Poort van Alcalá, Madrid

Dit prachtige monument in Madrid ademt de pracht en praal van neo-klassieke tijden uit. Hoewel ik al duizenden keren onder deze imposante poort ben gelopen, en er al talloze foto’s van heb gemaakt, ben ik nog elke keer onder de indruk van zijn grootsheid en schoonheid.

La Puerta de Alcalá is één van vijf koninklijke poorten rond de prachtige Spaanse hoofdstad Madrid. Vlakbij dit prachtige monument op de Plaza de la Independencia vind je ook de Cibeles fontein en het Retiro Park.

Eind van de 18e eeuw werd de stad omgeven door een middeleeuwse muur met vijf toegangspoorten. Waar nu de poort van Alcala staat bevond zich toen een oude poort, daterend uit de 16e eeuw. Hier werd de instroom uit het Noorden gecontroleerd, vooral reizigers uit Frankrijk, Aragon en Catalonië. In 1774 kreeg Francesco Sabatini van Koning Karel III de opdracht een monumentale poort te bouwen ter vervanging van de oude.

De neo-klassieke bouwstijl geeft de poort een monumentale uitstraling en doet denken aan oude Romeinse triomfbogen. De Alcalá Poort wordt dan ook beschouwd als de eerste triomfboog in Europa, gebouwd ná de val van het Romeinse Rijk. Het is de voorloper van andere, veel beroemde voorbeelden zoals de Arc de Triomphe in Parijs en de Brandenburger Tor in Berlijn. Sinds 1976 wordt dit grote monument beschouwd als een historisch-artistiek monument.

De Alcalá poort is zeer iconisch en duikt op in talrijke illustraties. Ze is ook vaak het toneel van allerlei politieke en artistieke manifestaties.

Kortom, La Puerta de Alcalá is een prachtig monument dat je niet mag missen! Laat me afsluiten met dit mooie lied, gebracht door twee fantastische Spaanse muzikanten. Geniet ervan!

geschreven door juansupergen op 2013-04-06 in #videos #places #monument #spain #photos #special #photo #location #lomo #lomography #madrid #awesome #lc-a #sprocketrocket #art-and-culture #plazadelaindependencia #lubitel66
vertaald door sandravo

Meer interessante artikelen