Hoe je gekleurde filters gebruikt voor je Holga

1

Heb jij je ook wel eens afgevraagd hoe je gekleurde filters voor zwart-witfotografie samen met je Holga kunt gebruiken en welke effecten ze hebben? Daar kan ik je wel wat over vertellen.

Credits: yarn

Ik was eigenlijk al een hele tijd gefrustreerd over het feit dat ik weinig invloed uit kon oefenen op mijn Holgafoto’s; er was maar één weersomstandigheid waarbij ik kon fotograferen en die was afhankelijk van de snelheid van mijn film – 100 ISO voor zonnige weersomstandigheden en 400 ISO bij slechtere weersomstandigheden. En toen ontdekte ik dat ik door het gebruik van gekleurde filters eigenlijk altijd 400 ISO film kan gebruiken, ongeacht het weer.

Die gekleurde filters zorgen voor een verhoogd contrast in je zwart-witfoto’s. Tegelijkertijd houden ze ook een gedeelte van het licht dat door je lens komt tegen. Met dit in je achterhoofd kun je door blijven fotograferen met 400 ISO; bij bewolkt weer is de film sowieso geschikt, en als het zonnig wordt bevestig je een filter op je Holga, zodat je een mooie, contrastrijke en goed belichte foto krijgt.

Wat heb je nodig?

 • Holga camera (het maakt niet uit of je een 120 of 35mmcamera hebt)
 • 46-49mm verloopring
 • 49mm gekleurde filters (vooral rood en oranje doen het goed)
 • 49mm lensdop (optioneel)

Schroef de verloopring op je Holga. Daar kan even wat kracht voor nodig zijn, maar uiteindelijk moet het lukken. Je kunt vervolgens je filter gemakkelijk in de verloopring schroeven, zoals je ziet op de foto hierboven.

Als je dan moet kiezen welke kleur filter je wil gebruiken, zou ik gaan voor geel, oranje of rood; elk van deze kleuren heeft weer een ander effect op het contrast in je foto’s, waardoor je prachtige, dramatische foto’s creëert.

 • Geel filter – kleine contrastverhoging
 • Oranje filter – behoorlijke contrastverhoging
 • Rood filter – flinke contrastverhoging
Credits: yarn

Als je vervolgens flinke schaduw of bewolking hebt, kun je je filter van de camera halen en gewoon door blijven schieten; je 400 ISOfilm moet dat prima aankunnen.

Credits: yarn

Ik hoop dat deze tips goed van pas komen voor alle Holgagebruikers hier; ik had er in ieder geval heel veel aan! :)

geschreven door yarn op 2013-05-13 in #gear #tutorials #camera #drama #filters #filter #tipster #rood #ilford-hp5 #120n #holga #oranje #geel #zwartwit #zw
vertaald door frau_inga

Een comment

 1. bobby_sekeris
  bobby_sekeris ·

  Dit ga ik zeker uitproberen! :-)

Meer interessante artikelen