Basisinformatie: Belair X 6-12

De Belair is een van de makkelijkste camera’s die Lomography heeft gemaakt. Zelfs een amateur kan er mooie foto’s mee schieten. Met een klein beetje informatie over de camera, kun je al geweldige foto’s maken.

Met 400 ISO op een zonnige dag, het diafragma op F16 en TADA! Super scherp!

Ik kreeg complimenten over mijn super scherpe foto’s maar ook vragen van mensen die moeite hadden met wazige foto’s. In dit artikel vertel ik je hoe je dat kan voorkomen.

Met de Belair moet je goed zijn in het schatten van afstanden. De grafieken over de lenzen in de handleiding zijn de sleutel tot succes. De grafieken zijn makkelijk te verklaren – ze laten makkelijk zien welke afstand het beste is voor het beste scherpte diepte effect – en hoe erg je er naast kan zitten. De onderste lijn laat de afstand van de lenzen zien, de gesneden lijnen boven laten de speling zien, aan beide kanten heeft het beeld nog steeds een scherpe focus.

X-PRO, geschoten op 200 voor een snelle sluitertijd en weinig overbelichting

In dit artikel neem ik de scherptediepte door, ik raad het je aan om het te lezen.

Credits: adam_g2000

Zodra je scherptediepte begrijpt, kun je in deze grafieken zien dat de 90mm lens veel beter is. Als je hem op f16 zet heb je een grotere kans op scherpe foto’s. Omdat je niet zeker bent van de afstand, heb je een betere kans van slagen als je f16 gebruikt dan f8.

Binnen, f8 voor de zekerheid en de scherpte begint al te dalen.

In het vorige artikel scheef ik dat je met behulp van lagere ‘f’ nummers mooiere portretten kan maken, maar dit is niet zo gemakkelijk. Je kan niet zo exact scherpstellen zoals je met een spiegelreflexcamera kan. Je kan de afstand meten of koop een afstandmeter, iets wat ik wel van plan ben.

Wat ik het leukst vind aan de Belair? Het is de enige middenformaat camera die ik heb met automatische belichting. Het houdt de sluiter open zolang als nodig is om de film genoeg te belichten. We hebben de sunny 16 niet meer nodig, noch een lichtmeter of gepieker. Nu is het: “Just Shoot!”

Of toch niet?

Nu we de mogelijkheid niet meer hebben om de sluitertijd te bepalen kan je niet steeds op f16 schieten, je moet dan ISO film begrijpen en ondanks het advies dat wordt gegeven in de handleiding “Gebruik ISO 100 in zonnige omgeving.” Kies ik om ISO 400 te gebruiken. Zodat ik altijd kan schieten op f16 (bijna altijd – als het echt bewolkt wordt kan ik hem openen tot f8) en verzekerd ben van een snelle sluitertijd – waardoor je beweging van de camera voorkomt. Ik zou omhoog gaan tot de ISO 100 als het echt strandweer is

Foto’s maken met ISO 100 op een zonnige, maar bewolkte dag met f8 en de 90mm. Scherpte is bijna helemaal weg. Komt het door de slechte scherpstelling of de lange sluitertijd?

Geloof je me niet op mijn woord? Je moet gewoon gaan experimenteren! Ik woon in een land met zeer, zeer veranderlijk weer – dus ik moet de mogelijkheid hebben om terug te vallen.

Verschillende foto’s van de community.

Er is niet veel meer te zeggen over de Belair. Het is een prachtige camera die geweldig is voor zowel degenen die goed bekend zijn met de wetenschap van de fotografie en een uitstekende camera voor diegene die net zijn begonnen.

Zijn er nog steeds gaten in je kennis, verdiep jezelf dan in de CIRCLE OF CONFUSION, een bizar onderwerp maar de sleutel tot scherptediepte.

geschreven door adam_g2000 op 2013-04-17 in #gear #tutorials #tip #camera #aperture #science #photography #tipster #asa #depth-of-field #iso #belair #din #basics-applied-series
vertaald door driemaaldrie

Meer interessante artikelen