Lomography Film Scanner: Nog betere resultaten met een close-up filter!

Lomography’s Film Scanner is prima geschikt voor het snel en vlot scannen van je negatieven. Hoewel de resultaten zeer goed zijn, kun je de kwaliteit uiteraard niet vergelijken met die van een professionele scanner. Kijk snel hoe je op een heel eenvoudige manier toch net iets meer detail in je scans kan krijgen.

Lomography’s Film Scanner rekent op je smartphone om een digitaal beeld van je negatieven te maken. Het ligt dan ook voor de hand dat de resultaten vooral bepaald worden door de specs van de camera. Een belangrijke factor is de scherpstelafstand.

Zoals aangegeven in de handleiding krijg je de beste resultaten door het optimale aantal spacers te gebruiken. Dit aantal verschilt van smartphone tot smartphone. Gebruik je teveel spacers, dan wordt de afstand tot het negatief te groot en krijg je een heel klein beeld. Gebruik je te weinig spacers, dan zal je camera niet kunnen focussen.

Het beste resultaat voor mijn iPhone 4S is 2 spacers.

Als je de scanner op deze manier gebruikt, dan zal je prima resultaten krijgen. Maar misschien ben je wel net als ik niet snel tevreden, en probeer je de dingen steeds net iets verder te pushen. Op zoek naar een manier om nog betere resultaten uit de scanner te krijgen, kwam ik al snel uit bij close-up filters.

Misschien heb je onlangs mijn artikel gelezen over hoe je een close-up kan maken met je LC-A+. Dezelfde 37mm close up filters zijn perfect geschikt voor gebruik met je film scanner. Je vervangt eenvoudig de zwarte schuim ring door het 37mm filter en klaar!

Het plaatsen van het close-up filter zorgt er voor dat je de smartphone dichter bij het negatief kan plaatsen en de camera toch kan scherpstellen. Hierdoor krijg je een groter beeld en dus een beter resultaat.

Met het gebruik van de +10 filter kan de iPhone 4S ook met 1 spacer focussen.

Op het eerste zicht lijken de verschillen niet echt groot. Het kleurverschil tussen beide foto’s is veroorzaakt door de kortere afstand tot de lichtbron en speelt hier verder geen enkele rol.

Met 2 spacers, zonder filter.
Met 1 spacer, +10 filter.

Maar van zodra je de foto’s van dichtbij bekijkt wordt al snel duidelijk dat het gebruik van het close-up filter wel degelijk zijn effect heeft. Het linkse beeld werd zonder filter gemaakt en is zoals verwacht van prima kwaliteit. Het rechtse beeld werd gemaakt met een +10 filter en heeft meer detail (let vooral op het naambord IRISH MUSIC BAR).

Details uit de foto’s hierboven.

Dus als je tevreden bent met je filmscanner, maar graag nog iets meer detail in je foto’s wil, de oplossing is eenvoudig: een close-up filter!

geschreven door sandravo op 2013-04-09 in #gear #tutorials #close-up #filter #scanning #tipster #detail #lomography #quickie-tipster #select-type-of-tipster #select-what-this-tipster-is-about #film-scanner
vertaald door sandravo

Meer interessante artikelen