Gemaskerde foto's: Versier je foto's met een fraai randje

Op veler verzoek hier de manier om een decoratief randje om je foto’s te krijgen.

Herinner je je deze foto’s misschien?

Hier vind je alle foto’s.

Toen ik jullie ruim een jaar geleden deze foto’s liet zien, beloofde ik om uit te leggen hoe ik ze gamaakt had. Op de een of andere manier kwam ik er steeds niet aan toe om deze tipster te schrijven. Een tijdje terug kwam ik deze foto’s weer tegen, en kreeg ik verzoekjes van avontuurlijke medelomografen op zoek naar leuke tips en trucs. Dus hier is hij dan, eindelijk gaan we dit project eens afmaken.

Dit heb je nodig:

  • Zwart papier
  • Redelijk stijf transparant plastic (een overheadsheet bijvoorbeeld)
  • Schaar
  • Goede lijm
  • Doorzichtig plakband

Ik gebruikte mijn Holga, maar je kunt in principe elke medium format camera wel gebruiken.

Je hebt twee vierkantjes nodig die even groot zijn als het masker van de Holga, een van zwart papier, en een van doorzichtig plastic.

Knip een kadertje uit het zwarte vierkantje, en bewaar ook het binnenste, uitgeknipte, stukje. Als je een kartelschaar hebt die een leuk gevormd randje kan knippen is dat nog beter!

Lijm het binneste stukje op het doorzichtige plastic. Probeer het zo veel mogelijk op de originele positie te plakken. Tape indien nodig de delen van het kader weer aan elkaar om een randje te maken.

Plak met het plakband het stukje plastic in het Holga-masker. Stop een rolletje in je camera en schier een eind weg! Vooralsnog belicht je alleen het randje van je foto’s, want voor het middelste deel zit zwart papier.
Ik schoot vooral patroonachtige dingen zoals blaadjes, wolken en bakstenen als randje, en vulde het middendeel met feestfoto’s.

Als je de randen hebt volgeschoten zoek je een donkere plek op om je camera open te maken en de film voorzichtig weer op de eerste spoel te winden.
Voor het tweede deel van deze missie haal je het stukje plastic met het zwarte midden weer uit je camera en tape je het zwarte randje op zijn plaats. Nu ga je het middendeel van de foto’s vullen. Ik nam mijn camera mee naar een feestje en ging helemaal los met de kleurenflits van de Holga.

Als je klaar bent met deze tweede ronde haal je de film uit de camera en laat je hem gewoon ontwikkelen: je zult verrast worden door de gave resultaten!

geschreven door mochilis op 2013-04-03 in #gear #tutorials #tipster #holga #truc #masker #randje #decoratief
vertaald door stratski

Meer interessante artikelen