Lubitel 166+ serie: Technisch – de lens #1

2013-05-18

Sinds kort kan ik mijzelf de trotse bezitter van een Lubitel 166+ noemen! Ik ben de laatste tijd veel met de camera aan het schieten zodat ik alle functies van deze geweldige camera kan ontdekken. Omdat het een volledig handmatige middenformaatcamera is, zijn er veel technische functies die je kunt aanpassen. Maar voor ik hier heel diep op inga, wil ik mijn reeks over de Lubitel graag beginnen met een basisonderwerp: de lens.

Het allereerste wat je moet weten van de Lubitel 166+ is dat hij een glazen lens heeft: de grootste (de onderste) is de Triplet-22 f/4.5 75mm lens en de bovenste lens zorgt voor het beeld in de zoeker.

Glazen lenzen zijn betrouwbaarder dan plastic lenzen. Een belangrijk detail is dat de Lubitel géén zonefocus-camera is. Hierdoor zullen je foto’s ontzettend scherp zijn en kun je gaan spelen met scherpstel-effecten. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om een aantal details onscherp te laten en sommige juist haarscherp eruit te laten springen.

Plastic lenzen zijn vaak de oorzaak van kleurverschuivingen (Dit ken je waarschijnlijk wel van de Lomo LC-A.). Met de Lubitel 166+ zul je hier minder snel last van hebben omdat glas het licht beter breekt.

Tip: Foto’s zullen nóg natuurlijkere kleuren krijgen als je diafilm gebruikt.

Het ligt eraan waar je aan gewend bent, maar ik denk dat voor elk project wel een geschikte camera bestaat. Als ik naar mijn eerste resultaten van de Lubitel 166+ kijk denk ik dat het vierkante formaat en de lens perfect passen bij het maken van portretten.

De camera stond al tijden op mijn verlanglijstje en ik ben héél blij met mijn nieuwe partner in crime!

Alessandro Panelli (aka yo.panic or .panic) is een medicijnenstudent, fotograaf en een schrijver uit Padua (Italië, vlakbij Venetië). Lees meer over Alessandro’s leven en werk hier of voeg hem toe op Facebook of Google+.

geschreven door yopanic op 2013-05-18 in #gear #166-series #lubitel-lens #netherlands #dutch #01 #holland #lomography #gebruikersrecensie #regular-contributors #part-1 #recensie #review #tech-specs #user-review #nederland #nld #deel-1
vertaald door driemaaldrie

Meer interessante artikelen