Maak infrarood foto's met de Lomography Experimental Lens Kit

Misschien wist je al dat je met de Lomography Experimental Lens Kit groothoekbeelden, meervoudige belichtingen en dromerige foto’s kunt maken. Wat je waarschijnlijk nog niet wist, is dat je hem ook kunt inzetten bij infrarood fotografie! Lees snel verder voor meer informatie en check gelijk een fijne verzameling voorbeelden.

Michael Emhofer, een collega van het Lomography hoofdkwartier in Wenen, deelde al eerder zijn mening over de Lomography Experimental Lens Kit in dit interview. Vandaag vertelt hij ons over zijn infrarood avontuur met een Olympus EP-1 en ons nieuwste product.

1. De camera is aangepast naar een ‘full spectrum’ camera. Dat betekent dat de filter die normaal voorkomt dat infrarood en uv-licht de sensor bereikt, vervangen is door een heldere glazen filter.

2. De (CMOS) sensor kan een beetje uv-licht en een aardige hoeveelheid infrarood licht opvangen (tot een golflengte van 950nm).

3. Normaal gesproken wordt ervoor gezorgd dat infrarood licht de sensor niet bereikt. Wanneer dit wel gebeurt, krijgt gras en andere vegetatie een andere kleur dan gebruikelijk (afhankelijk van het tijdstip bruin of zelfs wit).

4. De camera is aangepast door de man die deze website beheert. Hij heeft veel handleidingen geschreven over hoe dit zelf te doen, maar dan moet je wel zelf over het juiste glas beschikken (voor het vervangen van de filter) en ervaring met solderen komt goed van pas.

5. Nadat de camera is omgebouwd, kun je verschillende filters gebruiken die ervoor zorgen dat bijvoorbeeld alleen infrarood licht de filter bereikt of je kunt met een spectrum van verschillende golflengten experimenteren.

6. Om de gewone foto’s te maken, heb ik een IR+UV filter gebruikt, die het infrarood en uv-licht tegenhoudt.

7. Om de infrarode beelden te maken, heb ik gebruik gemaakt van een IR filter die alles behalve het infrarood licht tegenhoud. Dit kan bijvoorbeeld met de Hoya R72 of een 850 nm filter.

8. Voor de overige foto’s heb ik nog een zootje andere filters gebruikt. Naar mijn idee behaalde ik de mooiste resultaten met een gele, oranje of een dieprode filter. Met de Experimental Lens Kit kun je de filters op een toffe manier gebruiken.

Dat was het mensen. Heb je de Lomography Experimental Lens Kit al? Wat doe je dan nog achter je computer? Ga aan de slag en experimenteer met infrarood fotografie!

Stil je honger naar creatieve fotografie met de *Lomography Experimental Lens Kit.* Dit lenzenpakket is te gebruiken met alle Micro 4/3 digitale camera’s en je krijgt er ook nog eens drie lenzen bij: een standaard 24mm, groothoek 12mm en een fisheye lens. Dankzij de supercreatieve lenskit is het maken van groothoekfoto’s, fisheye beelden en meervoudige belichtingen een eitje. Nog niet spannend genoeg? Ga dan aan de slag met een van de vele kleurenfilters die erbij zit. Wil je meer weten? Neem dan vooral een kijkje op de speciale Experimental Lens Kit microsite. Je vindt hem natuurlijk in onze Online Shop!

geschreven door jillytanrad op 2013-11-17 in #gear #tutorials #landscape #gallery #interview #infrared #tipster #lomography-experimental-lens-kit #michael-emhofer
vertaald door marissa

Meer interessante artikelen