De man achter de lens: Mikhail Rusinov

De nieuwe Russar+ Lens is een heruitvinding van de legendarische 1958 Russar MR-2. Terwijl we ons nieuwste product presenteren, nemen we een ook stap terug om te kijken naar de oorsprong van haar dappere voorganger, en naar het leven van de man die het allemaal mogelijk heeft gemaakt: Michail Michajlovitsj Rusinov.

Mikhail Rusinov.Beeld via marcocavina.com

Behalve het zijn van een geniale optische technicus, was Rusinov (soms ook gespeld als Roosinov of in het Russisch, Русинов) ook een pianist en componist die de vervaardiging van optische systemen met een muzikale compositie vergeleek, en zei dat de muziek wordt gemaakt van noten – op dezelfde manier dat de optische uitvindingen van elementen worden gemaakt.

Rusinov raakte zeker hoge noten toen hij het optische systeem van de Russar ontwikkelde in 1935. Groothoeklenzen hadden op dat moment slechte verlichting op de randen van de foto’s. Rusinov’s ontwerp was een belangrijke doorbraak in de optica, met name in de ontwikkeling van groothoekobjectieven. Succesvolle ontwerpen van andere fabrikanten werden geïnspireerd door de optische regeling van Rusinov. Het was pas in 1946, echter, dat hij in staat was om een patent voor zijn uitvinding veilig te stellen. In 1958 werd de oorspronkelijke Russar Lens gepresenteerd als onderdeel van een verzameling van Zenit lenzen op de Wereldtentoonstelling in Brussel. Het won de Grand Prix, de meest begeerde prijs.

De originele Russar 1946 patent. Beelden via Google

Als Zenit’s Chief Engineer werd Rusinov schittering verder erkend met de lancering van de Zenit Russar MR-2 in 1958. Vele jaren was de Russar MR-2 de enige (schroef) 20mm lens. De lens is volledig gebaseerd op de innovatieve optische regeling van Rusinov, en blijft een van de meest geprezen innovaties in groothoeklens geschiedenis. De ‘MR’ in de naam van de Russar staat eigenlijk voor de naam van de uitvinder – Mikhail Rusinov.

De nieuwe Russar+ Lens

De Russar+ is een prachtige messing groothoeklens. Het is een baanbrekende update van de 1958 Russar. Dankzij de aangepaste lensbuisconstructie is de nieuwe Russar+ verenigbaar met L39 en M mount analoge camera’s, digitale spiegelloze camera’s en tal van andere camera’s met adapter mounts. Bezoek de Russar+ microsite voor leuke informatie en prachtige groothoekfoto’s.

geschreven door jillytanrad op 2014-04-14 in #lifestyle #mikhail-mikhailovich-rusinov #mikhail-rusinov #russar #rusar #russar-history
vertaald door anna-lomo

Meer interessante artikelen