Dubbels met een bokeh-hart!

Februari en valentijn mogen dan wel voorbij zijn, dat wil niet zeggen dat je niet langer je liefde mag betuigen! En hoe kan je dat beter doen dan met een foto vol hartjes?!

Bokeh in je foto’s is altijd mooi en het wordt helemaal leuk als de bokeh ook nog een vorm heeft. Mijn interesse werd gewekt door deze tipster van susielomovitz. Toen flashstalker me deze zeer instructieve vídeo doorstuurde was ik helemaal overtuigd en besloot ik zelf aan de slag te gaan. Hier is mijn manier om hartjes-bokeh in je foto’s te krijgen.

Dit is wat je nodig hebt:

 • zwart karton
 • potlood
 • schaar
 • plakband
 • decoratieve hartjes-perforator
 • 50mm lens
 • kerstlichtjes

Zo ga je te werk:

1. Laad je film in je camera en plaats een merkteken zodat je later precies weet hoe de film te herladen.

2. Plaats je lens op het zwarte karton en markeer de omtrek.

3. Knip de vorm uit, maar laat twee strips over aan de zijkanten (die helpen straks om het aan je lens te bevestigen). Snij een vierkantje uit het midden van de cirkel (ongeveer 13mm).

4. Snij een ander vierkantje uit karton (groter dan 13mm) en druk een hartje uit het midden met de perforator (dit kan uiteraard ook gewoon met een mesje).

5. Plaats het stukje karton met het hartje voor de opening in de cirkel en plak het vast met tape.

6. Hang de kerstlichtjes in een donkere plaats. Bevestig ze bijvoorbeeld met tape aan de muur.

7. Plaats je lens terug op je camera en stel de manuele modus in, maximaal diafragma (1.9 in mijn geval) en zoveel mogelijk uit focus. Ik gebruikte de sluitertijd die werd aangegeven door de lichtmeter. Bij lange sluitertijden gebruik je best een statief.

8. Als je camera juist is ingesteld, plaats dan de cirkel voor je lens en gebruik de strips om het karton vast te maken aan de lens, met tape of een elastiekje. Doe het licht uit, kijk door je lens en voila! Hartjes!

Opgelet! De grote van het hartje MOET kleiner zijn dan de diafragma-opening of deze truc werkt niet!

9. Schiet je hele rolletje vol en wind het terug in de spoel. Let erop dat de film niet helemaal in de spoel gaat, je hebt het uiteinde nodig om de film opnieuw in je camera te laden. Plaats de film zo precies mogelijk terug (gebruik hiervoor de markering die je eerder geplaatst hebt) en schiet nogmaals vol. Ik heb zowel met kleur als met zwart-wit film geprobeerd en ben zeer tevreden met de resultaten.

Credits: littlekoala

Je kan natuurlijk ook iets anders dan een hartje maken!

Meer gedetailleerde instructies vind je hier.

geschreven door littlekoala op 2013-03-20 in #gear #tipster #tipster #kerstlichtjes #dubbels #hart #film #bokeh

Meer interessante artikelen

 • The sky is the limit! Of niet?!

  geschreven door abecd op 2014-09-04 in #gear #tipster
  The sky is the limit! Of niet?!

  Wie houdt er niet van dubbele belichtingen? Maar wil jij verder fotograferen dan onze aardse omgeving? Of droom je van de sterren? In deze tipster toon ik je hoe je een trapje hoger kunt gaan met je dubbele belichtingen!

 • Hoe voorzie je de Diana Baby 110 van film?

  geschreven door chooolss op 2014-09-17 in #lifestyle
  Hoe voorzie je de Diana Baby 110 van film?

  Hij mag dan wel klein zijn, de Diana Baby kan zijn mannetje staan naast zijn grote zussen Diana F+ en Mini. Neem de tijd om deze video te bekijken waarin je ziet hoe je een 110 cartridge in deze zakformaat-camera kan steken.

 • Maak je eigen Splitzer voor je Belair X 6-12 Camera

  geschreven door simonesavo op 2014-09-06 in #gear #tipster
  Maak je eigen Splitzer voor je Belair X 6-12 Camera

  Ben jij ook zo tuk op dubbele belichtingen met je Belair X 6-12 camera? Lees snel deze tipster en leer hoe je zelf een Splitzer voor je Belair kan maken!

 • Shop Nieuws

  Een gratis Diana Mini

  Een gratis Diana Mini

  Je krijgt deze camera helemaal gratis wanneer je voor EUR 99,- aan 35mm film besteed in onze online shop. Deze actie is geldig t/m 26 maart dus wees er snel bij!

 • De Diana F+ Kroniek: Deel IV

  geschreven door audiosoldier op 2014-10-23 in #gear #tipster
  De Diana F+ Kroniek: Deel IV

  Wist je dat je met je Diana F+ ook aan Pinhole fotografie kan doen? In dit vierde deel van de Diana F+ Kronieken ga ik al mijn tips over Pinhole fotografie met de Diana F+ met jullie delen! Niets dat je nog zal tegenhouden om je eens aan deze oldschool techniek te wagen!

 • Store Amsterdam: Workshops augustus 2014

  geschreven door lgsamsterdam op 2014-08-02 in #events
  Store Amsterdam: Workshops augustus 2014

  Die zomerzon maakt alle foto's een beetje mooier, vind je niet? Wil je leren om je foto's dat kleine beetje extra te geven? Doe dan mee met een van onze workshops!

 • Mijn 5 favoriete double exposures en hun verhaal

  geschreven door s0y op 2014-05-12 in #lifestyle
  Mijn 5 favoriete double exposures en hun verhaal

  Iedereen maakt wel eens double exposures of meervoudige belichtingen, althans, dat hoop ik! Zelf ben ik echt fan, ik vind deze techniek een van de pluspunten van analoog fotograferen en probeer er steeds beter in te worden. Graag deel ik mijn favorieten en de verhalen achter de foto's met jullie en ik hoop dat iedereen die nog nooit een dubbel heeft gemaakt het toch eens gaat proberen!

  1
 • Shop Nieuws

  Film Bundels

  Film Bundels

  Wil je geld besparen? Bekijk dan eens onze selectie speciale filmbundels en deals! Of je nou op zoek bent naar nieuwe spannende emulsies of gewoonweg je voorraad wilt bijvullen; wij hebben de ideale bundel voor je!

 • De crew van Lomography Benelux - Anna

  geschreven door anna-lomo op 2014-10-31 in #lifestyle
  De crew van Lomography Benelux - Anna

  Lomography is een groot en wereldwijd bedrijf, maar hier in de Benelux werken we met een fijn klein team. Misschien heb je ons al eens ontmoet, misschien ook niet. Leer ons beter kennen in deze nieuwe serie, waarbij we elk met een Lomography camera in een week een rolletje volschieten. Community Manager Anna deed dat met de Diana Mini!

 • De crew van Lomography Benelux - Madri

  geschreven door anna-lomo op 2014-08-08 in #lifestyle
  De crew van Lomography Benelux - Madri

  Lomography is een groot en wereldwijd bedrijf, maar hier in de Benelux werken we met een fijn klein team. Misschien heb je ons al eens ontmoet, misschien ook niet. Leer ons beter kennen in deze nieuwe serie, waarbij we elk met onze favoriete Lomography camera in een week een rolletje volschieten. Deze week niemand minder dan onze General Manager Madri!

 • Lomography X Photo Automat Amsterdam: Analogue Circus party

  geschreven door anna-lomo op 2014-10-13 in #events
  Lomography X Photo Automat Amsterdam: Analogue Circus party

  We geven eerlijk toe, het is al enige tijd een beetje rustig wat betreft feestjes in onze Lomography Store in Amsterdam. Maar dat gaan we 6 november helemaal goed maken met je: onze winkel bestaat 3 jaar én we hebben een analoge photobooth! Zorg dat je erbij bent - dit analoge circus wil je niet missen.

 • Shop Nieuws

  Belair Camera

  Belair Camera

  Fan van middenformaat foto's? Deze parel van een Belair stelt nooit teleur tijdens het schieten van foto's op 120 film! Je kunt kiezen uit verschillende Belair edities.

 • Sper je ogen wijd open voor deze knappe Russar+ portretten!

  geschreven door cheeo op 2014-05-02 in #lifestyle

  De nieuwe Russar+ lens is meer dan zomaar een heruitgave van de klassieker uit de jaren '50. Deze moderne versie is net zo goed als de oude, heruitgevonden en aangepast, zodat jij nog betere beelden kan schieten met je L39/M39 mount camera! Nog niet helemaal overtuigd? Kijk dan snel even mee naar wat de nieuwe Russar+ allemaal in zijn mars heeft!

 • Tintype celebrities - zo ziet dat eruit!

  geschreven door Kwyn Kenaz Aquino op 2015-04-15 in #world #lifestyle
  Tintype celebrities - zo ziet dat eruit!

  Victoria Will fotografeerde Kevin Bacon, Robert Redford, Ethan Hawke en Ewan McGregor in een moderne studio en ontwikkelde hun foto's met behulp van een proces dat dateert uit 1851.

 • Surf Fotografie door Alex Laurel

  geschreven door Julien Matabuena op 2015-04-16 in #people #lifestyle
  Surf Fotografie door Alex Laurel

  De Franse surf-fotograaf Alex Laurel gaf onlangs een interview met onafhankelijke en internationale publicatie voor de in Berlijn gevestigde Freunde von Freunden, waarin hij sprak over zijn jeugd, het verhuizen van Anglet naar Gabon om gemakkelijk toegang te hebben tot Frankrijk's beste surf gebieden, de beste surf bestemmingen ter wereld en zelfs over zijn reis naar IJsland en Kamchatka.

  1