Gebruik je films goed!

Check hier wat tips over welke verschillende films je het beste kunt gebruiken bij verschillende omstandigheden.

Credits: suizidekid

Ben je net zo Lomography-verslaafd als ik? En wil je elke kans aangrijpen om een foto te maken maar je weet niet zeker welke film je waarvoor kunt gebruiken? Check dan deze tips:

1.) Diafilm (cross-process):
Diafilm werkt heel erg goed wanneer je veel licht hebt met een mooie blauwe lucht, bij voorkeur met wat wolken.
Het belangrijkste dat je moet weten als je wilt gaan crossen, is dat het alleen effect heeft op kleur. Je krijgt dus een mooier resultaat als je iets fel gekleurds fotografeert, in plaats van een grijze straat met saaie muren. Het contrast in je foto zal ook groter zijn als er veel kleur in zit. Je krijgt hele toffe resultaten als je een zonsondergang fotografeert. Hier zie je foto’s met een dromerige, surrealistische uitstraling.

Credits: suizidekid

Een aparte sfeer krijg je ook als kiest voor de juiste diafilm. Als je bijvoorbeeld tijdens de herfst wil fotograferen, krijg je prachtige rode en bruine tinten met Fuji Velvia 100.
Credits: suizidekid

In de lente kun je Lomography X-Pro Slide 200 gebruiken om de frisse kleuren te benadrukken.
Credits: suizidekid

Ik vind het erg leuk om silhouettes te schieten met verschillende diafilms. Het geeft een dramatisch effect en de kleuren zijn fantastisch.
Credits: suizidekid & legacy

2.) Color Negative film
Dit is de klassieker. Het kan bijna niet fout gaan met een kleurnegatieffilm – maar je krijgt nooit die kleureffecten die je krijgt met gecrosste diafilm. Toch zijn er wel situaties waarbij ik liever fotografeer met gewone film, zoals in de bossen of als het sneeuwt. Vergeleken met diafilm zijn er veel meer negatieffilms verkrijgbaar, met een grotere variatie aan ISO. Als het slecht weer is buiten, kun je het beste voor 400 of 800 ISO film gaan. Dat doe je ook als je binnen wilt fotograferen zonder flitser. Kleuregatieffilm is geweldig om te gebruiken voor portretten (net als zwart-wit), omdat het de huidskleur natuurlijk weergeeft. Als je portretten maakt met gecrosste diafilm, ziet dat er een beetje buitenaards uit – tenzij je dat leuk vindt natuurlijk.
Credits: suizidekid

3.) Zwart-witfilm

Ik hou enorm veel van zwart-witfilm omdat je het kunt gebruiken ongeacht de weersomstandigheden. Laten we zeggen dat het een hele koude novemberdag is, met een grijze lucht en geen zon…. – dan kun je perfect fotograferen met zwart-witfilm, zoals de Lomography Lady Grey: je zult enorm blij zijn met je resultaten.
Het zou enorm jammer zijn om hier je diafilm aan te verspillen, en waarschijnlijk zijn je foto’s dan ook onderbelicht. Als het een superzonnige julidag is, kun je Lomography Earl Grey film gebruiken. Je krijgt dan een andere uitstraling, met veel meer contrast.
Mijn favoriete film is de Ilford XP2 400 film. Dat is een zwart-witfilm die je als gewone kleurenfilm kunt laten ontwikkelen (C-41). Het is goedkoper dan zwart-wit ontwikkelen en het is gewoon een hele fijne film voor dagelijks gebruik.

Credits: suizidekid

4.) Redscalefilm

Je kunt heel veel doen met een redscalefilm. Die is erg veelzijdig en het leuke is dat je hem prima kunt gebruiken bij zon, maar ook als het bewolkt is. Door het veranderen van de ISO-instelling op je camera krijg je verschillende effecten. Hier zijn wat voorbeelden:

zonnige zomerdag met mooie wolken, ISO-instelling 200
mooie herfstdag, ISO-instelling 100
mooie herfstdag, ISO-instelling 50
bewolkte dag, ISO-instelling 50
zwaar bewolkte winterdag, ISO-instelling 100

written by suizidekid on 2013-04-21 in #gear #tipster

More Interesting Articles

 • De Analoge Quiz #2: Welke 35mm Dia Film ben jij?

  written by andie_sollmer on 2014-10-02 in #news
  De Analoge Quiz #2: Welke 35mm Dia Film ben jij?

  Cross Processing kan geweldige resultaten opleveren als je weet hoe je de film moet gebruiken. Heb je je ooit afgevraagd welke diafilm er bij jou past? Doe de tweede Analoge Quiz en kom het te weten!

 • Recap: LES Antwerpen x Levis Ambiance House Workshop

  written by lgsantwerpen on 2014-06-02 in #news
  Recap: LES Antwerpen x Levis Ambiance House Workshop

  Op woensdag 14 mei 2014 werden wij gevraagd om in het Levis Ambiance House te Brussel een workshop over Lomography te geven. Check hier wat je hebt gemist!

 • De analoge quiz: Welke camera ben Jij?

  written by andie_sollmer on 2014-09-23 in #news
  De analoge quiz: Welke camera ben Jij?

  Ooit al je kast met camera's bekeken en jezelf de vraag gesteld: Welke Lomography Camera past nu het best bij mij? Doe snel deze test en krijg het antwoord! De regels? Neem pen en papier en noteer welk antwoord je kiest (1 per vraag). En niet valsspelen!

 • Profiteer tijdelijk van gratis Express Verzending!

  written by jacobs on 2014-12-19 in #news
  Profiteer tijdelijk van gratis Express Verzending!

  Ben jij een echte procrastinator als het gaat om shoppen voor kerst? Misschien heb je net pas beseft dat wij de perfecte cadeaus voor jouw vrienden en familie hebben? Wat het geval ook is, wij trakteren je met onze gratis express verzending deals over de hele wereld! Afhankelijk vanuit welk land je een bestelling plaatst: bij orders boven de €150/£150/$200 kom je in aanmerking voor gratis verzending! Scroll naar beneden om de details van deze super aanbieding te bekijken.

 • De populairste LomoKino filmpjes van 2014

  written by icequeenubia on 2015-01-09 in #news
  De populairste LomoKino filmpjes van 2014

  Begin het nieuwe jaar goed met een film marathon! We hebben de perfecte selectie korte LomoKino films. Pak je popcorn er maar bij en bereid je voor op een nostalgische reis door verschillende plaatsen en verschillende seizoenen met onze meest populaire LomoKino films van 2014.

 • Printen op textiel met de kracht van licht: Lumi items nu verkrijgbaar bij Lomography

  written by tomas_bates on 2014-11-10 in #news
  Printen op textiel met de kracht van licht: Lumi items nu verkrijgbaar bij Lomography

  Met trots kondigen we aan dat de Lomography shop nu Lumi producten op voorraad heeft waarmee je je favoriete analoge foto's en allerlei andere fantastische dingen op textiel kunt printen met behulp van het licht! In dit artikel vertellen we je een beetje meer over Lumi en de manier waarop dit speciale drukproces werkt - check hier meer informatie!

 • Adembenemende onderwaterfoto's met de LC-A+

  written by cheeo on 2014-06-26 in #lifestyle
  Adembenemende onderwaterfoto's met de LC-A+

  Neem je camera altijd overal mee naar toe, zelfs onder water! Neem het maar aan van deze waterrat-Lomografen, zij weten wel hoe je de LC-A+ zelfs aan zee kunt gebruiken!

 • Lomography X Volkshotel: 24 uur op stap

  written by anna-lomo on 2014-11-10 in #competitions
  Lomography X Volkshotel: 24 uur op stap

  Lomography is fan van het Volkshotel, en zij van ons. En dus slaan we de handen ineen voor een hele toffe rumble: show ons je beste analoge shots en je maakt kans op een overnachting in het Volkshotel! Hoe, wat, wanneer? Check hier alle details en doe mee.

  2
 • Coming Soon, Happening Now: Het nieuwe Lomography Mysterie Product, deel 3

  written by jillytanrad on 2014-05-25 in #news

  Zin in ons nieuwe mysterie product? Heb je al een idee wat het zou kunnen zijn? Check hier de derde hint!

 • De perfecte lentedag in Amsterdam - deel 1

  written by miss_madri on 2014-03-31 in #world #locations

  "Oh it's suuuuch a perfect day.." De dagen worden weer langer en de bomen groener. De terrasjes zitten weer vol en is het nou al rokjesdag geweest? Amsterdam komt weer tot leven in de lente en wat je ook doet, overal is het mooi en gezellig. Maar om je op weg te helpen, hier toch een paar tips voor de perfecte lentedag.

 • Store Amsterdam: Workshops juni 2014

  written by lgsamsterdam on 2014-05-23 in #events
  Store Amsterdam: Workshops juni 2014

  Jaja beste Lomograaf in spé, ook in juni kun je bij ons weer terecht voor een aantal workshops vol uitleg over onze camera's en/of technieken. Heb je al een Lomography camera? Dan kun je ook lekker je kennis wat bij komen spijkeren!

 • Colorsplashen voor dummies

  written by shhquiet on 2014-05-29 in #gear #tipster
  Colorsplashen voor dummies

  Colorsplashen kan wonderen doen voor je foto's. Het kan de sfeer van het beeld aanpassen, kleuren verbeteren, of je foto van een geheel nieuw perspectief benaderen! Je hebt hier geen geavanceerde fotoskills voor nodig. Alles wat je nodig hebt is een Colorsplash camera (of flitser) en je verbeelding. 'Verf' je hond groen, kleur het gezicht van je vriend roze... De mogelijkheden zijn eindeloos! Hier is een lijst van technieken die je gedurende de dag kunt proberen.