DAILY TOTEM door Laura Bonnefous: een Lomo'Instant Square serie

Hi Laura, kun je wat over jezelf vertellen?

Ik ben een beeldend kunstenaar en fotograaf in Parijs, waar ik tentoonstellingsprojecten en opdrachten uitvoer. Ik heb een sculpturale praktijk van fotografie, omdat ik vooral denk aan hoe de ruimte en het object dat in hun poëtische dimensie wordt vertaald. Ik vind het leuk om de realiteit te vangen om het te transformeren, het gezond verstand te veranderen en vervolgens aan te passen en te transponeren in een mentaal, meer droomachtig landschap. Het sculpturale detail komt hieruit voort, evenals het surrealistische aspect van mijn projecten.

Welk advies zou je geven aan iemand die wilt doen wat jij doet?

Niet dezelfde dingen doen als ik, ook niet als iemand anders! :) Ik denk dat het eerste advies dat ik kon geven is om je eigen universum te ontwikkelen, je eigen pad te vinden. Uiteraard hebben we allemaal dingen of mensen die ons inspireren, kunstenaars die we koesteren en die een grote invloed hebben op onze creatieve reis, maar het is essentieel om onze eigen ervaring te hebben, om ons innerlijke vragen en emoties steeds verder te verleggen.

Wat advies zou je geven aan je 15-jaar oude zelf?

Om verder te gaan met mijn onderzoek, om nooit op te geven en vooral om creatief te blijven en te blijven durven!

Wat zijn je inspiraties?

Ik was altijd aangetrokken tot vormen, onze relaties met objecten en hun invloed op ons. Ik ben verliefd op objecten omdat ik oneindige mogelijkheden zie om ze te transformeren om de wereld anders te zien. Ik ben ook geïnspireerd door contouren en gevulde vormen. Het zijn tenslotte de meest eenvoudige dingen die de primaire materialen worden van experimenten en visuele creaties. Elke eenvoudige levenservaring wordt dus een bron van inspiratie. Fluxus kunstcollectief streefde naar het idee van kunst en leven als experimentele velden, en ik was in het begin echt geïnspireerd door dit idee. Ik ben ook geïnspireerd door sommige schrijvers als Perec, Barthes of Queneau, die het object in een meer essentiële vorm hebben ondervraagd. Een kledingstuk is het beste voorbeeld, ik vind het leuk om mode aan mijn artistieke praktijk te mengen, omdat het een perfecte manier is om onze relatie met ons lichaam en tijdstip te experimenteren.

Ik denk vaak aan dit citaat uit het boek Species of Spaces door Georges Perec : "To live is to move from one space to an other while trying as much as possible to not knock ourselves against something".

Kun je wat over je project met de Lomo’Instant Square vertellen?

De serie die ik realiseerde met de Lomo’Instant Square heet DAILY TOTEM. Het is een experiment met dagelijkse objecten. Enkele dagen heb ik objecten, vormen, eenvoudige dingen van het alledaagse leven geselecteerd om ze samen te stellen en dagbeelden te creëren. We vergeten hun primaire functie niet, maar we herontdekken ze in een evenwicht, kleur en vormspel dat de realiteit transformeert. Deze hybride vormen worden nieuwe objecten, het gevolg van een surrealistische ervaring. Ik was echt geïnspireerd door André Bretons surrealistische gedichten voor deze beelden: achter het onaangename en onstabiele aspect van een ophoping van ideeën en woorden is er een echt creatief schrijven ontwikkeld door een goddelijk vervaardigde intuïtie. Mijn foto's zijn als "cadavres exquis" (Exquisite Corpse surrealistische spel).

Was het de eerste keer dat je met een instant camera schoot?

Ja, het was de eerste keer dat ik een instant camera heb gebruikt voor een creatief werk. Ik heb het wel al eerder eens gebruikt voor de lol.

Wat vind je van de Lomo'Instant Square en instant fotografie?

Het was een geweldige ervaring om de foto's direct te zien ontwikkelen tijdens mijn creatieve proces. Je moet streng zijn, vooral voor een serie zoals ik deed waar elk element in evenwicht is en de samenstelling evolueert. Het feit dat ik het laatste beeld direct kreeg, was een zeer interessante ervaring voor mij omdat ik veel tijd besteed aan het retoucheren van mijn afbeeldingen, het was nogal een uitdaging.

Wat vind je van het vierkante formaat?

Zijn efficiëntie, de samenstelling. Ik kan geen rationele uitleg geven en ik denk dat we allemaal verschillende composities waarderen. Ikzelf geniet echt van het vierkante formaat en gebruik het veel. Er is iets puurs en radicaals aan het vierkant formaat. Er is geen hoogte en breedte, het formaat is rauw en we duiken direct in het frame. Ik geniet er echt van.

Waar ben je nu mee bezig?

Momenteel werk ik aan twee verschillende nieuwe projecten, een opdracht en een persoonlijk project. En ook twee transversale projecten in samenwerking met merken en creatieve mensen.

Wat betreft fotografie werk ik momenteel aan nieuwe persoonlijke projecten. Een van hen is een experiment over territorium en introspectie via portretten en kleding. Ik kan samenwerken met een beroemde modeontwerper voor dit project om een nieuwe manier te vinden. Stay tuned dus!


Ontdek Laura's werk: bezoek haar website, Facebook en Instagram.

geschreven door florinegarcin op 2017-09-15 in #people

Kickstarter

De Diana Instant Square brengt een iconische esthetiek naar instant fotografie in vierkant formaat en vult frames met sterke, verzadigde kleuren en rijke, humeurige vignettering. Onze nieuwste innovatie, gebouwd om je inspiratie de vrije loop te laten, is voorzien van een Multiple Exposure modus, een Bulb modus voor lange belichtingen, een hot-shoe adapter en nog veel meer! Je kunt 'm zelfs gebruiken met alle lenzen die voor de Diana F+ zijn gemaakt, zodat je je perspectief altijd en overal kunt veranderen. Geen enkele foto zal hetzelfde zijn. Steun ons nu op Kickstarter!

Meer interessante artikelen