Dubbels met een bokeh-hart!

Februari en valentijn mogen dan wel voorbij zijn, dat wil niet zeggen dat je niet langer je liefde mag betuigen! En hoe kan je dat beter doen dan met een foto vol hartjes?!

Bokeh in je foto’s is altijd mooi en het wordt helemaal leuk als de bokeh ook nog een vorm heeft. Mijn interesse werd gewekt door deze tipster van susielomovitz. Toen flashstalker me deze zeer instructieve vídeo doorstuurde was ik helemaal overtuigd en besloot ik zelf aan de slag te gaan. Hier is mijn manier om hartjes-bokeh in je foto’s te krijgen.

Dit is wat je nodig hebt:

  • zwart karton
  • potlood
  • schaar
  • plakband
  • decoratieve hartjes-perforator
  • 50mm lens
  • kerstlichtjes

Zo ga je te werk:

1. Laad je film in je camera en plaats een merkteken zodat je later precies weet hoe de film te herladen.

2. Plaats je lens op het zwarte karton en markeer de omtrek.

3. Knip de vorm uit, maar laat twee strips over aan de zijkanten (die helpen straks om het aan je lens te bevestigen). Snij een vierkantje uit het midden van de cirkel (ongeveer 13mm).

4. Snij een ander vierkantje uit karton (groter dan 13mm) en druk een hartje uit het midden met de perforator (dit kan uiteraard ook gewoon met een mesje).

5. Plaats het stukje karton met het hartje voor de opening in de cirkel en plak het vast met tape.

6. Hang de kerstlichtjes in een donkere plaats. Bevestig ze bijvoorbeeld met tape aan de muur.

7. Plaats je lens terug op je camera en stel de manuele modus in, maximaal diafragma (1.9 in mijn geval) en zoveel mogelijk uit focus. Ik gebruikte de sluitertijd die werd aangegeven door de lichtmeter. Bij lange sluitertijden gebruik je best een statief.

8. Als je camera juist is ingesteld, plaats dan de cirkel voor je lens en gebruik de strips om het karton vast te maken aan de lens, met tape of een elastiekje. Doe het licht uit, kijk door je lens en voila! Hartjes!

Opgelet! De grote van het hartje MOET kleiner zijn dan de diafragma-opening of deze truc werkt niet!

9. Schiet je hele rolletje vol en wind het terug in de spoel. Let erop dat de film niet helemaal in de spoel gaat, je hebt het uiteinde nodig om de film opnieuw in je camera te laden. Plaats de film zo precies mogelijk terug (gebruik hiervoor de markering die je eerder geplaatst hebt) en schiet nogmaals vol. Ik heb zowel met kleur als met zwart-wit film geprobeerd en ben zeer tevreden met de resultaten.

Credits: littlekoala

Je kan natuurlijk ook iets anders dan een hartje maken!

Meer gedetailleerde instructies vind je hier.

geschreven door littlekoala op 2013-03-20 in #gear #tutorials #film #bokeh #tipster #hart #dubbels #kerstlichtjes
vertaald door sandravo

Meer interessante artikelen