Pinhole passie: Mijn 110 pinhole camera

Om World Pinhole Photography Day te vieren heb ik pinhole camera's gemaakt van alle filmformaten waar ik ervaring mee heb: 35mm, 120, instant film, en nu... 110!

Al sinds Lomography 110 film, heeft geherintroduceerd denk ik na over een 110 pinhole camera. Ik maakte me zorgen dat de kwaliteit vanwege het piepkleine formaat niet om over naar huis te schrijven zou zijn. Maar ach, we zijn hier allemaal liefhebbers van plastic lenzen, nietwaar? Vergeet die kwaliteit dus maar gewoon, en ga lekker knutselen!

Zo heb ik mijn baby-pinholecamera gemaakt.

Het enige dat je nodig hebt, is een 110-rolletje, een stukje karton, een potlood, lineaal, stukje blik (dat kan je uit een frisblikje of zo knippen), een naald, zwart elektriciteitstape en een schaar (en misschien een stanleymes of een hobbymes). Kortom, niets ingewikkelds.

Laten we om te beginnen eens naar de anatomie van het 110-rolletje kijken.

Hier zien we de bovenkant en de achterkant van het rolletje, waar de teller zit…

…en hier is de voorkant/onderkant, met de film en het doorspoelwieltje.

Als we straks ons rolletje lichtdicht gaan maken met tape, zijn de enige twee onderdelen die we niet afdekken het tellertje, en dit kleine wieltje hier, waarmee we de film doorspoelen.

Goed, eerst heb ik de afstand opgemeten tussen de twee uitsteeksels op de voorkant.

Daarna heb ik de hoogte en diepte van het rolletje opgemeten, en een rechthoek uit het karton geknipt met de omtrek van de boven- en onderkant van het rolletje.

Vervolgens zette ik een kruis diagonaal over de voorkant, en tekende op het kruispunt een klein rechthoekje, dat ik vervolgens uitknipte. Hier komt het stukje blik, ofwel het pinhole.

Ik tapete het stukje blik achter het gat achterop mijn kartonnen camerabehuizing, markeerde ook daarvan de diagonalen, en prikte met de naald een klein gaatje in het midden.

Nu was ik klaar om het karton aan het rolletje vast te maken. Omdat ik gerecyceld karton gebruikte, tapete ik het vast met decoratief plakband (washi tape). Als je dat ook doet, let dan wel op dat je ofwel niet over het blik heen tapet, ofwel een gaatje door het tape heen prikt (zoals ik heb gedaan). Denk er ook aan dat je niet over de teller achterop heen tapet, en ook het spoelwieltje onderop vrij laat.

Alles zit nu op zijn plek, dus is het tijd om te controleren of de camera echt lichtdicht is. Ik weet wel dat lomografen gek zijn op lichtlekken, maar als het op pinholecamera’s aankomt leveren lichtlekken in het beste geval zwaar overbelichte, of, vaker, totaal uitgebleekte plaatjes op.

Nou weet ik niet wat er hier aan de hand was, maar ik kon bij drie verschillende bouwmarkten geen zwart elektriciteitstape vinden. Daarom heb ik maar gewoon drie rollen blauw tape gekocht, en twee lagen gebruikt.

Maar goed, hier is de mummie/pinholecamera, 100% lichtdicht (afgezien van het pinhole natuurlijk).

Last but not least, de sluiter. Die van mij is heel simpel: plak gewoon een stukje zwart tape over het gaatje (ik heb nog een randje omgevouwen, zodat hij niet naadloos aan de camera plakt en ik hem zonder pulken eraf kan trekken). Ik gebruikte blauwe tape, met nog een laagje rood tape eroverheen, omdat het kan. Gebruik niet alleen maar rode tape, want dan is hij zeker niet lichtdicht.

Trek hem omhoog om een foto te nemen…

Plak hem terug om de sluiter dicht te doen.

Draai het doorspoelwieltje tegen de klok in om door te spoelen. Hij ging een beetje stroef in het begin, waardoor ik mijn autosleutel moest gebruiken om hem in beweging te krijgen, maar daarna ging het soepeler. Maak je dus geen zorgen als hij vast lijkt te zitten, gewoon een beetje kracht zetten en dan werkt het wel.

Het tellertje achterop is echt briljant: het maakt 110-pinholecamera’s een stuk makkelijker dan die met 35mm-film!

Ik heb deze camera gemaakt voor World Pinhole Photography Day, op 28 April. Mocht je een pinholecamera willen maken en een belichtingstabel nodig hebben, dan raad ik die aan die bij de Diana Multi Pinhole Operator rzit. Als je net als ik Lomography Color Tiger film gebruikt, onthoud dan dat dat 200 iso film is.

Ik zal mijn resultaten delen (of klagen over mijn episch falen) op mijn blog; kom vooral eens langs. Veel plezier bij het maken van je eigen 110 pinhole camera!

geschreven door bunnyears op 2013-05-09 in #gear #tipster #pinhole-passie #pinholefotografie #pinholecamera #110-pinhole #pinhole #110-film #110
vertaald door stratski

Meer interessante artikelen

 • New York - de beste stad om LomoChrome Turquoise uit te testen

  geschreven door zonderbar op 2014-11-17 in #nieuws
  New York - de beste stad om LomoChrome Turquoise uit te testen

  Twee jaar geleden beloofde ik mezelf: ik kom snel terug! Afgelopen oktober was het moment daar en vloog ik voor de tweede keer naar New York City om mijn lieve collega's van de Lomography Gallery Store in New York te bezoeken. Wat ik alleen niet zag aankomen was de mogelijkheid om tijdens mijn reis een nieuwe geheime film te testen!

 • De magie die nog moet komen: Deel 5

  geschreven door Lomography op 2014-09-06 in #nieuws
  De magie die nog moet komen: Deel 5

  Vorige week ontving ik iets vreemds in mijn brievenbus. Het was een kaartje met op 1 kant een foto. Op de foto zie je mij bij de zee zitten tijdens mijn vakantie afgelopen jaar. Maar ik heb echt geen idee wie deze foto heeft gemaakt - daarom ben ik hier, om jullie hulp te vragen bij mijn zoektocht naar deze mysterieuze fotograaf en zijn/haar raadsel. Help je me?

 • Dit is de gloednieuwe LC-A 120 - De meest compacte, magische en volledig automatische 120 camera ooit!

  geschreven door shhquiet op 2014-09-08 in #nieuws
  Dit is de gloednieuwe LC-A 120 - De meest compacte, magische en volledig automatische 120 camera ooit!

  Think faster, shoot faster! Dit is de nieuwe LC-A 120 Camera. Laad 'm met elke soort 120 film en ervaar de sensatie van middenformaat fotografie. Geniet van alle actie in elke vierkant shot met zijn fantastische 38mm f/4.5 groothoeklens (gelijkwaardig aan een 21mm lens bij een 35mm camera). Nu verkrijgbaar als pre-order: we hebben een zeer beperkte eerste batch van slechts 500 camera's!

 • Shop Nieuws

  Lomo'Instant

  Lomo'Instant

  Verleg de grenzen van instant fotografie met 's werelds meest creatieve instant camera systeem boordevol functies - de Lomo'Instant Camera! De Lomo'Instant is van perfect formaat en schiet fantastisch creatieve foto's die je onmiddellijk met iedereen kan delen. Kies nu je favoriete kleur en ga aan de slag!

 • Dit is de nieuwe Lomography Cine400 Tungsten 35mm Film - 4000 rollen verkrijgbaar

  geschreven door shhquiet op 2014-10-13 in #nieuws
  Dit is de nieuwe Lomography Cine400 Tungsten 35mm Film - 4000 rollen verkrijgbaar

  Tover gewone scènes om tot filmische momenten met de nieuwe Lomography Cine400 Tungsten Film. Deze kleurennegatieffilm, die gemaakt is van authentiek cine materiaal en speciaal is behandeld voor gebruik met 35mm camera's, produceert beelden die eruit zien als stills van een film.

 • Lomo’Instant Sanremo Update – Pre-Order nu!

  geschreven door tomas_bates op 2014-12-05 in #nieuws
  Lomo’Instant Sanremo Update – Pre-Order nu!

  Heb je een oogje op de prachtige Lomo’Instant Sanremo Editie? Dit is het moment om je order te plaatsen! De huidige batch van pre-orders wordt op dit moment verzonden (de datum van levering is afhankelijk van je locatie) en nemen daarom nu pre-orders op voor de volgende batch, waarvan we schatten dat deze 12 december klaar voor verzending is. Deze volgende batch pre-order-camera's is de laatste voorraad die we hebben met levering voor de feestdagen en wordt geleverd op een wie het eerst komt, wie het eerst maalt basis; plaats dus nu je bestelling om teleurstellingen te voorkomen!

 • De vijf stylishe jaren van de Diana Mini

  geschreven door shhquiet op 2014-08-18 in #nieuws
  De vijf stylishe jaren van de Diana Mini

  De Diana Mini wordt deze maand vijf! Door de jaren heen hebben we gezien hoe deze schattige 35mm camera van een klassieke analoge schoonheid transformeerde tot een blingbling snapshooter en alles wat daar tussen zit. Herinner je de Love Letters editie nog? Of de Premier Cru? Om je geheugen op te frissen check je hier een galerie van alle Diana Mini stijlen die we in de afgelopen vijf jaar hebben uitgebracht. Welke limited edition is jouw favoriet?

 • Shop Nieuws

  Bundels voor beginners

  Bundels voor beginners

  Speciaal voor de beginnende lomograaf hebben we een aantal bundels samengesteld. Inclusief een fijne korting!

 • Uwe Mimoun: de man achter KONO! Reanimated Film

  geschreven door bgaluppo op 2015-08-03 in #people #lifestyle
  Uwe Mimoun: de man achter KONO! Reanimated Film

  Misschien heb je het voorbij zien komen als "The Reanimated Film". KONO! films zijn met de hand gerold en ze zijn gemaakt van speciaal materiaal wat (bijna) nooit voor "normale" fotografie wordt gebruikt. De meeste materialen zijn bedoeld voor bewegend beeld en de resultaten kunnen erg verschillen - wat te maken heeft met de manier waarop je de film gebruikt. Lees meer in dit interview met de oprichter van KONO! Film, Uwe Mimoun.

 • Aanzoeken in fotohokjes: Van 'Cheese' naar 'Ja ik wil'

  geschreven door denisesanjose op 2015-08-02 in #people #nieuws
  Aanzoeken in fotohokjes: Van 'Cheese' naar 'Ja ik wil'

  Romantischer dan dit wordt het niet. We delen 14 foto's van mannen die hun vriendinnen op een spectaculaire, grappige en creatieve manier ten huwelijk vragen: in een fotohokje!

  9
 • We introduceren de nieuwe Lomo'Instant Kyoto Edition!

  geschreven door shhquiet op 2015-07-30 in #gear #nieuws
  We introduceren de nieuwe Lomo'Instant Kyoto Edition!

  De nieuwe Lomo'Instant Kyoto Edition is de laatste toevoeging aan onze creatieve instant fotografie line-up. Geïnspireerd door zomerbloesems en met een fleurig perzik design doet deze camera je denken aan prachtige zonsondergangen in Kyoto, een stad die aanbeden wordt om zijn pittoreske heiligdommen, tempels en natuurlandschap.

 • Shop Nieuws

  LomoLAB ontwikkelservice

  LomoLAB ontwikkelservice

  Hard op zoek naar een filmlab? Het LomoLab ontwikkelt, scant en print al je 35mm, 110 en 120 films! Naar welke soort foto ontwikkeling je ook op zoek bent, hier zit je op de juiste plek. Schiet er op los met je analoge camera's - je hoeft je geen zorgen meer te maken over waar je je rolletjes kan laten ontwikkelen!

 • 5 travel tips voor de Lomo'Instant

  geschreven door kenaz op 2015-07-29 in #gear #lifestyle
  5 travel tips voor de Lomo'Instant

  Als je vaak reist is het handig als je ook goed kan archiveren. Reizigers hebben vaak de beste verhalen, onthouden iedere naam en omschrijving. De Lomo'Instant biedt een leuke en efficiënte manier om herinneringen om te zetten naar iets tastbaars. Met als bonus de nostalgische kleuren en een wit frame waar je op kan schrijven. Lees hieronder een aantal briljante tips om jouw reiservaringen op een echte Lomo manier te documenteren!

 • Breng wat licht in je leven met de gloednieuwe Lomography Light Painter

  geschreven door shhquiet op 2015-07-27 in #gear #nieuws
  Breng wat licht in je leven met de gloednieuwe Lomography Light Painter

  Dus jij denkt dat je niet kan schilderen? Wij denken namelijk van wel.. maar dan met licht! Je foto's krijgen net dat beetje extra door een aantal klikken van de Lomography Light Painter. Deze gloednieuwe gadget van Lomography is uitgerust met 8 verschillende lichtstanden, speciaal voor de echte lichtschilders (in wording).

 • PetaPixel noemt de Lomography Petzval Lens in een lijst met unieke en historische lenzen

  geschreven door kenaz op 2015-07-21 in #gear #nieuws
  PetaPixel noemt de Lomography Petzval Lens in een lijst met unieke en historische lenzen

  In zeer goed gezelschap van lenzen die goed zijn gekeurd door NASA en Kubrick wordt ook de Lomography Petzval Lens genoemd als een van de meest interessante lenzen ooit gemaakt.