Dubbels met een bokeh-hart!

Februari en valentijn mogen dan wel voorbij zijn, dat wil niet zeggen dat je niet langer je liefde mag betuigen! En hoe kan je dat beter doen dan met een foto vol hartjes?!

Bokeh in je foto’s is altijd mooi en het wordt helemaal leuk als de bokeh ook nog een vorm heeft. Mijn interesse werd gewekt door deze tipster van susielomovitz. Toen flashstalker me deze zeer instructieve vídeo doorstuurde was ik helemaal overtuigd en besloot ik zelf aan de slag te gaan. Hier is mijn manier om hartjes-bokeh in je foto’s te krijgen.

Dit is wat je nodig hebt:

 • zwart karton
 • potlood
 • schaar
 • plakband
 • decoratieve hartjes-perforator
 • 50mm lens
 • kerstlichtjes

Zo ga je te werk:

1. Laad je film in je camera en plaats een merkteken zodat je later precies weet hoe de film te herladen.

2. Plaats je lens op het zwarte karton en markeer de omtrek.

3. Knip de vorm uit, maar laat twee strips over aan de zijkanten (die helpen straks om het aan je lens te bevestigen). Snij een vierkantje uit het midden van de cirkel (ongeveer 13mm).

4. Snij een ander vierkantje uit karton (groter dan 13mm) en druk een hartje uit het midden met de perforator (dit kan uiteraard ook gewoon met een mesje).

5. Plaats het stukje karton met het hartje voor de opening in de cirkel en plak het vast met tape.

6. Hang de kerstlichtjes in een donkere plaats. Bevestig ze bijvoorbeeld met tape aan de muur.

7. Plaats je lens terug op je camera en stel de manuele modus in, maximaal diafragma (1.9 in mijn geval) en zoveel mogelijk uit focus. Ik gebruikte de sluitertijd die werd aangegeven door de lichtmeter. Bij lange sluitertijden gebruik je best een statief.

8. Als je camera juist is ingesteld, plaats dan de cirkel voor je lens en gebruik de strips om het karton vast te maken aan de lens, met tape of een elastiekje. Doe het licht uit, kijk door je lens en voila! Hartjes!

Opgelet! De grote van het hartje MOET kleiner zijn dan de diafragma-opening of deze truc werkt niet!

9. Schiet je hele rolletje vol en wind het terug in de spoel. Let erop dat de film niet helemaal in de spoel gaat, je hebt het uiteinde nodig om de film opnieuw in je camera te laden. Plaats de film zo precies mogelijk terug (gebruik hiervoor de markering die je eerder geplaatst hebt) en schiet nogmaals vol. Ik heb zowel met kleur als met zwart-wit film geprobeerd en ben zeer tevreden met de resultaten.

Credits: littlekoala

Je kan natuurlijk ook iets anders dan een hartje maken!

Meer gedetailleerde instructies vind je hier.

geschreven door littlekoala op 2013-03-20 in #gear #tipster #dubbels #film #kerstlichtjes #bokeh #tipster #hart
vertaald door sandravo

Meer interessante artikelen

 • The sky is the limit! Of niet?!

  geschreven door abecd op 2014-09-04 in #gear #tipster
  The sky is the limit! Of niet?!

  Wie houdt er niet van dubbele belichtingen? Maar wil jij verder fotograferen dan onze aardse omgeving? Of droom je van de sterren? In deze tipster toon ik je hoe je een trapje hoger kunt gaan met je dubbele belichtingen!

 • Hoe voorzie je de Diana Baby 110 van film?

  geschreven door chooolss op 2014-09-17 in #lifestyle
  Hoe voorzie je de Diana Baby 110 van film?

  Hij mag dan wel klein zijn, de Diana Baby kan zijn mannetje staan naast zijn grote zussen Diana F+ en Mini. Neem de tijd om deze video te bekijken waarin je ziet hoe je een 110 cartridge in deze zakformaat-camera kan steken.

 • Breng wat licht in je leven met de gloednieuwe Lomography Light Painter

  geschreven door shhquiet op 2015-07-27 in #gear #nieuws
  Breng wat licht in je leven met de gloednieuwe Lomography Light Painter

  Dus jij denkt dat je niet kan schilderen? Wij denken namelijk van wel.. maar dan met licht! Je foto's krijgen net dat beetje extra door een aantal klikken van de Lomography Light Painter. Deze gloednieuwe gadget van Lomography is uitgerust met 8 verschillende lichtstanden, speciaal voor de echte lichtschilders (in wording).

 • Shop Nieuws

  Korting op een DIY camera!

  Korting op een DIY camera!

  Maak zachte groothoek beelden met de Pinhole Art DIY 135 camera. Zet hem in elkaar, en schiet met 35mm film. Nu met 40% korting!

 • Maak je eigen Splitzer voor je Belair X 6-12 Camera

  geschreven door simonesavo op 2014-09-06 in #gear #tipster
  Maak je eigen Splitzer voor je Belair X 6-12 Camera

  Ben jij ook zo tuk op dubbele belichtingen met je Belair X 6-12 camera? Lees snel deze tipster en leer hoe je zelf een Splitzer voor je Belair kan maken!

 • De Diana F+ Kroniek: Deel IV

  geschreven door audiosoldier op 2014-10-23 in #gear #tipster
  De Diana F+ Kroniek: Deel IV

  Wist je dat je met je Diana F+ ook aan Pinhole fotografie kan doen? In dit vierde deel van de Diana F+ Kronieken ga ik al mijn tips over Pinhole fotografie met de Diana F+ met jullie delen! Niets dat je nog zal tegenhouden om je eens aan deze oldschool techniek te wagen!

 • Store Amsterdam: Workshops augustus 2014

  geschreven door lgsamsterdam op 2014-08-02 in #events
  Store Amsterdam: Workshops augustus 2014

  Die zomerzon maakt alle foto's een beetje mooier, vind je niet? Wil je leren om je foto's dat kleine beetje extra te geven? Doe dan mee met een van onze workshops!

 • Shop Nieuws

  Petzval Buddies

  Petzval Buddies

  De Petzval lens is ontworpen voor Canon of Nikon SLR mounts en je kunt kiezen uit een messing of zwarte editie. Schiet prachtig scherpe foto's met bokeh effect!

 • De crew van Lomography Benelux - Anna

  geschreven door anna-lomo op 2014-10-31 in #lifestyle
  De crew van Lomography Benelux - Anna

  Lomography is een groot en wereldwijd bedrijf, maar hier in de Benelux werken we met een fijn klein team. Misschien heb je ons al eens ontmoet, misschien ook niet. Leer ons beter kennen in deze nieuwe serie, waarbij we elk met een Lomography camera in een week een rolletje volschieten. Community Manager Anna deed dat met de Diana Mini!

 • De nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Lens op New York Fashion Week

  geschreven door antoniocastello op 2015-06-01 in #gear #nieuws #lifestyle
  De nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Lens op New York Fashion Week

  Lomography heeft de nieuwe Petzval 58 Bokeh Control lens campagne op Kickstarter gelanceerd. Gelukkig was ik in staat om het prototype van de lens in februari uit te proberen. En als je in februari in New York City bent, is er een ding dat je niet mag missen: Fashion Week.

 • De crew van Lomography Benelux - Madri

  geschreven door anna-lomo op 2014-08-08 in #lifestyle
  De crew van Lomography Benelux - Madri

  Lomography is een groot en wereldwijd bedrijf, maar hier in de Benelux werken we met een fijn klein team. Misschien heb je ons al eens ontmoet, misschien ook niet. Leer ons beter kennen in deze nieuwe serie, waarbij we elk met onze favoriete Lomography camera in een week een rolletje volschieten. Deze week niemand minder dan onze General Manager Madri!

 • Shop Nieuws

  Bundels voor beginners

  Bundels voor beginners

  Speciaal voor de beginnende lomograaf hebben we een aantal bundels samengesteld. Inclusief een fijne korting!

 • Lomography X Photo Automat Amsterdam: Analogue Circus party

  geschreven door anna-lomo op 2014-10-13 in #events
  Lomography X Photo Automat Amsterdam: Analogue Circus party

  We geven eerlijk toe, het is al enige tijd een beetje rustig wat betreft feestjes in onze Lomography Store in Amsterdam. Maar dat gaan we 6 november helemaal goed maken met je: onze winkel bestaat 3 jaar én we hebben een analoge photobooth! Zorg dat je erbij bent - dit analoge circus wil je niet missen.

 • We introduceren de nieuwe Lomo'Instant Kyoto Edition!

  geschreven door shhquiet op 2015-07-30 in #gear #nieuws
  We introduceren de nieuwe Lomo'Instant Kyoto Edition!

  De nieuwe Lomo'Instant Kyoto Edition is de laatste toevoeging aan onze creatieve instant fotografie line-up. Geïnspireerd door zomerbloesems en met een fleurig perzik design doet deze camera je denken aan prachtige zonsondergangen in Kyoto, een stad die aanbeden wordt om zijn pittoreske heiligdommen, tempels en natuurlandschap.

 • 5 travel tips voor de Lomo'Instant

  geschreven door kenaz op 2015-07-29 in #gear #lifestyle
  5 travel tips voor de Lomo'Instant

  Als je vaak reist is het handig als je ook goed kan archiveren. Reizigers hebben vaak de beste verhalen, onthouden iedere naam en omschrijving. De Lomo'Instant biedt een leuke en efficiënte manier om herinneringen om te zetten naar iets tastbaars. Met als bonus de nostalgische kleuren en een wit frame waar je op kan schrijven. Lees hieronder een aantal briljante tips om jouw reiservaringen op een echte Lomo manier te documenteren!