Hoe de Instant camera fotografie heeft veranderd

Toen de instant camera op de markt kwam werd er fotografische geschiedenis geschreven. Lees hier hoe de uitvinding fotografie heeft veranderd en hoe het tot aan de dag van vandaag nog steeds vernieuwd.

De wereld proeft van 'instant voldoening'

Hiervoor moest je om fysiek beeld te maken altijd het ontwikkelproces in de donkere kamer doorlopen. Een stap-voor-stap proces, voorzichtig uitgevoerd met geduld en aandacht. Professionele fotografen kunnen zelfs als semi-scheikundigen gezien worden, aangezien ze altijd in de weer waren met fotochemicaliën. Er was geen snelle manier of short-cut en dit kwam met de nodige ongemakken.

De originele SX-70 Land camera, van Wikimedia Commons

Dus toen Edwin Land de Polaroid camera ontwikkelde en hem op de markt bracht was dit revolutionair. Instant fotografie was toen wat digitale fotografie voor de moderne wereld is en het medium werd op grote schaal professioneel gebruikt; voor paspoort foto's, ID foto's, en naar verluidt zelfs in röntgenfotografie. Het was voor het eerst dat fotografen instant voldoening kregen tijdens het langzame beeldmaakproces. Digitale fotografie heeft voortgeborduurd op Lands uitvinding en tientallen jaren later werd digitale fotografie de nieuwe versie van instant fotografie - maar dan zonder de print. Fotografie werd makkelijk gemaakt.

Fine art fotografie wordt verder uitgebreid

David Hockney, Blue Terrace Los Angeles March 8th 1982, Composite Polaroid, 17 1/2 x 17 1/2 © David Hockney, Photo Credit: Richard Schmidt from Getty Museum exhibition press kit.

Puristen, museumcurators, artiesten en fotografen waren in constante discussie over de vraag of fotografie als 'kunst' gezien mocht worden en de geschiedenis van fotografie gaat veel verder terug dan de uitvinding van Land. Maar het was de instant camera die fotografie bevrijdde in de kunstwereld - simpelweg omdat meer artiesten de kunst van fotografie gingen beoefenen. De instant camera inspireerde en beïnvloedde amateurfotografen dankzij het simplisme en de snelheid en het is een favoriet van klassieke en moderne kunstenaars.

Ansel Adams was een van de pioniers binnen de fotografiekunst en hij heeft vaak benadrukt hoe belangrijk Lands camera, de Polaroid 8x10 is geweest.

“I am tremendously excited about the actual use of the camera in the field and studio. I think it promises to be one of the greatest steps in the development of photography." schreef Ansel Adams in een brief, waarbij hij refereert naar Land.
Instants van Andy Warhol en Andrei Tarkovsky. Foto's van whitehotmagazine / Gwarlingo.

Echter, de instant camera als voorstander van fotografie als kunstvorm houdt hier niet op. Robert Mapplethorpe, Maripol, David Hockney, Andrei Tarkovsky, en vooral Andy Warhol, de vader van Pop Art, liepen ook weg met de camera. De instant portretten van beroemdheden wordt gezien als een van de meest herkenbare fotoseries van die tijd.

Nostalgie-gedreven moderne fotografie

Is je wel eens opgevallen hoeveel 'vintage' foto's er op het internet te vinden zijn? Ook hier is de instant camera verantwoordelijk voor.

Geinspireerd door de klassieke Polaroid SX-70 en de Lomographische beweging ontstond de grootste visuele social media app. We hebben het natuurlijk over Instagram. De vierkante foto's zijn niet alleen esthetisch, het is een eerbetoon aan de twee bewegingen. Filters zoals 'Early bird" en ''Walden" reproduceren de resultaten die je zou krijgen met Lands originele instant camera. En natuurlijk worden deze filters het meest gebruikt. Filters hebben niet alleen de 'vintage look' gepopulariseerd, ze hebben ook nieuwe interesse gewekt in print fotografie.

Sterker nog, er zijn veel mensen die 'old-school' gaan -- van digitaal naar instant, van instant naar analoog.

Credits: gakurou, frenchyfyl, klemidesigns & brine

En zo komen we bij het grootste, meest belangrijke aspect van de instant camera, namelijk....

Het redden van analoge en print mediums

Er zijn twee dingen waar de analoge enthousiasten dankbaar voor moeten zijn, nu dat film in 2017 alive and kickin' is -- de mysterieuze opkomst van de nostalgia industrie en de moderne instant camera's.

Analoge fotografie stond op een laag pitje gedurende de 2010's (velen zeiden dat film uit zou sterven). Maar toen Lomography en FujiFilm hun eigen instant camera's gingen produceren, de Lomo'Instant serie en de Instax serie, werden deze camera's een gateway voor filmenthousiasten die weer analoog wilden gaan schieten.

Hoe? Simpelweg omdat de sprong van digitaal naar analoog als te riskant wordt gezien (filmfotografie kan moeilijk zijn, en natuurlijk zijn er ook de kosten). Hierom is instant fotografie de perfecte brug.

Credits: frenchyfyl

Met al deze onderscheidingen blijft instant fotografie de test van de tijd doorstaan.


Bronnen: American Photography Magazine, Pop Matters, Smithsonian Magazine and Scribd.

2017-09-09 #culture

Meer interessante artikelen