Vroege fotografische processen: Collodiumfotografie

Na het succes van de daguerrotypie nam de interesse in het vastleggen en bewaren van beeld steeds meer toe, en men ging op zoek naar een manier om meerdere kopieën van hetzelfde beeld te maken. Zo ontstond de collodiumfotografie.

De collodiumfotografie, ook wel bekend als natte-plaatfotografie, werd in 1851 uitgevonden door Frederic Scott Archer. Het is een eenvoudig proces waarbij een schone glazen plaat wordt bedekt met een mengsel van broom, jodium of chloride opgelost in collodium, en vervolgens wordt ondergedompeld in een bad van zilvernitraat. De foto wordt belicht terwijl de plaat nog nat is, en onmiddelijk ontwikkeld.

Dit proces was aanvankelijk een beetje een uitdaging, aangezien het helemaal moest gebeuren – van bedekken met chemie tot ontwikkelen – voordat de plaat droog was. Toch was het ook een voordeel, want daarmee was het wel een sneller proces dan het maken van een daguerrotypie. En omdat het beeld op de glasplaat een negatief is, konden er meerdere kopieën van hetzelfde beeld gemaakt worden.

Dankzij deze voordelen verving de collodiumfotografie tegen het eind van de jaren 1850 de daguerrotypie volledig als populairste fotografietechniek.

Misschien vind je dit ook leuk:

geschreven door geegraphy op 2013-03-06 in #videos #lifestyle #george-eastman-house #collodiumfotografie #natte-plaat #vroege-fotografische-processen
vertaald door stratski

Meer interessante artikelen