LomoGuru van de Week: paper_doll

Tijdens goede maar ook slechte tijden is Lomography een deel van haar leven. Ze legt niet alleen de mooie momenten vast op film, maar zorgt er juist ook voor dat ze die bitterzoete momenten weet te pakken.

Deze chick uit Portugal heeft al veel mijlpalen in onze analoge wereld bereikt. Ze ziet zichzelf niet snel genezen van het analoge virus – ze wilt het voor altijd hebben, zelfs wanneer er kinderen op komst zijn er er mensen komen en gaan.

Een verdere introductie is niet nodig: dit is paper_doll, de LomoGuru van deze week!

Naam: Ana Paula Sousa
Lomography LomoHome: paper_doll
Locatie: Londen (maar oorspronkelijk uit Porto, Portugal)
Aantal jaren lomograaf: 7
Aantal jaren actief in de Community: 7

Vertel ons iets over de naam van je LomoHome.

Dit is een gebruikersnaam die ik al gebruik sinds ik voor de allereerste keer internetverbinding had, in 1997. Die heb ik nu dus al zo’n 10 jaar!

Deel je meest memorabele ervaring in de community met ons.

Ik heb er een paar gehad. In 2007 was ik voor de eerste keer LomoHome Of The Day. Later werden mijn foto’s geëxposeerd in verschillende steden als Budapest, Wenen, Lissabon, Londen, Los Angeles en zelf in het MoMa (New York) – dat was te gek!

Een selectie van paper_doll’s populaire lomographs!

Heb je mensen van de community een keer echt ontmoet? En zijn dat nu goede vrienden van je? Zo ja, wie?

Ik heb hele leuke mensen van de community ontmoet, zoals tmmluis en janidays en ik heb toffe dubbels gemaakt met bekende lomografen zoals takezzo en mephisto19. Daarnaast ben ik ook administrateur van een Portugees internet forum die Forum Lomográfico heet en Portugese lomografen helpt elkaar te ontmoeten – voor foto safari’s, films swaps of dubbels.

Denk je dat je over 5 jaar nog steeds lomograaf bent? En waarom?

Natuurlijk! Lomography is al zo lang een onderdeel van mijn leven dat ik dat gewoon niet zomaar kan opgeven. Soms stel ik mezelf voor hoe het is om kids les te geven in het gebruiken van de ActionSampler, en ik heb geeneens kinderen! Dus je begrijpt m’n passie voor Lomography.

Van haar favoriete LC-A+ RL.

Wat is je favoriete Lomography camera en waarom? Heb je mooie herringeringen vastgelegd met deze camera?

Mijn favoriete Lomography camera moet toch wel mijn LC-A + RL zijn. Die is overal met me mee naar toe geweest op reis: we hebben historische plekken, festivals, veel mensen, veel steden, kleine stadjes en veel zonneschijn gezien. De camera is al oud en valt een beetje uit elkaar, maar ik ben gek op dat ding.

Deel je favoriete Lomography foto met ons en leg ons uit waarom.

Ik vind het heel moeilijk om te kiezen, maar dit is ’m geworden:

Credits: paper_doll

De foto heeft twee dingen die ik fantastisch vind aan Londen: het rode telefoonhokje en Hyde Park. Maar het is ook belangrijk dat de foto is genomen toen mijn ouders uit Portugal bij mij op bezoek waren. De roze stipjes waren een of andere afwijking op de film, maar dat was voor mij juist helemaal geen probleem. Ik vind het juist heel leuk en het voegt een portie charme toe!

Deel een foto met ons waarvan je wou dat jij ’m gemaakt had en waarom.

Heb je deze foto gezien? En de rest van het album? Die is fantastisch!

Credits: anafaro

Wat is het beste Lomografische advies wat je ooit hebt gegeven?

Lomography is er om ons mensen, plekken, dieren en objecten waar wij gek op zijn en die ons blij hebben gemaakt te onthouden, al is het maar voor even. Dus leg de mooie momenten en zelfs ook de wat mindere momenten vast (zoals afscheid nemen van een oude vriend) – neem altijd je camera mee. Op een dag zul je meer spijt hebben van de dingen die je niet hebt gefotografeerd, dan de dingen die je wel hebt vastgelegd.

Als er een liedje of film jouw Lomo-leven moet omschrijven, welke is dat dan en waarom?

Muziek is heel belangrijk voor me, maar het kiezen van een film is nog meer een uitdaging. Dus ik kies voor Annie Hall, want of je Woody Allen nou leuk vindt of niet – dit is een geweldige film die je asap moet kijken als je dat nog niet gedaan hebt!

Dit is mijn favoriete scene van Annie Hall. Ik vind de ‘lobster scene’ fantastisch omdat het laat zien hoe twee totaal verschillende mensen zo verschillend kunnen reageren op hetzelfde iets.

Heb je advies voor de nieuwe lomografen onder ons?

Mijn advies is altijd dat je zoveel mogelijk soorten film moet uitproberen, omdat je zo je camera goed leert kennen. Het is juist ook leerzaam om van je fouten te leren – dus wees niet bang om fouten te maken.

Denk je dat jij ook een LomoGuru bent? Wil je iets delen met onze community? Neem dan contact op via mayee.gonzales@lomography.com!

geschreven door mayeemayee op 2013-05-15 in #lifestyle #paper_doll #lomoguru #community

Meer interessante artikelen

 • De magie die nog moet komen: Deel 2

  geschreven door Lomography op 2014-09-03 in #nieuws
  De magie die nog moet komen: Deel 2

  Ik heb alleen maar geruchten gehoord over de Magic Tree. Ik had geen idee of ze waar waren en eerlijk gezegd geloof ik het nog steeds niet helemaal, ondanks het verhaal dat ik je nu ga vertellen. Als je gelooft wat ik zeg, ben ik je dankbaar. Als je dat niet doet zijn we nog steeds even goeie vrienden. Laat hoe dan ook in de comments weten wat voor geheim je denkt dat ik gevonden heb.

 • De magie die nog moet komen: Deel 3

  geschreven door Lomography op 2014-09-04 in #nieuws
  De magie die nog moet komen: Deel 3

  “Laat me je vertellen hoe mijn leven blauw werd”. Dat waren de eerste woorden van de man op het bankje terwijl hij naast me kwam zitten tijdens m'n lunchpauze. Normaal gesproken eet ik liever alleen, maar er was iets met deze openingszin dat me intrigeerde; dus ik zei tegen hem "Dat is goed vriend, ga je gang. Vertel me hoe je leven blauw werd”.

 • Lomography X Poopy Cat: upload je analoge kattenplaatjes en win!

  geschreven door anna-lomo op 2014-07-17 in #wedstrijden
  Lomography X Poopy Cat: upload je analoge kattenplaatjes en win!

  Katten zijn hip en ook nog eens onwijs fotogeniek, vooral analoog! Met een fisheye lens, als panorama, dromerig op 120 film, noem het maar op. En jullie zijn gek op ze - het is niet zonder reden dat het een van de populairste tags van de community is! Daarom sluiten Poopy Cat en Lomography de handen ineen voor een leuke fotowedstrijd. Doe je mee?

  2
 • Shop Nieuws

  Het LC-A 120 beginnerspakket

  Het LC-A 120 beginnerspakket

  De Phoblographer Editor’s Choice Award Winnaar is er in een nieuw beginners-vriendelijk pakket! Ontvang de Lomo 120 films met 15% korting.

 • Tintype celebrities - zo ziet dat eruit!

  geschreven door Kwyn Kenaz Aquino op 2015-04-15 in #world #lifestyle
  Tintype celebrities - zo ziet dat eruit!

  Victoria Will fotografeerde Kevin Bacon, Robert Redford, Ethan Hawke en Ewan McGregor in een moderne studio en ontwikkelde hun foto's met behulp van een proces dat dateert uit 1851.

 • Surf Fotografie door Alex Laurel

  geschreven door Julien Matabuena op 2015-04-16 in #people #lifestyle
  Surf Fotografie door Alex Laurel

  De Franse surf-fotograaf Alex Laurel gaf onlangs een interview met onafhankelijke en internationale publicatie voor de in Berlijn gevestigde Freunde von Freunden, waarin hij sprak over zijn jeugd, het verhuizen van Anglet naar Gabon om gemakkelijk toegang te hebben tot Frankrijk's beste surf gebieden, de beste surf bestemmingen ter wereld en zelfs over zijn reis naar IJsland en Kamchatka.

  1
 • De Lomo LC-A+ in Hong Kong

  geschreven door anna-lomo op 2015-04-08 in #world #locaties
  De Lomo LC-A+ in Hong Kong

  De Lomo LC-A + is je beste vriend voor al je reizen en avonturen. Hong Kong ligt aan de zuidelijke kust van China en staat bekend als een metropool waar de Oosterse en Westerse culturen elkaar ontmoeten. Laat de LC-A + je meenemen en voel de drukte van een van de meest dichtbevolkte steden ter wereld!

 • Shop Nieuws

  Fuji Instax Wide 300

  Fuji Instax Wide 300

  Twee keer het formaat van fuji instax mini film. Schiet wijder en grootser met de Fuji Instax Wide 300!

 • Top 5 manieren om je Instant Shots te schieten

  geschreven door Kwyn Kenaz Aquino op 2015-04-02 in #world #lifestyle
  Top 5 manieren om je Instant Shots te schieten

  Instant hoeft niet altijd hetzelfde te zijn.

 • Lomography X Enterprise Rent-A-Car Nederland: analoog roadtrippen!

  geschreven door anna-lomo op 2015-03-27 in #world #wedstrijden
  Lomography X Enterprise Rent-A-Car Nederland: analoog roadtrippen!

  Wil jij een dag op roadtrip in een huurauto en onze Lomo'Instant camera mee? Dat kan! Hoe? Door mee te doen aan de winactie van Enterprise Rent-A-Car Nederland.

 • De kunst van Shoutbox

  geschreven door pan_dre op 2015-02-04 in #nieuws

  Wat willen we? Shouts outs! Wanneer willen we het? NU! Check hier hoe onze nieuwe Shoutbox werkt...

 • Shop Nieuws

  Diana F+ Instant Camera

  Diana F+ Instant Camera

  Maak dromerige plaatjes met de Diana F+ Instant camera. De foto's komen er direct uit en omdat er een close-up lens bijzit, is ze ideaal voor portretten!

 • Socializen op de site

  geschreven door pan_dre op 2015-02-04 in #nieuws
  Socializen op de site

  Surprise! Terwijl jij weg was, hebben we een klein beetje, nee wacht, HEEL WAT, gerenoveerd op je LomoHome. Check de handleiding hieronder!

 • Top traktatie: ontvang deze week gratis goodies bij jouw online bestelling!

  geschreven door shhquiet op 2015-01-26 in #nieuws
  Top traktatie: ontvang deze week gratis goodies bij jouw online bestelling!

  Er liggen een aantal verrukkelijke analoge traktaties voor het oprapen... Hoe krijg je die te pakken? Door voor 1 februari een online bestelling te plaatsen! Hoe meer je koopt, hoe meer gratis traktaties je krijgt. Je hebt geen kortingscode nodig - de freebies worden automatisch aan je winkelwagentje toegevoegd. Happy shopping!

 • Dromerige Lomo'Instant-grams!

  geschreven door jacobs op 2015-01-23 in #gear #tipster
  Dromerige Lomo'Instant-grams!

  Wil je je Lomo'Instant skills naar een insane level tillen? Hier moet je zijn! Lees gauw verder om erachter te komen hoe je toffe fotogrammen kunt maken met de Lomo'Instant en een aantal bekende huishoudelijke artikelen.