Community amigo djcosta maakte zijn moeder verslaafd aan Lomography

Maak kennis met één van de actiefste lomografen uit België – djcosta. Een projectmanager bij een Industrial Engineering-bedrijf die veel over de wereld reist en foto’s schiet in zijn vrije uurtjes. He is gek op zijn Lubitel, LC-A en kreeg zelfs zijn moeder verslaafd aan Lomography tijdens een trip naar Londen.

Naam – David Costa
Stad – Leuven
Land – België
LomoHomedjcosta

Vertel de community een beetje over jezelf. Wat doe je in je vrije tijd en verdien je daar ook je brood mee?
Ik ben gek op muziek. Ik schrijf liedjes en verder speel ik gitaar, piano en wat andere instrumenten. En ik zing. Momenteel ben ik mijn eerste EP aan het opnemen. Ik verwacht er geen geld mee te verdienen, maar ik wil gewoon mijn liedjes met de wereld delen.
Al van kleins af aan ben ik gek op fotografie. Mijn eerste digitale camera kocht ik in 2001, daarmee heb ik vooral veel geleerd over compositie. Ook met mijn foto’s heb ik nooit geld verdiend, maar ik heb wel vaak complimenten gekregen op mijn foto’s.
Waar ik wel mijn brood mee verdien is als projectmanager in een Industrial Engineering-bedrijf. Ik ben gek op mijn baan en collega’s. Het is een baan met veel uitdagingen en ook heel divers, mijn projecten lopen van IT tot marketing en sales management. Nog een voordeel is dat ik voor m’n werk best wat door Europa heenreis, waardoor ik ook mijn collega’s uit andere landen leer kennen.

Hoe lang ben je al lomograaf en wat betekent Lomography voor je?
Ongeveer een jaar geleden ontdekte ik lomografie. Via de webshop kocht ik in februari 2012 een "Lomo op.lomography.com/cameras/lc-a-cameras. Dat was ook mijn eerste analoge camera sinds ik ruim 10 jaar geleden begon met digitale fotografie. Voor mij gaat lomografie vooral om creativiteit, experimenteren, de tijd nemen om goed te kijken voordat je een foto maakt, plezier hebben met vrienden, en het vastleggen van magische momenten waarin kleur en licht perfect samenkomen. Lomografie heeft me zeker veranderd, ik ben imperfecties gaan accepteren en waarderen. Nu zie ik de schoonheid in van imperfecties zoals lichtlekken, wazige vlekken en een grove korrel.

Hoe ziet een doordeweekse week er uit voor David?
Ik werk op kantoor tot 5 uur, en daarna ga ik snel naar buiten om nog een rondje door Leuven te lopen met mijn camera’s. Er zijn zoveel plekken die ik al eindeloos vaak heb vastgelegd, maar ik blijf steeds nieuwe dingen vinden.

Wat is jouw speciale strategie voor het maken van snapshots?
Het ligt een beetje aan de camera die ik gebruik. Ik neem veel meer de tijd voor compositie als ik met mijn Lubitel 166+ of Seagul TLR 4a fotografeer. Als brildrager is het ook veel makkelijker om met zo’n camera een goede compositie te vinden, in plaats van met een camera met een kleine zoeker. Als comperegel hd ik altijd de ‘regel van derden’ in gedachten. Bij het maken van portretten probeer ik onverwachte en echte momenten vast gen. Dat doe ik door altijd tot 3 te tellen, en dan tussen 2 en 3 de foto te maken.

Kan je uitleggen wat je fascinatie rondom de Lomography camera’s is en wat je vrienden ervan vinden?
Ik ben gek op foto’s maken met analoge camera’s. Het geeft je altijd een bijzonder gevoel wat je niet krijgt bij digitale fotografie. Als ik tegenwoordig digitaal foto’s maak, doe ik dat alleen nog maar met mijn iPhone. Mijn vrienden verklaren me voor gek dat ik een stap terug naar analoog gemaakt heb, en dat ik geen trends volg. Maar tegelijkertijd geven ze me wel complimenten over het opzetten van een nieuwe trend bij hen!

Je bent een trouwe en mega actieve lomograaf uit de Benelux met meer dan 2.000 foto’s op je LomoHome. Hoe doe je dat?
Geen idee! Het verbaast me juist dat ik in 11 maanden al meer dan 75 rollen heb geschoten. 35mm en 120 film. Maar of ik die frequentie komend jaar ga volhouden? Toch ga ik een klein geheimpje verklappen. Ik laat mijn rolletjes altijd spotgoedkoop ontwikkelen bij de Hema, voor 3 euro per rol en scan dan de negatieven thuis in met mijn scanner. Hiermee bespaar ik veel geld en kan ik weer meer foto’s maken.

Wat is je favoriete camera en hoe zou je deze in 5 woorden omschrijven?
De Lubitel 166+:

  • schattig – Het voelt alsof ik in een magische toverbox kijk.
  • licht – Het is een plastic camera, en qua gewicht is dat wel fijn. De Seagull is van metaal en daarmee loodzwaar om overal mee naartoe te nemen.
  • aandachttrekker – Omstanders kijken me altijd vreemd aan als ik met de Lubitel op straat sta te fotograferen. De meeste mensen hebben geen idee wat het is, maar het trekt wel lekker de aandacht.
  • balancing-act – Soms lijkt het alsof ik een evenwichtstrucje aan het opvoeren ben, als ik de camera recht probeer te houden. Probeer ook maar eens een portretfoto met 120 film te maken (6×4,5) en je weet wat ik bedoel met een uitdaging ;).
  • scherp – De lens is superscherp, dat had ik niet verwacht bij deze camera. Ik ben helemaal gek van 120 film.

Wat was je raarste, grappigste, of gewoon tofste fotografische/lomografische ervaring?
Helaas heb ik nog geen andere lomograaf in het echt kunnen ontmoeten. Maar mijn grappigste lomografische ervaring was het weekendje London met mijn moeder vorig jaar. Ik had een serie camera’s meegenomen en mijn moeder was bewapend met een La Sardina camera die ik haar ooit cadeau had gegeven. Toen we thuis kwamen bevestigde mijn moeder haar nieuwe verslaving – Lomography. Nu heeft ze ook een Olympus Trip 35 erbij gekocht.

Wat is je favoriete foto op je LomoHome?
Dat is toevallig, want de foto hierboven is mijn favoriet én de foto met de meeste likes op mijn LomoHome. Ik heb hem geschoten op London Paddington Train Station toen ik terug reisde van een zakenreis. Ik stapte de trein in, zag het licht op het station en dacht – daar moet ik een foto van maken. Snel greep ik de Lomo LC-A+ uit mijn rugzak en schoot ik zonder na te denken de foto. Het was mijn allereerste zwart-wit rolletje, waar de foto prachtig uit kwam.

Als je favoriete foto een soundtrack moest krijgen, wat zou dat dan zijn?
Iedere keer als ik in Londen ben, heb ik een klein ritueel. Ik luister dan altijd naar Derek Webb’s “Stockholm Syndrome” album. Geen ide waarom, maar het voelt gewoon goed. En daar past deze zwart-wit foto perfect bij.

Wat is je gouden tip voor beginnende of toekomstige lomografen?
Probeer een mooie oude camera van je opa of oma te scoren. Koop een paar rolletjes film en ga lekker experimenteren. Als je de smaak te pakken hebt raad ik je aan een mooie camera te zoeken op eBay, of meteen een nieuwe Lomo LC-A+ of La Sardina camera bij Lomography te bestellen. Allebei perfecte camera’s om mee te beginnen! Zoek daarna zo snel mogelijk een scanner en een voordelig lab bij jou in de buurt. Print niet al je foto’s uit maar maak een selectie. En experimenteer met verschillende films, camera’s en flitsers. Veel plezier!

Lomo Amigo djcosta is groot fan van de Lubitel 166+ – Lomography’s reproductie van de klassieke TLR Lubitel camera. Zoek de Lubitel 166+ in onze Online Shop en ga net als djcosta de mooiste plaatjes schieten!

geschreven door mrmaart op 2013-01-31 in #videos #people #belgium #lomo-amigo #amigo #lomoamigo #leuven #belgie #community-amigo #djcosta #communityamigo
vertaald door desibel

Meer interessante artikelen