Pinhole passie: Mijn 110 pinhole camera

Om World Pinhole Photography Day te vieren heb ik pinhole camera's gemaakt van alle filmformaten waar ik ervaring mee heb: 35mm, 120, instant film, en nu... 110!

Al sinds Lomography 110 film, heeft geherintroduceerd denk ik na over een 110 pinhole camera. Ik maakte me zorgen dat de kwaliteit vanwege het piepkleine formaat niet om over naar huis te schrijven zou zijn. Maar ach, we zijn hier allemaal liefhebbers van plastic lenzen, nietwaar? Vergeet die kwaliteit dus maar gewoon, en ga lekker knutselen!

Zo heb ik mijn baby-pinholecamera gemaakt.

Het enige dat je nodig hebt, is een 110-rolletje, een stukje karton, een potlood, lineaal, stukje blik (dat kan je uit een frisblikje of zo knippen), een naald, zwart elektriciteitstape en een schaar (en misschien een stanleymes of een hobbymes). Kortom, niets ingewikkelds.

Laten we om te beginnen eens naar de anatomie van het 110-rolletje kijken.

Hier zien we de bovenkant en de achterkant van het rolletje, waar de teller zit…

…en hier is de voorkant/onderkant, met de film en het doorspoelwieltje.

Als we straks ons rolletje lichtdicht gaan maken met tape, zijn de enige twee onderdelen die we niet afdekken het tellertje, en dit kleine wieltje hier, waarmee we de film doorspoelen.

Goed, eerst heb ik de afstand opgemeten tussen de twee uitsteeksels op de voorkant.

Daarna heb ik de hoogte en diepte van het rolletje opgemeten, en een rechthoek uit het karton geknipt met de omtrek van de boven- en onderkant van het rolletje.

Vervolgens zette ik een kruis diagonaal over de voorkant, en tekende op het kruispunt een klein rechthoekje, dat ik vervolgens uitknipte. Hier komt het stukje blik, ofwel het pinhole.

Ik tapete het stukje blik achter het gat achterop mijn kartonnen camerabehuizing, markeerde ook daarvan de diagonalen, en prikte met de naald een klein gaatje in het midden.

Nu was ik klaar om het karton aan het rolletje vast te maken. Omdat ik gerecyceld karton gebruikte, tapete ik het vast met decoratief plakband (washi tape). Als je dat ook doet, let dan wel op dat je ofwel niet over het blik heen tapet, ofwel een gaatje door het tape heen prikt (zoals ik heb gedaan). Denk er ook aan dat je niet over de teller achterop heen tapet, en ook het spoelwieltje onderop vrij laat.

Alles zit nu op zijn plek, dus is het tijd om te controleren of de camera echt lichtdicht is. Ik weet wel dat lomografen gek zijn op lichtlekken, maar als het op pinholecamera’s aankomt leveren lichtlekken in het beste geval zwaar overbelichte, of, vaker, totaal uitgebleekte plaatjes op.

Nou weet ik niet wat er hier aan de hand was, maar ik kon bij drie verschillende bouwmarkten geen zwart elektriciteitstape vinden. Daarom heb ik maar gewoon drie rollen blauw tape gekocht, en twee lagen gebruikt.

Maar goed, hier is de mummie/pinholecamera, 100% lichtdicht (afgezien van het pinhole natuurlijk).

Last but not least, de sluiter. Die van mij is heel simpel: plak gewoon een stukje zwart tape over het gaatje (ik heb nog een randje omgevouwen, zodat hij niet naadloos aan de camera plakt en ik hem zonder pulken eraf kan trekken). Ik gebruikte blauwe tape, met nog een laagje rood tape eroverheen, omdat het kan. Gebruik niet alleen maar rode tape, want dan is hij zeker niet lichtdicht.

Trek hem omhoog om een foto te nemen…

Plak hem terug om de sluiter dicht te doen.

Draai het doorspoelwieltje tegen de klok in om door te spoelen. Hij ging een beetje stroef in het begin, waardoor ik mijn autosleutel moest gebruiken om hem in beweging te krijgen, maar daarna ging het soepeler. Maak je dus geen zorgen als hij vast lijkt te zitten, gewoon een beetje kracht zetten en dan werkt het wel.

Het tellertje achterop is echt briljant: het maakt 110-pinholecamera’s een stuk makkelijker dan die met 35mm-film!

Ik heb deze camera gemaakt voor World Pinhole Photography Day, op 28 April. Mocht je een pinholecamera willen maken en een belichtingstabel nodig hebben, dan raad ik die aan die bij de Diana Multi Pinhole Operator rzit. Als je net als ik Lomography Color Tiger film gebruikt, onthoud dan dat dat 200 iso film is.

Ik zal mijn resultaten delen (of klagen over mijn episch falen) op mijn blog; kom vooral eens langs. Veel plezier bij het maken van je eigen 110 pinhole camera!

geschreven door bunnyears op 2013-05-09 in #gear #tipster #pinhole-passie #pinholefotografie #110 #pinholecamera #pinhole #110-pinhole #110-film
vertaald door stratski

Meer interessante artikelen

 • Een dag op pad met de LC-A: Vanuit de bus, Como (Mijn eerbetoon aan Robert Frank)

  geschreven door sirio174 op 2014-06-12 in #lifestyle
  Een dag op pad met de LC-A: Vanuit de bus, Como (Mijn eerbetoon aan Robert Frank)

  In 1958 maakte de grote fotograaf Robert Frank met zijn Leica een serie foto's van het straatleven in New York door het raam van een bus, op dezelfde manier als ik nu deze serie foto's heb gemaakt van mijn stad como met mijn vertrouwde LC-A geladen met een Kodak Tri-X film. Dit is een eerbetoon aan een fantastische camera en een fantastische fotograaf. Lees snel verder!

 • New York - de beste stad om LomoChrome Turquoise uit te testen

  geschreven door zonderbar op 2014-11-17 in #nieuws
  New York - de beste stad om LomoChrome Turquoise uit te testen

  Twee jaar geleden beloofde ik mezelf: ik kom snel terug! Afgelopen oktober was het moment daar en vloog ik voor de tweede keer naar New York City om mijn lieve collega's van de Lomography Gallery Store in New York te bezoeken. Wat ik alleen niet zag aankomen was de mogelijkheid om tijdens mijn reis een nieuwe geheime film te testen!

 • De magie die nog moet komen: Deel 5

  geschreven door Lomography op 2014-09-06 in #nieuws
  De magie die nog moet komen: Deel 5

  Vorige week ontving ik iets vreemds in mijn brievenbus. Het was een kaartje met op 1 kant een foto. Op de foto zie je mij bij de zee zitten tijdens mijn vakantie afgelopen jaar. Maar ik heb echt geen idee wie deze foto heeft gemaakt - daarom ben ik hier, om jullie hulp te vragen bij mijn zoektocht naar deze mysterieuze fotograaf en zijn/haar raadsel. Help je me?

 • Shop Nieuws

  Voordeelbundels in de online shop

  Voordeelbundels in de online shop

  Zuinig aan doen deze maand? Check dan onze speciale deals en bundels. Of je nou Lomomaagd bent of een eindbaas, hier vind je altijd geweldige deals. En altijd met korting!

 • Een snel overzicht van de Lomography 110 Films

  geschreven door simonesavo op 2014-07-29 in #reviews
  Een snel overzicht van de Lomography 110 Films

  Tot een paar jaar geleden was het gebruik van 110 camera's en de film cartridges nogal lastig omdat de enige beschikbare film op de markt al een flinke tijd over datum was. Maar dankzij Lomography is nu alles een stuk makkelijker: ze bliezen nieuw leven in onze kleine 110 camera's. Lees verder om meer te weten te komen over de 110 familie!

 • Dit is de gloednieuwe LC-A 120 - De meest compacte, magische en volledig automatische 120 camera ooit!

  geschreven door shhquiet op 2014-09-08 in #nieuws
  Dit is de gloednieuwe LC-A 120 - De meest compacte, magische en volledig automatische 120 camera ooit!

  Think faster, shoot faster! Dit is de nieuwe LC-A 120 Camera. Laad 'm met elke soort 120 film en ervaar de sensatie van middenformaat fotografie. Geniet van alle actie in elke vierkant shot met zijn fantastische 38mm f/4.5 groothoeklens (gelijkwaardig aan een 21mm lens bij een 35mm camera). Nu verkrijgbaar als pre-order: we hebben een zeer beperkte eerste batch van slechts 500 camera's!

 • Dit is de nieuwe Lomography Cine400 Tungsten 35mm Film - 4000 rollen verkrijgbaar

  geschreven door shhquiet op 2014-10-13 in #nieuws
  Dit is de nieuwe Lomography Cine400 Tungsten 35mm Film - 4000 rollen verkrijgbaar

  Tover gewone scènes om tot filmische momenten met de nieuwe Lomography Cine400 Tungsten Film. Deze kleurennegatieffilm, die gemaakt is van authentiek cine materiaal en speciaal is behandeld voor gebruik met 35mm camera's, produceert beelden die eruit zien als stills van een film.

 • Shop Nieuws

  Check de sales sectie in de online shop

  Check de sales sectie in de online shop

  Wist je dat onze online shop een permanente sales sectie heeft en dat je hier tot wel 75% korting kan scoren? De items worden regelmatig gewisseld dus check it out!

 • Lomo’Instant Sanremo Update – Pre-Order nu!

  geschreven door tomas_bates op 2014-12-05 in #nieuws
  Lomo’Instant Sanremo Update – Pre-Order nu!

  Heb je een oogje op de prachtige Lomo’Instant Sanremo Editie? Dit is het moment om je order te plaatsen! De huidige batch van pre-orders wordt op dit moment verzonden (de datum van levering is afhankelijk van je locatie) en nemen daarom nu pre-orders op voor de volgende batch, waarvan we schatten dat deze 12 december klaar voor verzending is. Deze volgende batch pre-order-camera's is de laatste voorraad die we hebben met levering voor de feestdagen en wordt geleverd op een wie het eerst komt, wie het eerst maalt basis; plaats dus nu je bestelling om teleurstellingen te voorkomen!

 • De vijf stylishe jaren van de Diana Mini

  geschreven door shhquiet op 2014-08-18 in #nieuws
  De vijf stylishe jaren van de Diana Mini

  De Diana Mini wordt deze maand vijf! Door de jaren heen hebben we gezien hoe deze schattige 35mm camera van een klassieke analoge schoonheid transformeerde tot een blingbling snapshooter en alles wat daar tussen zit. Herinner je de Love Letters editie nog? Of de Premier Cru? Om je geheugen op te frissen check je hier een galerie van alle Diana Mini stijlen die we in de afgelopen vijf jaar hebben uitgebracht. Welke limited edition is jouw favoriet?

 • Een verzameling toffe Konstruktor snapshots

  geschreven door shhquiet op 2015-05-18 in #gear #lifestyle
  Een verzameling toffe Konstruktor snapshots

  Niks geeft meer voldoening dan het nemen van fantastische foto's met een camera die je zelf hebt gebouwd. Altijd al indruk willen maken op je vrienden met je gekke DIY vaardigheden? Scoor dan een Konstruktor Camera Kit en laat zien wat je in huis hebt! Oh, en de Konstruktor neemt ook prachtige foto's - bekijk deze galerie en zie wat we bedoelen!

 • Shop Nieuws

  Verlopen Film

  Verlopen Film

  Net als een stuk kaas heeft een filmrolletje een THT datum! En toch krijg je soms de mooiste effecten juist doordat je een verlopen rolletje gebruikt. Het is altijd een verrassing wat er gebeurd is met je rol na het ontwikkelen.

 • Perfecte Lomo LC-A+ plaatjes van de community

  geschreven door Julien Matabuena op 2015-05-18 in #gear #nieuws
  Perfecte Lomo LC-A+ plaatjes van de community

  Ontdek hier waarom veel analoge liefhebbers zo'n fan zijn van deze Lomografische klassieker - check deze prachtige beelden die we hebben uitgezocht uit de meest populaire foto's van de community!

 • Joni Sternbach's nieuwe boek met tintype portretten van surfers

  geschreven door Julien Matabuena op 2015-05-18 in #world #lifestyle
  Joni Sternbach's nieuwe boek met tintype portretten van surfers

  "Surf Site Tin Type" laat portretten van surfers zien uit verschillende delen van de wereld, allemaal op locatie genomen en ontwikkeld.

 • De Lomo LC-A Minitar-1 Art Lens bezoekt de 5e Beard and Moustache wedstrijd in New York

  geschreven door antoniocastello op 2015-05-18 in #gear #lifestyle #events
  De Lomo LC-A Minitar-1 Art Lens bezoekt de 5e Beard and Moustache wedstrijd in New York

  Het fotograferen van de gekste baarden en snorren op de 5e NYC Beard & Moustache Competition was de perfecte gelegenheid om de nieuwe Lomo LC-A Minitar-1 Art lens uit te testen.