Gebruik je films goed!

Check hier wat tips over welke verschillende films je het beste kunt gebruiken bij verschillende omstandigheden.

Credits: suizidekid

Ben je net zo Lomography-verslaafd als ik? En wil je elke kans aangrijpen om een foto te maken maar je weet niet zeker welke film je waarvoor kunt gebruiken? Check dan deze tips:

1.) Diafilm (cross-process):
Diafilm werkt heel erg goed wanneer je veel licht hebt met een mooie blauwe lucht, bij voorkeur met wat wolken.
Het belangrijkste dat je moet weten als je wilt gaan crossen, is dat het alleen effect heeft op kleur. Je krijgt dus een mooier resultaat als je iets fel gekleurds fotografeert, in plaats van een grijze straat met saaie muren. Het contrast in je foto zal ook groter zijn als er veel kleur in zit. Je krijgt hele toffe resultaten als je een zonsondergang fotografeert. Hier zie je foto’s met een dromerige, surrealistische uitstraling.

Credits: suizidekid

Een aparte sfeer krijg je ook als kiest voor de juiste diafilm. Als je bijvoorbeeld tijdens de herfst wil fotograferen, krijg je prachtige rode en bruine tinten met Fuji Velvia 100.

Credits: suizidekid

In de lente kun je Lomography X-Pro Slide 200 gebruiken om de frisse kleuren te benadrukken.

Credits: suizidekid

Ik vind het erg leuk om silhouettes te schieten met verschillende diafilms. Het geeft een dramatisch effect en de kleuren zijn fantastisch.

Credits: suizidekid

2.) Color Negative film
Dit is de klassieker. Het kan bijna niet fout gaan met een kleurnegatieffilm – maar je krijgt nooit die kleureffecten die je krijgt met gecrosste diafilm. Toch zijn er wel situaties waarbij ik liever fotografeer met gewone film, zoals in de bossen of als het sneeuwt. Vergeleken met diafilm zijn er veel meer negatieffilms verkrijgbaar, met een grotere variatie aan ISO. Als het slecht weer is buiten, kun je het beste voor 400 of 800 ISO film gaan. Dat doe je ook als je binnen wilt fotograferen zonder flitser. Kleuregatieffilm is geweldig om te gebruiken voor portretten (net als zwart-wit), omdat het de huidskleur natuurlijk weergeeft. Als je portretten maakt met gecrosste diafilm, ziet dat er een beetje buitenaards uit – tenzij je dat leuk vindt natuurlijk.

Credits: suizidekid

3.) Zwart-witfilm

Ik hou enorm veel van zwart-witfilm omdat je het kunt gebruiken ongeacht de weersomstandigheden. Laten we zeggen dat het een hele koude novemberdag is, met een grijze lucht en geen zon…. – dan kun je perfect fotograferen met zwart-witfilm, zoals de Lomography Lady Grey: je zult enorm blij zijn met je resultaten.
Het zou enorm jammer zijn om hier je diafilm aan te verspillen, en waarschijnlijk zijn je foto’s dan ook onderbelicht. Als het een superzonnige julidag is, kun je Lomography Earl Grey film gebruiken. Je krijgt dan een andere uitstraling, met veel meer contrast.
Mijn favoriete film is de Ilford XP2 400 film. Dat is een zwart-witfilm die je als gewone kleurenfilm kunt laten ontwikkelen (C-41). Het is goedkoper dan zwart-wit ontwikkelen en het is gewoon een hele fijne film voor dagelijks gebruik.

Credits: suizidekid

4.) Redscalefilm

Je kunt heel veel doen met een redscalefilm. Die is erg veelzijdig en het leuke is dat je hem prima kunt gebruiken bij zon, maar ook als het bewolkt is. Door het veranderen van de ISO-instelling op je camera krijg je verschillende effecten. Hier zijn wat voorbeelden:

zonnige zomerdag met mooie wolken, ISO-instelling 200
mooie herfstdag, ISO-instelling 100
mooie herfstdag, ISO-instelling 50
bewolkte dag, ISO-instelling 50
zwaar bewolkte winterdag, ISO-instelling 100

geschreven door suizidekid op 2013-04-21 in #gear #tutorials #film #redscale #silhouette #b-w #tipster #dia #iso #portret #lente #zonsondergang #negatief #zwartwit #herst
vertaald door frau_inga

Meer interessante artikelen