Crossen of niet crossen? Dat is de vraag met Sunset Strip

De verschillen tussen het ontwikkelen van Lomography X-Pro Sunset Strip in E-6 en C-41.

Heb jij je ook wel eens afgevraagd terwijl je met je diarolletje bij je filmlab stond: “Zal ik dit rolletje laten ontwikkelen zoals het volgens de fabrikant de bedoeling is, of heb ik lak aan alles en laat ik het crossen?”

Als je dan twijfelt, zoals ik, is het misschien handig als je twee rolletjes hebt. De ene laat je ontwikkelen in E-6 en de ander in C-41. Ik zal je niet vervelen met de technische verschillen tussen de chemicaliën, maar voor iedereen die niet weet waar dit over gaat: E-6 is de standaard ontwikkelmethode voor kleurpositieffilm (oftewel dia’s) en C-41 wordt gebruikt voor kleurnegatieffilm (de standaardfilm die je vaak ziet).

Sunset Strip is gemaakt als diafilm. Wanneer die ontwikkeld wordt in E-6 chemicaliën, zie je veel aardetinten zoals bruin en geel. De resultaten krijgen een warme, beetje vintage uitstraling die heel anders is dan de meeste verkrijgbare films die ik heb geprobeerd. Herfsttafereeltjes in de bossen en buitenopnamen in de late middagzon zien er erg gaaf uit als de film ontwikkeld wordt in E-6.

Als je besluit om de film te crossen, dan worden de blauw- en rozetinten overheersend. Dit zorgt voor een aanzienlijk koelere uitstraling. De lucht ziet er helder en fris uit. Water wordt sprankelend blauw. De rode blaadjes en besjes die nog aan de bomen hangen steken geweldig af tegen de blauwe lucht.

Persoonlijk denk ik dat ik deze film liever niet cross. Door de E-6 chemicaliën ziet alles er anders uit dan het werkelijk is. Ik kan het het beste vergelijken met redscalefilm die wat is overbelicht, maar dan met betere resultaten.

Zoals het er nu uitziet is Sunset Strip alleen verkrijgbaar in 35mm, en hij is waarschijnlijk maar tijdelijk op de markt. Ik probeer er dus zoveel mogelijk van te hamsteren als ik de film aantref bij de Lomography Store in Toronto. Ik zou graag willen dat er ook een 120 formaat versie van de film op de markt komt. Ach, misschien komt dat nog wel. De film is volgens mij populair genoeg.

geschreven door deepfried_goodness op 2013-02-26 in #gear #review #x-pro #cross-processing #diafilm #sunset-strip
vertaald door frau_inga

Meer interessante artikelen