Herlaad je oude 126 films met 35mm film!

5

Het is alweer een tijdje terug dat de 126 film van de markt is gehaald, maar op iedere zolder (en desnoods die van je opa of in mijn geval, oom) zwerft er wel een Agfamatic of Kodak Instamatic rond. Het zijn leuke camera's om mee te experimenteren, vooral op dit prachtige formaat. De cassettes zijn ideaal voor hergebruik. Een ideale combinatie in het tijdperk van wedergeboorte van analoge fotografie milieuvriendelijkheid!

Tot mijn spijt ben ik deze prachtcassettes nooit op zolder tegengekomen; ik vond alleen een piekfijne Kodak Instamatic. Ferrania was de laatste fabriek die deze cassettes maakte tot 2007. Ik ga nog steeds vlooienmarkten en kringloopwinkels af om ze te vinden. Ze vragen er op het internet woekerprijzen voor, want het is pure vintage. Niet de bedoeling om vol te schieten, want: vintage. Toch denk ik daar anders over. Als ik ooit zo’n cassette tegenkom… dan hervul ik ze met verse film.

Het herladen van je 126 film is vrij makkelijk na een aantal keer oefenen met het herladen. Wat je nodig hebt is:

- Eén of meerdere lege cassettes 126 film. Meerdere cassettes zou fantastisch zijn, want dan kan je kiezen tussen meerdere soorten film!
- Een nieuwe rol 35mm. Leef je uit! Oldskool zwart-wit, X-pro, redscale of toch maar de vertrouwde kleurenfilm? En welke ISO-waarde? 12 of 24 opnames? Liever geen 36 opnamen, want de oude 126-films waren niet berekend op 36 opnamen.
- Zwarte tape. Ik prefereer zelf tape waar je elektriciteitsdraden mee beschermt. Dat is ook makkelijker met het verwijderen van je film. Het is heel goedkoop ook nog.
- Een schaar
- Een doka of wisselzak

Om de 126- cassette te openen, houd je hem vast met beide handen. Hij is zeer makkelijk open te maken, maar het vergt geduld en precisie. Mocht er nog film in zitten en is deze vol, draai deze dan op de daarvoor bestemde kamer (in de cassette, volg je het nog?) en zorg vooral dat het donker is. Wisselzak of doka… als er maar geen licht bijkomt. Ik raad je aan om de linkerkant voorzichtig met een mesje open te breken. Hij gaat heel makkelijk open . Nu haal je de spoel eruit en haal je de oude film er (voorzichtig!) uit. Knip de oude film eraf en leg het op een veilige donkere plaats, zodat je deze veilig kan vervoeren naar je favoriete fotolab.

Tape het begin van de 35mm-film vast aan de 126-spoel die je uit de 126-cassette hebt gehaald. Wees hier heel precies in, dan kun je de 35mm-film er heel strak opbinden.

Kleine tip: zorg dat je alles binnen handbereik hebt als je in het donker werkt, want tja… je doet het tóch op de tast. Was je handen voordat het echte werk begint – als je voor het eerst een cassette hervult, kan ik me voorstellen dat je geen vingerafdrukken op je foto’s wilt hebben. Mocht je erg experimenteel ingesteld zijn, mag je van mij helemaal los gaan met het maken van vingerafdrukken op je film.

Rol de 35mm film om de spoel heen. Als je op het einde van de filmstrook bent gekomen, knip je hem af. De 35mm spoel kun je bewaren voor een ander projectje.

Nu is het tijd om je verse film in het linkerkamertje van je 126 film te doen. Zorg dat het een strakke rol is, dan spoelt hij ook makkelijker door. Zorg dat je de film vanaf de goede kant af laat rollen, dat je niet onverwachts een DIY redscalefilm krijgt als je een kleurenfilm prefereert. Als je een redscalefilm wil hebben, maakt het niet uit dat je film andersom zit.

Gebruik als het nodig is een beetje tape op het einde van de 35mm film. Sluit de 126 film.

De originele 126 film had backing paper op de achterkant (had overigens veel weg van de 120 film die je in je Diana F+ stopt), maar je huidige film heeft dat niet. Hou je niet van lichtlekken, dan tape je gewoon het raampje van de buitenkant dicht. Ben je een liefhebber van ongelukjes en neem je graag risico met lichtlekken, dan laat je de tape weg.

Nu mag het licht weer aan en is het tijd om de 126 film in je meest retro camera te stoppen.

Je kunt nu prachtige panorama’s maken, omdat je fototoestel afgestemd is op minder sprocketgaatjes. Omdat de 126 film maar één gaatje per afdruk heeft (speciaal mechanisme, geniaal verzonnen door Kodak), zal je ook óf iets meer ‘ghost shots’ moeten maken met je hand voor de lens. Persoonlijk lijkt me dat erg onhandig.
Of je gaat gewoon voor die prachtige panorama. Je zult verbluft zijn door de resultaten.

Is je rol weer vol na een drukke dag vol lomo-avonturen? Terug naar de doka!

Zodra de lamp uit is, maak je je 35mm film los van je spoel. Zorg dat het beschermd en donker naar de ontwikkelservice gaat. Vergeet niet te melden dat de film géén spoel heeft, dus ‘naakt’ is.

Ik ben benieuwd naar jullie resultaten!

Credits: vgzalez

geschreven door vgzalez op 2013-02-07 in #gear #tipster #reload #cassette #tipster #35-mm-film #tutorial #cartridge-diy-agfamatic-instamatic #film #126-film
vertaald door 4br0k3n3rr0r

5 Comments

 1. sandergroen
  sandergroen ·

  Toevallig eergisteren zelf gedaan, aan de hand van het Engelstalige origineel van dit artikel, en het is een fluitje van een cent. Heb geen doka of wisselzak, maar heb het gewoon 's avonds in de slaapkamer onder het dekbed gedaan. Wel ervoor gezorgd dat het écht donker was natuurlijk. Een paar katoenen handschoentjes, van die goedkope dingen van Hama, kwamen goed van pas, want dan kan je de film gewoon vastpakken en dat werkt een stuk makkelijker. :)

 2. maaikel
  maaikel ·

  Ga ik ook zeker proberen!

 3. sandergroen
  sandergroen ·

  Nog handiger, heb ik inmiddels ontdekt, is om het backing paper van de originele cassette te bewaren en te hergebruiken bij het hervullen van de cassette met 35mm-film. Hoef je het venstertje niet af te plakken, kan je dus ook zien hoeveel foto's je gemaakt hebt en de camera draait ook soepel door.

 4. 4br0k3n3rr0r
  4br0k3n3rr0r ·

  Klinkt niet verkeerd, @sandergroen
  Heb je dan wel sprocketgaatjes?

 5. sandergroen
  sandergroen ·

  @4br0k3n3rr0r: Ja, want dat rugpapier zit áchter de film, niet ervoor. ;) Zie hier wat voorbeelden: www.lomography.com/homes/sandergroen/albums/1932126-winter-… - eerst een originele 126-cassette (geschoten met een Rollei A26), daarna (met gaatjes) een bijgevulde cassette.

Meer interessante artikelen

 • Lomography X Poopy Cat: upload je analoge kattenplaatjes en win!

  geschreven door anna-lomo op 2014-07-17 in #wedstrijden
  Lomography X Poopy Cat: upload je analoge kattenplaatjes en win!

  Katten zijn hip en ook nog eens onwijs fotogeniek, vooral analoog! Met een fisheye lens, als panorama, dromerig op 120 film, noem het maar op. En jullie zijn gek op ze - het is niet zonder reden dat het een van de populairste tags van de community is! Daarom sluiten Poopy Cat en Lomography de handen ineen voor een leuke fotowedstrijd. Doe je mee?

  2
 • Lomography Petzval Lens fotografie tips

  geschreven door gothcupcake op 2014-09-30 in #gear #tipster
  Lomography Petzval Lens fotografie tips

  Mijn vriend (@xtharnx) en ik wonen in Phoenix, Arizona en zijn gek op experimenteren met de Lomography Petzval lens. Vooral voor die ubervette bokeh effecten en de mooie portretten. Hier zijn een paar van onze tips en trucs om het meeste uit je Petzval te halen.

 • Verzoekjes voor augustus 2014

  geschreven door pretletterp op 2014-08-01 in #nieuws
  Verzoekjes voor augustus 2014

  Eindelijk zijn die zwoele zomerdagen er! Of, nou ja, we hebben er in ieder geval een paar meegemaakt in Juli! Daar hebben jullie vast, net als wij, enorm van genoten en gewapend met camera's zijn jullie op pad geweest. Toch? Mooi, want die foto's en artikelen die willen we hebben! Lees hier verder voor de verzoekjes van augustus!

 • Shop Nieuws

  Verlopen Film

  Verlopen Film

  Net als een stuk kaas heeft een filmrolletje een THT datum! En toch krijg je soms de mooiste effecten juist doordat je een verlopen rolletje gebruikt. Het is altijd een verrassing wat er gebeurd is met je rol na het ontwikkelen.

 • Lomography T-Shirt Sale! Scoor je favoriet voor 5 euro - alleen deze week!

  geschreven door shhquiet op 2014-06-19 in #nieuws
  Lomography T-Shirt Sale! Scoor je favoriet voor 5 euro - alleen deze week!

  De zomer is nog maar net begonnen maar het is belangrijk dat je zo comfortabel en stylish mogelijk geniet van de zon. Zorg ervoor dat je de juiste outfit hebt; trek een ultra-soft Lomography T-Shirt aan! Tot 22 juni zijn alle T-Shirts in de Sale, dus je kunt iedere dag een ander exemplaar dragen.

 • Lekker testen met Lomochrome Purple en kleurenfilters

  geschreven door alienmeatsack op 2014-08-29 in #gear #tipster
  Lekker testen met Lomochrome Purple en kleurenfilters

  Hou jij ook zo van Lomography's Lomochrome Purple XR 100-400 film? Ik wel! Zullen we eens bekijken wat deze toffe film doet als je kleurenfilters op je lens zet? Ik heb geprobeerd alles vast te leggen zodat anderen het kunnen nadoen en zelf kunnen experimenteren. Ik hoop dat je er iets aan hebt.

 • Petzval LomoAmigo: Victoria Schofield

  geschreven door hannah_brown op 2014-10-15 in #people #lomoamigos
  Petzval LomoAmigo: Victoria Schofield

  Er werken veel getalenteerde mensen voor de Lomography Gallery Soho en Victoria Schofield is geen uitzondering op deze regel. Ze is een studente die al een uitgebreid portfolio van foto's heeft opgebouwd en is vooral geïnteresseerd in muziekfotografie. We leenden haar een Petzval lens uit voor het weekend en hier zijn de reslutaten.

 • Shop Nieuws

  Fuji Instax Wide 300

  Fuji Instax Wide 300

  Twee keer het formaat van fuji instax mini film. Schiet wijder en grootser met de Fuji Instax Wide 300!

 • Film Swap Matchmaker - de resultaten van keinbols en coobs

  geschreven door anna-lomo op 2015-01-23 in #nieuws
  Film Swap Matchmaker - de resultaten van keinbols en coobs

  De Lomography Film Swap Matchmaker maakte een aantal topduo's en vervolgens ging elk duo samen op filmswap date. Was het een geslaagde match? Dit zijn de prachtige resultaten van lomografen keinbols en coobs!

 • Dit is de gloednieuwe Lomochrome Turquoise Film!

  geschreven door shhquiet op 2014-10-20 in #nieuws
  Dit is de gloednieuwe Lomochrome Turquoise Film!

  We vinden het heel leuk om onze nieuwe film aan je te presenteren: de Lomography LomoChrome Turquoise XR 100-400! Deze emulsie wordt ontwikkeld in C-41 op zowel 35mm als 120 formaat. Beperkte voorraad van 5,000 pre-order rollen, dus handel snel! Geschatte levering in april 2015.

 • Een dag op pad met de LC-A: Vanuit de bus, Como (Mijn eerbetoon aan Robert Frank)

  geschreven door sirio174 op 2014-06-12 in #lifestyle
  Een dag op pad met de LC-A: Vanuit de bus, Como (Mijn eerbetoon aan Robert Frank)

  In 1958 maakte de grote fotograaf Robert Frank met zijn Leica een serie foto's van het straatleven in New York door het raam van een bus, op dezelfde manier als ik nu deze serie foto's heb gemaakt van mijn stad como met mijn vertrouwde LC-A geladen met een Kodak Tri-X film. Dit is een eerbetoon aan een fantastische camera en een fantastische fotograaf. Lees snel verder!

 • Shop Nieuws

  Diana F+ Instant Camera

  Diana F+ Instant Camera

  Maak dromerige plaatjes met de Diana F+ Instant camera. De foto's komen er direct uit en omdat er een close-up lens bijzit, is ze ideaal voor portretten!

 • Station Noir: zwart-wit fotografie in de zomer

  geschreven door melwyn op 2014-08-11 in #lifestyle
  Station Noir: zwart-wit fotografie in de zomer

  Zomers zijn bordevol kleuren. Misschien niet voor de hand liggend om gebruik te maken van zwart-wit film. Toch is het zomerse zonlicht prachtig in zwart-wit. Ook een poging wagen? Het mooiste licht vind ik op het station tijdens de spits.

 • Een verzameling toffe Konstruktor snapshots

  geschreven door shhquiet op 2015-05-18 in #gear #lifestyle
  Een verzameling toffe Konstruktor snapshots

  Niks geeft meer voldoening dan het nemen van fantastische foto's met een camera die je zelf hebt gebouwd. Altijd al indruk willen maken op je vrienden met je gekke DIY vaardigheden? Scoor dan een Konstruktor Camera Kit en laat zien wat je in huis hebt! Oh, en de Konstruktor neemt ook prachtige foto's - bekijk deze galerie en zie wat we bedoelen!

 • Perfecte Lomo LC-A+ plaatjes van de community

  geschreven door Julien Matabuena op 2015-05-18 in #gear #nieuws
  Perfecte Lomo LC-A+ plaatjes van de community

  Ontdek hier waarom veel analoge liefhebbers zo'n fan zijn van deze Lomografische klassieker - check deze prachtige beelden die we hebben uitgezocht uit de meest populaire foto's van de community!