Etenstijd! Maar eerst even een foto: 4 tips voor het fotograferen van eten

Toen ik onlangs door mijn foto's bladerde, merkte ik dat ik inmiddels al een hele berg foto's van eten heb gemaakt. Er is natuurlijk niets mis met het fotograferen van dingen waarvan je geniet, maar hoe zorg je ervoor dat die lekkere gerechten er ook overheerlijk uitzien op film?

Goede foto’s maken van eten is een vorm van kunst. Ik ben zeker geen expert op dit gebied; zelf maak ik vaak genoeg ‘slechte’ foto’s van mijn oh-zo-heerlijke eten. Maar ik leer van mijn fouten en zorg er graag voor dat jij daar ook van kunt leren.

1. Let extra goed op bij close-ups.
Als je een goede foto wilt nemen van je eten, moet je bijna altijd goed inzoomen. Als je geluk hebt kun je een goede foto maken zonder macro-lens. Voor degene die geen macro-lens voor handen hebben: stel je camera in op de kleinste afstand! Anders ga je wazige foto’s krijgen en dat ziet er niet zo smakelijk uit.

Credits: xgitte

2. Leer goed te richten.
Je probeert een foto te maken van het lekkerste gerecht dat je ooit heb gezien. Je kijkt door je zoeker en KLIK, je neemt meteen de foto. Maar wanneer je achteraf de foto’s bekijkt, zie je dat je bord niet volledig in het midden van de foto staat. Bijna elke camera heeft een zoeker die een beetje scheef staat ten opzichte van het beeld dat je lens vastlegt. Bij deze kleine afstanden merk je er normaal niet veel van, maar het kan toch de perfecte symmetrie verpesten die je in gedachten had. Probeer de perfecte compositie te maken en bestudeer het resultaat. Moet je voortaan je camera iets meer naar links houden dan je had verwacht of? Leer van je eerdere ervaringen!

een voorbeeld van een goede en een slechte foto.

3. Bedenk goed of het écht nodig is om te flitsen.
Als er zeker genoeg licht voor handen is, raad ik het altijd af om een flits te gebruiken. Zonder flits lijkt je eten natuurlijker en heeft het meer kleur. Maar als je ’s avond in een restaurant zit zal je gedwongen zijn toch je flits te gebruiken. Op kleine afstanden resulteert dit vaak in overbelichte resultaten en weerspiegelende oppervlakten. Een tip hiervoor is om een flits te gebruiken die niet op je camera bevestigd is. Zet je camera op de B mode en houdt de afdrukknop ingeduwd. Terwijl je dit doet houd je je flitser op een flinke afstand waardoor het eten niet overbelicht zal worden en duw je op de testknop van de flitser (Een vaste hand of een statief kan hierbij érg handig zijn.).

Credits: xgitte

4. Doe eens gek.
Vaak als mensen foto’s maken van eten doen ze dit vanuit bovenaanzicht op het bord. BEEN THERE, DONE THAT! Probeer eens een andere positie uit: verticaal, diagonaal, van een afstandje of juist heel erg dichtbij… De mogelijkheden zijn eindeloos! Je kunt bijvoorbeeld ook andere mensen erbij betrekken en ze het eten laten vasthouden.

Het eten of drinken vasthouden kan de compositie wat spannender maken.

Dit waren mijn tips om heerlijke maaltijden mee vast te leggen. Ik hoop dat je ervan hebt genoten en BON APPETIT!

geschreven door xgitte op 2013-05-29 in #gear #tipster #tipster #netherlands #gerecht #dutch #tips #voedsel #mikken #nederland #heerlijk #eten #compositie #holland

Meer interessante artikelen

 • Lomography T-Shirt Sale! Scoor je favoriet voor 5 euro - alleen deze week!

  geschreven door shhquiet op 2014-06-19 in #nieuws
  Lomography T-Shirt Sale! Scoor je favoriet voor 5 euro - alleen deze week!

  De zomer is nog maar net begonnen maar het is belangrijk dat je zo comfortabel en stylish mogelijk geniet van de zon. Zorg ervoor dat je de juiste outfit hebt; trek een ultra-soft Lomography T-Shirt aan! Tot 22 juni zijn alle T-Shirts in de Sale, dus je kunt iedere dag een ander exemplaar dragen.

 • Mijn 5 favoriete double exposures en hun verhaal

  geschreven door s0y op 2014-05-12 in #lifestyle
  Mijn 5 favoriete double exposures en hun verhaal

  Iedereen maakt wel eens double exposures of meervoudige belichtingen, althans, dat hoop ik! Zelf ben ik echt fan, ik vind deze techniek een van de pluspunten van analoog fotograferen en probeer er steeds beter in te worden. Graag deel ik mijn favorieten en de verhalen achter de foto's met jullie en ik hoop dat iedereen die nog nooit een dubbel heeft gemaakt het toch eens gaat proberen!

  1
 • The sky is the limit! Of niet?!

  geschreven door abecd op 2014-09-04 in #gear #tipster
  The sky is the limit! Of niet?!

  Wie houdt er niet van dubbele belichtingen? Maar wil jij verder fotograferen dan onze aardse omgeving? Of droom je van de sterren? In deze tipster toon ik je hoe je een trapje hoger kunt gaan met je dubbele belichtingen!

 • Shop Nieuws

  Laat je film ontwikkelen door het LomoLAB

  Laat je film ontwikkelen door het LomoLAB

  Rolletje vol? Stuur ze naar het LomoLAB! We ontwikkelen kleur, zwartwit, 120 film, 110 film en 35mm film. En natuurlijk ook alle speciale formaten, met of zonder sprocket holes. Voor lomografen, door lomografen.

 • Schitterende Silhouetten

  geschreven door chooolss op 2014-05-19 in #lifestyle
  Schitterende Silhouetten

  Er zijn van die foto's waar wij lomografen allemaal maar geen genoeg van kunnen krijgen. Zelfs niet als we er al duizenden hebben gemaakt. Het silhouet is er een van. Het duizelingwekkende aantal van dit soort foto's die in de community te vinden zijn is al een sterk bewijs van de populariteit.

 • De magie die nog moet komen: Deel 4

  geschreven door Lomography op 2014-09-05 in #nieuws
  De magie die nog moet komen: Deel 4

  Lees snel verder beste lomograaf, dan zal ik je een verhaal vertellen. Let op, er kunnen wel meer vragen dan antwoorden ontstaan van dit eigenaardige verhaal. In de loop der tijd zullen de dingen helder worden (zo gaat dat altijd, toch?). Ga samen met mij op reis. Als je op het einde het antwoord denkt te hebben; laat het me weten in de comments onderaan!

 • Summer Hotspots: Vicentina Kust, Parel van de Algarve

  geschreven door jokelangens op 2014-07-28 in #world #locaties
  Summer Hotspots: Vicentina Kust, Parel van de Algarve

  Hopen toeristen van over heel de wereld vinden het hele jaar door massaal hun weg naar de Portugese Algarve in het zuiden van het land. Maar wat de meeste toeristen (gelukkig) nog niet weten is dat er nog steeds een ongerept en ruig deel van de Algarve kust is, ver weg van de steden en het massatoerisme. Haal die rugzak al maar van onder het stof en kom de Costa Vicentina ontdekken, een ruwe diamant aan Portugals zuidwestkust!

 • Shop Nieuws

  35 mm verrassingspakket

  35 mm verrassingspakket

  Hou jij van een verrassing? Bestel dan nu ons 35mm verrassingspakket. We hebben speciaal verlopen en zeldzame film geselecteerd!

 • De magie die nog moet komen: Deel 3

  geschreven door Lomography op 2014-09-04 in #nieuws
  De magie die nog moet komen: Deel 3

  “Laat me je vertellen hoe mijn leven blauw werd”. Dat waren de eerste woorden van de man op het bankje terwijl hij naast me kwam zitten tijdens m'n lunchpauze. Normaal gesproken eet ik liever alleen, maar er was iets met deze openingszin dat me intrigeerde; dus ik zei tegen hem "Dat is goed vriend, ga je gang. Vertel me hoe je leven blauw werd”.

 • De magie die nog moet komen: Deel 1

  geschreven door Lomography op 2014-09-02 in #nieuws
  De magie die nog moet komen: Deel 1

  Dit is een nogal willekeurig en mysterieus verhaal. Ik was laatst bij een lokale bar met een paar vrienden. Het was net als elke andere avond; we genoten van een paar cocktails, spraken over onze avonturen, hadden de slappe lach en mediteerden halfdronken over de zin van het leven. Maar toen gebeurde er iets vreemds. Lees gauw verder om mijn verhaal te horen en plaats jouw idee als reactie!

 • De magie die nog moet komen: Deel 5

  geschreven door Lomography op 2014-09-06 in #nieuws
  De magie die nog moet komen: Deel 5

  Vorige week ontving ik iets vreemds in mijn brievenbus. Het was een kaartje met op 1 kant een foto. Op de foto zie je mij bij de zee zitten tijdens mijn vakantie afgelopen jaar. Maar ik heb echt geen idee wie deze foto heeft gemaakt - daarom ben ik hier, om jullie hulp te vragen bij mijn zoektocht naar deze mysterieuze fotograaf en zijn/haar raadsel. Help je me?

 • Shop Nieuws

  Fuji Instax Mini Film Stripe

  Fuji Instax Mini Film Stripe

  Voeg wat strepen toe aan je frames met deze speciale Fuji Instax Mini film!

 • Lekker testen met Lomochrome Purple en kleurenfilters

  geschreven door alienmeatsack op 2014-08-29 in #gear #tipster
  Lekker testen met Lomochrome Purple en kleurenfilters

  Hou jij ook zo van Lomography's Lomochrome Purple XR 100-400 film? Ik wel! Zullen we eens bekijken wat deze toffe film doet als je kleurenfilters op je lens zet? Ik heb geprobeerd alles vast te leggen zodat anderen het kunnen nadoen en zelf kunnen experimenteren. Ik hoop dat je er iets aan hebt.

 • Printen op textiel met de kracht van licht: Lumi items nu verkrijgbaar bij Lomography

  geschreven door tomas_bates op 2014-11-10 in #nieuws
  Printen op textiel met de kracht van licht: Lumi items nu verkrijgbaar bij Lomography

  Met trots kondigen we aan dat de Lomography shop nu Lumi producten op voorraad heeft waarmee je je favoriete analoge foto's en allerlei andere fantastische dingen op textiel kunt printen met behulp van het licht! In dit artikel vertellen we je een beetje meer over Lumi en de manier waarop dit speciale drukproces werkt - check hier meer informatie!

 • Tintype celebrities - zo ziet dat eruit!

  geschreven door Kwyn Kenaz Aquino op 2015-04-15 in #world #lifestyle
  Tintype celebrities - zo ziet dat eruit!

  Victoria Will fotografeerde Kevin Bacon, Robert Redford, Ethan Hawke en Ewan McGregor in een moderne studio en ontwikkelde hun foto's met behulp van een proces dat dateert uit 1851.