Gemaskerde foto's: Versier je foto's met een fraai randje

Op veler verzoek hier de manier om een decoratief randje om je foto's te krijgen.

Herinner je je deze foto’s misschien?

Hier vind je alle foto’s.

Toen ik jullie ruim een jaar geleden deze foto’s liet zien, beloofde ik om uit te leggen hoe ik ze gamaakt had. Op de een of andere manier kwam ik er steeds niet aan toe om deze tipster te schrijven. Een tijdje terug kwam ik deze foto’s weer tegen, en kreeg ik verzoekjes van avontuurlijke medelomografen op zoek naar leuke tips en trucs. Dus hier is hij dan, eindelijk gaan we dit project eens afmaken.

Dit heb je nodig:

 • Zwart papier
 • Redelijk stijf transparant plastic (een overheadsheet bijvoorbeeld)
 • Schaar
 • Goede lijm
 • Doorzichtig plakband

Ik gebruikte mijn Holga, maar je kunt in principe elke medium format camera wel gebruiken.

Je hebt twee vierkantjes nodig die even groot zijn als het masker van de Holga, een van zwart papier, en een van doorzichtig plastic.

Knip een kadertje uit het zwarte vierkantje, en bewaar ook het binnenste, uitgeknipte, stukje. Als je een kartelschaar hebt die een leuk gevormd randje kan knippen is dat nog beter!

Lijm het binneste stukje op het doorzichtige plastic. Probeer het zo veel mogelijk op de originele positie te plakken. Tape indien nodig de delen van het kader weer aan elkaar om een randje te maken.

Plak met het plakband het stukje plastic in het Holga-masker. Stop een rolletje in je camera en schier een eind weg! Vooralsnog belicht je alleen het randje van je foto’s, want voor het middelste deel zit zwart papier.
Ik schoot vooral patroonachtige dingen zoals blaadjes, wolken en bakstenen als randje, en vulde het middendeel met feestfoto’s.

Als je de randen hebt volgeschoten zoek je een donkere plek op om je camera open te maken en de film voorzichtig weer op de eerste spoel te winden.
Voor het tweede deel van deze missie haal je het stukje plastic met het zwarte midden weer uit je camera en tape je het zwarte randje op zijn plaats. Nu ga je het middendeel van de foto’s vullen. Ik nam mijn camera mee naar een feestje en ging helemaal los met de kleurenflits van de Holga.

Als je klaar bent met deze tweede ronde haal je de film uit de camera en laat je hem gewoon ontwikkelen: je zult verrast worden door de gave resultaten!

written by mochilis on 2013-04-03 in #gear #tipster

More Interesting Articles

 • Dit zijn de winnaars van de Double Exposure rumble!

  written by anna-lomo on 2014-04-18 in #news
  Dit zijn de winnaars van de Double Exposure rumble!

  We daagden jullie uit je allerbeste double exposure foto met ons te delen om kans te maken op een toffe Sunography set. Wie o wie zijn de twee lucky winners? Dat check je hier!

 • Dit is de Fujifilm Instax Share SP-1

  written by shhquiet on 2014-03-14 in #news
  Dit is de Fujifilm Instax Share SP-1

  Er is nu een nog leukere en eenvoudige manier om je instant herinneringen te delen met je vrienden. De nieuwe Fujifilm Instax Share SP-1 is een portable printer waarmee je beelden van je smartphone direct kunt printen als toffe instant foto’s door de gratis Instax Share App te gebruiken. We hebben maar een beperkte hoeveelheid op voorraad, dus mis de kans niet om dit exclusieve item te scoren!

 • Show je dia's met deze doe-het-zelf lichtbox

  written by speedintheabsenceoflight on 2014-11-05 in #gear #tipster
  Show je dia's met deze doe-het-zelf lichtbox

  Dit is een handleiding om je eigen lichtbox te maken om op een stijlvolle manier je dia´s te showen.

  2
 • Lomography Petzval Lens fotografie tips

  written by gothcupcake on 2014-09-30 in #gear #tipster
  Lomography Petzval Lens fotografie tips

  Mijn vriend (@xtharnx) en ik wonen in Phoenix, Arizona en zijn gek op experimenteren met de Lomography Petzval lens. Vooral voor die ubervette bokeh effecten en de mooie portretten. Hier zijn een paar van onze tips en trucs om het meeste uit je Petzval te halen.

 • De magie die nog moet komen: Deel 5

  written by Lomography on 2014-09-06 in #news
  De magie die nog moet komen: Deel 5

  Vorige week ontving ik iets vreemds in mijn brievenbus. Het was een kaartje met op 1 kant een foto. Op de foto zie je mij bij de zee zitten tijdens mijn vakantie afgelopen jaar. Maar ik heb echt geen idee wie deze foto heeft gemaakt - daarom ben ik hier, om jullie hulp te vragen bij mijn zoektocht naar deze mysterieuze fotograaf en zijn/haar raadsel. Help je me?

 • Recap: LES Antwerpen x Levis Ambiance House Workshop

  written by lgsantwerpen on 2014-06-02 in #news
  Recap: LES Antwerpen x Levis Ambiance House Workshop

  Op woensdag 14 mei 2014 werden wij gevraagd om in het Levis Ambiance House te Brussel een workshop over Lomography te geven. Check hier wat je hebt gemist!

 • Kijk met grote ogen naar deze prachtige Diana F+ Super-Wide Lens foto's

  written by cheeo on 2014-11-22 in #lifestyle
  Kijk met grote ogen naar deze prachtige Diana F+ Super-Wide Lens foto's

  Slinger de Diana+ 38mm Super Wide lens eens op je spiegelreflex om de bekende Diana F+ lo-fi liefde terug te zien op je foto's!

 • Lomography X Caseable - je beste snapshots van 2013

  written by zonderbar on 2014-03-03 in #competitions
  Lomography X Caseable - je beste snapshots van 2013

  Je foto's in handen hebben om ze eens goed te bekijken is leuk, maar deze beelden altijd en de hele dag bij je hebben is misschien nog wel beter! Caseable maakt het mogelijk je creativiteit en analoge talent te gebruiken bij items die je altijd bij hebt. Show ons je beste shots van 2013 en maak kans op fantastische Lomography prijzen én de mogelijkheid om jouw lomo-foto's om te toveren tot Caseable musthaves in hun eigen shop!

  1
 • Breng je foto's tot leven!

  written by andie_sollmer on 2014-08-27 in #gear #tipster

  Leer hier hoe je een minifilmpje kan maken van je favoriete foto! Het werkt het best met camera's met meerdere lenzen zoals de Oktomat of Pop9, waarmee je veel foto's hebt op één print.

 • De vijf stylishe jaren van de Diana Mini

  written by shhquiet on 2014-08-18 in #news
  De vijf stylishe jaren van de Diana Mini

  De Diana Mini wordt deze maand vijf! Door de jaren heen hebben we gezien hoe deze schattige 35mm camera van een klassieke analoge schoonheid transformeerde tot een blingbling snapshooter en alles wat daar tussen zit. Herinner je de Love Letters editie nog? Of de Premier Cru? Om je geheugen op te frissen check je hier een galerie van alle Diana Mini stijlen die we in de afgelopen vijf jaar hebben uitgebracht. Welke limited edition is jouw favoriet?

 • Petzval Artist: Huwelijksfotograaf Johnny Cheng

  written by e_ercolini on 2014-08-07 in #people #lomoamigos
  Petzval Artist: Huwelijksfotograaf Johnny Cheng

  De zomer is helemaal op gang gekomen en zo ook de lawine aan trouwfeesten. De perfecte gelegenheid voor huwelijksfotograaf Johnny Cheng om er met zijn vriendin op uit te trekken en de nieuwe Petzval lens te ontdekken. Resultaat van dit avontuur is een reeks foto's om verliefd op te worden! De soft focus en bokeh effecten van de lens zorgen voor schitterende achtergronden en een stralend model. Tijd om te vragen wat deze fotograaf uit Georgia van onze Petzval lens vindt.

 • Een inleiding tot zwart-witte infrarood fotografie

  written by chooolss on 2014-05-27 in #gear #tipster
  Een inleiding tot zwart-witte infrarood fotografie

  Ooit in de verleiding gekomen om zwart-witte infrarood fotografie te proberen maar geen idee waar je moet beginnen? Zoek niet verder, hier is die tipster die je op gang helpt!