Belchite: Herinneringen in claroscuro

Het gruwelijke lot van Guernica staat in bijna elk geschiedenisboek beschreven. Maar het gevecht om Belchite is, ondanks zijn belangrijke rol tijdens de Spaanse burgeroorlog, veel minder bekend. Lees snel verder en ontdek een stukje boeiende Europese geschiedenis.

Zomer 1937. Na een mislukte poging om de Nationalisten in het Noorden te stoppen voert het Republikeinse leger een nieuw offensief op Aragon uit. Belangrijkste doel is de verovering van Zaragoza, een paar mijl achter de vijandelijke linie. Van daaruit zou men de gehele regio controleren en de naderende vijand tegenhouden.

De geplande Republikeinse overname van Zaragoza werd gedwarsboomd door een sterke oppositie in Belchite. Nationalisten hadden zich in de stad verscholen en verdedigden deze met man en macht. De zware strijd om Belchite was van cruciaal belang in de strijd om de controle over Aragon.

Het Republikeinse offensief begon op 24 augustus en eindigde op 7 september met de overgave van de Nationalisten. Ondanks de Republikeinse overwinning in Belchite bereikten ze nooit hun doel, de inname van Zaragoza. Zoals zo vaak het geval is, kende ook dit gevecht geen winnaar. Beide partijen verloren, zowel uit militair als uit burgerlijk standpunt.

Zoals je kan zien in mijn foto’s werd de stad in puin achtergelaten. Tussen de ruïnes en afbrokkelende huizen zie je nog enkele herkenbare overblijfselen. Maar wat je vooral overspoeld is een immens verdriet en de herinnering aan een gruwelijke strijd.

geschreven door bisilala op 2013-04-11 in #places #history #locations #location #b-w #lomography #diana #zaragoza #escape-from-the-city #belchite #burgeroorlog
vertaald door sandravo

Meer interessante artikelen