Pinhole passie: Mijn 110 pinhole camera

Om World Pinhole Photography Day te vieren heb ik pinhole camera’s gemaakt van alle filmformaten waar ik ervaring mee heb: 35mm, 120, instant film, en nu… 110!

Al sinds Lomography 110 film, heeft geherintroduceerd denk ik na over een 110 pinhole camera. Ik maakte me zorgen dat de kwaliteit vanwege het piepkleine formaat niet om over naar huis te schrijven zou zijn. Maar ach, we zijn hier allemaal liefhebbers van plastic lenzen, nietwaar? Vergeet die kwaliteit dus maar gewoon, en ga lekker knutselen!

Zo heb ik mijn baby-pinholecamera gemaakt.

Het enige dat je nodig hebt, is een 110-rolletje, een stukje karton, een potlood, lineaal, stukje blik (dat kan je uit een frisblikje of zo knippen), een naald, zwart elektriciteitstape en een schaar (en misschien een stanleymes of een hobbymes). Kortom, niets ingewikkelds.

Laten we om te beginnen eens naar de anatomie van het 110-rolletje kijken.

Hier zien we de bovenkant en de achterkant van het rolletje, waar de teller zit…

…en hier is de voorkant/onderkant, met de film en het doorspoelwieltje.

Als we straks ons rolletje lichtdicht gaan maken met tape, zijn de enige twee onderdelen die we niet afdekken het tellertje, en dit kleine wieltje hier, waarmee we de film doorspoelen.

Goed, eerst heb ik de afstand opgemeten tussen de twee uitsteeksels op de voorkant.

Daarna heb ik de hoogte en diepte van het rolletje opgemeten, en een rechthoek uit het karton geknipt met de omtrek van de boven- en onderkant van het rolletje.

Vervolgens zette ik een kruis diagonaal over de voorkant, en tekende op het kruispunt een klein rechthoekje, dat ik vervolgens uitknipte. Hier komt het stukje blik, ofwel het pinhole.

Ik tapete het stukje blik achter het gat achterop mijn kartonnen camerabehuizing, markeerde ook daarvan de diagonalen, en prikte met de naald een klein gaatje in het midden.

Nu was ik klaar om het karton aan het rolletje vast te maken. Omdat ik gerecyceld karton gebruikte, tapete ik het vast met decoratief plakband (washi tape). Als je dat ook doet, let dan wel op dat je ofwel niet over het blik heen tapet, ofwel een gaatje door het tape heen prikt (zoals ik heb gedaan). Denk er ook aan dat je niet over de teller achterop heen tapet, en ook het spoelwieltje onderop vrij laat.

Alles zit nu op zijn plek, dus is het tijd om te controleren of de camera echt lichtdicht is. Ik weet wel dat lomografen gek zijn op lichtlekken, maar als het op pinholecamera’s aankomt leveren lichtlekken in het beste geval zwaar overbelichte, of, vaker, totaal uitgebleekte plaatjes op.

Nou weet ik niet wat er hier aan de hand was, maar ik kon bij drie verschillende bouwmarkten geen zwart elektriciteitstape vinden. Daarom heb ik maar gewoon drie rollen blauw tape gekocht, en twee lagen gebruikt.

Maar goed, hier is de mummie/pinholecamera, 100% lichtdicht (afgezien van het pinhole natuurlijk).

Last but not least, de sluiter. Die van mij is heel simpel: plak gewoon een stukje zwart tape over het gaatje (ik heb nog een randje omgevouwen, zodat hij niet naadloos aan de camera plakt en ik hem zonder pulken eraf kan trekken). Ik gebruikte blauwe tape, met nog een laagje rood tape eroverheen, omdat het kan. Gebruik niet alleen maar rode tape, want dan is hij zeker niet lichtdicht.

Trek hem omhoog om een foto te nemen…

Plak hem terug om de sluiter dicht te doen.

Draai het doorspoelwieltje tegen de klok in om door te spoelen. Hij ging een beetje stroef in het begin, waardoor ik mijn autosleutel moest gebruiken om hem in beweging te krijgen, maar daarna ging het soepeler. Maak je dus geen zorgen als hij vast lijkt te zitten, gewoon een beetje kracht zetten en dan werkt het wel.

Het tellertje achterop is echt briljant: het maakt 110-pinholecamera’s een stuk makkelijker dan die met 35mm-film!

Ik heb deze camera gemaakt voor World Pinhole Photography Day, op 28 April. Mocht je een pinholecamera willen maken en een belichtingstabel nodig hebben, dan raad ik die aan die bij de Diana Multi Pinhole Operator rzit. Als je net als ik Lomography Color Tiger film gebruikt, onthoud dan dat dat 200 iso film is.

Ik zal mijn resultaten delen (of klagen over mijn episch falen) op mijn blog; kom vooral eens langs. Veel plezier bij het maken van je eigen 110 pinhole camera!

geschreven door bunnyears op 2013-05-09 in #gear #tutorials #pinhole #110 #110-film #tipster #pinholecamera #110-pinhole #pinhole-passie #pinholefotografie
vertaald door stratski

Meer interessante artikelen