Maak SCHERPE close-up foto's met de Lubitel 166+!

De Lubitel 166+ is geweldig maar hij kent ook een groot nadeel: de minimale focusafstand van 80 cm is vaak dichtbij genoeg, maar soms zou je toch nog een stukje dichterbij willen fotograferen. Een gemakkelijke oplossing voor het probleem is een close-up filter. Maar de meeste mensen die zo'n filter hebben zijn alsnog aan het prutsen om de juiste afstand te vinden. Vanaf nu is dat verleden tijd! Je hoeft niet meer te gokken en je kunt voortaan gewoon je zoeker gebruiken.

Credits: sandravo

Als je door mijn recentelijk gemaakte foto’s bladert, zal het je opvallen dat de meeste met de Lubitel 166+ gemaakt zijn. Dit schatje is veruit mijn favoriete camera! Ondanks dat ik onwijs gek op dat ding ben, zijn er een paar dingen die ervoor zorgen dat hij niet de allerbeste camera ooit gemaakt is.

Niet zo lang geleden heb ik al een artikel geschreven over hoe je een splitzer voor de Lubitel 166+ kunt maken. Deze keer zal ik jullie vertellen hoe je SCHERPE close-up foto’s met de camera kunt maken. Degene die al met de Lubitel 166+ fotograferen, weten hoe lastig dat is.

De oplossing voor het maken van close-up beelden met een camera met een vaste lens, zijn adapterlenzen of speciale close-up filters. Het goede aan de Lubitel 166+ is dat beide lenzen schroefdraden hebben. Het mag dan ook geen probleem zijn om met een filter of adapter aan de slag te gaan. Was het maar zo’n feest! Na een lange zoektocht naar een filter die op de bovenste lens zou passen, moest ik toegeven dat sommige dingen online niet te koop zijn. Gelukkig geeft een doe-het-zelver nooit op…

Credits: sandravo

Ik ging op zoek naar ringen en filters met een diameter van 26 mm. Dat is het formaat dat je nodig hebt voor de kijk/scherpstel lens. Het enige dat ik kon vinden was een 26-30 mm. Gezien ik al een setje 37 mm close-up filters voor mijn LC-A+ had, besloot ik dat ik voor een 26-30 ring en 37 mm filter voor de bovenste lens zou kopen.

Filters voor de onderste lens vinden is een stuk gemakkelijker. Setjes met 40,5 mm close-up filters zijn goedkoop en goed verkrijgbaar. Gezien ik voor de bovenste lens twee ringen moest gebruiker, stond de filter een stuk meer naar voren vergelijken met de onderste filters. Deze kon ik immers zo op de camera schroeven. Om het verschil te corrigeren heb ik een ietwat vreemde combinatie gebruikt: 40,5-37 terugstapring + 37-40,5 vergrootring en een 40,5 mm filter. Op deze manier stonden de boven en onderste combinatie met een bijna gelijke afstand naar voren.

Als je alle onderdelen en stukjes aan elkaar schroeft heb je een camera waarmee je dichtbij je onderwerp kunt komen en je kunt daadwerkelijk de heldere zoeker gebruiken! Nu hoef je niet langer meer te schatten wat de afstand is maar kun je daadwerkelijk scherpstellen!

Credits: sandravo

Het enige waar je nog aan moet denken is dat je, omdat je zo dicht op je onderwerp staat, er een grote parallax ontstaat. Maar zolang je goed om weet te gaan met de hoeveelheid licht die je hebt, moet het helemaal goed komen. Als je buiten gaat fotograferen moet je alleen wel duimen voor een windstil dagje ;).

Credits: sandravo

Check vooral nog mijn LomoHome waar je ook de rest van mijn close-up binnen- en buitenfoto's kunt vinden!

Veel succes en plezier!

geschreven door sandravo op 2013-06-22 in #gear #tipster #ttl-focussing #filters #lubitel-166 #camera-modification #viewing-lens #nederland #netherlands #close-up #holland #camera #nld #dutch #taking-lens
vertaald door marissa

Meer interessante artikelen

 • Klassieke shots met de Lomo Lubitel 166+

  geschreven door Kwyn Kenaz Aquino op 2015-06-22 in #gear #lifestyle
  Klassieke shots met de Lomo Lubitel 166+

  De Lomo Lubitel 166+ is een match met de klassieke charme van zwart-wit fotografie. Scènes van het stadsleven en de natuur krijgen de juiste hoeveelheid licht en schaduw dankzij de trouwe belichtingsinstellingen. De glazen lens, met zijn scherpe visie, helpt fotografen tonale en suggestieve beelden te schieten. Deze foto's van de wereldwijde community zijn goede voorbeelden.

 • We introduceren de nieuwe Lomo'Instant Kyoto Edition!

  geschreven door shhquiet op 2015-07-30 in #gear #nieuws
  We introduceren de nieuwe Lomo'Instant Kyoto Edition!

  De nieuwe Lomo'Instant Kyoto Edition is de laatste toevoeging aan onze creatieve instant fotografie line-up. Geïnspireerd door zomerbloesems en met een fleurig perzik design doet deze camera je denken aan prachtige zonsondergangen in Kyoto, een stad die aanbeden wordt om zijn pittoreske heiligdommen, tempels en natuurlandschap.

 • 5 travel tips voor de Lomo'Instant

  geschreven door kenaz op 2015-07-29 in #gear #lifestyle
  5 travel tips voor de Lomo'Instant

  Als je vaak reist is het handig als je ook goed kan archiveren. Reizigers hebben vaak de beste verhalen, onthouden iedere naam en omschrijving. De Lomo'Instant biedt een leuke en efficiënte manier om herinneringen om te zetten naar iets tastbaars. Met als bonus de nostalgische kleuren en een wit frame waar je op kan schrijven. Lees hieronder een aantal briljante tips om jouw reiservaringen op een echte Lomo manier te documenteren!

 • Shop Nieuws

  LomoLAB ontwikkelservice

  LomoLAB ontwikkelservice

  Hard op zoek naar een filmlab? Het LomoLab ontwikkelt, scant en print al je 35mm, 110 en 120 films! Naar welke soort foto ontwikkeling je ook op zoek bent, hier zit je op de juiste plek. Schiet er op los met je analoge camera's - je hoeft je geen zorgen meer te maken over waar je je rolletjes kan laten ontwikkelen!

 • Breng wat licht in je leven met de gloednieuwe Lomography Light Painter

  geschreven door shhquiet op 2015-07-27 in #gear #nieuws
  Breng wat licht in je leven met de gloednieuwe Lomography Light Painter

  Dus jij denkt dat je niet kan schilderen? Wij denken namelijk van wel.. maar dan met licht! Je foto's krijgen net dat beetje extra door een aantal klikken van de Lomography Light Painter. Deze gloednieuwe gadget van Lomography is uitgerust met 8 verschillende lichtstanden, speciaal voor de echte lichtschilders (in wording).

 • PetaPixel noemt de Lomography Petzval Lens in een lijst met unieke en historische lenzen

  geschreven door kenaz op 2015-07-21 in #gear #nieuws
  PetaPixel noemt de Lomography Petzval Lens in een lijst met unieke en historische lenzen

  In zeer goed gezelschap van lenzen die goed zijn gekeurd door NASA en Kubrick wordt ook de Lomography Petzval Lens genoemd als een van de meest interessante lenzen ooit gemaakt.

 • 10 stappen om betere foto's te maken met de Belair camera's

  geschreven door Julien Matabuena op 2015-07-20 in #gear #tipster
  10 stappen om betere foto's te maken met de Belair camera's

  De Belair X 6-12 is de eerste camera auto-exposure middenformaat camera ter wereld en hij combineert professionele fotografie met een uniek gebruiksgemak. In dit artikel hebben we een aantal tips waarmee je de foto's geschoten met de Belair kunt verbeteren.

 • Shop Nieuws

  Lomo Instant Boston

  Instant fun met de nieuwe Lomo'Instant Boston camera. De foto's komen er direct uit en bij de camera krijg je 3 extra lenzen en de Lomo'Instant Splitzer.

 • Petzval Lomograaf van de week: mc_jakie

  geschreven door anamartaml op 2015-07-20 in #world #lifestyle
  Petzval Lomograaf van de week: mc_jakie

  Of hij nou portretten of landschappen schiet, we kunnen niet ontkennen dat Jake Cunningham de master van de Petzval lens is.

 • Film Swap voor creatieve eenlingen

  geschreven door nickpage op 2015-07-16 in #world #lifestyle
  Film Swap voor creatieve eenlingen

  Ik ben Nick Page, een grafisch ontwerper uit Hertford. Ik ben met analoge fotografie begonnen om een alternatief te hebben voor de pixel-perfect beelden die ik dagelijks in mijn werk tegenkom. In dit artikel vertel ik je graag wat meer over mijn film swap technieken, geschikt voor de solo filmfotograaf.

 • Mistige middagen met de Petzval 85 Art Lens

  geschreven door kenaz op 2015-07-15 in #gear #lifestyle
  Mistige middagen met de Petzval 85 Art Lens

  Wat krijg je als je zwart-wit fotografie combineert met een soft-focuslens zoals de Petzval 85. Asgrauwe, nevelige beelden nemen je mee het bos in voor de perfecte zondagmiddag.

 • Shop Nieuws

  Lomo'Instant

  Lomo'Instant

  Verleg de grenzen van instant fotografie met 's werelds meest creatieve instant camera systeem boordevol functies - de Lomo'Instant Camera! De Lomo'Instant is van perfect formaat en schiet fantastisch creatieve foto's die je onmiddellijk met iedereen kan delen. Kies nu je favoriete kleur en ga aan de slag!

 • Lomopedia: Adox Color Implosion

  geschreven door Julien Matabuena op 2015-07-15 in #gear #reviews
  Lomopedia: Adox Color Implosion

  Onvoorspelbare resultaten die je doen denken aan kleurenfoto’s van een aantal eeuwen geleden. Adox Color Implosion is voor iedereen die graag experimenteert met de sfeer van hun foto’s.

 • Dreamy Diana workshop @ Hutspot – zaterdag 29 augustus

  geschreven door miss_madri op 2015-07-15 in #world #events
  Dreamy Diana workshop @ Hutspot – zaterdag 29 augustus

  Onze workshops zijn terug! En we trappen af op 29 augustus in Hutspot Amsterdam. Dus ben je helemaal weg van de dromerige Diana F+ foto’s of wil je gewoon eens kennis maken met Lomography? Doe dan mee onze populairste workshop aller tijden - de Dreamy Diana!

  2
 • Kleurportretten met de Lomography Diana F+

  geschreven door Kwyn Kenaz Aquino op 2015-07-09 in #gear #lifestyle
  Kleurportretten met de Lomography Diana F+

  De Diana F+ is een wild child. Gek op outré looks, multiple exposures en bizarre kleuren. Maar geladen met de juiste 120 film showt ze een zachte kant die perfectie en ingetogen kleuren toont.