Vroege fotografische processen: de platinadruk

De platinadruk, ook wel platinotypie genoemd, is een type contactafdruk, die gemaakt wordt door platina op papier aan te brengen. De afdrukken hebben een matte afwerking met een groot toonbereik, waardoor ze bijzonder geliefd zijn bij fotografen die zich vooral op de esthetische kant van de fotografie richten.

Hoewel het eerste patent voor dit proces in 1873 is toegekend aan William Willis, is de reactie van licht op platina al in de jaren ´30 van de 19e eeuw waargenomen. Maar toen er commerciëlere fotografische processen beschikbaar kwamen nam de belangstelling en het onderzoek naar dit proces af.

Zoals gezegd, een belangrijke aanwijzing bij het bepalen of iets een platinadruk is, zijn de penseelstreken rond de afbeelding. Om het beeld te produceren wordt een negatief op het behandelde papier gelegd en in de zon belicht. Na de belichting wordt de foto weer mee naar binnen genomen en behnadeld met fixeer.

Platinadrukken zijn ook bekend om hun houdbaarheid – platina is erg stabiel wat betreft chemische reacties die de afdruk zouden kunnen aantasten. Men schat in dat een goed gemaakte platinadruk duizenden jaren goed blijft.

Misschien vind je dit ook leuk:

geschreven door geegraphy op 2013-04-03 in #videos #lifestyle #george-eastman-house #afdrukken #vroege-fotografische-processen #platinadruk #platinotypie #contactafdruk
vertaald door stratski

Meer interessante artikelen