Vroege fotografische processen: de albuminedruk

2013-03-12

Kort na de ontdekking van het collodiumproces kwam er een nieuw fotografisch proces op – een aanvulling op eerdere processen, geen vervanging: de albuminedruk.

De albuminedruk werd in 1850 uitgevonden door Louis Désiré Blanquart-Evrard en was in die tijd de goedkoopste en makkelijkste manier om meerdere afdrukken op papier te maken.

De populariteit van de albuminedruk kan worden toegeschreven aan de mogelijkheid om net zulke scherpe, gedetailleerde beelden te produceren als daguerrotypes en tintypes, maar dan veel goedkoper. Het was (en is) in feite papier bedekt met een laagje eiwitoplossing (albumine), dat werd gedroogd, met zilvernitraat bedekt en nogmaals gedroogd. Hierdoor wordt het papier gevoelig voor uv-licht. Om een foto te produceren hoefde het alleen maar te worden belicht onder een negatief (meestal een glasplaat) en gefixeerd – al dan niet met een kleurstof.

Hier vind je de stappen om zelf albuminedrukken te maken.

Misschien vind je dit ook leuk:

geschreven door geegraphy op 2013-03-12 in #videos #lifestyle #george-eastman-house #vroege-fotographische-processen #collodiumproces #albuminedruk #eiwit
vertaald door stratski

Meer interessante artikelen