Nederland op zijn mooist: de Korte Duinen bij Amersfoort

Een van mijn favoriete plekjes om even lekker uit te waaien zijn de Korte Duinen, bij mij om de hoek in de bossen ten westen van Amersfoort. Deze zandverstuiving in het bos is zomer en winter een bezoekje waard.

Credits: stratski

In de bossen tussen Amersfoort en Soest ligt een zandverstuiving. Het is maar een kleintje, een paar kilometer verderop heb je bijvoorbeeld al een grotere zandvlakte (de Lange Duinen). Toch kom ik er graag. Na een wandeling in het bos, is het geweldig om opeens uitzicht te hebben over de zandheuveltjes. Ook ben ik gek op de geur van warm zand met naaldbomen, wat mij betreft de ultieme zomergeur.

Credits: stratski

In de herfst kun je er paddenstoelen en zwammen spotten. In het zand en in de bomen groeien de meest bizarre vormen. De meeste zijn bruinig, maar er zijn ook geweldige knalgele kronkelzwammen. Ik neem me altijd voor de namen op te zoeken in een gidsje, maar dat komt er nooit van…

Credits: stratski

Mijn favoriete tijd om naar de Korte Duinen te gaan is denk ik wel de winter, vooral als het heeft gesneeuwd. Oke, deze voorkeur kan iets te maken hebben met de hittegolf, terwijl ik dit schrijf, maar het is echt zo dat de Duinen ’s winters op hun allerfotogeniekst zijn. Het kost wat meer moeite om er te komen dan, over de niet-gestrooide fietspaden, maar het uitzicht maakt alles goed. Ik blijf een enorme zwak hebben voor besneeuwde zandduinen. Vooral als er nog eenzame decoratieve bomen op staan.

Credits: stratski

Het leuke is ook dat het niet een grote vlakte is, maar een soort mini-heuvellandschapje met kleine eilandjes met bomen. Zo heb je om de paar stappen weer een nieuw uitzicht. Ook geschikt voor mensen met een korte aandachtsboog dus.

Credits: stratski

De Korte Duinen zijn voor mij hét bewijs dat de mooiste plekjes soms dicht bij huis te vinden zijn.

written by stratski on 2013-08-08 #places #location #netherlands #nederland #dutch #holland #amersfoort #requested #bos #natuur #nld #escape-from-the-city #korte-duinen #zandverstuiving

More Interesting Articles