LomoGuru van de week: Elvismartinezsmith

In zijn woonplaats wordt je binnen no time verliefd. Dat is ten minste waar de meest romantische stad van de wereld om bekend staat. Weet je nog niet welke plaats we bedoelen? Het gaat natuurlijk over de wonderschone stad Parijs.

Mooie uitzichten, een wereldberoemd monument, geweldig eten en bijzondere mensen. Parijs is een van de gaafste steden om te zijn en ook de beste plek om een briljante Lomograaf te ontmoeten! Ja je hoort het goed. De LomoGuru van deze week komt uit de stad van de liefde en is bij Lomography een bekend gezicht. Duizenden foto’s, honderden vrienden en hij fotografeert al ruim een decennium. Dit interview moet wel te gek worden. Laten we maar snel verder gaan met ons gesprek met elvismartinezsmith. Hij vertelde ons zijn Lomography verhaal en liet een paar van zijn vetste foto’s zien. Enjoy!

Credits: elvismartinezsmith

Naam: Martin Smith
Lomography gebruikersnaam: elvismartinezsmith
Woonplaats: Parijs, Frankrijk
Aantal jaren Lomograaf: elf
Aantal jaren lid van de website: vier

Vertel ons eens iets over jezelf… Wat doe je zoal? Wat zijn je interesses?*

Ik werk als projectmanager (niet zo boeiend) en besteed het grootste gedeelte van mijn vrije tijd aan mijn bands, Les Freres Smith en de Afro Latin Vintage Orchestra. Twee orkesten met elk een dozijn artiesten die van afrobeat tot psychedische jaren ’70 jazz spelen. Te gek toch?

Daarnaast houd ik van reizen en natuurlijk van fotografie! Ik ontwerp graag kunst door vintage reclamebeelden en Russische propagande te verzamelen (Filosofische en visuele kunst van het constructivisme spreken me erg aan!).

Een paar van de geniale Lomographs van Martin!

Vertel ons eens wat meer over de naam van je LomoHome.

Ik gebruik voor al mijn ‘kunstzinnige’ activiteiten dezelfde naam. Het is een laaaang verhaal waarom ik deze naam gebruik. Ik ben niet zo goed in het verzinnen van bijnamen, dus nadat ik deze had bedacht heb ik hem nooit meer veranderd. Een paar van mijn vrienden noemen me zelfs Elvis! Ik ben er geen liefhebber van, maar vind het wel grappig. Het heeft er in ieder geval niets mee te maken met dat ik gitaar speel of eruitzie als de king. Het is afgeleid van een andere Elvis, Martinez, de koning van de Bachata muziek… Shit, nu heb ik eigenlijk al te veel verteld.

Een foto met zijn band, Afro Latin Vintage Orchestra!

Wat is je meest bijzondere moment dat je door Lomography hebt beleeft?

Ik heb er niet een die er bovenuit steekt.. Maar misschien wel het winnen van de LC-A+ met de Braziliaanse Petrobras wedstrijd en het winnen van dezelfde camera bij de Paris Velib Rumble Grand Prix du Jury. Het winnen van de camera’s gebeurde in dezelfde week! Ik voelde me echt een Lomo bekendheid! haha.

Heb je al mensen van de Community ontmoet die je inmiddels zou omschrijven als dierbare vrienden?

Meerdere! Met de meeste heb ik regelmatig contact. Ik ben zelf redelijk druk en vaak te druk voor sociale gebeurtenissen, dus soms minder vaak dan ik zou willen. Maar ik heb een hoop geweldige mensen ontmoet die ik nu zie als echte vrienden.

Het Parijse team: jeabzz, adbigmilk, fabien, guiguiste, mikahsupageek and even those who came from other places and now live in Paris: oneira1927, zenline, pussylove, ccinparis. En dan degenen die ik op reis heb ontmoet of die juist naar Parijs kwamen — de geweldige atria007, vgzalez, sonya1980 en littlekoala uit Madrid, mafiosa uit Canada en anderen waar ik nu even niet op kan komen omdat het zo’n enorme groep aan bijzondere vrienden is geworden!

Als je bekend bent met de “Elvis Martinez Challenges You” serie, dan ken je vast deze foto’s van de serie. Van links naar rechts: dansen, trap, spiegels, snoeren en schaduwen.

Denk je dat je de komende vijf jaar nog steeds analoog fotografeert?

Natuurlijk. Mijn koelkast ligt nog vol film waar ik een heel leven mee kan doen en ik zou nooit zonder film op pad gaan.

Wat is je favoriete Lomo camera en waarom? Heb je met deze camera bijzondere momenten meegemaakt?

Mijn eerste camera was de LC-A, een oude versie uit 1986. Ik krijg altijd een bijzonder gevoel bij de foto’s die ik hiermee maak. Hij is erg handzaam en ik neem hem overal mee naartoe. Dus ja, dit is mijn beste maatje. Daarnaast vind ik de Diana en de Holga (die ik al een paar keer stukgemaakt en opnieuw gekocht heb) te gek vanwege de plastic lenzen. Ze zijn erg veelzijdig en verrassend! Ik ben vaak teleurgesteld wanneer ik de resultaten zie, maar soms gebeurt er iets aparts en dan heb je een magische foto in handen!

Het was een lastige keuze, maar de LC-A heeft gewonnen <3

Daarnaast wil ik de Spinner 360 ook nog even noemen! Hij is zo uniek. Je beleeft er al snel leuke momenten mee, behaalt creatieve resultaten en het is een heel nieuwe vorm van fotografie. Je hebt wel smartphone apps die hetzelfde proberen, maar de Spinner 360 blijft beter!

Wat is de mooiste analoge foto die je hebt gemaakt?

Lastig, maar ik denk deze:

Credits: elvismartinezsmith

Hij laat zien waarom ik de Diana te gek vind dankzij het verrasende resultaat, de bizare kleuren en de lichtlekken. Ik heb hem gemaakt tijdens een geweldige reis door West Afrika en het is nu de albumhoes van het derde album van Afro Latin Vintage Orchestra’s van het geweldige Ubiquity label. Ik ben behoorlijk trots dat een foto van lage kwaliteit en gemaakt door een amateur hiervoor is gebruikt.

Welke Lomograph zou je zelf willen hebben gemaakt en waarom?

Hmmm, er zijn zo veel geweldige foto’s op deze website en ik kan eigenlijk niet een foto bedenken die veruit mijn favoriet is. Maar er zijn Lomografen die mijn hart hebben veroverd en waardoor ik zelf een stuk meer ben gaan fotograferen! Dat zijn bijvoorbeeld: panelomo, bccbarbosa, stouf, en maxpinckers.

De populairste foto’s van panelomo, bccbarbosa, stouf en maxpinckers.

Wat is het beste advies dat jij hebt gekregen?

Schiet wat je ziet, geen foto’s.

Is er een film of foto die jouw Lomo leven laat zien?

✘ Youtube: http://youtube.com/watch?v=YdV1V4vPPLI

Fela Kuti – Water No Get Enemy (of ieder ander nummer van Fela, maar luister eerst deze als je hem nog niet kent.>). Het is analoge Afrikaanse muziek met geweldige improvisatie. Het lijkt misschien langdradig, slecht en onprofessioneel, maar ik weet zeker dat je op een gegeven moment móet dansen.

Is er nog een advies dat je nieuwe analoge fotografen wilt meegeven?

Wees niet bang voor de verrassing die sommige camera’s brengen, ga juist naar ze op zoek!

Spinner!

Vind jij jezelf ook een LomoGuru? Wil jij iets delen? Neem dan contact met me op via mayee.gonzales@lomography.com (in het Engels) en wie weet ben jij wel de volgende LomoGuru!

geschreven door mayeemayee op 2013-08-04 in #lifestyle #netherlands #nederland #dutch #holland #elvismartinezsmith #nld #lomoguru #community-interview
vertaald door marissa

Meer interessante artikelen