StereoKino: de missie om een analoge 3D film te maken

2

Ja, je leest de titel goed. En ja dit artikel gaat over dat waar je denkt waar het over gaat: het gebruiken van twee LomoKino’s om analoge 3D films te produceren. Tenminste, ik heb het geprobeerd.

WAARSCHUWING: je gaat dit artikel saai vinden als je geen rode/blauwe 3d bril hebt.

Een StereoKino bouwen

De meeste stappen en het materiaal zijn bijna hetzelfde als de constructie van de Power-Winder, alleen heb je twee keer zoveel nodig. Als je wilt experimenteren met de stereoscope, check dan dit handige artikel. Ik zal jullie niet lastig vallen met alle stappen, ik denk dat onderstaande duidelijk genoeg zijn. Als je een vraag hebt, help ik je graag!

Voordat je gaat schieten markeer je de linker en rechter camera om verwarring te voorkomen:

Als je eenmaal klaar bent ziet de StereoKino er zo uit en en klinkt hij zo:

Het nabewerken van je frames

Ten eerste scan je jouw frames zoals je altijd doet. Omdat de linker camera omstekop staat, moet je de frames omdraaien. Importeer ze in een video-bewerk programma, waarbij je de linker frames op de rechter frames plaatst. Verander de RGB instellingen van je frames – links: R100 ; G0 ; B0 – en rechts: R0 ; G100 ; B100, en verander de ‘layer mode’ van de linker frames (die nu rood zijn) naar ‘difference’. Klinkt simpel, maar hier wordt het nog eens helder uitgelegd.

Het zou fantastisch zijn als het simpel was, maar dat is het niet. Eerst waren de camera’s niet gesynchroniseerd, ten tweede was elke camera aan het trillen vanwege de motoren en ten derde zorgde de automatische crop voor kleine bewegingen en verschuivingen in de resultaten. Daarom was het nodig om elk frame opnieuw uit te lijnen. Uit alle links-rechts frames, waren er een aantal gelukt:

De meerderheid was wat slordig en produceerde niet echt het gewenste stereoscopische effect – eerder koppijn… Ik had wel plezier in het bouwen ervan, en hij kan ook ‘normaal’ gebruikt worden voor het unpluggen van een van de motoren.

geschreven door stouf op 2013-05-18 in #videos #gear #tutorials #diy #camera #power #tipster #stereo #3d #anaglyph #winder #stereoscopy #lomokino #tamiya
vertaald door anna-lomo

2 Comments

  1. stouf
    stouf ·

    @anna-lomo Bedankt voor de vertaling!

  2. anna-lomo
    anna-lomo ·

    @stouf no worries, cool project! :)

Meer interessante artikelen