LomoGuru van de Week: paper_doll

Tijdens goede maar ook slechte tijden is Lomography een deel van haar leven. Ze legt niet alleen de mooie momenten vast op film, maar zorgt er juist ook voor dat ze die bitterzoete momenten weet te pakken.

Deze chick uit Portugal heeft al veel mijlpalen in onze analoge wereld bereikt. Ze ziet zichzelf niet snel genezen van het analoge virus – ze wilt het voor altijd hebben, zelfs wanneer er kinderen op komst zijn er er mensen komen en gaan.

Een verdere introductie is niet nodig: dit is paper_doll, de LomoGuru van deze week!

Naam: Ana Paula Sousa
Lomography LomoHome: paper_doll
Locatie: Londen (maar oorspronkelijk uit Porto, Portugal)
Aantal jaren lomograaf: 7
Aantal jaren actief in de Community: 7

Vertel ons iets over de naam van je LomoHome.

Dit is een gebruikersnaam die ik al gebruik sinds ik voor de allereerste keer internetverbinding had, in 1997. Die heb ik nu dus al zo’n 10 jaar!

Deel je meest memorabele ervaring in de community met ons.

Ik heb er een paar gehad. In 2007 was ik voor de eerste keer LomoHome Of The Day. Later werden mijn foto’s geëxposeerd in verschillende steden als Budapest, Wenen, Lissabon, Londen, Los Angeles en zelf in het MoMa (New York) – dat was te gek!

Een selectie van paper_doll’s populaire lomographs!

Heb je mensen van de community een keer echt ontmoet? En zijn dat nu goede vrienden van je? Zo ja, wie?

Ik heb hele leuke mensen van de community ontmoet, zoals tmmluis en janidays en ik heb toffe dubbels gemaakt met bekende lomografen zoals takezzo en mephisto19. Daarnaast ben ik ook administrateur van een Portugees internet forum die Forum Lomográfico heet en Portugese lomografen helpt elkaar te ontmoeten – voor foto safari’s, films swaps of dubbels.

Denk je dat je over 5 jaar nog steeds lomograaf bent? En waarom?

Natuurlijk! Lomography is al zo lang een onderdeel van mijn leven dat ik dat gewoon niet zomaar kan opgeven. Soms stel ik mezelf voor hoe het is om kids les te geven in het gebruiken van de ActionSampler, en ik heb geeneens kinderen! Dus je begrijpt m’n passie voor Lomography.

Van haar favoriete LC-A+ RL.

Wat is je favoriete Lomography camera en waarom? Heb je mooie herringeringen vastgelegd met deze camera?

Mijn favoriete Lomography camera moet toch wel mijn LC-A + RL zijn. Die is overal met me mee naar toe geweest op reis: we hebben historische plekken, festivals, veel mensen, veel steden, kleine stadjes en veel zonneschijn gezien. De camera is al oud en valt een beetje uit elkaar, maar ik ben gek op dat ding.

Deel je favoriete Lomography foto met ons en leg ons uit waarom.

Ik vind het heel moeilijk om te kiezen, maar dit is ’m geworden:

Credits: paper_doll

De foto heeft twee dingen die ik fantastisch vind aan Londen: het rode telefoonhokje en Hyde Park. Maar het is ook belangrijk dat de foto is genomen toen mijn ouders uit Portugal bij mij op bezoek waren. De roze stipjes waren een of andere afwijking op de film, maar dat was voor mij juist helemaal geen probleem. Ik vind het juist heel leuk en het voegt een portie charme toe!

Deel een foto met ons waarvan je wou dat jij ’m gemaakt had en waarom.

Heb je deze foto gezien? En de rest van het album? Die is fantastisch!

Credits: anafaro

Wat is het beste Lomografische advies wat je ooit hebt gegeven?

Lomography is er om ons mensen, plekken, dieren en objecten waar wij gek op zijn en die ons blij hebben gemaakt te onthouden, al is het maar voor even. Dus leg de mooie momenten en zelfs ook de wat mindere momenten vast (zoals afscheid nemen van een oude vriend) – neem altijd je camera mee. Op een dag zul je meer spijt hebben van de dingen die je niet hebt gefotografeerd, dan de dingen die je wel hebt vastgelegd.

Als er een liedje of film jouw Lomo-leven moet omschrijven, welke is dat dan en waarom?

Muziek is heel belangrijk voor me, maar het kiezen van een film is nog meer een uitdaging. Dus ik kies voor Annie Hall, want of je Woody Allen nou leuk vindt of niet – dit is een geweldige film die je asap moet kijken als je dat nog niet gedaan hebt!

Dit is mijn favoriete scene van Annie Hall. Ik vind de ‘lobster scene’ fantastisch omdat het laat zien hoe twee totaal verschillende mensen zo verschillend kunnen reageren op hetzelfde iets.

Heb je advies voor de nieuwe lomografen onder ons?

Mijn advies is altijd dat je zoveel mogelijk soorten film moet uitproberen, omdat je zo je camera goed leert kennen. Het is juist ook leerzaam om van je fouten te leren – dus wees niet bang om fouten te maken.

Denk je dat jij ook een LomoGuru bent? Wil je iets delen met onze community? Neem dan contact op via mayee.gonzales@lomography.com!

geschreven door mayeemayee op 2013-05-15 in #lifestyle #lomoguru #community #paper_doll
vertaald door anna-lomo

Meer interessante artikelen

 • De magie die nog moet komen: Deel 2

  geschreven door Lomography op 2014-09-03 in #nieuws
  De magie die nog moet komen: Deel 2

  Ik heb alleen maar geruchten gehoord over de Magic Tree. Ik had geen idee of ze waar waren en eerlijk gezegd geloof ik het nog steeds niet helemaal, ondanks het verhaal dat ik je nu ga vertellen. Als je gelooft wat ik zeg, ben ik je dankbaar. Als je dat niet doet zijn we nog steeds even goeie vrienden. Laat hoe dan ook in de comments weten wat voor geheim je denkt dat ik gevonden heb.

 • De magie die nog moet komen: Deel 3

  geschreven door Lomography op 2014-09-04 in #nieuws
  De magie die nog moet komen: Deel 3

  “Laat me je vertellen hoe mijn leven blauw werd”. Dat waren de eerste woorden van de man op het bankje terwijl hij naast me kwam zitten tijdens m'n lunchpauze. Normaal gesproken eet ik liever alleen, maar er was iets met deze openingszin dat me intrigeerde; dus ik zei tegen hem "Dat is goed vriend, ga je gang. Vertel me hoe je leven blauw werd”.

 • Uwe Mimoun: de man achter KONO! Reanimated Film

  geschreven door bgaluppo op 2015-08-03 in #people #lifestyle
  Uwe Mimoun: de man achter KONO! Reanimated Film

  Misschien heb je het voorbij zien komen als "The Reanimated Film". KONO! films zijn met de hand gerold en ze zijn gemaakt van speciaal materiaal wat (bijna) nooit voor "normale" fotografie wordt gebruikt. De meeste materialen zijn bedoeld voor bewegend beeld en de resultaten kunnen erg verschillen - wat te maken heeft met de manier waarop je de film gebruikt. Lees meer in dit interview met de oprichter van KONO! Film, Uwe Mimoun.

 • Shop Nieuws

  Het LC-A 120 beginnerspakket

  Het LC-A 120 beginnerspakket

  De Phoblographer Editor’s Choice Award Winnaar is er in een nieuw beginners-vriendelijk pakket! Ontvang de Lomo 120 films met 15% korting.

 • Aanzoeken in fotohokjes: Van 'Cheese' naar 'Ja ik wil'

  geschreven door denisesanjose op 2015-08-02 in #people #nieuws
  Aanzoeken in fotohokjes: Van 'Cheese' naar 'Ja ik wil'

  Romantischer dan dit wordt het niet. We delen 14 foto's van mannen die hun vriendinnen op een spectaculaire, grappige en creatieve manier ten huwelijk vragen: in een fotohokje!

  9
 • We introduceren de nieuwe Lomo'Instant Kyoto Edition!

  geschreven door shhquiet op 2015-07-30 in #gear #nieuws
  We introduceren de nieuwe Lomo'Instant Kyoto Edition!

  De nieuwe Lomo'Instant Kyoto Edition is de laatste toevoeging aan onze creatieve instant fotografie line-up. Geïnspireerd door zomerbloesems en met een fleurig perzik design doet deze camera je denken aan prachtige zonsondergangen in Kyoto, een stad die aanbeden wordt om zijn pittoreske heiligdommen, tempels en natuurlandschap.

 • 5 travel tips voor de Lomo'Instant

  geschreven door kenaz op 2015-07-29 in #gear #lifestyle
  5 travel tips voor de Lomo'Instant

  Als je vaak reist is het handig als je ook goed kan archiveren. Reizigers hebben vaak de beste verhalen, onthouden iedere naam en omschrijving. De Lomo'Instant biedt een leuke en efficiënte manier om herinneringen om te zetten naar iets tastbaars. Met als bonus de nostalgische kleuren en een wit frame waar je op kan schrijven. Lees hieronder een aantal briljante tips om jouw reiservaringen op een echte Lomo manier te documenteren!

 • Shop Nieuws

  Lomo Instant Boston

  Instant fun met de nieuwe Lomo'Instant Boston camera. De foto's komen er direct uit en bij de camera krijg je 3 extra lenzen en de Lomo'Instant Splitzer.

 • Breng wat licht in je leven met de gloednieuwe Lomography Light Painter

  geschreven door shhquiet op 2015-07-27 in #gear #nieuws
  Breng wat licht in je leven met de gloednieuwe Lomography Light Painter

  Dus jij denkt dat je niet kan schilderen? Wij denken namelijk van wel.. maar dan met licht! Je foto's krijgen net dat beetje extra door een aantal klikken van de Lomography Light Painter. Deze gloednieuwe gadget van Lomography is uitgerust met 8 verschillende lichtstanden, speciaal voor de echte lichtschilders (in wording).

 • PetaPixel noemt de Lomography Petzval Lens in een lijst met unieke en historische lenzen

  geschreven door kenaz op 2015-07-21 in #gear #nieuws
  PetaPixel noemt de Lomography Petzval Lens in een lijst met unieke en historische lenzen

  In zeer goed gezelschap van lenzen die goed zijn gekeurd door NASA en Kubrick wordt ook de Lomography Petzval Lens genoemd als een van de meest interessante lenzen ooit gemaakt.

 • 10 stappen om betere foto's te maken met de Belair camera's

  geschreven door Julien Matabuena op 2015-07-20 in #gear #tipster
  10 stappen om betere foto's te maken met de Belair camera's

  De Belair X 6-12 is de eerste camera auto-exposure middenformaat camera ter wereld en hij combineert professionele fotografie met een uniek gebruiksgemak. In dit artikel hebben we een aantal tips waarmee je de foto's geschoten met de Belair kunt verbeteren.

 • Shop Nieuws

  Verlopen Film

  Verlopen Film

  Net als een stuk kaas heeft een filmrolletje een THT datum! En toch krijg je soms de mooiste effecten juist doordat je een verlopen rolletje gebruikt. Het is altijd een verrassing wat er gebeurd is met je rol na het ontwikkelen.

 • Petzval Lomograaf van de week: mc_jakie

  geschreven door anamartaml op 2015-07-20 in #world #lifestyle
  Petzval Lomograaf van de week: mc_jakie

  Of hij nou portretten of landschappen schiet, we kunnen niet ontkennen dat Jake Cunningham de master van de Petzval lens is.

 • Film Swap voor creatieve eenlingen

  geschreven door nickpage op 2015-07-16 in #world #lifestyle
  Film Swap voor creatieve eenlingen

  Ik ben Nick Page, een grafisch ontwerper uit Hertford. Ik ben met analoge fotografie begonnen om een alternatief te hebben voor de pixel-perfect beelden die ik dagelijks in mijn werk tegenkom. In dit artikel vertel ik je graag wat meer over mijn film swap technieken, geschikt voor de solo filmfotograaf.

 • Mistige middagen met de Petzval 85 Art Lens

  geschreven door kenaz op 2015-07-15 in #gear #lifestyle
  Mistige middagen met de Petzval 85 Art Lens

  Wat krijg je als je zwart-wit fotografie combineert met een soft-focuslens zoals de Petzval 85. Asgrauwe, nevelige beelden nemen je mee het bos in voor de perfecte zondagmiddag.