijn verschillende modellen met verschillende toepassingen en stijlen. Voordat we dat allemaal krijgen, laten we eens kijken wat de folding camera zo'n uniek stuk fotografisch materiaal maakt.

Watson ACME field camera, Zeiss Ikonata folding camera en Zeiss Nettar 517 camera via Camera Heritage Museum

Vouwcamera's worden vaak gekenmerkt door de balg die de lens en de body met elkaar verbinden. Deze bellows zijn ongetwijfeld een van de belangrijkste aspecten van de vouwcamera.

De bellows van de Kodak camera via Wikipedia Commons

Naast dat de camera compact is, beïnvloedt de balg ook de focus en andere effecten. Enkele voorbeelden zijn veld- en perscamera's die meestal een langere balg hebben dan gewone camera's. Door de hoek en positie van de lens aan het einde van de balg en de film, kan de fotograaf verschillende effecten geven, indien gewenst. De balg helpt ook in sommige gevallen om vervorming te corrigeren door de lens en de film parallel met elkaar te houden.

Kodak folding cameras No. 3-A autographic Kodak Jr., No. 1-A Kodak Jr., Jiffy Kodak Six-16 Series II, Kodak Senior Six-16, No. 1 Kodak Jr., No. 2 Folding Cartridge Premo, Kodak Jr. Six-20 Series II, Vest Pocket Kodak Series III via Science Widener co Marty Schultz

Hier zijn enkele voorbeelden van enkele iconische vouwcamera's met unieke stijlen en ontwerpen:

Graflex Century Graphic 23

via Westography

Ongetwijfeld was de Graflex Century Graphic een van de meest iconische opvouwcamera's die ooit gemaakt werd, zo robuust dat gebruikers het zeer veel voor zelfverdediging zouden kunnen gebruiken. De robuuste constructie, samen met de fijne beeldkwaliteit van de Century Graphic, leidde tot een productieperiode van 56 jaar.

Kodak 1 A Auto Special 1914-1916

via Mike Eckman

Vroeger noemde Kodak haar camera's "speciaal" vanwege hogere kwaliteit en om zich te onderscheiden van hun andere modellen. De Kodak 1 A Autographic Special was een van die "heilige" camera's met nieuwe eigenschappen, bouwmaterialen en goede bouwkwaliteit. Een kenmerk waar de Auto Special bekend om was, was de Optimo-sluiter van Wollensack, die snel en betrouwbaar bleek met een snelheid van 1/300ste seconde.

Seagull Model 203

via Mezzotint on Photobucket

The Seagull 2013 is een kopie van de Agfa Isolette, maar door zijn goedkopere prijs en gebruiksvriendelijke functies werd het veelvuldig in veel plaatsen over de hele wereld gebruikt. Het is een handige camera door zijn relatief kleine grootte en is een genot om mee te schieten door zijn goede kleurenweergave en beeldkwaliteit.

Voigtlander Prominent 6x9

via Vintage Camera Lenses

De Voigtlander Prominent, gemaakt in 1932was de eerste camera met een ingebouwde lichtmeter en de eerste met een afstandsbediening in hun lijn. Het schiet op 120 film met 6x9 en 6x4.5 frames. De Prominent heft een industriële look. Het is ook een beetje aan de heftige kant - met een gewicht van 790 gram, ondanks zijn lichte materialen.

Zeiss Ikon Super Ikonta camera's

Super Ikonta C via Rangefinder Forum

Zeiss Ikon lanceerde hun top-of-the-line product Ikonta en slaagde erin om een aantal van hun beste mediumformaat opvouwbare zoeker-camera's te creëren.

Zeiss Ikon Nettar 518/16

via Film Photography Is Not Dead

De Zeiss Nettar 518/16 is een mooi stukje geschiedenis. Het combineert de modernere uitstraling van opvouwbare camera's en de complexiteit van het mechanische ontwerp. Een snelle blik op de Nettar 518/16 en je zou zien dat het een goed ontworpen camera was en met kwaliteit in gedachten werd gemaakt.

Polaroid SX-70

via Taylor R. Pape

De SX-70 Land Camera was de eerste directe SLR camera. Het produceerde beelden die onmiddellijk werden ontwikkeld nadat ze werden genomen. Het wordt nog steeds veel gebruikt door fotografen en artiesten. Trouw aan de vouwcamera-natuur, sluit de SX-70 netjes en vouwt zichzelf in wanneer het niet in gebruik is.
.

Cosina Voigtlander Bessa III

via Camera Quest

Bessa III is een van de meest opvallende moderne vouwcamera's op de markt. Opnamen met 6x7 frames op 120 of 220 films. Het beschikt over uitstekende afbeeldingen en een mechanisch ontwerp dat zelfs de meest gedreven fotografen en verzamelaars kunnen verrassen.

Lomography Belair X 6-12

via Lomography

Dit aanbod van Lomography brengt panoramische flair naar het vouwcamera veld. Bovendien kunnen gebruikers accessoires aanpassen en aanpassen voor een volledig op maat gemaakte schietervaring. De Belair is een van de meest betaalbare vouwcamera's die momenteel in de markt staan.


Alle informatie is afkomstig van Camerapedia, UK Camera, Camera Heritage Museum en Vintage Camera Lenses.

2017-09-17 #gear

Kickstarter

De Diana Instant Square brengt een iconische esthetiek naar instant fotografie in vierkant formaat en vult frames met sterke, verzadigde kleuren en rijke, humeurige vignettering. Onze nieuwste innovatie, gebouwd om je inspiratie de vrije loop te laten, is voorzien van een Multiple Exposure modus, een Bulb modus voor lange belichtingen, een hot-shoe adapter en nog veel meer! Je kunt 'm zelfs gebruiken met alle lenzen die voor de Diana F+ zijn gemaakt, zodat je je perspectief altijd en overal kunt veranderen. Geen enkele foto zal hetzelfde zijn. Steun ons nu op Kickstarter!

Meer interessante artikelen