Scan ook je 120 film met de Lomography Smartphone Scanner

Lomography’s nieuwefilm scanner is een handig toestel waarmee je eenvoudig en snel 35mm film kan digitaliseren. Als je net als ik van middenformaat houd, lees dan snel verder en ontdek hoe je ook 120 film kan scannen met deze kleine scanner.

Na een fantastische Kickstarter campagne en enkele maanden spanning, heb ik sinds kort mijn nieuwste speelgoed in handen: de Lomography Smartphone Scanner.

Blij als een kind ging ik vol enthousiasme aan de slag. Zoals verwacht ging het scannen zeer eenvoudig en snel. Maar al snel liep het mis… Ik heb absoluut geen ervaring in het bewerken van kleurnegatieven en kreeg niet de gewenste resultaten. Ik zal dus nog even moeten wachten op de app, die het werken met de scanner nog makkelijker zal maken.

Om de in tussentijd alvast een beetje ervaring op te doen (en omdat iedereen graag met zijn nieuwe speelgoed speelt), dacht ik de oplossing te vinden in zwart-wit film. De enige zwart-wit film die ik zo snel kon vinden was een pas ontwikkelde 120 film uit mijn Lubitel 2. Hoewel de scanner specifiek ontwikkeld is voor 35mm en 120 film niet past, is er toch een eenvoudige oplossing. Tenminste, als je over een iPad of een lichtbak beschikt.

Zo ga je te werk als je een iPad hebt:

 • Installeer de gratis film scanner lite app op je iPad,
 • Start de app en kies voor lightbox,
 • Leg een strip 120 film op je iPad,
 • Plaats eventueel een kartonnen masker op je film (voorkomt dat je krassen maakt),
 • Verwijder de bodem van je scanner,
 • Plaats de scanner over je film,
  En voila!

Een belangrijke tip: als je iPad en de scanner in dezelfde richting georiënteerd zijn heb je redelijk wat last van lichtinterferentie. Door de scanner ongeveer 45° te draaien, kan je dit drastisch verminderen (verdwijnt nooit helemaal, maar is na omzetten naar positief zo goed als niet waarneembaar). Kijk even naar de foto’s hieronder en je zal zien wat ik bedoel.

Geen interferentie
Redelijk wat interferentie

Hieronder nog enkele foto’s die op deze manier zijn gescand. Het zijn de eerste resultaten van mijn nieuwe scanner en van mijn nieuwste camera-aanwinst, een oude Lubitel 2. Ik ben alvast tevreden met allebei!

written by sandravo on 2013-03-25 in #gear #tipster

More Interesting Articles

 • Dit is de Fujifilm Instax Share SP-1

  written by shhquiet on 2014-03-14 in #news
  Dit is de Fujifilm Instax Share SP-1

  Er is nu een nog leukere en eenvoudige manier om je instant herinneringen te delen met je vrienden. De nieuwe Fujifilm Instax Share SP-1 is een portable printer waarmee je beelden van je smartphone direct kunt printen als toffe instant foto’s door de gratis Instax Share App te gebruiken. We hebben maar een beperkte hoeveelheid op voorraad, dus mis de kans niet om dit exclusieve item te scoren!

 • Maak je eigen Splitzer voor je Belair X 6-12 Camera

  written by simonesavo on 2014-09-06 in #gear #tipster
  Maak je eigen Splitzer voor je Belair X 6-12 Camera

  Ben jij ook zo tuk op dubbele belichtingen met je Belair X 6-12 camera? Lees snel deze tipster en leer hoe je zelf een Splitzer voor je Belair kan maken!

 • De LomoLab service in Amsterdam en Antwerpen: Better, Faster, Stronger

  written by miss_madri on 2014-03-28 in #news
  De LomoLab service in Amsterdam en Antwerpen: Better, Faster, Stronger

  Yes! Goed nieuws voor al onze labklanten. We hebben de service in onze winkels aangepast en vanaf nu krijg je je scans niet meer op cd maar als downloadlink per e-mail. Lees snel verder om erachter te komen hoe het werkt!

 • Download je desktop & Facebook Cover Designs hier!

  written by hembot on 2014-03-14 in #news
  Download je desktop & Facebook Cover Designs hier!

  Speciaal voor Film Photography Day 2014 op zaterdag 12 april hebben we een aantal toffe graphics ontworpen die je kunt gebruiken als Facebook covers en desktop achtergronden! Lees snel verder voor meer info...

 • Sper je ogen wijd open voor deze knappe Russar+ portretten!

  written by cheeo on 2014-05-02 in #lifestyle

  De nieuwe Russar+ lens is meer dan zomaar een heruitgave van de klassieker uit de jaren '50. Deze moderne versie is net zo goed als de oude, heruitgevonden en aangepast, zodat jij nog betere beelden kan schieten met je L39/M39 mount camera! Nog niet helemaal overtuigd? Kijk dan snel even mee naar wat de nieuwe Russar+ allemaal in zijn mars heeft!

 • De magie die nog moet komen: Deel 1

  written by Lomography on 2014-09-02 in #news
  De magie die nog moet komen: Deel 1

  Dit is een nogal willekeurig en mysterieus verhaal. Ik was laatst bij een lokale bar met een paar vrienden. Het was net als elke andere avond; we genoten van een paar cocktails, spraken over onze avonturen, hadden de slappe lach en mediteerden halfdronken over de zin van het leven. Maar toen gebeurde er iets vreemds. Lees gauw verder om mijn verhaal te horen en plaats jouw idee als reactie!

 • De magie die nog moet komen: Deel 4

  written by Lomography on 2014-09-05 in #news
  De magie die nog moet komen: Deel 4

  Lees snel verder beste lomograaf, dan zal ik je een verhaal vertellen. Let op, er kunnen wel meer vragen dan antwoorden ontstaan van dit eigenaardige verhaal. In de loop der tijd zullen de dingen helder worden (zo gaat dat altijd, toch?). Ga samen met mij op reis. Als je op het einde het antwoord denkt te hebben; laat het me weten in de comments onderaan!

 • Dromerige Lomo'Instant-grams!

  written by jacobs on 2015-01-23 in #gear #tipster
  Dromerige Lomo'Instant-grams!

  Wil je je Lomo'Instant skills naar een insane level tillen? Hier moet je zijn! Lees gauw verder om erachter te komen hoe je toffe fotogrammen kunt maken met de Lomo'Instant en een aantal bekende huishoudelijke artikelen.

 • Film Swap Matchmaker - de resultaten van evelynedierikx en kler

  written by anna-lomo on 2015-01-16 in #news
  Film Swap Matchmaker - de resultaten van evelynedierikx en kler

  De Lomography Film Swap Matchmaker maakte een aantal topduo's en vervolgens ging elk duo samen op filmswap date. Was het een geslaagde match? Check hier de resultaten van lomografen evelynedierikx en kler!

 • Het verhaal van de Lomo'Instant op Social Media

  written by borisb on 2014-11-21 in #lifestyle

  De reis van de Lomo'Instant is een verhaal van uitpakken, aftellen, spotten en nog veel meer. Vanaf de dag dat hij verscheen op Kickstarter tot het moment dat hij in de handen van de gelukkige eigenaren terecht kwam: het verhaal is kleurrijk en veelbewogen - en naverteld op social media!

 • Grappig filmpje waarin kids reageren op een oude camera

  written by chooolss on 2014-11-17 in #lifestyle
  Grappig filmpje waarin kids reageren op een oude camera

  Wat krijg je als je een stelletje tech-savvy kinderen een filmcamera geeft? Check deze hilarische video!

 • Lomography X Volkshotel: 24 uur op stap

  written by anna-lomo on 2014-11-10 in #competitions
  Lomography X Volkshotel: 24 uur op stap

  Lomography is fan van het Volkshotel, en zij van ons. En dus slaan we de handen ineen voor een hele toffe rumble: show ons je beste analoge shots en je maakt kans op een overnachting in het Volkshotel! Hoe, wat, wanneer? Check hier alle details en doe mee.

  2