Gebruik je films goed!

Check hier wat tips over welke verschillende films je het beste kunt gebruiken bij verschillende omstandigheden.

Credits: suizidekid

Ben je net zo Lomography-verslaafd als ik? En wil je elke kans aangrijpen om een foto te maken maar je weet niet zeker welke film je waarvoor kunt gebruiken? Check dan deze tips:

1.) Diafilm (cross-process):
Diafilm werkt heel erg goed wanneer je veel licht hebt met een mooie blauwe lucht, bij voorkeur met wat wolken.
Het belangrijkste dat je moet weten als je wilt gaan crossen, is dat het alleen effect heeft op kleur. Je krijgt dus een mooier resultaat als je iets fel gekleurds fotografeert, in plaats van een grijze straat met saaie muren. Het contrast in je foto zal ook groter zijn als er veel kleur in zit. Je krijgt hele toffe resultaten als je een zonsondergang fotografeert. Hier zie je foto’s met een dromerige, surrealistische uitstraling.

Credits: suizidekid

Een aparte sfeer krijg je ook als kiest voor de juiste diafilm. Als je bijvoorbeeld tijdens de herfst wil fotograferen, krijg je prachtige rode en bruine tinten met Fuji Velvia 100.

Credits: suizidekid

In de lente kun je Lomography X-Pro Slide 200 gebruiken om de frisse kleuren te benadrukken.

Credits: suizidekid

Ik vind het erg leuk om silhouettes te schieten met verschillende diafilms. Het geeft een dramatisch effect en de kleuren zijn fantastisch.

Credits: suizidekid & legacy

2.) Color Negative film
Dit is de klassieker. Het kan bijna niet fout gaan met een kleurnegatieffilm – maar je krijgt nooit die kleureffecten die je krijgt met gecrosste diafilm. Toch zijn er wel situaties waarbij ik liever fotografeer met gewone film, zoals in de bossen of als het sneeuwt. Vergeleken met diafilm zijn er veel meer negatieffilms verkrijgbaar, met een grotere variatie aan ISO. Als het slecht weer is buiten, kun je het beste voor 400 of 800 ISO film gaan. Dat doe je ook als je binnen wilt fotograferen zonder flitser. Kleuregatieffilm is geweldig om te gebruiken voor portretten (net als zwart-wit), omdat het de huidskleur natuurlijk weergeeft. Als je portretten maakt met gecrosste diafilm, ziet dat er een beetje buitenaards uit – tenzij je dat leuk vindt natuurlijk.

Credits: suizidekid

3.) Zwart-witfilm

Ik hou enorm veel van zwart-witfilm omdat je het kunt gebruiken ongeacht de weersomstandigheden. Laten we zeggen dat het een hele koude novemberdag is, met een grijze lucht en geen zon…. – dan kun je perfect fotograferen met zwart-witfilm, zoals de Lomography Lady Grey: je zult enorm blij zijn met je resultaten.
Het zou enorm jammer zijn om hier je diafilm aan te verspillen, en waarschijnlijk zijn je foto’s dan ook onderbelicht. Als het een superzonnige julidag is, kun je Lomography Earl Grey film gebruiken. Je krijgt dan een andere uitstraling, met veel meer contrast.
Mijn favoriete film is de Ilford XP2 400 film. Dat is een zwart-witfilm die je als gewone kleurenfilm kunt laten ontwikkelen (C-41). Het is goedkoper dan zwart-wit ontwikkelen en het is gewoon een hele fijne film voor dagelijks gebruik.

Credits: suizidekid

4.) Redscalefilm

Je kunt heel veel doen met een redscalefilm. Die is erg veelzijdig en het leuke is dat je hem prima kunt gebruiken bij zon, maar ook als het bewolkt is. Door het veranderen van de ISO-instelling op je camera krijg je verschillende effecten. Hier zijn wat voorbeelden:

zonnige zomerdag met mooie wolken, ISO-instelling 200
mooie herfstdag, ISO-instelling 100
mooie herfstdag, ISO-instelling 50
bewolkte dag, ISO-instelling 50
zwaar bewolkte winterdag, ISO-instelling 100

geschreven door suizidekid op 2013-04-21 in #gear #tipster #redscale #b-w #herst #negatief #zwartwit #zonsondergang #lente #portret #film #iso #dia #tipster #silhouette
vertaald door frau_inga

Meer interessante artikelen

 • De Analoge Quiz #2: Welke 35mm Dia Film ben jij?

  geschreven door andie_sollmer op 2014-10-02 in #nieuws
  De Analoge Quiz #2: Welke 35mm Dia Film ben jij?

  Cross Processing kan geweldige resultaten opleveren als je weet hoe je de film moet gebruiken. Heb je je ooit afgevraagd welke diafilm er bij jou past? Doe de tweede Analoge Quiz en kom het te weten!

 • De analoge quiz: Welke camera ben Jij?

  geschreven door andie_sollmer op 2014-09-23 in #nieuws
  De analoge quiz: Welke camera ben Jij?

  Ooit al je kast met camera's bekeken en jezelf de vraag gesteld: Welke Lomography Camera past nu het best bij mij? Doe snel deze test en krijg het antwoord! De regels? Neem pen en papier en noteer welk antwoord je kiest (1 per vraag). En niet valsspelen!

 • Profiteer tijdelijk van gratis Express Verzending!

  geschreven door jacobs op 2014-12-19 in #nieuws
  Profiteer tijdelijk van gratis Express Verzending!

  Ben jij een echte procrastinator als het gaat om shoppen voor kerst? Misschien heb je net pas beseft dat wij de perfecte cadeaus voor jouw vrienden en familie hebben? Wat het geval ook is, wij trakteren je met onze gratis express verzending deals over de hele wereld! Afhankelijk vanuit welk land je een bestelling plaatst: bij orders boven de €150/£150/$200 kom je in aanmerking voor gratis verzending! Scroll naar beneden om de details van deze super aanbieding te bekijken.

 • Shop Nieuws

  Petzval Buddies

  Petzval Buddies

  De Petzval lens is ontworpen voor Canon of Nikon SLR mounts en je kunt kiezen uit een messing of zwarte editie. Schiet prachtig scherpe foto's met bokeh effect!

 • De populairste LomoKino filmpjes van 2014

  geschreven door icequeenubia op 2015-01-09 in #nieuws
  De populairste LomoKino filmpjes van 2014

  Begin het nieuwe jaar goed met een film marathon! We hebben de perfecte selectie korte LomoKino films. Pak je popcorn er maar bij en bereid je voor op een nostalgische reis door verschillende plaatsen en verschillende seizoenen met onze meest populaire LomoKino films van 2014.

 • Printen op textiel met de kracht van licht: Lumi items nu verkrijgbaar bij Lomography

  geschreven door tomas_bates op 2014-11-10 in #nieuws
  Printen op textiel met de kracht van licht: Lumi items nu verkrijgbaar bij Lomography

  Met trots kondigen we aan dat de Lomography shop nu Lumi producten op voorraad heeft waarmee je je favoriete analoge foto's en allerlei andere fantastische dingen op textiel kunt printen met behulp van het licht! In dit artikel vertellen we je een beetje meer over Lumi en de manier waarop dit speciale drukproces werkt - check hier meer informatie!

 • Lomography X Volkshotel: 24 uur op stap

  geschreven door anna-lomo op 2014-11-10 in #people #wedstrijden
  Lomography X Volkshotel: 24 uur op stap

  Lomography is fan van het Volkshotel, en zij van ons. En dus slaan we de handen ineen voor een hele toffe rumble: show ons je beste analoge shots en je maakt kans op een overnachting in het Volkshotel! Hoe, wat, wanneer? Check hier alle details en doe mee.

  2
 • Shop Nieuws

  Lomochrome Purple en 35mm filmbundel

  Lomochrome Purple en 35mm filmbundel

  Kleur je wereld met Lomochrome Purple in combinatie met een Lomography film naar keuze en scoor 15% korting!

 • Store Amsterdam: Workshops oktober 2014

  geschreven door lgsamsterdam op 2014-09-19 in #events
  Store Amsterdam: Workshops oktober 2014

  De zomer is nu toch echt voorbij! Kom gezellig bij ons in Amsterdam langs voor een workshop. Wat kies jij: de La Sardina of Diana F+? Check hier alle details en meld je aan!

 • De vijf stylishe jaren van de Diana Mini

  geschreven door shhquiet op 2014-08-18 in #nieuws
  De vijf stylishe jaren van de Diana Mini

  De Diana Mini wordt deze maand vijf! Door de jaren heen hebben we gezien hoe deze schattige 35mm camera van een klassieke analoge schoonheid transformeerde tot een blingbling snapshooter en alles wat daar tussen zit. Herinner je de Love Letters editie nog? Of de Premier Cru? Om je geheugen op te frissen check je hier een galerie van alle Diana Mini stijlen die we in de afgelopen vijf jaar hebben uitgebracht. Welke limited edition is jouw favoriet?

 • Dit zijn de winnaars van de Volkshotel rumble!

  geschreven door anna-lomo op 2015-01-21 in #nieuws
  Dit zijn de winnaars van de Volkshotel rumble!

  Samen met het Volkshotel in Amsterdam organiseerden we een toffe rumble die in het teken stond van hun 24hrs project. Wie gaat er met de 1e prijs - een gratis overnachting in het Volkshotel - van door? Dat check je hier!

 • Shop Nieuws

  Verlopen Film

  Verlopen Film

  Net als een stuk kaas heeft een filmrolletje een THT datum! En toch krijg je soms de mooiste effecten juist doordat je een verlopen rolletje gebruikt. Het is altijd een verrassing wat er gebeurd is met je rol na het ontwikkelen.

 • De magie die nog moet komen: Deel 2

  geschreven door Lomography op 2014-09-03 in #nieuws
  De magie die nog moet komen: Deel 2

  Ik heb alleen maar geruchten gehoord over de Magic Tree. Ik had geen idee of ze waar waren en eerlijk gezegd geloof ik het nog steeds niet helemaal, ondanks het verhaal dat ik je nu ga vertellen. Als je gelooft wat ik zeg, ben ik je dankbaar. Als je dat niet doet zijn we nog steeds even goeie vrienden. Laat hoe dan ook in de comments weten wat voor geheim je denkt dat ik gevonden heb.

 • Bereid je voor op een nieuwe Cine Film op maandag 13 oktober - meld je aan voor de lancering!

  geschreven door tomas_bates op 2014-10-10 in #nieuws
  Bereid je voor op een nieuwe Cine Film op maandag 13 oktober - meld je aan voor de lancering!

  Genoten van de Cine200 Tungsten Film? Of was je een van de ongelukkige die deze limited-edition emulsie net heeft gemist? We hebben goed nieuws: over een paar dagen lanceren we een Cine200 follow-up! Vorige keer was het snel uitverkocht dus willen we je de mogelijkheid geven je aan te melden voor de lancering zodat jij het direct te horen krijgt wanneer de film is gelanceerd.

 • Lekker testen met Lomochrome Purple en kleurenfilters

  geschreven door alienmeatsack op 2014-08-29 in #gear #tipster
  Lekker testen met Lomochrome Purple en kleurenfilters

  Hou jij ook zo van Lomography's Lomochrome Purple XR 100-400 film? Ik wel! Zullen we eens bekijken wat deze toffe film doet als je kleurenfilters op je lens zet? Ik heb geprobeerd alles vast te leggen zodat anderen het kunnen nadoen en zelf kunnen experimenteren. Ik hoop dat je er iets aan hebt.