Etenstijd! Maar eerst even een foto: 4 tips voor het fotograferen van eten

Toen ik onlangs door mijn foto's bladerde, merkte ik dat ik inmiddels al een hele berg foto's van eten heb gemaakt. Er is natuurlijk niets mis met het fotograferen van dingen waarvan je geniet, maar hoe zorg je ervoor dat die lekkere gerechten er ook overheerlijk uitzien op film?

Goede foto’s maken van eten is een vorm van kunst. Ik ben zeker geen expert op dit gebied; zelf maak ik vaak genoeg ‘slechte’ foto’s van mijn oh-zo-heerlijke eten. Maar ik leer van mijn fouten en zorg er graag voor dat jij daar ook van kunt leren.

1. Let extra goed op bij close-ups.
Als je een goede foto wilt nemen van je eten, moet je bijna altijd goed inzoomen. Als je geluk hebt kun je een goede foto maken zonder macro-lens. Voor degene die geen macro-lens voor handen hebben: stel je camera in op de kleinste afstand! Anders ga je wazige foto’s krijgen en dat ziet er niet zo smakelijk uit.

Credits: xgitte

2. Leer goed te richten.
Je probeert een foto te maken van het lekkerste gerecht dat je ooit heb gezien. Je kijkt door je zoeker en KLIK, je neemt meteen de foto. Maar wanneer je achteraf de foto’s bekijkt, zie je dat je bord niet volledig in het midden van de foto staat. Bijna elke camera heeft een zoeker die een beetje scheef staat ten opzichte van het beeld dat je lens vastlegt. Bij deze kleine afstanden merk je er normaal niet veel van, maar het kan toch de perfecte symmetrie verpesten die je in gedachten had. Probeer de perfecte compositie te maken en bestudeer het resultaat. Moet je voortaan je camera iets meer naar links houden dan je had verwacht of? Leer van je eerdere ervaringen!

een voorbeeld van een goede en een slechte foto.

3. Bedenk goed of het écht nodig is om te flitsen.
Als er zeker genoeg licht voor handen is, raad ik het altijd af om een flits te gebruiken. Zonder flits lijkt je eten natuurlijker en heeft het meer kleur. Maar als je ’s avond in een restaurant zit zal je gedwongen zijn toch je flits te gebruiken. Op kleine afstanden resulteert dit vaak in overbelichte resultaten en weerspiegelende oppervlakten. Een tip hiervoor is om een flits te gebruiken die niet op je camera bevestigd is. Zet je camera op de B mode en houdt de afdrukknop ingeduwd. Terwijl je dit doet houd je je flitser op een flinke afstand waardoor het eten niet overbelicht zal worden en duw je op de testknop van de flitser (Een vaste hand of een statief kan hierbij érg handig zijn.).

Credits: xgitte

4. Doe eens gek.
Vaak als mensen foto’s maken van eten doen ze dit vanuit bovenaanzicht op het bord. BEEN THERE, DONE THAT! Probeer eens een andere positie uit: verticaal, diagonaal, van een afstandje of juist heel erg dichtbij… De mogelijkheden zijn eindeloos! Je kunt bijvoorbeeld ook andere mensen erbij betrekken en ze het eten laten vasthouden.

Het eten of drinken vasthouden kan de compositie wat spannender maken.

Dit waren mijn tips om heerlijke maaltijden mee vast te leggen. Ik hoop dat je ervan hebt genoten en BON APPETIT!

geschreven door xgitte op 2013-05-29 in #gear #tipster #netherlands #gerecht #dutch #voedsel #tips #mikken #heerlijk #tipster #nederland #eten #compositie #holland
vertaald door xgitte

Meer interessante artikelen

 • The sky is the limit! Of niet?!

  geschreven door abecd op 2014-09-04 in #gear #tipster
  The sky is the limit! Of niet?!

  Wie houdt er niet van dubbele belichtingen? Maar wil jij verder fotograferen dan onze aardse omgeving? Of droom je van de sterren? In deze tipster toon ik je hoe je een trapje hoger kunt gaan met je dubbele belichtingen!

 • De magie die nog moet komen: Deel 4

  geschreven door Lomography op 2014-09-05 in #nieuws
  De magie die nog moet komen: Deel 4

  Lees snel verder beste lomograaf, dan zal ik je een verhaal vertellen. Let op, er kunnen wel meer vragen dan antwoorden ontstaan van dit eigenaardige verhaal. In de loop der tijd zullen de dingen helder worden (zo gaat dat altijd, toch?). Ga samen met mij op reis. Als je op het einde het antwoord denkt te hebben; laat het me weten in de comments onderaan!

 • Summer Hotspots: Vicentina Kust, Parel van de Algarve

  geschreven door jokelangens op 2014-07-28 in #world #locaties
  Summer Hotspots: Vicentina Kust, Parel van de Algarve

  Hopen toeristen van over heel de wereld vinden het hele jaar door massaal hun weg naar de Portugese Algarve in het zuiden van het land. Maar wat de meeste toeristen (gelukkig) nog niet weten is dat er nog steeds een ongerept en ruig deel van de Algarve kust is, ver weg van de steden en het massatoerisme. Haal die rugzak al maar van onder het stof en kom de Costa Vicentina ontdekken, een ruwe diamant aan Portugals zuidwestkust!

 • Shop Nieuws

  Diafragma's voor de Petzval lens

  Op zoek naar een beetje meer bokeh in je Petzval foto's? Ga voor onze speciale diafragma's en je zal sterretjes zien!

 • De magie die nog moet komen: Deel 3

  geschreven door Lomography op 2014-09-04 in #nieuws
  De magie die nog moet komen: Deel 3

  “Laat me je vertellen hoe mijn leven blauw werd”. Dat waren de eerste woorden van de man op het bankje terwijl hij naast me kwam zitten tijdens m'n lunchpauze. Normaal gesproken eet ik liever alleen, maar er was iets met deze openingszin dat me intrigeerde; dus ik zei tegen hem "Dat is goed vriend, ga je gang. Vertel me hoe je leven blauw werd”.

 • De magie die nog moet komen: Deel 1

  geschreven door Lomography op 2014-09-02 in #nieuws
  De magie die nog moet komen: Deel 1

  Dit is een nogal willekeurig en mysterieus verhaal. Ik was laatst bij een lokale bar met een paar vrienden. Het was net als elke andere avond; we genoten van een paar cocktails, spraken over onze avonturen, hadden de slappe lach en mediteerden halfdronken over de zin van het leven. Maar toen gebeurde er iets vreemds. Lees gauw verder om mijn verhaal te horen en plaats jouw idee als reactie!

 • De magie die nog moet komen: Deel 5

  geschreven door Lomography op 2014-09-06 in #nieuws
  De magie die nog moet komen: Deel 5

  Vorige week ontving ik iets vreemds in mijn brievenbus. Het was een kaartje met op 1 kant een foto. Op de foto zie je mij bij de zee zitten tijdens mijn vakantie afgelopen jaar. Maar ik heb echt geen idee wie deze foto heeft gemaakt - daarom ben ik hier, om jullie hulp te vragen bij mijn zoektocht naar deze mysterieuze fotograaf en zijn/haar raadsel. Help je me?

 • Shop Nieuws

  Probeer ons LomoLAB!

  Probeer ons LomoLAB!

  Wat je ook wil laten ontwikkelen, ons LomoLAB doet het voor je! Stuur je rolletjes op en je ontvangt je scans per e-mail en je negatieven en prints per post!

 • Lekker testen met Lomochrome Purple en kleurenfilters

  geschreven door alienmeatsack op 2014-08-29 in #gear #tipster
  Lekker testen met Lomochrome Purple en kleurenfilters

  Hou jij ook zo van Lomography's Lomochrome Purple XR 100-400 film? Ik wel! Zullen we eens bekijken wat deze toffe film doet als je kleurenfilters op je lens zet? Ik heb geprobeerd alles vast te leggen zodat anderen het kunnen nadoen en zelf kunnen experimenteren. Ik hoop dat je er iets aan hebt.

 • Printen op textiel met de kracht van licht: Lumi items nu verkrijgbaar bij Lomography

  geschreven door tomas_bates op 2014-11-10 in #nieuws
  Printen op textiel met de kracht van licht: Lumi items nu verkrijgbaar bij Lomography

  Met trots kondigen we aan dat de Lomography shop nu Lumi producten op voorraad heeft waarmee je je favoriete analoge foto's en allerlei andere fantastische dingen op textiel kunt printen met behulp van het licht! In dit artikel vertellen we je een beetje meer over Lumi en de manier waarop dit speciale drukproces werkt - check hier meer informatie!

 • De nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Lens op New York Fashion Week

  geschreven door antoniocastello op 2015-06-01 in #gear #nieuws #lifestyle
  De nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Lens op New York Fashion Week

  Lomography heeft de nieuwe Petzval 58 Bokeh Control lens campagne op Kickstarter gelanceerd. Gelukkig was ik in staat om het prototype van de lens in februari uit te proberen. En als je in februari in New York City bent, is er een ding dat je niet mag missen: Fashion Week.

 • Shop Nieuws

  Check de sales sectie in de online shop

  Check de sales sectie in de online shop

  Wist je dat onze online shop een permanente sales sectie heeft en dat je hier tot wel 75% korting kan scoren? De items worden regelmatig gewisseld dus check it out!

 • Emily Soto bij onze NYC Lomo Gallery Store

  geschreven door Samantha Norman op 2015-06-30 in #world #nieuws #events #lomoamigos
  Emily Soto bij onze NYC Lomo Gallery Store

  Reis naar New York gepland? Breng een avond door met NYC-based modefotograaf Emily Soto. Gelijktijdig met haar tentoonstelling in onze Gallery Store, "Petzval Porträts: Bloom," zal Emily haar werk en ervaring met de nieuwe Petzval Art Lens in haar werk bespreken. Verzamel inzicht in het creatieve proces van één van onze favoriete fotografen van New York. Dit evenement vindt plaats op 9 juli om 18:00u!

 • Lomo Essentials: De tropische vakantie

  geschreven door Kwyn Kenaz Aquino op 2015-06-29 in #gear #lifestyle
  Lomo Essentials: De tropische vakantie

  Je hebt recht op een vakantie en je hebt een aantal handige Lomography gear verdiend!

 • Photo Automat Amsterdam bij Hutspot

  geschreven door anna-lomo op 2015-06-24 in #people #nieuws #lifestyle
  Photo Automat Amsterdam bij Hutspot

  Omdat we helaas onze Gallery Store in de 9 Straatjes moesten sluiten, was het ook tijd om een nieuw thuis te zoeken voor onze photobooth van Photo Automat Amsterdam. Kom snel langs bij Hutspot en duik in onze photobooth!