Lange belichting met redscale film

De enige keer dit ik redscale film gebruikte was op een zonnige dag. Ondanks het vele licht was de hele film onderbelicht. Dit spoorde mij nu niet echt aan om deze film ’s nachts te gebruiken, maar ik werd aangenaam verrast…

Vorige zomer gebruikte ik voor het eerst redscale film. Ik fotografeerde alleen op zonnige dagen en toch had ik uiteindelijk maar vier foto’s die niet onderbelicht waren. Dat gaf me het idee dat je redscale film best kan overbelichten.

Op een koude, sneeuwachtige nacht trok ik er op uit met enkele vrienden. Ik nam mijn Samsung Fino en redscale Kodak Max 400 ISO film mee. Als je graag wil weten hoe je gewone film omtovert in redscale, bekijk dan één van de vele tipsters hierover.

Op een brug over een drukke weg stelden we onze camera’s op. De leuning van de brug deed dienst als lo-tech statief.

Alle foto’s werden gemaakt met een sluitertijd van 15-20 seconden. Tot mijn verbazing zijn ze goed gelukt.

Om ook de voorgrond vast te leggen gebruikte ik een flits aan het begin van elke belichting. Dit zou beter gelukt zijn met een nog langere sluitertijd.

Hier enkele opnames met een sluitertijd van 30 seconden.

Op weg naar huis maakten we ook nog enkele foto’s langs het treinspoor.

Ik denk dat de laatste twee foto’s duidelijk maken dat het vastleggen van lichtsporen op redscale film redelijk veel verkeer vereist.

Eén tip voor wie ’s nachts redscale wil gebruiken: stel een zeer lange sluitertijd in! Je maakt meer kans op onderbelichting dan overbelichting.

En als je er in de sneeuw op uit trekt, neem dan zeker een paar goede handschoenen mee. Het lange indrukken van de sluiterknop maakt je vingers gevoelloos in de kou!

geschreven door jazz_cafe op 2013-02-25 in #gear #tutorials #film #redscale #camera #400-iso #sunderland #tipster #uk #sneeuw #kodak-max #lange-belichting #lichtsporen
vertaald door sandravo

De Diana Instant Square brengt een iconische esthetiek naar instant fotografie in vierkant formaat en vult frames met sterke, verzadigde kleuren en rijke, humeurige vignettering. Onze nieuwste innovatie, gebouwd om je inspiratie de vrije loop te laten, is voorzien van een Multiple Exposure modus, een Bulb modus voor lange belichtingen, een hot-shoe adapter en nog veel meer! Je kunt 'm zelfs gebruiken met alle lenzen die voor de Diana F+ zijn gemaakt, zodat je je perspectief altijd en overal kunt veranderen. Geen enkele foto zal hetzelfde zijn. Steun ons nu op Kickstarter!

Meer interessante artikelen