Basisinformatie: Belair X 6-12

De Belair is een van de makkelijkste camera’s die Lomography heeft gemaakt. Zelfs een amateur kan er mooie foto’s mee schieten. Met een klein beetje informatie over de camera, kun je al geweldige foto’s maken.

Met 400 ISO op een zonnige dag, het diafragma op F16 en TADA! Super scherp!

Ik kreeg complimenten over mijn super scherpe foto’s maar ook vragen van mensen die moeite hadden met wazige foto’s. In dit artikel vertel ik je hoe je dat kan voorkomen.

Met de Belair moet je goed zijn in het schatten van afstanden. De grafieken over de lenzen in de handleiding zijn de sleutel tot succes. De grafieken zijn makkelijk te verklaren – ze laten makkelijk zien welke afstand het beste is voor het beste scherpte diepte effect – en hoe erg je er naast kan zitten. De onderste lijn laat de afstand van de lenzen zien, de gesneden lijnen boven laten de speling zien, aan beide kanten heeft het beeld nog steeds een scherpe focus.

X-PRO, geschoten op 200 voor een snelle sluitertijd en weinig overbelichting

In dit artikel neem ik de scherptediepte door, ik raad het je aan om het te lezen.

Credits: adam_g2000

Zodra je scherptediepte begrijpt, kun je in deze grafieken zien dat de 90mm lens veel beter is. Als je hem op f16 zet heb je een grotere kans op scherpe foto’s. Omdat je niet zeker bent van de afstand, heb je een betere kans van slagen als je f16 gebruikt dan f8.

Binnen, f8 voor de zekerheid en de scherpte begint al te dalen.

In het vorige artikel scheef ik dat je met behulp van lagere ‘f’ nummers mooiere portretten kan maken, maar dit is niet zo gemakkelijk. Je kan niet zo exact scherpstellen zoals je met een spiegelreflexcamera kan. Je kan de afstand meten of koop een afstandmeter, iets wat ik wel van plan ben.

Wat ik het leukst vind aan de Belair? Het is de enige middenformaat camera die ik heb met automatische belichting. Het houdt de sluiter open zolang als nodig is om de film genoeg te belichten. We hebben de sunny 16 niet meer nodig, noch een lichtmeter of gepieker. Nu is het: “Just Shoot!”

Of toch niet?

Nu we de mogelijkheid niet meer hebben om de sluitertijd te bepalen kan je niet steeds op f16 schieten, je moet dan ISO film begrijpen en ondanks het advies dat wordt gegeven in de handleiding “Gebruik ISO 100 in zonnige omgeving.” Kies ik om ISO 400 te gebruiken. Zodat ik altijd kan schieten op f16 (bijna altijd – als het echt bewolkt wordt kan ik hem openen tot f8) en verzekerd ben van een snelle sluitertijd – waardoor je beweging van de camera voorkomt. Ik zou omhoog gaan tot de ISO 100 als het echt strandweer is

Foto’s maken met ISO 100 op een zonnige, maar bewolkte dag met f8 en de 90mm. Scherpte is bijna helemaal weg. Komt het door de slechte scherpstelling of de lange sluitertijd?

Geloof je me niet op mijn woord? Je moet gewoon gaan experimenteren! Ik woon in een land met zeer, zeer veranderlijk weer – dus ik moet de mogelijkheid hebben om terug te vallen.

Verschillende foto’s van de community.

Er is niet veel meer te zeggen over de Belair. Het is een prachtige camera die geweldig is voor zowel degenen die goed bekend zijn met de wetenschap van de fotografie en een uitstekende camera voor diegene die net zijn begonnen.

Zijn er nog steeds gaten in je kennis, verdiep jezelf dan in de CIRCLE OF CONFUSION, een bizar onderwerp maar de sleutel tot scherptediepte.

geschreven door adam_g2000 op 2013-04-17 in #gear #tipster #tipster #din #tip #photography #iso #science #camera #depth-of-field #asa #belair #aperture #basics-applied-series

Meer interessante artikelen

 • Maak je eigen Splitzer voor je Belair X 6-12 Camera

  geschreven door simonesavo op 2014-09-06 in #gear #tipster
  Maak je eigen Splitzer voor je Belair X 6-12 Camera

  Ben jij ook zo tuk op dubbele belichtingen met je Belair X 6-12 camera? Lees snel deze tipster en leer hoe je zelf een Splitzer voor je Belair kan maken!

 • Sper je ogen wijd open voor deze knappe Russar+ portretten!

  geschreven door cheeo op 2014-05-02 in #lifestyle

  De nieuwe Russar+ lens is meer dan zomaar een heruitgave van de klassieker uit de jaren '50. Deze moderne versie is net zo goed als de oude, heruitgevonden en aangepast, zodat jij nog betere beelden kan schieten met je L39/M39 mount camera! Nog niet helemaal overtuigd? Kijk dan snel even mee naar wat de nieuwe Russar+ allemaal in zijn mars heeft!

 • De Diana Mini: een kleine kanjer!

  geschreven door panchoballard op 2014-05-28 in #reviews
  De Diana Mini: een kleine kanjer!

  Je zou denken dat een camera die zo klein en schattig is als de Diana mini een hebbedingetje is - gewoon een leuk apparaatje om op vakantie wat kekke kiekjes mee te schieten. En hoewel het inderdaad een prima camera is om dat mee te doen, kan ze nog zo veel meer! Profiteer van de vele functies en verander je camera in een creatieve krachtpatser!

 • Shop Nieuws

  Gratis Diana F+

  Gratis Diana F+

  Je krijgt deze Diana F+ Love Letters helemaal gratis als je voor EUR 99,- of meer aan 120 film besteed in de online shop. Deze actie is geldig t/m 26 maart.

 • Mijn 5 favoriete double exposures en hun verhaal

  geschreven door s0y op 2014-05-12 in #lifestyle
  Mijn 5 favoriete double exposures en hun verhaal

  Iedereen maakt wel eens double exposures of meervoudige belichtingen, althans, dat hoop ik! Zelf ben ik echt fan, ik vind deze techniek een van de pluspunten van analoog fotograferen en probeer er steeds beter in te worden. Graag deel ik mijn favorieten en de verhalen achter de foto's met jullie en ik hoop dat iedereen die nog nooit een dubbel heeft gemaakt het toch eens gaat proberen!

  1
 • De Belair X 6-12 City Slicker: een camera voor verrassingen en serieuze plaatjes

  geschreven door wesco op 2014-10-03 in #reviews
  De Belair X 6-12 City Slicker: een camera voor verrassingen en serieuze plaatjes

  Toen de Belair X 6-12 vorig jaar werd geïntroduceerd, was ik heel enthousiast. Een middenformaat camera met 6x12cm negatieven en automatische belichting voor een redelijke prijs, dat klinkt veelbelovend! Lees verder voor mijn foto's, ervaringen en tips.

 • Printen op textiel met de kracht van licht: Lumi items nu verkrijgbaar bij Lomography

  geschreven door tomas_bates op 2014-11-10 in #nieuws
  Printen op textiel met de kracht van licht: Lumi items nu verkrijgbaar bij Lomography

  Met trots kondigen we aan dat de Lomography shop nu Lumi producten op voorraad heeft waarmee je je favoriete analoge foto's en allerlei andere fantastische dingen op textiel kunt printen met behulp van het licht! In dit artikel vertellen we je een beetje meer over Lumi en de manier waarop dit speciale drukproces werkt - check hier meer informatie!

 • Shop Nieuws

  Een gratis Diana Mini

  Een gratis Diana Mini

  Je krijgt deze camera helemaal gratis wanneer je voor EUR 99,- aan 35mm film besteed in onze online shop. Deze actie is geldig t/m 26 maart dus wees er snel bij!

 • Dit is de nieuwe Diana F+ Honeycomb Editie

  geschreven door shhquiet op 2014-05-25 in #nieuws
  Dit is de nieuwe Diana F+ Honeycomb Editie

  What's the buzz? Een zwerm bijen heeft zijn weg naar een iconische middenformaat camera gevonden! Dit is de nieuwe Diana F+ Honeycomb Editie, speciaal gemaakt om het bewustzijn over de benarde toestand van de honingbij te verhogen.

 • Petzval Artist: James Nader

  geschreven door hannah_brown op 2014-08-25 in #people #lomoamigos

  James Nader is een mode- en redactioneel fotograaf uit Engeland. Hij is zijn carrière begonnen met fotograferen op film en deze zelf verwerken en ontwikkelen. Nu werkt hij op chique modeshoots en heeft hij onder meer Dita Von Teese en Richard Branson gefotografeerd. James heeft nog altijd een passie voor film en analoge fotografie en gebruikt dit dan ook nog regelmatig. We leenden hem een Petzval lens om eens mee te experimenteren en hij gaf ons een volledig diepte-interview over deze mooie portretlens. Een warm welkom voor James Nader.

 • Breng je foto's tot leven!

  geschreven door andie_sollmer op 2014-08-27 in #gear #tipster

  Leer hier hoe je een minifilmpje kan maken van je favoriete foto! Het werkt het best met camera's met meerdere lenzen zoals de Oktomat of Pop9, waarmee je veel foto's hebt op één print.

 • Shop Nieuws

  Diafragma's voor de Petzval lens

  Op zoek naar een beetje meer bokeh in je Petzval foto's? Ga voor onze speciale diafragma's en je zal sterretjes zien!

 • Perfecte Pinhole locatie: de Veilinghaven in Utrecht

  geschreven door wesco op 2014-05-03 in #world #locaties
  Perfecte Pinhole locatie: de Veilinghaven in Utrecht

  Een paar weken terug ging ik op pad om voor het eerst wat foto's te schieten met mijn Diana F+ camera. Deze camera kun je ook gebruiken voor pinhole foto's, en ik besloot het gebied rond de Veilinghaven in Utrecht te gaan verkennen.

 • Reisjournalist Sabine nam de La Sardina mee naar zonnig Curacao

  geschreven door anna-lomo op 2014-08-01 in #people #lomoamigos
  Reisjournalist Sabine nam de La Sardina mee naar zonnig Curacao

  Sabine de Witte is reisjournalist en heeft een eigen blog, Your Ambassadrice. Ze vliegt de hele wereld over en legt dit zoveel mogelijk vast, dus waarom niet een keer met een Lomography camera? Ze nam de La Sardina mee naar Curacao - check het interview en de resultaten hier!

 • Store Amsterdam: Workshops september 2014

  geschreven door lgsamsterdam op 2014-08-15 in #events
  Store Amsterdam: Workshops september 2014

  Pak je agenda er maar bij, want in september geven we weer drie workshops. Wegens groot succes geven we opnieuw de Handlettering-workshop! Ook voor de lomografen hebben we weer twee workshops gepland: een workshop over de Diana F+ en over haar kleine zusje, de Diana Mini. Altijd al benieuwd geweest naar een van deze camera's? Of wil je eerst een goede uitleg voordat je zelf aan de slag gaat? Lees dan verder!