Nichitsu, een Japanse spookstad vereeuwigd op film

2

Waar ook ter wereld, in elke stad van formaat vind je wel enkele leegstaande gebouwen of verlaten fabrieken. Vergeten plekken, door iedereen genegeerd, maar tjokvol verhalen. Her en der vind je ook spooksteden – volledige dorpen die ooit barstten van leven, maar met het verstrijken van de tijd zijn weggekwijnd. De foto’s die Riccardo Parenti maakt van de populaire Japanse spookstad Nichitsu zijn alvast fascinerend.

Rottende huizen en gebouwen die op instorten staan. Verf die van muren bladert en overal wanorde en puin. Verlaten gebouwen zijn de perfecte achtergrond voor nachtmerries en horrorfilms. Hoe eng en vijandig deze plaatsen ook zijn, toch vind je overal ter wereld stoere urbex-fotografen die bereid zijn zelfs de meest akelige plekken te bezoeken. Gelukkig leggen zij alles vast op beeld, zodat ook de minder dappere zielen kunnen meegenieten van deze tot de verbeelding sprekende omgeving.

De Italiaanse Riccardo Parenti is zo iemand. Deze art director en fotograaf leeft en werkt tegenwoordig in Japan. Eén van zijn huidige projecten is het vastleggen van Nichitsu, een verlaten mijndorp op zo’n drie uur rijden van Tokyo.

Foto’s van Riccardo Parenti via Flickr

Nichitsu is gelegen in de afgelegen en bergachtige regio Chichibu, in het Noord-Oosten van de Saitama prefectuur. Tijdens de gloriejaren rond 1965 woonden er 3.000 mijnwerkers. Het dorp ontleent zijn naam aan de Nichitsu Corporation, dat de mijn had aangekocht in 1937. Toen het bedrijf alle mijn-activiteit stop zette in 1978 bleef de inwoners geen andere keuze dan massaal het dorp te verlaten. Sindsdien ligt het er verlaten bij.

Ondanks de akelige sfeer geven Parenti’s foto’s toch een glimps weer van het dagelijks leven in dit vergeten dorp. Comfortable huizen en appartementen in een feeëriek berglandschap, met alles wat een kleine gemeenschap nodig heeft: een postkantoor, een gemeentehuis, een school en zelfs een hospitaal. In vele van de woningen vind je nog persoonlijke voorwerpen, achteloos achtergelaten. Nichitsu is zonder twijfel een plek die overloopt van karakter. En een plek die je rillingen bezorgt!

In afwachting van de volgende reeks foto’s door Parenti kan je alvast het dorp wat beter leren kennen in deze spine chillng clip:

Ben je zelf ooit met je camera in de hand op onderzoek geweest in een spookdorp? Deel je foto’s en laat hieronder een berichtje achter!

Bronnen: Koi Koi Koi, Haikyo.org.

geschreven door plasticpopsicle op 2013-10-30 in #videos #lifestyle #lomography #japan #kodak-ektar-100 #analogue-lifestyle #mamiya-7 #spookstad #nichitsu
vertaald door sandravo

2 Comments

  1. jord
    jord ·

    Wat een gave, maar ook bizarre omgeving. Het ziet er echt uit alsof ze met spoed zijn vertrokken, gezien er nog zoveel aanwezig is. Wel mooi om te zien, dat de mensen die er nu komen de spullen ook achterlaten. Voor mij zijn dit soort locaties niet bekend. Her en der kom ik weleens verlaten panden tegen, maar niet een hele stad/dorp. Ben eigenlijk wel benieuwd of we zoiets in Nederland hebben?

  2. bobby_sekeris
    bobby_sekeris ·

    DIe foto's zijn erg gaaf, kijk zelf te veel horror films brrrr weet niet of ik daar s'avonds nog zou willen zitten voor een foto :-) @jord Hier in Nederland zou ik het ook niet weten maar ben zelf van plan om binnenkort naar zo'n verlaten dorp te gaan in België, Doel. Heel benieuwd.

Meer interessante artikelen