Vijftig Fantastische Vintage Filmadvertenties

1

Ooit was analoge fotografie niet een obscure hobby van een clubje hipsters, maar deed iedereen het: professionals en amateurs, huisvrouwen, kinderen en oma’s – zelfs geheim agenten. Reis mee terug in de tijd met deze nostalgische advertenties voor fotorolletjes.

“Beter blauw begint bij oranje” – Agfa-advertentie uit 1976

Een paar decennia geleden bestonden Agfa, Kodak, Ansco, Fuji, Sakura, Konica, Ilford en Ferrania allemaal nog en verdienden ze miljoenen aan fotorolletjes in alle soorten en maten: 110 voor pocketcamera’s, 126 voor Instamatics, 35mm voor compactcamera’s, 120 voor de serieuze Hasselblad, 127 voor de Rolleiflex plus vlakfilm en directklaarfilm. Fotorolletjes waren overal verkrijgbaar in zwartwit, kleurnegatief en dia, voor daglicht, flits of tungsten en in lichtgevoeligheden van 1 tot 1000.

Kodak-advertentie uit 1949: “De kiekjes die u morgen wilt zien, moet u vandaag maken!”

De concurrentie tussen de filmfabrikanten was moordend en dus werd een groot deel van de omzet besteed aan reclame. Met pakkende slogans – ‘Maak het plaatje met Kodak-film’, ‘Elke camera wordt een betere camera met Ansco-film’, ‘Gebruik Fuji-film voor prachtige foto’s’, ‘Vraag om Agfa-film en krijg betere foto’s’ – en door zich te onderscheiden met de kleuren van de doosjes – ’De film in het vertrouwde gele doosje’ (Kodak), ’Koop het rood met blauwe doosje’ (Ansco), ’Die in het groene doosje’ (Fuji), ’Het groene doosje met de regenboogkleuren’ (Perutz) – verleidde men consumenten om hun filmpjes niet bij de concurrent, maar bij hen te kopen.

“Mijn kleurenfoto’s, naar ik aanneem” – in 1975 bezorgde Kodak zelfs bij Livingstone-achtige karakters diep in de jungle

Deze oude advertenties zijn nu goed voor een nostalgische tijdreis, terug naar de hoogtijdagen van de analoge fotografie, toen je nog niet op internet op zoek hoefde naar het steeds schaarser wordende fotorolletje, maar je gewoon bij de fotowinkel om de hoek ging kijken wat ze op voorraad hadden. Flickr-gebruiker Nesster heeft honderden vintage-advertenties uit oude tijdschriften verzameld en online gezet. De scans zijn weliswaar wat slordig (ik heb ze even rechtgezet en lichtelijk bewerkt voordat ik ze nu hier plaats), maar tezamen bieden ze een fijne flashback. Hier is mijn subjectieve en discutabele selectie van de mooiste advertenties uit die vijf decennia.

Jaren 30

De jaren 30 werden nog overwegend vereeuwigd in zwartwit, maar de eerste kleurenfilms werden geïntroduceerd – hoewel die vroege Dufaycolor- en Kodachrome-kiekjes toch meer op pop art leken dan op echte foto’s.

Jaren 40

Tijdens de oorlog bleef Kodak ‘door fotografie de maatschappelijke vooruitgang dienen’ en promootten ze hun specialistische producten als infrarood- en microfilm, die kennelijk heel handig waren voor spionnen. Later werd er weer zorgeloos gekiekt en verschenen advertenties van een meisje dat haar tenen wulps in het warme zwembadwater steekt.

Jaren 50

In de jaren 50 liep de verkoop van zwartwitfilms terug, ten faveure van kleurenfotografie. Advertenties beloofden nieuwe diepte, nieuw realisme en natuurlijke kleuren, maar het gegeven dat je je dia’s in de VS kon laten ontwikkelen door het van kleurverschoten Hollywood-films bekende bedrijf Technicolor, zegt genoeg.

Jaren 60

In de jaren 60 liep de concurrentiestrijd tussen de grote filmfabrikanten verder op, zodat Kodak een merkwaardige vraag opriep, Agfa zowel gelukkige gezinnetjes als schaars geklede dames opvoerde, Ansco hun assortiment reduceerde tot ‘mensenfilm’ en ‘dingenfilm’ en Ilford zichzelf verrassend kroonde tot de ‘Koploper in Kleur’.

Jaren 70

In de jaren 70 wordt het een beetje vreemd. Fuji overtuigt ons dat hun films de beste zijn omdat Japanse ogen nou eenmaal beter zijn dan de zone, Agfa vertrouwt op de avantgarde (lees: een discotype met enorme afro en een kluizenaar met lange baard) om hun films te promoten, en Kodak laat zien dat ze bestelde afdrukken zelfs bezorgen bij een David Livingstone-achtig personage diep in de jungle.

Jaren 80

In de jaren 80 verovert Agfa Amerika, herschept Kodak Rembrandt op film, deelt Konica mee dat het 114 jaar duurde om ’s werelds beste film te produceren en maakt Fuji kennelijk ook waterijsjes en luxetreinen. Oh ja, Kodak introduceert ook filmpjes die in het donker kunnen kijken en UFO’s kunnen vastleggen.

De meeste van deze advertenties komen uit de collectie van Nesster en enkele van andere Flickr-gebruikers (Paul_Clayton, Lost-Albion, Regcir, jessicabeth and Nmarie). Kijk voor meer nostalgische film- en camera- advertenties hier:

Wat is jouw eigen favoriete advertentie? Heb je zelf nog een mooie collectie gevonden? Deel het in de reacties hieronder.

geschreven door sandergroen op 2013-04-24 in #lifestyle #film #ilford #agfa #konica #vintage #fuji #kodak #advertenties #honeywell #vintage-advertenties #jaren-30 #jaren-40 #jaren-50 #jaren-60 #jaren-70 #jaren-80
vertaald door sandergroen

Een comment

  1. wesco
    wesco ·

    Ha, Perutz, daar heb ik nog een rolletje van liggen, van circa 30 jaar oud. Perutz Perucolor 100 in een mosgroen doosje, die ga ik binnenkort maar eens benutten met dit mooie weer. Nog even uitzoeken hoeveel stops ik hem moet overbelichten voor de beste resultaten. Iemand een tip?

Meer interessante artikelen