Herlaad je oude 126 films met 35mm film!

5

Het is alweer een tijdje terug dat de 126 film van de markt is gehaald, maar op iedere zolder (en desnoods die van je opa of in mijn geval, oom) zwerft er wel een Agfamatic of Kodak Instamatic rond. Het zijn leuke camera's om mee te experimenteren, vooral op dit prachtige formaat. De cassettes zijn ideaal voor hergebruik. Een ideale combinatie in het tijdperk van wedergeboorte van analoge fotografie milieuvriendelijkheid!

Tot mijn spijt ben ik deze prachtcassettes nooit op zolder tegengekomen; ik vond alleen een piekfijne Kodak Instamatic. Ferrania was de laatste fabriek die deze cassettes maakte tot 2007. Ik ga nog steeds vlooienmarkten en kringloopwinkels af om ze te vinden. Ze vragen er op het internet woekerprijzen voor, want het is pure vintage. Niet de bedoeling om vol te schieten, want: vintage. Toch denk ik daar anders over. Als ik ooit zo’n cassette tegenkom… dan hervul ik ze met verse film.

Het herladen van je 126 film is vrij makkelijk na een aantal keer oefenen met het herladen. Wat je nodig hebt is:

- Eén of meerdere lege cassettes 126 film. Meerdere cassettes zou fantastisch zijn, want dan kan je kiezen tussen meerdere soorten film!
- Een nieuwe rol 35mm. Leef je uit! Oldskool zwart-wit, X-pro, redscale of toch maar de vertrouwde kleurenfilm? En welke ISO-waarde? 12 of 24 opnames? Liever geen 36 opnamen, want de oude 126-films waren niet berekend op 36 opnamen.
- Zwarte tape. Ik prefereer zelf tape waar je elektriciteitsdraden mee beschermt. Dat is ook makkelijker met het verwijderen van je film. Het is heel goedkoop ook nog.
- Een schaar
- Een doka of wisselzak

Om de 126- cassette te openen, houd je hem vast met beide handen. Hij is zeer makkelijk open te maken, maar het vergt geduld en precisie. Mocht er nog film in zitten en is deze vol, draai deze dan op de daarvoor bestemde kamer (in de cassette, volg je het nog?) en zorg vooral dat het donker is. Wisselzak of doka… als er maar geen licht bijkomt. Ik raad je aan om de linkerkant voorzichtig met een mesje open te breken. Hij gaat heel makkelijk open . Nu haal je de spoel eruit en haal je de oude film er (voorzichtig!) uit. Knip de oude film eraf en leg het op een veilige donkere plaats, zodat je deze veilig kan vervoeren naar je favoriete fotolab.

Tape het begin van de 35mm-film vast aan de 126-spoel die je uit de 126-cassette hebt gehaald. Wees hier heel precies in, dan kun je de 35mm-film er heel strak opbinden.

Kleine tip: zorg dat je alles binnen handbereik hebt als je in het donker werkt, want tja… je doet het tóch op de tast. Was je handen voordat het echte werk begint – als je voor het eerst een cassette hervult, kan ik me voorstellen dat je geen vingerafdrukken op je foto’s wilt hebben. Mocht je erg experimenteel ingesteld zijn, mag je van mij helemaal los gaan met het maken van vingerafdrukken op je film.

Rol de 35mm film om de spoel heen. Als je op het einde van de filmstrook bent gekomen, knip je hem af. De 35mm spoel kun je bewaren voor een ander projectje.

Nu is het tijd om je verse film in het linkerkamertje van je 126 film te doen. Zorg dat het een strakke rol is, dan spoelt hij ook makkelijker door. Zorg dat je de film vanaf de goede kant af laat rollen, dat je niet onverwachts een DIY redscalefilm krijgt als je een kleurenfilm prefereert. Als je een redscalefilm wil hebben, maakt het niet uit dat je film andersom zit.

Gebruik als het nodig is een beetje tape op het einde van de 35mm film. Sluit de 126 film.

De originele 126 film had backing paper op de achterkant (had overigens veel weg van de 120 film die je in je Diana F+ stopt), maar je huidige film heeft dat niet. Hou je niet van lichtlekken, dan tape je gewoon het raampje van de buitenkant dicht. Ben je een liefhebber van ongelukjes en neem je graag risico met lichtlekken, dan laat je de tape weg.

Nu mag het licht weer aan en is het tijd om de 126 film in je meest retro camera te stoppen.

Je kunt nu prachtige panorama’s maken, omdat je fototoestel afgestemd is op minder sprocketgaatjes. Omdat de 126 film maar één gaatje per afdruk heeft (speciaal mechanisme, geniaal verzonnen door Kodak), zal je ook óf iets meer ‘ghost shots’ moeten maken met je hand voor de lens. Persoonlijk lijkt me dat erg onhandig.
Of je gaat gewoon voor die prachtige panorama. Je zult verbluft zijn door de resultaten.

Is je rol weer vol na een drukke dag vol lomo-avonturen? Terug naar de doka!

Zodra de lamp uit is, maak je je 35mm film los van je spoel. Zorg dat het beschermd en donker naar de ontwikkelservice gaat. Vergeet niet te melden dat de film géén spoel heeft, dus ‘naakt’ is.

Ik ben benieuwd naar jullie resultaten!

Credits: vgzalez

geschreven door vgzalez op 2013-02-07 in #gear #tipster #reload #cassette #35-mm-film #tutorial #cartridge-diy-agfamatic-instamatic #126-film #film #tipster
vertaald door 4br0k3n3rr0r

5 Comments

 1. sandergroen
  sandergroen ·

  Toevallig eergisteren zelf gedaan, aan de hand van het Engelstalige origineel van dit artikel, en het is een fluitje van een cent. Heb geen doka of wisselzak, maar heb het gewoon 's avonds in de slaapkamer onder het dekbed gedaan. Wel ervoor gezorgd dat het écht donker was natuurlijk. Een paar katoenen handschoentjes, van die goedkope dingen van Hama, kwamen goed van pas, want dan kan je de film gewoon vastpakken en dat werkt een stuk makkelijker. :)

 2. maaikel
  maaikel ·

  Ga ik ook zeker proberen!

 3. sandergroen
  sandergroen ·

  Nog handiger, heb ik inmiddels ontdekt, is om het backing paper van de originele cassette te bewaren en te hergebruiken bij het hervullen van de cassette met 35mm-film. Hoef je het venstertje niet af te plakken, kan je dus ook zien hoeveel foto's je gemaakt hebt en de camera draait ook soepel door.

 4. 4br0k3n3rr0r
  4br0k3n3rr0r ·

  Klinkt niet verkeerd, @sandergroen
  Heb je dan wel sprocketgaatjes?

 5. sandergroen
  sandergroen ·

  @4br0k3n3rr0r: Ja, want dat rugpapier zit áchter de film, niet ervoor. ;) Zie hier wat voorbeelden: www.lomography.nl/homes/sandergroen/albums/1932126-winter-i… - eerst een originele 126-cassette (geschoten met een Rollei A26), daarna (met gaatjes) een bijgevulde cassette.

Meer interessante artikelen

 • Lomography X Poopy Cat: upload je analoge kattenplaatjes en win!

  geschreven door anna-lomo op 2014-07-17 in #wedstrijden
  Lomography X Poopy Cat: upload je analoge kattenplaatjes en win!

  Katten zijn hip en ook nog eens onwijs fotogeniek, vooral analoog! Met een fisheye lens, als panorama, dromerig op 120 film, noem het maar op. En jullie zijn gek op ze - het is niet zonder reden dat het een van de populairste tags van de community is! Daarom sluiten Poopy Cat en Lomography de handen ineen voor een leuke fotowedstrijd. Doe je mee?

  2
 • Verzoekjes voor augustus 2014

  geschreven door pretletterp op 2014-08-01 in #nieuws
  Verzoekjes voor augustus 2014

  Eindelijk zijn die zwoele zomerdagen er! Of, nou ja, we hebben er in ieder geval een paar meegemaakt in Juli! Daar hebben jullie vast, net als wij, enorm van genoten en gewapend met camera's zijn jullie op pad geweest. Toch? Mooi, want die foto's en artikelen die willen we hebben! Lees hier verder voor de verzoekjes van augustus!

 • Lomography Petzval Lens fotografie tips

  geschreven door gothcupcake op 2014-09-30 in #gear #tipster
  Lomography Petzval Lens fotografie tips

  Mijn vriend (@xtharnx) en ik wonen in Phoenix, Arizona en zijn gek op experimenteren met de Lomography Petzval lens. Vooral voor die ubervette bokeh effecten en de mooie portretten. Hier zijn een paar van onze tips en trucs om het meeste uit je Petzval te halen.

 • Shop Nieuws

  LomoLAB ontwikkelservice

  LomoLAB ontwikkelservice

  Hard op zoek naar een filmlab? Het LomoLab ontwikkelt, scant en print al je 35mm, 110 en 120 films! Naar welke soort foto ontwikkeling je ook op zoek bent, hier zit je op de juiste plek. Schiet er op los met je analoge camera's - je hoeft je geen zorgen meer te maken over waar je je rolletjes kan laten ontwikkelen!

 • Lekker testen met Lomochrome Purple en kleurenfilters

  geschreven door alienmeatsack op 2014-08-29 in #gear #tipster
  Lekker testen met Lomochrome Purple en kleurenfilters

  Hou jij ook zo van Lomography's Lomochrome Purple XR 100-400 film? Ik wel! Zullen we eens bekijken wat deze toffe film doet als je kleurenfilters op je lens zet? Ik heb geprobeerd alles vast te leggen zodat anderen het kunnen nadoen en zelf kunnen experimenteren. Ik hoop dat je er iets aan hebt.

 • Petzval LomoAmigo: Victoria Schofield

  geschreven door hannah_brown op 2014-10-15 in #people #lomoamigos
  Petzval LomoAmigo: Victoria Schofield

  Er werken veel getalenteerde mensen voor de Lomography Gallery Soho en Victoria Schofield is geen uitzondering op deze regel. Ze is een studente die al een uitgebreid portfolio van foto's heeft opgebouwd en is vooral geïnteresseerd in muziekfotografie. We leenden haar een Petzval lens uit voor het weekend en hier zijn de reslutaten.

 • Film Swap Matchmaker - de resultaten van keinbols en coobs

  geschreven door anna-lomo op 2015-01-23 in #nieuws
  Film Swap Matchmaker - de resultaten van keinbols en coobs

  De Lomography Film Swap Matchmaker maakte een aantal topduo's en vervolgens ging elk duo samen op filmswap date. Was het een geslaagde match? Dit zijn de prachtige resultaten van lomografen keinbols en coobs!

 • Shop Nieuws

  Laat je film ontwikkelen door het LomoLAB

  Laat je film ontwikkelen door het LomoLAB

  Rolletje vol? Stuur ze naar het LomoLAB! We ontwikkelen kleur, zwartwit, 120 film, 110 film en 35mm film. En natuurlijk ook alle speciale formaten, met of zonder sprocket holes. Voor lomografen, door lomografen.

 • Dit is de gloednieuwe Lomochrome Turquoise Film!

  geschreven door shhquiet op 2014-10-20 in #nieuws
  Dit is de gloednieuwe Lomochrome Turquoise Film!

  We vinden het heel leuk om onze nieuwe film aan je te presenteren: de Lomography LomoChrome Turquoise XR 100-400! Deze emulsie wordt ontwikkeld in C-41 op zowel 35mm als 120 formaat. Beperkte voorraad van 5,000 pre-order rollen, dus handel snel! Geschatte levering in april 2015.

 • Station Noir: zwart-wit fotografie in de zomer

  geschreven door melwyn op 2014-08-11 in #lifestyle
  Station Noir: zwart-wit fotografie in de zomer

  Zomers zijn bordevol kleuren. Misschien niet voor de hand liggend om gebruik te maken van zwart-wit film. Toch is het zomerse zonlicht prachtig in zwart-wit. Ook een poging wagen? Het mooiste licht vind ik op het station tijdens de spits.

 • Emily Soto bij onze NYC Lomo Gallery Store

  geschreven door Samantha Norman op 2015-06-30 in #world #nieuws #events #lomoamigos
  Emily Soto bij onze NYC Lomo Gallery Store

  Reis naar New York gepland? Breng een avond door met NYC-based modefotograaf Emily Soto. Gelijktijdig met haar tentoonstelling in onze Gallery Store, "Petzval Porträts: Bloom," zal Emily haar werk en ervaring met de nieuwe Petzval Art Lens in haar werk bespreken. Verzamel inzicht in het creatieve proces van één van onze favoriete fotografen van New York. Dit evenement vindt plaats op 9 juli om 18:00u!

 • Shop Nieuws

  Lomo Instant Boston

  Instant fun met de nieuwe Lomo'Instant Boston camera. De foto's komen er direct uit en bij de camera krijg je 3 extra lenzen en de Lomo'Instant Splitzer.

 • Lomo Essentials: De tropische vakantie

  geschreven door Kwyn Kenaz Aquino op 2015-06-29 in #gear #lifestyle
  Lomo Essentials: De tropische vakantie

  Je hebt recht op een vakantie en je hebt een aantal handige Lomography gear verdiend!

 • Photo Automat Amsterdam bij Hutspot

  geschreven door anna-lomo op 2015-06-24 in #people #nieuws #lifestyle
  Photo Automat Amsterdam bij Hutspot

  Omdat we helaas onze Gallery Store in de 9 Straatjes moesten sluiten, was het ook tijd om een nieuw thuis te zoeken voor onze photobooth van Photo Automat Amsterdam. Kom snel langs bij Hutspot en duik in onze photobooth!

 • De Lomo LC-A bezoekt Canada

  geschreven door givesmehell op 2015-06-23 in #world #locaties
  De Lomo LC-A bezoekt Canada

  Canada, ook bekend als de Great White North, is gelegen in het noordelijke deel van Noord-Amerika. Als tweede grootste land ter wereld, heeft Canada heel veel te bieden!