Twee 110 films in een 35mm camera? Geen probleem!

Ik vond een heleboel tipsters over hoe je 35mm film in middenformaat camera’s kon gebruiken. Dit zette me aan het denken: ‘Dan kan 110 formaat film toch ook in een 35mm camera?’ Dat moest getest worden! Check hier mijn eerste resultaten. Ik heb me er even toe moeten zetten, maar zoals alles in de Lomowereld was het zo leuk, dat het zeker de moeite waard was!

Op een dag was ik een hoop 35mm en 110 film aan het scannen die ik her en der nog had rondslingeren en plots realiseerde ik me dat twee strips 110 film ongeveer even breed zijn als een stuk 35mm film. Het kon uiteraard niet alleen bij een idee blijven: al snel had ik een 35mm busje met twee 110 films erin.

Credits: dvzncndo

Ik ben er zeker van dat ik het vaker ga proberen en wie weet inspireer ik enkele van jullie om het ook te doen!

Benodigdheden:

  • Plakband (zowel doorzichtige als ondoorzichtige tape),
  • twee 110 filmcassettes,
  • een leeg 35mm rolletje,
  • twee ongebruikte stroken 35mm film,
  • een flessenopener,
  • een schaar,
  • eventueel een stanleymes,
  • een donkere kamer,
  • en een scanvorm voor 35mm film (Bijvoorbeeld de digitaLIZA 35mm!).

Voor je in het donker aan de slag gaat, kun je het beste al een paar stukjes tape knippen. In ieder geval de doorzichtige tape, die kan namelijk best lastig zijn om mee te werken. Daarna kan je het 35mm rolletje openmaken. Let op: hij moet wel heel blijven! Je kunt hier de eerdergenoemde flessenopener voor gebruiken. Als je een 35mm rolletje hebt waar nog een stukje film uitsteekt, gaat het wat makkelijker. Vervolgens het tijd om het licht uit te doen!

Een 110 filmcassette openen
Als je het trucje doorhebt is een cassette van 110 film niet zo moeilijk om te openen, je moet vooral een flinke dosis geduld hebben. Als je op de foto hieronder kijkt zie je met rood het hoekje aangegeven. Daar kan je de cassette beginnen te openen met een schaar of een fijn mesje, vervolgens volg je gewoon de contouren van de cassette. Als je wat minder goed durft kan je ook de zijkanten (met blauw aangegeven) afbreken om zo alles in stukken op te delen. Let op dat je de film niet beschadigt! Als je de cassette hebt opengekregen, kan je het papiertje met de nummering weghalen, dat hebben we niet meer nodig.

De film in het 35mm rolletje bevestigen.
Dit is het moment waar de stukjes tape van pas komen. Neem de uiteinden van de twee 110 films en plak ze samen vast aan een stuk 35mm film, dat in het 35mm rolletje moet vastzitten. Probeer de film niet te breken en wees niet te zuinig met de tape. De plakband is dun genoeg en we willen dat alles stevig aan elkaar blijft vastzitten! Vervolgens plak je het andere stuk 35mm film aan de uiteindes van de 110 film vast. Dit stukje kan je gebruiken om je hele constructie in een 35mm camera te laden. Vervolgens moet je alles voorzichtig in het rolletje winden. Om zeker te zijn dat er geen licht in het rolletje komt heb ik alles afgetaped (Ik had het immers eerst opengebroken). Je rolletje zou er zo ongeveer moeten uitzien als op de foto hieronder.

Nu ben je klaar om het in een camera te laden en op pad te gaan!

Je foto’s inscannen
Het moeilijke werk is achter de rug en inscannen is nu een fluitje van een cent. Kijk gewoon hoe je twee 110 films overeenkomen, plak ze samen met doorzichtige tape en scan alles in alsof het een doodgewone 35mm film was. Klaar!

Ik hoop dat sommige van jullie de moed hebben om het ook eens te proberen. Ik ga het in ieder geval nog vaker proberen. Oefening baart kunst!

geschreven door dvzncndo op 2013-05-21 in #gear #tutorials #film #35mm #camera #tutorial #experiment #110 #tipster #netherlands #nederland #dutch #holland #scannen #nld
vertaald door math0165

De Diana Instant Square brengt een iconische esthetiek naar instant fotografie in vierkant formaat en vult frames met sterke, verzadigde kleuren en rijke, humeurige vignettering. Onze nieuwste innovatie, gebouwd om je inspiratie de vrije loop te laten, is voorzien van een Multiple Exposure modus, een Bulb modus voor lange belichtingen, een hot-shoe adapter en nog veel meer! Je kunt 'm zelfs gebruiken met alle lenzen die voor de Diana F+ zijn gemaakt, zodat je je perspectief altijd en overal kunt veranderen. Geen enkele foto zal hetzelfde zijn. Steun ons nu op Kickstarter!

Meer interessante artikelen