Etenstijd! Maar eerst even een foto: 4 tips voor het fotograferen van eten

Toen ik onlangs door mijn foto’s bladerde, merkte ik dat ik inmiddels al een hele berg foto’s van eten heb gemaakt. Er is natuurlijk niets mis met het fotograferen van dingen waarvan je geniet, maar hoe zorg je ervoor dat die lekkere gerechten er ook overheerlijk uitzien op film?

Goede foto’s maken van eten is een vorm van kunst. Ik ben zeker geen expert op dit gebied; zelf maak ik vaak genoeg ‘slechte’ foto’s van mijn oh-zo-heerlijke eten. Maar ik leer van mijn fouten en zorg er graag voor dat jij daar ook van kunt leren.

1. Let extra goed op bij close-ups.
Als je een goede foto wilt nemen van je eten, moet je bijna altijd goed inzoomen. Als je geluk hebt kun je een goede foto maken zonder macro-lens. Voor degene die geen macro-lens voor handen hebben: stel je camera in op de kleinste afstand! Anders ga je wazige foto’s krijgen en dat ziet er niet zo smakelijk uit.

Credits: xgitte

2. Leer goed te richten.
Je probeert een foto te maken van het lekkerste gerecht dat je ooit heb gezien. Je kijkt door je zoeker en KLIK, je neemt meteen de foto. Maar wanneer je achteraf de foto’s bekijkt, zie je dat je bord niet volledig in het midden van de foto staat. Bijna elke camera heeft een zoeker die een beetje scheef staat ten opzichte van het beeld dat je lens vastlegt. Bij deze kleine afstanden merk je er normaal niet veel van, maar het kan toch de perfecte symmetrie verpesten die je in gedachten had. Probeer de perfecte compositie te maken en bestudeer het resultaat. Moet je voortaan je camera iets meer naar links houden dan je had verwacht of? Leer van je eerdere ervaringen!

een voorbeeld van een goede en een slechte foto.

3. Bedenk goed of het écht nodig is om te flitsen.
Als er zeker genoeg licht voor handen is, raad ik het altijd af om een flits te gebruiken. Zonder flits lijkt je eten natuurlijker en heeft het meer kleur. Maar als je ’s avond in een restaurant zit zal je gedwongen zijn toch je flits te gebruiken. Op kleine afstanden resulteert dit vaak in overbelichte resultaten en weerspiegelende oppervlakten. Een tip hiervoor is om een flits te gebruiken die niet op je camera bevestigd is. Zet je camera op de B mode en houdt de afdrukknop ingeduwd. Terwijl je dit doet houd je je flitser op een flinke afstand waardoor het eten niet overbelicht zal worden en duw je op de testknop van de flitser (Een vaste hand of een statief kan hierbij érg handig zijn.).

Credits: xgitte

4. Doe eens gek.
Vaak als mensen foto’s maken van eten doen ze dit vanuit bovenaanzicht op het bord. BEEN THERE, DONE THAT! Probeer eens een andere positie uit: verticaal, diagonaal, van een afstandje of juist heel erg dichtbij… De mogelijkheden zijn eindeloos! Je kunt bijvoorbeeld ook andere mensen erbij betrekken en ze het eten laten vasthouden.

Het eten of drinken vasthouden kan de compositie wat spannender maken.

Dit waren mijn tips om heerlijke maaltijden mee vast te leggen. Ik hoop dat je ervan hebt genoten en BON APPETIT!

geschreven door xgitte op 2013-05-29 in #gear #tutorials #tips #tipster #netherlands #nederland #dutch #holland #eten #compositie #voedsel #mikken #heerlijk #gerecht
vertaald door xgitte

Meer interessante artikelen