Greg Ferro: California Dreaming met de Lomo'Instant Square

Greg Ferro is een succesvolle Italiaanse filmregisseur. Anders dan zijn werk, vooral op het gebied van reclame, werkt Greg momenteel aan zijn tweede full-length film en aan andere persoonlijke projecten.

Als fotografie-liefhebber op lange termijn, nam de Italiaanse filmregisseur Greg Ferro de Lomo'Instant Square mee op reis naar Venice Beach, omdat de geliefde excentrische sfeer van deze unieke Californische locatie hem bijzonder inspireert. De tijd lijkt hier te stoppen, mensen zijn ontspannen en gelukkig: de perfecte onderwerpen voor het nemen van een aantal eigenzinnige instant snaps!

Hallo Greg! Waar ben je op dit moment allemaal mee bezig?

Heel veel dingen...

Dit jaar maak ik eindelijk mijn documentaire waar ik al meer dan 10 jaar geleden mee begon. Het vertelt het verhaal van Thay-kinderen die Muay Thai prakitseren. Daarnaast werk ik aan een modefilm die in Japan wordt gefilmd, het script van mijn nieuwe full-length film en mijn laatste fotografie project, Threesome (geschoten met de Lomo’Instant Wide). Ik werk ook aan verschillende commercials, waarvoor ik gelukkig elke maand opdrachten ontvang.

Wat is het belangrijkste project tot nu toe?

Ik ben een filmregisseur: dit is mijn primaire roeping en passie. Tussen 2014 en 2017 werkte ik aan mijn eerste full-length film, "Family Girl", een experimentele roadfilm, gefilmd in de VS en Thailand. Dit is het project waar ik het meest trots op heb en ik hoop echt dat een belangrijk internationaal festival het zal kiezen als een van de geselecteerde films.

Wat zijn je doelen voor de toekomst?

Vanuit een cinematografisch oogpunt streef ik ernaar om mijn nieuwe full-length film te laten produceren. Voor fotografie wil ik in de volgende lente twee tentoonstellingen afronden: Threesome en een andere gericht op straatfotografie.

Is er een moment van je carrière die je graag met ons wilt delen?

Ik heb al bijna mijn hele leven muziek bestudeerd. Op een morgen werd ik wakker en vond ik dat alles was mislukt. Wat ik toen heb gedaan? Ik begon opnieuw. Ik stopte die dag met muziek, en sindsdien is mijn leven in beelden en bewegingen ingekapseld.

Hoe heb je Lomography leren kennen, en waar staat het volgens jou voor?

I am lucky enough to have started filming movies when only the analogue medium existed. I love the noise and the smell of film. When I took up photography, I started with digital cameras, but after a short time, I realized that something was missing. A digital camera produces only binary sequences of 0 and 1, but with a film camera there is a mutual relationship between yourself and the world outside, and the challenge of capturing the right amount of light. I started with the Lomography toy cameras, then instant cameras and finally the 6x6 format — my favorite. Lomography has represented something important to me since it made me re-discover analogue photography in an ever-more digital world.

Wat heb je met de Lomo'Instant Square gefotografeerd?

Ik fotografeerde in Venice Beach, een van de belangrijkste plaatsen voor mij vanuit zowel een professioneel als persoonlijk perspectief. De tijd lijkt heir te stoppen (ondanks de vele hipster winkels die ten koste gaan van de surfhuizen). Het is een prachtige en cinematografische locatie, met mensen die eigenlijk niet zo menselijk lijken... Het is alsof ze in een film in een land van geen mensen zijn; op een andere planeet waar mensen van overal komen, alleen om te ontspannen en in harmonie te leven. Misschien is mijn visie te romantisch, maar het helpt me echt om Californië op zijn best te fotograferen: een levende droom, in elk moment.

Hoe koos je de mensen uit? Wat was hun reactie?

Ik ben altijd een straatfotograaf geweest, met een bijzondere focus op portretten. Ik weet niet hoe de alchemie met de persoon waar ik een foto van wil maken begint. Ik loop ontspannen, in mijn omgeving. Als iemand mijn aandacht trekt, is het genoeg om er naar te lachen en de camera aan te raken. Negen van de tien keer is de persoon verrast en blij te worden vastgelegd. Dit is natuurlijk niet overal het geval, maar in Venice Beach wel.

Met instant fotografie heb ik een speciale manier van schieten. Meestal gebruik ik het eerste filmpakje om te testen wat de beste instellingen zijn. Daarna begin ik echt te schieten, maar zonder te kijken hoe de film zich ontwikkelt. Ik leg de instants in een kleine doos (altijd hetzelfde). Dan, als ik 's avonds naar huis ga, bekijk ik ze allemaal en neem ik mijn tijd.

Soms ben ik ervan overtuigd dat ik een goede foto heb geschoten en daarna ontdek ik dat het niet zo goed was als ik dacht... Gelukkig ontdekte ik meestal ook dat een shot waar ik niet tevreden over was mij soms later kan verrassen. Voor mij is dit de betekenis en de charme van instant fotografie.

Wat is volgens jou het grootste voordeel van het vierkante formaat?

Vierkant formaat? Het antwoord is makkelijk: EINDELIJK! Instant fotografie is geboren met het vierkant formaat en ik vind het leuk om terug te komen waar het allemaal mee begon. Ik hou echt van het wide instant formaat, omdat het extreem cinematografisch is, maar het vierkante formaat is perfect voor portretten op dezelfde manier als middenformaat 6x6 camera's. Het daagt je uit om het beeld op een andere manier op te stellen: minder natuurlijk, omdat het gezichtsveld beperkt is. Dit omvat een reflectieproces: een praktijk die in het digitale medium verloren is gegaan.

Meer van Greg’s werk zien? Check zijn website, zijn Vimeo kanaal en zijn Instagram.

geschreven door lomosmarti op 2017-10-01 in #people

Kickstarter

De Diana Instant Square brengt een iconische esthetiek naar instant fotografie in vierkant formaat en vult frames met sterke, verzadigde kleuren en rijke, humeurige vignettering. Onze nieuwste innovatie, gebouwd om je inspiratie de vrije loop te laten, is voorzien van een Multiple Exposure modus, een Bulb modus voor lange belichtingen, een hot-shoe adapter en nog veel meer! Je kunt 'm zelfs gebruiken met alle lenzen die voor de Diana F+ zijn gemaakt, zodat je je perspectief altijd en overal kunt veranderen. Geen enkele foto zal hetzelfde zijn. Steun ons nu op Kickstarter!

Meer interessante artikelen