Maak SCHERPE close-up foto's met de Lubitel 166+!

De Lubitel 166+ is geweldig maar hij kent ook een groot nadeel: de minimale focusafstand van 80 cm is vaak dichtbij genoeg, maar soms zou je toch nog een stukje dichterbij willen fotograferen. Een gemakkelijke oplossing voor het probleem is een close-up filter. Maar de meeste mensen die zo’n filter hebben zijn alsnog aan het prutsen om de juiste afstand te vinden. Vanaf nu is dat verleden tijd! Je hoeft niet meer te gokken en je kunt voortaan gewoon je zoeker gebruiken.

Credits: sandravo

Als je door mijn recentelijk gemaakte foto’s bladert, zal het je opvallen dat de meeste met de Lubitel 166+ gemaakt zijn. Dit schatje is veruit mijn favoriete camera! Ondanks dat ik onwijs gek op dat ding ben, zijn er een paar dingen die ervoor zorgen dat hij niet de allerbeste camera ooit gemaakt is.

Niet zo lang geleden heb ik al een artikel geschreven over hoe je een splitzer voor de Lubitel 166+ kunt maken. Deze keer zal ik jullie vertellen hoe je SCHERPE close-up foto’s met de camera kunt maken. Degene die al met de Lubitel 166+ fotograferen, weten hoe lastig dat is.

De oplossing voor het maken van close-up beelden met een camera met een vaste lens, zijn adapterlenzen of speciale close-up filters. Het goede aan de Lubitel 166+ is dat beide lenzen schroefdraden hebben. Het mag dan ook geen probleem zijn om met een filter of adapter aan de slag te gaan. Was het maar zo’n feest! Na een lange zoektocht naar een filter die op de bovenste lens zou passen, moest ik toegeven dat sommige dingen online niet te koop zijn. Gelukkig geeft een doe-het-zelver nooit op…

Credits: sandravo

Ik ging op zoek naar ringen en filters met een diameter van 26 mm. Dat is het formaat dat je nodig hebt voor de kijk/scherpstel lens. Het enige dat ik kon vinden was een 26-30 mm. Gezien ik al een setje 37 mm close-up filters voor mijn LC-A+ had, besloot ik dat ik voor een 26-30 ring en 37 mm filter voor de bovenste lens zou kopen.

Filters voor de onderste lens vinden is een stuk gemakkelijker. Setjes met 40,5 mm close-up filters zijn goedkoop en goed verkrijgbaar. Gezien ik voor de bovenste lens twee ringen moest gebruiker, stond de filter een stuk meer naar voren vergelijken met de onderste filters. Deze kon ik immers zo op de camera schroeven. Om het verschil te corrigeren heb ik een ietwat vreemde combinatie gebruikt: 40,5-37 terugstapring + 37-40,5 vergrootring en een 40,5 mm filter. Op deze manier stonden de boven en onderste combinatie met een bijna gelijke afstand naar voren.

Als je alle onderdelen en stukjes aan elkaar schroeft heb je een camera waarmee je dichtbij je onderwerp kunt komen en je kunt daadwerkelijk de heldere zoeker gebruiken! Nu hoef je niet langer meer te schatten wat de afstand is maar kun je daadwerkelijk scherpstellen!

Credits: sandravo

Het enige waar je nog aan moet denken is dat je, omdat je zo dicht op je onderwerp staat, er een grote parallax ontstaat. Maar zolang je goed om weet te gaan met de hoeveelheid licht die je hebt, moet het helemaal goed komen. Als je buiten gaat fotograferen moet je alleen wel duimen voor een windstil dagje ;).

Credits: sandravo

Check vooral nog mijn LomoHome waar je ook de rest van mijn close-up binnen- en buitenfoto's kunt vinden!

Veel succes en plezier!

geschreven door sandravo op 2013-06-22 in #gear #tutorials #close-up #camera #filters #tipster #lubitel-166 #netherlands #nederland #dutch #holland #camera-modification #nld #taking-lens #viewing-lens #ttl-focussing
vertaald door marissa

Kickstarter

De Diana Instant Square brengt een iconische esthetiek naar instant fotografie in vierkant formaat en vult frames met sterke, verzadigde kleuren en rijke, humeurige vignettering. Onze nieuwste innovatie, gebouwd om je inspiratie de vrije loop te laten, is voorzien van een Multiple Exposure modus, een Bulb modus voor lange belichtingen, een hot-shoe adapter en nog veel meer! Je kunt 'm zelfs gebruiken met alle lenzen die voor de Diana F+ zijn gemaakt, zodat je je perspectief altijd en overal kunt veranderen. Geen enkele foto zal hetzelfde zijn. Steun ons nu op Kickstarter!

Meer interessante artikelen